Sääasema EasyWeather

Aloittaja Timo Kantola, 17.09.2010, 18:10:25

« edellinen - seuraava »

Timo Kantola

Tilasin juuri tuollaisen sääaseman  - laiskanmiehen sääkirjanpitoa varten. Sillä saa käppyrää tuulen nopeudesta ja suunnasta , lämpötilasta, ilmanpaineesta sademäärästä ja kasstepisteestä... Anturirykelmän voi laittaa pihalle muutaman kymmenen metrin etäisyydelle ja tiedot tulee radioteitse aseman näyttöyksikölle ja siitä USB:llä tietokoneelle. Kauppias kertoi että hänellä on samanlainen kotonaan käytössä ja talvella oli kuulemma parikuukautta "tuuletonta" kun oli tuulimittari jäätynyt jumiin. Pitänee harjoittaa omatoimista tuotekehitystä, tai jättää asema niin alas että sen voi käydä sulattamassa tarvittaessa. Vaikuttaa ihan asialliselta - noin mainosten mukaan , eikä hintakaan ollut ihan huimaava, noin 150e ..

http://tyconpower.com/products/files/TPS_ProWeatherStation_Spec_Sheet.pdf

Laitan käppyrää, kunhan saan laitteen ( luvattu ensiviikoksi)
Timo Kantola

iosainio

Tuo on ihan käypänen kapistus. Sitä myydään erilaisilla nimillä tilaajasta riippuen, sama tehdas kuitenkin tekee ne. Sitä saa pyöritettyä erilaisilla ohjelmilla ja  kannattaakin katsoa onko joku muu mieleisempi kuin tehtaan toimittama. Joillakin ohjelmilla saa tiedon siirrettyä verkkoon, joten etäobservatorion sään saa katsottua kotoa tai jaettua muillekin nähtäväksi. Sademittarin aukon päälle kannattaa laittaa pikku verkon palanen, etteivät roskat tuki sitä.

Timo Kantola

Sääasema on nyt pystyssä ja toiminnassa, nyt on helppoa kirjata havainto-olosuhteet , no siis ainakin lämpötila, ja tuulella en mitään pystykkään kuvaamaan..


Tässä 2vrk mittaukset ( 5 min tallennusväli)  ympätty yhteen isoon kuvaan:
Timo Kantola

Riku Henriksson

Minä ostin omani Clas Ohlsonilta. Se on merkiltään ja malliltaan Fine Offset WH1080 ja hintaa oli sadan euron pintaan. Ainakin kuvan perusteella näyttäisi ihan samalta laitteelta. Hyvin on toiminut jo puolisen vuotta ja mittaillut uskollisesti säätä.

Laitoin tuollaisen kevytserverin pystyyn (Atom-prosessorilla, kokoa A5:n verran ja pieni kovalevy on ainoa liikkuva osa, eikä sekään liiku kuin silloin tällöin), ja se hoitaa ilmaisella Cumulus-softalla (http://sandaysoft.com/products/cumulus) mittaukset ja niiden uppaamisen webbiin aina viidentoista minuuttin välein.

Jos kiinnostaa, millainen keli on Iidesrannassa Tampereella, niin asiaa voi käydä kuikuilemassa osoitteesta http://www.lokinpesa.net/weather


pappa

0€ ja verovaroilla http://ilmatieteenlaitos.fi/saa/Heinola , tolta sivulta voi hakea tietoja vaikka Tankarin majakkasaarelta ja joka paikasta missä on ilmatieteenlaitoksen vehkeitä, joiltakin lisäksi kuvan kera.

Omaa "sää tiedostoa" teen Lidlin sääasemalla ja OpenOfficen taulukko-ohjelmalla.

