Canon powreshot A495 soveltuvuus tähtikuvaukseen

Aloittaja Arzka, 24.09.2010, 16:06:23

« edellinen - seuraava »

Arzka

Miten Canon powershot A495 soveltuisi tähtikuvaukseen?
Vinkkejä?

Lauri Kangas

Voi sillä harjoitella mikäli omistat jo moisen. Tähtikuvausta varten sitä ei kannata ostaa. Helpointa on kuvata okulaarin läpi kuuta, jos sulla on joku kaukoputki.

Katri

Ja jos haluaa, kannattaa ladata CHDK-softa laajentamaan kameran eri ominaisuuksia, esim. valotusaikaa. Joillain kameroilla softan avulla valotusaika venyy jopa 34 minuuttiin, mutta tavallisimmin sen saa noin 65 sekuntiin. Itse olen softan ladattuani ja pikkuisen harjoiteltuani saanut jo ihan kelvollisia kuvia.

Pitkien valotusaikojen kanssa kannattaa käyttää seurantaa, kuvasipa putken kautta tai ei. Tähdet tuppaavat viiruilemaan jo 15 s valotusajan jälkeen varsinkin isommilla suurennoksilla.
Pokkareilla saa ihan hyviä kuvia linnunradasta ym. laaja-alaisista kohteista sekä putken kautta esimerkiksi kuusta, niin kuin Lauri mainitsikin, sekä planeetoista. Myös erilaisista haloilmiöistä ja revontulista saa pokkareilla hyviä kuvia.
Vaikka Linnunrataa kuvatessa tarkennus säädetään suoraan äärettömään ja aukko mahdollisimman suureksi. ISO-arvo saa olla n. 800 tai suurempi, riippuu tietysti kamerasta, minkä kokoista ISO-arvoa kestää ennen kuin kohina kasvaa liian suureksi. Näin pienetkin yksityiskohdat tallentuvat paremmin. Tästä viestiketjusta näet, että kyllä pokkarillakin
saa ihan kelpo kuvia vaikka tästä Linnunradasta: http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=3059.0

Arzka

Mistähän tämän CHDK -softan saa ladattua?

Erik Pirtala


Arzka

Potuttaa... tuon CHDK:n lataaminen ei onnistu powershot a495:lla.
Mutta kyllä 15 sekunnin valotukset riittää tähtikuvaukseen... tulihan sitä selvästi kuvattua jupiter ja ursa majorin tähdistö.  :laugh:

Katri

Näköjään tuohon A495 softaa ei olekaan, enpäs huomannut käydä katsomassa listaa silloin kun kirjoitin edellistä viestiäni...

15 s valotukset riittävät varmasti mainiosti alkuun. Paremman ja pidempiin valotuksiin mahdollistavan kameranhan voi hankkia sitten jos harrastus saa tuulta alleen ja on mahdollista/varaa hankkia uusi kamera.

Niitä 15 sekunnin osavalotuksia voisi ottaa ainakin parisenkymmentä ja pinota sitten vaikka DeepSkyStackerilla vastaamaan yhtä pitään valotettua kuvaa.
Täällä on juttua tuosta DSS:stä, jos et ole jo ohjelmaan tutustunut:
http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=75.0


Arzka

Satuin voittamaan tämän kameran eräässä kuvakilpailussa. :rolleyes:
Siksi kysyin että onko siitä hyötyä.

Meade-mad

#8
CHDK -softan beta näyttää olevan jakelussa. Vakaudesta tai yleensä toimivuudesta ei ole omakohtaista tietoa.
http://chdk.wikia.com/wiki/A495
Linkin takaa löytyy keskusteluketju aiheesta ja beta version kehittelystä sekä itse softa.
http://forum.chdk-treff.de/download.php
Jos saat toimimaan niin tee raportti! Tuo A495 on aika houkuttelevan hintainen jokapaikan höylä (DIGIC III prosessori, hinta alle 60€).

jk
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas