Planeetta- ja kuu kuvaukseen liittyviä kaukoputki ja jalusta kysymyksiä

Aloittaja LoneWolf, 02.11.2010, 16:52:01

« edellinen - seuraava »

LoneWolf

Olen tässä ajatellut että parvekkeelta voisin pahimpia havainnointituskia purkaa havaitsemalla planeettoja, kuuta, ja vaikkapa tulipalloja. Tätä varten minulla olisi yksi käyttöä vaille jäänyt 130/650 newton, jonka tähtikiikarit ovat korvanneet kun käyn "jotoksella" oikeasti pimeässä korvessa. 20*80 menee rinkkaan näppärästi, ja jalusta kulkee kädessä. Toisin kuin EQ2 jalusta ja newton.

No mutta kuitenkin, oma observatorio on siis mökin nurkalle suunnitteilla, mutta siihen projektiin ei aloitusta tule ainakaan ennen kuin routa seuraavan kerran sulaa. Ja siihen tulee menemään euro, jos toinenkin, joten tähän projektiin en mielelläni uhraisi enemmälti euroja. Eli GOTO/seuranta on pakollinen, mutta kamerana webbikamera varmasti ajaa asiansa.

Mikähän olisi hyvä jalusta seurannalla tuon kokoiselle putkelle? Putki ei paina kovinkaan paljoa, ja on yllättävän valovoimainen 13 cm peiliksi.

Mielellään toki käyttäisin juuri tuota putkea kun sillä ei tosiaan sitä käyttöä oikein ole, nyt jalustana siis EQ2, ja sen seurantakoje ei ole kovinkaan tarkka, en tosin ole koettanut riittäisikö se planeettakuvaukseen. Voisi riittääkkin.

Jonkun verran olen juuri webbikameralla ottanut kuvia kuusta, mutta siinäpä onkin sitten tietoni kuvaamisesta. Enemmän tykkään tuijotella sumuja ja galakseja ihan silmin, ja toivoa että juuri jollain hetkellä tulisi hetkeksi upea seeing ja näkisi jotain hienoja yksityiskohtia. En ole koettanut sählätä väliin esimerkiksi barlowia, joten kysyisinkin onkohan kovinkin vaikea operaatio rakennella sopiva sovite webbikameralle että siinä voisi sitten juuri barlowia käyttää ja joitakin suotimia esimerkiksi planeetan kirkkauden pienentämiseen? Kuukin tahtoo monesti olla liian kirkas.

Ihan mieluiten kuitenkin hankkisin nykyaikaisen GOTO jalustan, koska eikös sellaisen saa näppärästi tietokoneeseen kytkettyä ja sen juttelemaan sitten jopa tähtikarttaohjelmiston kanssa? Parvekkeella kun on se kiva puoli että verkkovirta löytyy ja ei tarvitse pelata akkujen kanssa. Ja parveke on suoraan etelään, mikä on todella hyvä valosaasteen kannalta kun kohteet ovat korkeimmillaan juuri etelässä.

Yritin katsella aurinkosuotimia, mutta olivat aika tyyriitä, ei kannattane sellaisia haaveilla pienellä budjetilla? Koko aukon suotimen olen väkerrellyt itse, mutta eihän sillä auringosta erota juurikaan mitään.

Joitakin jalustoja olen tutkiskellut mm. ylvan ja ursan sivuilta, mutta esimerkiksi EQ5 gotolla tuntuu vähän liian järeältä omaan tarpeeseeni.

Vinkkejä otetaan vastaan!

Ainiin, miten lie esimerkiksi tälläinen soveltuisi?

iOptron SmartStar-A MC90

    Tekniset tiedot:

    * Altazimutaalinen goto- jalusta, jossa myös ekvatoriaalinen kiila
    * Ruostumattomasta teräksestä valmistettu kolmijalka
    * 90mm objektiivilla varustettu 1200mm polttovälinen Maksutov-Cassegrain kaukoputki
    * Punapistetähtäin
    * 2kpl okulaareja
    * 8-rivinen ohjain, jossa valmiina 80,000 kohteen tietokanta
    * USB- liitäntä tietokoneella tehtävää ohjaamista ja ohjainpäivityksiä varten
    * ASCOM-yhteensopivuus
    * 32-kanavainen GPS-paikannin
    * Paino ainoastaan 6,8kg


Miikka Sikkilä

Planeettojen ja kuun kuvaamiseen et tarvitse ekvatoriaalista jalustaa, mutta tietysti sellaisen hankkiminen mahdollistaa myös pidemmälle etenevän syväntaivaan kuvaamisen ilman, että laitteistoa tarvitsee heti olla päivittämässä. Kuuhunhan et tarvitse edes gotoa, koska kirkkaasta kohteesta saa yksittäisiä hienoja ruutuja ihan jo polttotasolta. Webbikamera- tyyppisillä ratkaisuilla goto on välttämätön, samaten tarvitset jo tietokoneen webbarin ohjaamiseen, mutta jos sellaist olet jo käyttänytkin, niin silloin et ihan nollasta joudu lähtemään.
DS- kohteisiin pääset kiinni oikeastaan vain järeämmällä kalustolla. Esim. tuo mainitsemasi ekvatoriaalinen jalusta- tyyppi riittää DS- kuvaamisessa 5" newtonin kaverina alkuun. Teknisen puolen vaativuus DS- puolella kasvaa aika nopeasti, samaten laitteistojen hinnat. Joten kannattaa ehkä alkuun kokeilla simppelillä systeemillä, että onko kuvaaminen se mieluisin harrastusmuoto vai ei. Eli siinä mielessä tuollainan altazimutaalinen jalusta ja vaikka webbari voivat antaa hyvin harrastusintoa :)
Miikka Sikkilä - Oulu

