Peilikaukoputkea hankkimassa

Aloittaja Katri, 17.08.2010, 16:53:50

« edellinen - seuraava »

Katri

Olen hankkimassa uutta peilikaukoputkea ja tässä olisi pari vaihtoehtoa.

Orion (USA) SkyQuest XT8 IntelliScope
http://www.ursa.fi/ursa/tuotteet/kirjakauppa/index.php4?TOIMINTO_1=nayta_tuotteet&TUOTE=217&ID_ASIAKAS=1396587937

tai

Orion SkyQuest XX12i IntelliScope Truss
http://www.ursa.fi/ursa/tuotteet/kirjakauppa/index.php4?TOIMINTO_1=nayta_tuotteet&TUOTE=279&ID_ASIAKAS=1396587937

Kumpikohan olisi järkevämpi ostos, kun nyt olisi varaa ostaa kunnon putki. Hintaluokissa nuohan eroavat toisistaan aika lailla. Mitä mieltä te viisaammat ja kokeneemmat oikein olette?

Kaizu

Putkivaihtoehdoista voi päätellä että aiot keskittyä visuaalihavainnointiin. Kumpikin sopii hyvin DS-kohteille ja ovat sen verran isoja että pääsevät oikeuksiinsa pimeässä havaintopaikassa. Jos raha ei ole esteenä, ottaisin isomman. Se näyttää olevan valmiiksi paloiteltu niin että sopii autoon. Yleensä 30 senttinen jo vaatii vähintään farmarin tai pakettiauton liikkuakseen minnekkään mutta tässä sitäkin asiaa on ajateltu. Isommassa on peilin pinta-ala 2.25kertainen ja vastaavasti sillä näkyy vajaan suuruusluokan himmeämpiä kohteita kuin pienemmällä.

Kaizu
Kai Forssen

Meade-mad

Voisi sanoa että nuo "painivat" eri luokissa ja siten vertailu on hiukka haasteellista.

Kun verrataan kuvan kirkkautta ja yksityiskohtia keskenään niin 20cm ja 30cm halkaisijaisilla putkilla on huima ero. Tuo suurempi on käytännössä suurin putki, joita harrastajat yleisesti käyttävät.

Tuota pienempääkään ei sovi tuomita miksikään rimpulaksi. Sen koko edustaa hyvää suurehkoa keskikokoa havaintolaitteena ja antaa varmasti paljon käyttäjälleen. Moni harrastaja ei tosissaan välttämättä edes haaveile suuremmasta kuin 20cm putki.

Suuruus saattaa kääntyä itseään vastaan, kun värkkiä pitäisi liikutella yksin. Tuon isomman pelkkä putki ilman jalustaa on noin 35cm - 40cm halkaisijaltaan ja se on puolitoista metriä pitkä koottuna. Kuljetusta varten ison putken ristikkorakenne tietty pienentää putkea mutta se tuo myös käyttöönottoon pientä askaretta, kun putki pitää koota ja säätää. Laitteen siirtely ilman laukkuja on työlästä.

Jos vaan voit, niin mene Ursan toimistolle katsomaan livenä noita putkia. Siellä saat käsityksen niiden koosta. Koosta saat käsityksen myös rakennustarvikeliikkeen putkiosastolla kun etsit vertailukohdaksi samanlaisen siltarummun... on muuten aika iso sekin.

Jos hinta ei tee tiukkaa, koko ei arveluta ja laitteiden siirtely ei tuota ongelmaa niin ota isompi :afro:

jk
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

Rampe

Tuon isomman putken omistajana voin vain suositella sitä. Jotta sitä olisi helppo siirrellä havaintopaikalle , osta ehdottomasti kuljetuslaukut, ovat hintansa väärti. Putki on myös hyvä säilyttää niissä pölyltä suojassa. Itse kuljetan putkea pienellä farmariautolla, jossa ei ole suuren suuri tavaratila.  Ja talvella kannan sen osissa järven jäälle.

12- tuumainen Orion on nopea ja helppo kasata, onnistuu yksin. Kokemukseni mukaan kollimointi säilyy yllättävän hyvin, vaikka putki pitääkin koota kolmesta osasta. Ei vaadi joka kerralle uutta kollimointia, jos noudattaa varovaisuutta siirtovaiheessa.

Tietokoneohjaus vaatii aluksi harjoittelua, minulta ainakin. Mutta syteemiin oppii nopeasti, ja voihan niitä kohteita hakea ihan tähtihyppelyllä ilman ohjausta. 

Ja ero on kyllä suuri, kun verrataan 8 ja 12 tuuman putkea havaintovälineenä.

Mutta käy tosiaan katsomassa Ursassa putkia,jos mahdollista, niin saat käsityksen kokopuolesta..

Katri

#4
12" putken koko on aika "mykistävä", se todellakin on iso. Tässä lähipäivinä olen menossa putkea Ursasta vielä katsastamaan.

Kuljetusmahdollisuudet on ja hyvä, valosaasteeton havaintopaikka on tiedossa, jossa ennen pienemmällä putkellani olen käynyt havainnoimassa.