Mutta on kyllä sanottava noiden vermeiden suhteen, että todella ammattidataa tekevät laitteet ovat tulleet harrastajien ulottuville. Se on hyvä.
Tähtiharrastusta aina -60 luvulta tähän päivään.
Nikon D200/D7000x/FE /FM/Nikkormat+MD-11 Nikon manuaaliroinaa.
Tamron SP AF 10-24 f3.5-4.5 Di II NEF
Sigma18-50 f 2.8 NEF Samyang 8mm f3.5 NEF
Manfrotto 055+RC128
Carl Zeiss Diascope FL 85 20-60X Manfrotto 028+HD501
Helios Quantum 4 15x70
Skywatcher Evostar Black Diamond 102/EQ3-2/DX-stat+Baader Planetarium 8-24mm Mark III + Baader Hyperion 2,25X Barlow
William 2" dielectric diagonal Baader Solar Continuum+JS

Some-E

#5
Clas Ohlsonin Mikkelin-avajaisista lähti samanlainen kotiin kesällä. Kokemuksia:

Yhteyskatkoja satunnaisesti, mutta yhteys syntyy itsestään uudelleen, eli ei juurikaan haittaa. Myös virheellistä dataa joskus, vaikka yhteys ok. EasyWeather-ohjelman tallentama tekstitiedosto sisältää sarakkeen, joka ilmaisee onko data luotettava vai ei. Omissa tutkimuksissa noin 28000 mittauksen satsissa epäluotettavia tai puuttuvia lukemia 7/1000, siis keskimäärin seitsemän huonoa mittausta tuhatta mittausta kohti. Ei huonosti! Asema on pihan perällä ja sisäyksikkö talon eteisen seinällä, eli radiosignaali tulee talon läpi ihan ok. Virheellisten mittausten esiintymistiheyden vaihtelulle en ole keksinyt mitään selitystä.

Muistaakseni vain pari kertaa on pitänyt tehdä "resetti", eli patterit pois sisäyksiköstä, että hakee yhteyden uudelleen (tutkittava saako siihen jonkinlaisen reconnect-kytkimen lisättyä, ettei tarviis muistia ja kelloa nollata).

Muut ongelmat liittyvätkin sitten EasyWeather-ohjelmaan. Joskus se ei saa ladattua uutta dataa sääasemalta vanhan tiedoston perään. Ongelma on korjautunut, kun olen poistanut dat-tiedostosta tyhjän rivin datan lopusta. Tähän sopii esim. PSPad, mutta kaipa Notepad käy myös. Mikä tahansa tekstieditori, joka ei muunna tekstiä mitenkään.

Joskus dataa tulee tiedostoon tuplana - tai ainakin melkein. Huomasin sen sattumalta, kun katselin ekoja kunnon pakkasia. Mikkelissä kävi lämpötila kerran -14 asteen paikkeilla. Kuvaajassa kuitenkin näkyi kaksi samanlaista piikkiä. Dataa PSPad-editorissa selaamalla varmistui, että sama ajanjakso on jostain syystä tullut kahdesti. Mutta ei siinä vielä kaikki: mittausten ajankohta ei ole täsmälleen sama, eikä ole arvotkaan! Niissä on pientä heittoa. Tästä voi johtua se, että joskus EasyWeather näyttää kuvaajissaan "paksua" viivaa, eli kaksi melkein saman ajankohdan mittausta poikkeavilla arvoilla. Lähemmäs zoomattuna kuvaaja näyttää tekevän pientä sahausta.

Nyt olen miettimässä keinoa saada säädataa omille nettisivuille. Minulla ei ole mahdollisuutta laittaa asemaan serveriä kiinni, joten latailen silloin tällöin ja siirrän FTP:llä nettiin. Viimeisimmän kokeilun tein Google Docs -taulukkolaskennan avulla. Sillä saa tehtyä kuvaajat, joiden koodin voi laittaa omalle nettisivulle. Kuvaajakoodi hakee datan laskentataulukosta, vaikkei itse taulukkoa tarvitsekaan asettaa julkiseksi.

Lopullinen suunnitelma on sellainen, että teen oman esikäsittelysoftan (Windows), joka poimii datasta vain tarvittavat tiedot ja siirtää ne nettisivulle, jossa JavaScript-pätkä (esim. HighCharts) lukee tiedoston. Tämä siis tuoreimman, sanotaanko viikon osalta. Historialle voi tehdä muita temppuja, esim. karsia datan tunnin tarkkuuteen. Vielä on vähän auki tämä. Jos olisi palvelin käytettävissä, vaihtoehtoja olisi valmiina paremmin.

