JS jalustan virittelyä

Aloittaja Murtsi, 16.05.2010, 22:08:56

« edellinen - seuraava »

Murtsi

Ajatuksena olisi vähän viritellä JS jalustaa. Tekeillä on haarukka kaukoputkelle ja tuli mieleen että jos saisi samalla viriteltyä moottorit kummallekin akselille mahdollista automaattista seurannan korjausta ajatellen tai ainakin kohteiden sommittelua varten. Ongelmana vaan on se etten ymmärrä elektroniikasta juurikaan mitään. Mahtaisiko joku joka on ehkä viritellyt jotain vastaavaa jakamaan tietoja muillekin? Eli mitä kaikkea siihen vaaditaan. Tietoa moottoreista ja niiden ohjaamisesta yms. Kiitos jo etukäteen.

Kaizu

Onnistumisen edellytyksenä on että ymmärtää elektroniikasta jotakin ja mekaniikasta vähän enemmän ja että pystyy valmistamaan mekaniikkaosia. Jos saa tehtyä toimivat välitykset kummallekkin akselille, löytyy valmiita servo- ja askelmoottorikäyttöjä. Esimerkiksi Losmandyn käyttämän Geminin saa asennettua omaankin jalustaan kunhan välityssuhteet on tiedossa ja että saa moottorit mekaanisesti kytkettyä akseleille.
Laiterakennussivulta löytyy joitain irtokomponenteista värkättyjä moottorinohjauksia.

Useimmat autoguiderit edellyttävät että molempia akseleita pystyy ajamaan moottoreilla. Ne pystyvät antamaan komentonsa kytkintietona jotka voidaan joko suoraan tai relelaatikon avulla kytkeä jalustan oman käsikapulan rinnalle.

Jos haluat tehdä asiat vähän paremmin, käväise Mel Bartelsin sivuilla mallia katsomassa.

Kaizu
Kai Forssen

Pietari

Itse rakentelen jonkin verran elekroniikasta laiteta. Mootoriksi olisi varmaan paras jonkin lainen servo. Sitä ohjaamaan mikrokontroli joka tekee sopivan hidasta pulssia ettei servo kääny liian nopeasti. Pyörimis nopeutta voisi vaikka säätää potentiometrillä, jossa on katkasia jolla pyörimisen voi lopettaa kokonaan. Tarvisisi varmaan vielä toisenkin kontrolin, jolla seurannan korjaus saadaan automaatiseksi.

Meade-mad

Mitä tarkoitat tässä yhteydessä termillä "servo"?

jk
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

GaryP

Lainaus käyttäjältä: Pietari - 16.05.2010, 22:41:37
Itse rakentelen jonkin verran elekroniikasta laiteta. Mootoriksi olisi varmaan paras jonkin lainen servo. Sitä ohjaamaan mikrokontroli joka tekee sopivan hidasta pulssia ettei servo kääny liian nopeasti. Pyörimis nopeutta voisi vaikka säätää potentiometrillä, jossa on katkasia jolla pyörimisen voi lopettaa kokonaan. Tarvisisi varmaan vielä toisenkin kontrolin, jolla seurannan korjaus saadaan automaatiseksi.

Into neuvomiseen on kiitettävä, mutta väärillä ohjeilla ei pitkälle pötkytellä. Servolla ei kannata lähteä näitä rakentelemaan, mutta askelmoottori, tai hyvin tarkasti pyörimisnopeudelta säädeltävä sähkömoottori suurilla välityksillä hoitaa homman.

Kaizu tuossa valitettavasti kiteyttä lähtökohdan, eli pientä perustietoa pitäisi olla näinkin vaativan ja tarkan ohjauksen aikaansaamiseksi.

Onko tuo JS-jalusta se jossa on kallistus kiinteästi, haluaa siis tarkan napakohdistuksen valmiiksi, ja sitten matoruuvi/pyörä yhdistelmä isolla kehällä, tuntiakselia pyörittämässä?

Kari


EDIT. SERVO:sta vielä. Kai sitä voi käyttää muussakin kuin tyypillisessä nopeasti ohjausliikettä kaipaavassa paikassa (RC-lelut), jos antaa sen pyöriä ohjauksen vaatimaan suuntaan rajattomasti. Silloin pitäisi olla kohtuullisen tarkka nopeuden kompensaatio, yhtälailla kuin pelkällä sähkömoottorilla? Askelmoottorin ainoa ikävä puoli on se pykällys jonka se liikkuessaan aiheuttaa, jollei sitten välitykset ole riittävän suuret ja askelmoottorissa painava akseli.

Tuhat tapaa, ehkä se servo sittenkin toimisi...
Kari Pulkkinen
Espoo, Finland

Harrastus uudelleen lämpiämässä...

Lauri Kangas

Servoja on ainakin käytetty jonkun verran noissa fokusmoottoriviritelmissä. Kun napsii RC-servosta mikrokontrollerin pois, niin ei sen enempää edes tarvitse modailla jatkuvaan pyörimiseen. Askelmoottori on kyllä rutkasti parempi ratkaisu.