Olen todellakin ostamassa putkea enemmänkin visuaalihavaintoihin, siispä tämän tyyppinen putki oli valintani.

Jos jollakullaon vielä kokemuksia/mieleipiteitä/ym. putkesta, antaa tulla vain. Kyllä tästä taitaa kuitenkin putkenhankinta olla päätöksessä, XX12i:tä ensin Ursasta
katsastamaan ja sitten ostamaan. Ja tietty laukut hankitaan saman tien samalla kertaa.

Timpe

Kannattaa huomioida myos sellainen seikka, että 12" peili on sitten sellainen viiden kilon "lasimötikkä", joka vaatii tasoittuakseen ulkoilman lämpötilaan parisen tuntia jäähtymisaikaa. Tätä jäähtymistä voi nopeuttaa puhaltimella, joka puhaltaa kylmää ilmaa peilin alapintaan tai mieluiten säilyttämällä putkea ulkoilman lämpötilassa esim. kylmässä varastohuoneessa. Tästä huolimatta seeing on joskus niin kelvoton tämän kokoluokan laitteille, että havaitsemisen suurilla suurennuksilla voi unohtaa (=pienemmät putket ovat armollisempia seeingin heikkoudelle, kun ne eivät tarvitse näin suurta "rauhallisen ilmakehän pinta-alaa" kuin 12" järkäle vaatii). Putken ulkoisia mittoja ja edellistä seeing-asiaa lukuunottamatta minullakaan ei ole muuta negatiivista sanottavaa 12" Newtonista, sillä sen verran komeat näkymät tällä irtoaa tummalta yötaivaalta erityisesti kelvollisissa havainto-olosuhteissa havaittaessa :smiley: (Valosaasteessa tällainen 12" valonkerääjäkin menee osittain hukkaan, kun taustataivaan vaaleus pilaa himmeiden sumukohteiden näkymät.)
- Timo Inkinen

Kaizu

12" Orionissa on peilin jäähdytyspuhallin. Sillä lämpötilan tasoittuminen nopeutuu. Vieläkin nopeammin putki on havaintovalmis jos ei säilytä sitä olohuoneessa vaan vaikkapa ulkovarastossa jossa peilin lämpötila on sama kuin ulkoilman.

Kaizu
Kai Forssen

Meade-mad

Noin suuren putken aukkoa voi tarvittaessa pienentää, jolloin seeingin vaikutus kuvaan helpottuu. Aukko pienennettynäkin (asimerkiksi planeetat) ovat riittävän kirkkaita. Tuosta saa noin 5" (12,5cm) putken kun tekee aukon siten että spiderit eivät näy kuvassa lainkaan. Saadaan siis "obstruction free Newton". Aukkoa voi pienentää myös aurinkosuodinta varten.

jk
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

einari

Anteeksi tyhmä kysymys mutta voiko aukon pienennyksellä tosiaan poistaa Newton putkien apupeilin pitimien difraktiokuviot ?
Eikös silloin laiteta ikäänkuin leveämmät apupeilin pitimet - poistuuko difraktiokuvio kun ovat liittävän leveät ?
___
Tapio

Iiro Sairanen

Lainaus käyttäjältä: einari - 19.08.2010, 11:10:50
Anteeksi tyhmä kysymys mutta voiko aukon pienennyksellä tosiaan poistaa Newton putkien apupeilin pitimien difraktiokuviot ?

Jos aukon kohalla ei ole apupeiliä tai pidintä niin ei ole kuviotakaan.
Iiro Sairanen
--> http://deepsky.arkku.net <--

pappa

Kun itse olin vaihtamassa putkea suuremmaksi, etsin kaikkialta olisiko JS Dobsoneita (20cm) myytävänä, silloin ei ollut. Löysin sitten yllättäen tämän foorumin kautta Helios Dobsonin samoilla spekseillä ja olen onnellinen. Eniten havaitsen parvekkeella, jo tuo 200X1000 putki on melkoinen kuskattava jalustoineen. Fillarin peräkärrillä sitä siirtelen aisasta työntäen. Autoa en edes omista tällä hetkellä, lähes valosaasteettomuuteen on matkaa noin 400m.

Itse kiinnittäisin huomiota tuohon muoti-ilmiön saaneen "luuranko rakenteen" suhteen. Ajan kanssa liitokset pakosti kuluvat ja klappia yms. Ongelmia tulee. Pitää sitten osata korjata ja säätää tai on iso romisko nurkissa pölyttymässä. Nautinto hetkiä tulee jo 20cm putkella, jos nyt jonkun haituvan jään näkemättä, katson sitten toista jne. Katsottavaa riittää yhdeksi ihmisiäksi ja melko vaivatta koska peltiputki ei voi väljetä. Toisekseen erillaiset pattereilla toimivat laitteet ja gotot ovat aika haavoittuvia täällä pohjan perillä. Tähtäys tähtien etsintä ja paikantaminen syö harraste aikaa. Paras vehje on sellainen jolla voi alkaa heti katsella ja samalla totuttaa silmiä pimeään, tähti kartta ja punainen ledilamppu on paras, sekä villasta kudotut "kynsikkäät".