Oma sääsivu:
http://samijum.pp.fi/weather

artoni

Minulla on Timo samanlainen sääasema kuin sinulla. Ostin sen vuosi sitten. Muuten tuntuu pelaavan ihan ok, mutta tuulimittari on kyllä pelkkä vitsi. Tuulilukemat ovat aina alle 10 m/s maksimi tuulenpuuskissa, vaikka kuinka kovaa tuulisi. Keskikesällä oli syöksyvirtaus meilläpäin ja tuulimittari antoi lukemaksi 9,5 m/s, vaikka talomme läheltä tuuli kaatoi paljon puita. Mittari sijaitsee talonkatolla ja lähimpiin puihin on matkaa 30m. Talokin on korkean mäenpäällä. Olen vaihtanut näyttöpäätteen, anturilaitteen ja tuulimittarin ilman mitään vaikutusta. Mitä sinun laitteen tuulimittari näyttää?

Timo Kantola

Lainaus käyttäjältä: artoni - 07.12.2011, 08:07:45
Muuten tuntuu pelaavan ihan ok, mutta tuulimittari on kyllä pelkkä vitsi. Tuulilukemat ovat aina alle 10 m/s maksimi tuulenpuuskissa, vaikka kuinka kovaa tuulisi.  Mitä sinun laitteen tuulimittari näyttää?
Maksimi puuskalukema ollut jotain 10.2m/s ja päänäkymän max puuska on ollut 47.9m/s, jatkuva tuulennopeus on ollut parhaimmillaan 66.3m/s.
Päätellen siitä että talo on edelleen perustuksillaan ja katto tallella - eikä puitakaan ole mennyt nurin , niin hieman epäilen noita max lukemia.
     Tuulimittarin tarkkuus  olisi kohtuu helposti tarkistettu : viritä sääasema auton kattotelineelle , ota ohjausyksikkö autoon ja aja tyynelläkelillä tasaisellanopeudella - vertaa nopeusmittarinlukemaa tuulimittarinlukemaan , siitä saa korjauskertoimen. Mustaakseni sääaseman ohjeissa sanottiin että se kestää 240km/h tuulennopeuden ( hieman epäilen sitäkin ).
  Huolimatta epätarkasta nopeuslukemasta , saa sääasemalla hyvän kuvan paikallisista tuulioloista, sen puuskaisuudesta ja tuulen sekä ilmanpaineen vaihtelun yhteydestä.
  Mielestäni kyseisen sääaseman parhaat/luotettavimmat  mittarit on (tässä järjestyksessä ) Lämpömittari , ilmanpainemittari, tuuli + tuulensuunta mittari, sademäärämittari ( tarkkuutta epäilen) , kosteusmittari - oikuttelee usein .
 Edelleen tyytyväinen sääasemaan.

Timo Kantola

ville_sml

Tuohon sääasemaan löytyy valmiinakin ilmaista softaa, joka hoitaa homman ihan hyvin. pywws (http://code.google.com/p/pywws/) toimii ihan hyvin sääaseman kanssa. Itselleni kirjoitin tuohon ohjelmaan pätkän joka kirjoittaa säätiedot tiedoston sijaan tietokantaan. Kohta kaksi vuotta on asema pyörinyt, eikä suurempia puutteita ole. Suurin vika on tähän mennessä ollut, että muutama viikko sitten satoi vettä 302mm kymmennessä minuutissa.

Some-E

Sademittarin korjauskertoimeksi olen yleensä saanut 1,3. Tämä verrattuna Agrimarketista ostettuun mitta-astiaan. Jollain ulkomaisella forumilla kerrottiin samansuuntaista, joku taisi saada 1,33. Keruualaa suurentavia suppiloita on viritetty päälle.

Mutta ihan jokaisella sadekelillä en ole saanut yhtä suurta kerrointa. Tuuli, astian muoto, tuuli heiluttaa niin että kiikku keinahtelee... Voi vain arvella mistä poikkeaman poikkeamat johtuvat ;) Mutta kaiken kaikkiaan hyvä systeemi, kun 5min aikavälein jää muistiin kaikki. Satoiko oikeasti 15 vai 18mm jollain aikavälillä, ei kaada venettä.