einari

Vaikka nyt itse kuvailenkin goto-jalustalla niin sanoisin että kuu- ja planeettakuvaus on sellainen laji missä välttämättä ei gotoa tarvita.
Ne kohteet joista on toivoa saada yksityiskohtia näkyviin löytyvät helposti omin silmin&käsin.
Toki jos haluaa vähentää ulkonapaleluaikaa niin sitten gotosta voi olla jotain iloa.

Minusta voit ihan hyvin aloittaa planeettakuvauksen nykyisellä Newtonilla ja EQ2-jalustalla.
Siihen vaan moottori jos ei jo ole ja kaveriksi webkamera ja barlow.
Barlow ja webkamera on helppo yhdistää sopivalla kuvatasosovitteella - eli tuo jälkimmäinen palikka on sellainen joka kierretään webkameran linssin paikalle ja siinä on normaalin 1.25" okulaarin kokoinen holkki.
Tosin en tiedä miten hyviin nykyisiin tarjolla oleviin webkameroihin tuota sovitinta saa.
Hetivalmiita ratkaisuja ovat sitten esim QHY:n ja Imaging Sourcen kamerat.

Mainitsemasi iOptron-paketti sinällään on aika passeli planeettakuvaukseen.
Putkellakin alkaa polttoväliä olla riittävästi. Tosin isompikaan malli (100 tai 127-millinen) ei olisi pahitteeksi jos jalusta jaksaa sitä kantaa.
Seuraava hyvä jalustamalli on EQ3-2 joka ainakin jaksaa noita isompiakin - ja sen voi tarvittaessa 'gotottaa'.
___
Tapio

einari

Kelpo putki mutta atsimutaalinen jalusta, ja myös putken pitkä polttoväli, rajoittavat max valotusajat alle 30 sekuntiin.
Putken päälle ehkä voisi kameran laittaa ja kuvata lyhemmällä polttovälillä.
___
Tapio

einari

Vastasin noin kun edellisessä viestissä oli tämä lause "Arvelisin että tuolla sitten tarvittaessa voisi kuvata jotain muutakin"
Mutta siis joo sopii erittäin hyvin planeettakuvaukseen.

Polttovälin lyhentäjän tuohon saa kai ruuvattua, mutta tarvii Mak-to-SCT adapterin.

NexImage:lla varmaan pääsee alkuun. Käytännössähän tuo on normaali webkamera joka on paketoitu uudelleen.
Ja siihen sopivalla polttovälin lyhentäjällä on mahdollisesti käyttöä vain kuukuvauksessa.
Käytännön rajoituksena NexImage:ssa on max 5 ruutua/sekunti (pakkaamattomana) oleva kuvausnopeus.
Tavoitteenahan planeettakuvauksessa on saada mahdollisimman paljon ruutuja aikaiseksi mahdollisimman lyhyessä ajassa.
Paremmissa kameroissa saa useampi kymenen ruutua/sekunti.
___
Tapio

einari

#5
Infrapunasuodin parantaa kyllä tuloksia planeettakuvauksessakin koska IR-alue on yleensä  sellaista mikä suttaa kuvaa.
Toisaalta ainakin itse haluan mahdollisuuden päättää haluanko IR:n mukaan vai ei - koska kuvaan myös pelkästään IR-alueella (IR-päästösuotimella).
IR-suotimenhan saa sitten erikseenkin.

Eipä kestää kiittää. Sitä vartenhan me täällä foorumilla pyöritään ;).
___
Tapio

tomppa

Et ole miettinyt Celestron C6 putkea, jota Ylvakin myy? Siinä on gotot ja pitkä polttoväli.

Lauri Kangas

Polttovälin lyhentäjän käyttäminen maksutoveissa voi joskus olla vähän ongelmallista, niissä on turkasen pieni piirtoympyrä. Eli lyhennettynä nurkat ovat sitten ihan mustia. Ei tosin haittaa niin paljon jollain pikkukennoisella kameralla.

Olen samoilla linjoilla, jos Imaging Sourcen kamera mahtuu budjettiin niin sellainen paljon mielummin kuin NexImage.

Lauri Kangas

Suotimia ehdit murehtia myöhemmin kunhan ensin opit miltä kohteet näyttävät luomuna. Samoin okulaareja, Skymaxin mukana tuleva lyhempi okulaari on 10mm ja mukana tulee vielä barlowi, joten ihan hyviä (liiankin) suurennuksia saat sillä aikaan. Tuo kymppimillinen okulaari ei ole erityisen hyvä, mutta on sen läpi ensin katsottava aika monta kertaa ennenkuin tietää miksi.