Murtsi

Terve, tiedonkeruu on lähtenyt hyvin käyntiin. Kiitos vinkeistä.

Lainaus käyttäjältä: Kaizu - 16.05.2010, 22:38:45
Onnistumisen edellytyksenä on että ymmärtää elektroniikasta jotakin ja mekaniikasta vähän enemmän ja että pystyy valmistamaan mekaniikkaosia.
Kaizu

Tässä kohtaa aion hyödyntää kavereiden osaamista, (yksi tuttu sorvaa ja tekee kaikkea metallista ja toinen kaveri on aika etevä elektroniikassa) itse yritän tätä kautta saada perustietoa mahdollisimman paljon. Jos kuitenkin näyttää siltä että homma ei jostakin syystä onnistu niin en aio lyödä päätä seinään sen enempää, mutta katsotaan nyt ensin onko tämä meikäläisen resursseilla edes mahdollista. Ainakin haarukka tulee uusi lastulevystä tehdyn tilalle ja samalla laitetaan ainakin manuaalinen hienosäätö molemmille akseleille, ajattelin että voisihan siihen saman tien yrittää laittaa moottoritkin. Jos ei muuta niin helpottaisi se ainakin kohteiden sommittelua.

Lainaus käyttäjältä: GaryP - 17.05.2010, 16:51:18


Onko tuo JS-jalusta se jossa on kallistus kiinteästi, haluaa siis tarkan napakohdistuksen valmiiksi, ja sitten matoruuvi/pyörä yhdistelmä isolla kehällä, tuntiakselia pyörittämässä?



Sama peli.

Nyt täytyy ruveta tutustumaan Kaizun antamiin linkkeihin. Jos jollakulla tulee asian tiimoilta jotakin mieleen niin kertokaa ihmeessä. Kyselen kyllä kun tulee jotakin kysyttävää

Tomu

Terve.

Olen omaan JS-seurantakoneistolla varustettuun jalustaani (tuossa pienessä profiilikuvassani) rakennellut askelmoottoriohjainta Arduinon ja EasyDriverin avulla. Moottorin peruspyöritys on noilla tosi helppoa, mutta tietokoneeseen liittäminen voi vaatia jonkinlaista puljailua, en ole vielä tarkemmin tutustunut. Tarkoitus on kaverin kanssa kesällä laittaa tuo jalustahomma vihdoin ja viimein ruotuun, onhan tuo ollut työn alla jo kohta kaksi vuotta :) Tekosyy viivästymiselle on opiskelu, mutta uskoo ken tahtoo. Eli kesän mittaan on tuosta koko projektista tulossa infoa nähtäville.

Arduino on siis C-pohjaisella ohjelmointikielellä ohjelmoitava I/O -boardi: http://www.arduino.cc/. Minulla on käytössä tuo Duemilanove-malli, hinta noin 25 euron luokkaa. Ohjelmointikokemusta minulla on yhden Java-kurssin verran muutaman vuoden takaa, joten mitään kovin syvällistä osaamista tuon käyttö ei vaadi, mutta jonkinlainen perushaju koodauksesta auttanee. Tai sitten voi koodauttaa kavereilla.

Askelmoottorin driverinä tuo EasyDriver on ollut tosi helppo käyttää (mitä nyt ensimmäinen driveri oli rikki): http://www.schmalzhaus.com/EasyDriver/, hintaluokka noin 10 euroa Jenkkilästä. Tuolla saa moottorin mikroaskeltamaan 1/8 askelia, eli semmoisella 200 step/kierros -moottorilla tulee 1600 steppiä kierrokselle. Tuosta voit ynnäillä alennusvaihteen tarvetta, kun sopiva resoluutio voisi olla jotain kymmenisen steppiä per kaarisekunti.

En siis osaa vielä paljoa neuvoa noiden käytössä, kun en ole vielä ehtinyt paljoa väsätä noiden kanssa. Minäkin suosittelen kuitenkin askelmoottoria jalustaasi, lienee eräs helpoimmista keinoista saada "tarkka" pyörimisnopeus aikaiseksi.

-Tero
Tero Tomukorpi

Nurinniska Observatory

Allegro valmistaa askelmoottoreille mikroaskeltavia ohjainlastuja jotka ovat yksinkertaisia käyttää.
A3977 on 1/8-askeltava (näitä käytän omassa jalustassani) ja A3979 on 1/16-askeltava mutta eTSSOP-28-kotelossa joka on hankalampi kolvata. 
Ainakin elektroniikkatukku Farnell myy näitä, eräs jälleenmyyjä on Elektori Tampereella. Hinta jotain 10e/kpl.
Tero Hirvikoski, pääobservaattori
Nurinniskan observatorio
Verttuu, Kankaanpää
http://www.astrobin.com/users/Nurinniska/

Murtsi

Pistetäänpä tänne nyt viritelmien lopputulos. Ei tullut moottoreita koska itse en osaa, ja kaverilla jonka piti tutkia tämä puoli oli niin kiireinen kesä töissä että ei joutanut paneutumaan siihen yhtään.