Iso projekti on aina iso projekti, kaukoputken pitää olla sellainen että sen ääreen on helppo päästä, vain katseltu kaukoputki on hyvä. Megalomaaninen laite selättää harrastajan helposti. Niin on käynyt muillekkin isoille laitteille ja epäkäytännölisille speleille harrastukseen katsomatta.
Tähtiharrastusta aina -60 luvulta tähän päivään.
Nikon D200/D7000x/FE /FM/Nikkormat+MD-11 Nikon manuaaliroinaa.
Tamron SP AF 10-24 f3.5-4.5 Di II NEF
Sigma18-50 f 2.8 NEF Samyang 8mm f3.5 NEF
Manfrotto 055+RC128
Carl Zeiss Diascope FL 85 20-60X Manfrotto 028+HD501
Helios Quantum 4 15x70
Skywatcher Evostar Black Diamond 102/EQ3-2/DX-stat+Baader Planetarium 8-24mm Mark III + Baader Hyperion 2,25X Barlow
William 2" dielectric diagonal Baader Solar Continuum+JS

Katri

Valosaasteesta ei ole ongelmaa ainakaan minulla, sillä asun maaseudulla kaukana kaupungin valosaasteesta ja melusta. Taivas avautuu melkein horisonttiin asti ilman mitään peittävää, esim. metsää. Havaintopaikalle, viereiselle pellolle, on suurinpiirtein 100 m matka, joten putken kuljetus ei ainakaan tuota suuria ongelmia.
Tulisi vain niitä kirkkaita kelejä mahdollisimman paljon.

Meade-mad

Tuolle sadan metrin matkalle on maitokärry aivan oiva peli. Sen pyörät ovat riittävän isot.

Jos mahdollista niin pystytyspaikkaa kannattaa hiukan valmistella. Tuon Dobson laatikon alla olevat jalan tyngät ovat aika lyhyet. Eli kovin muhkurainen alusta ei ole kiva. Tasaisuusvaatimus ei ole kuitenkaan hirmutarkka. Juuri kynnetty pelto saattaa olla kuitenkin hiukka haasteellinen.

jk
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

pappa

1X1 metrinen 1cm paksuinen vanerilevy on poikaa, se kulkee kärrissä mukavasti, sen voi tampata lumeen tai pehmeään maahan ynnä nurtsille sekä sängelle. Jos on askartelijan vikaa voi tehdä vielä listamatskusta kulmat johon dobsonin tassut käy jetisti, ei meinaan luisu sitten lumenhärmässä tai pakkasen höyrystäessä pintaa liukkaaksi.
Tähtiharrastusta aina -60 luvulta tähän päivään.
Nikon D200/D7000x/FE /FM/Nikkormat+MD-11 Nikon manuaaliroinaa.
Tamron SP AF 10-24 f3.5-4.5 Di II NEF
Sigma18-50 f 2.8 NEF Samyang 8mm f3.5 NEF
Manfrotto 055+RC128
Carl Zeiss Diascope FL 85 20-60X Manfrotto 028+HD501
Helios Quantum 4 15x70
Skywatcher Evostar Black Diamond 102/EQ3-2/DX-stat+Baader Planetarium 8-24mm Mark III + Baader Hyperion 2,25X Barlow
William 2" dielectric diagonal Baader Solar Continuum+JS

Rampe

Tuo orionin putken jalusta on tarkasti asetettava vaateriin, muuten ei kohteet löydy go-to toiminnolla. Vaneri on varmaan liian liukas tuolle jalustalle, ellei sitten laita toppareita jalustan tassujen kohdalle.

Itse ratkaisin tämän ongelman hakemalla rautakaupasta 4 kpl lyhyitä säädettäviä kalustejalkoja. Olen tehnyt kestopuusta sopivan kokoisen alustan, jonka säädän nopeasti vatupassiin kalustejalkojen avulla. Ei tarvitse enää hiekkaa ja pikkukiviä sorkkia jalustan alle takapuoli pitkänä.

Itselläni on toisena  putkena samanlainen helios kuin papalla. Se ei tosiaan vaadi sen kummempia asetteluja, sen kun runtaat pihalle ja rupeat katselemaan. Mutta 9 vuoden katselun jälkeen kasvoi meikäläisellä ruokahalu ja piti nähdä enemmän eli siirryin 30 senttiseen.  Ja näkyyhän sillä paremmin, esim yksityiskohdat planeetoista, tällä hetkellä Jupiter.

Ja jos Orionin xx12i on hitaampi saada havaintokuntoon, löytää sillä kuitenkin nopeammin syväntaivaan kohteet kuin Helioksella. Työelämässä olevana on vielä tuo yöuni tärkeää, mutta sitten eläkkeellä 10 vuoden päästä sitä joutaa kukkumaan vaikka koko yön taivasalla...