Hienoliikunnat kuitenkin tuli joten kohteiden sommittelu toivottavasti helpottuu jatkossa. Toinen kaveri joka tekee metallista melkein mitä haluaa sai tehtyä haarukan alumiini levystä ja siitä tuli huomattavasti tukevamman oloinen kuin dobsonin lastulevystä tehty vastaava osa. Sitä paitsi haarukan ulkonäkökin miellyttää ainakin allekirjoittaneen silmää. Itse tein "pannat" putkelle puusta ja vanerista.

Nyt ei puutu enää kuin YLVA:lta tilaamani Orion SPX 200 putki joka saapuu näillä näkymin tämän viikon lopulla tai ensi viikon alussa. Pistän kommentit putkesta kunhan pääsen testailemaan sitä.

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Murtsi - 14.09.2010, 22:26:48
levystä ja siitä tuli huomattavasti tukevamman oloinen kuin dobsonin lastulevystä tehty vastaava osa. Sitä paitsi haarukan ulkonäkökin miellyttää ainakin allekirjoittaneen silmää.

Kaikki sitä pitää nähdäkin eli nyt tuossa on sitten Suomen/maailman mittakaavassa ainutlaatuinen "High-End-JS-Dobson" -jalusta :shocked: :grin:
Asianmukaiset akselien hienosäädötkin löytyvät, joten jään odottamaan jännityksellä lisäkokemuksia tästä kokoonpanosta. Haarukan ulkonäkö miellyttää myös allekirjoittaneen silmää joten eikun onnea matkaan projektin jatkon kanssa. Tässä vaiheessa näyttää hyvältä!

PS. Ajattelitko kiinnittää tuon JS-jalustarungon johonkin tätä suurempaan teräslevyyn (tai peruskallioon) kiinni? Saat tällä selvästi tukevuutta lisää, joten suosittelen vaikka siirrettävyys heikkeneekin.
- Timo Inkinen

Murtsi

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 15.09.2010, 19:09:45
PS. Ajattelitko kiinnittää tuon JS-jalustarungon johonkin tätä suurempaan teräslevyyn (tai peruskallioon) kiinni? Saat tällä selvästi tukevuutta lisää, joten suosittelen vaikka siirrettävyys heikkeneekin.

Ei ole tarkoitus juurikaan siirrellä, mutta ihan peruskalliota ei kuitenkaan alla ole vaan juurikin mainitsemasi teräslevy joka on yhdessä paketissa toisen teräslevyn kanssa jotta jää säätömahdollisuus. Tämä systeemi on sitten pultattu 300 kilon betonikakkuun kiinni jonka alla on jonkun verran hiekkaa.

Siirtelyä varten olen tehnyt puusta ja vanerista siirreettävän säädettävän alustan mutta sen käyttö on varmaankin aika minimaallista koska mieluiten sitä kuvaa asianmukaisessa paikassa (muutama kohde tietenkin on joita ei ole mahdollista kuvata tältä paikalta).

Käyttökokemuksia raportoin sitten kun olen päässyt käytännössä testaamaan.

Lauri Kangas

Onpas siistin näköinen haarukka!

Murtsi

No niin, nyt on päästy jo jonkun verran kuvaamaan systeemin kanssa ja joitakin ongelmiakin on tullut vastaan. Pahin niistä on deklinaatio akselin vakauteen liittyvä puute. Viime viikolla tein sitten levyjarrun tämän ongelman ratkaisuksi mutta en vielä ole päässyt sitä testaamaan käytännössä. Ainakin se tuntuu nyt paljon aiempaa vakaammalta kun tärisyttää hieman kädellä putkea. Ongelma on ilmennyt tuulisella kelillä ja tuulta ei ole tarvinnut olla paljoakaan kun se on johtanut siihen että suurin osa kuvatuista valotuksista on joutunut roskakoriin käyttökelvottomina. Rektaskensioakseli on ollut vakaa.

Hienosäädöt ovat helpottaneet kuvan rajaamista ja se on nopeutunut huomattavasti aiemmasta.

Nyt pitää vain odotella selkeää tuulista keliä että saa testattua systeemin vakautta kunnolla. Newton putkessa on ainakin pinta-alaa johon tuulella on hyvä tarttua joten olisi hyvä että jalusta olisi mahdollisimman tukeva.

Ohessa liitteenä tämän hetkinen viritys.

Kaizu

Vakausongelmaan auttaa pieni epätasapaino. Jos siirrät putkea kiinnityksessä niin että ruuvin välys makaa selkeästi jommassa kummassa reunassa, ei pieni tuulen vire heiluta putkea. Tuntiakseli pitäisi myös saada epätasapainoon idän suuntaan. Sitä varten haarukkaan voisi asentaa tangon jossa on säädettävä punnus.

Kaizu
Kai Forssen