Vesirakettien rakentelua

Aloittaja TT, 28.04.2010, 17:42:14

« edellinen - seuraava »

Lauri Kangas

Hehe, hienoja virityksiä. Millä saat laskuvarjon aukeamaan, vai meneekö ihan tuurilla?

VeikkoM

Veikko Mäkelä
Kuu ja planeetat, Asteroidit ja komeetat, Tieteellinen yhteistyö, Tietotekniikka sekä Kerho ja yhdistystoiminta -harrastusryhmät

Pietari

Juu, se ''vesiraketti projekti'' ketju on mun tekemä.

TT

Tein tänään raketille siivekket, ja kyllä se lähti lähti moninverroin komeammin. Korkeutta tuli reilusti. Vielä ajattelin tehdä oikein kunnon laskuvarjon ja kärkikartiosysteemin sille.





Sky-Watcher Skymax 102  
Kamera Canon Powershot A1000 IS

Lauri Kangas

Loistavaa. Vielä kannattaa tehdä siivekkeet jostain jämäkästä materiaalista (onko tuo jotain makuualustaa?) koska se vaikuttaa raketin vakauteen valtavasti. Lisäksi siivekkeet toimivat sitä paremmin, mitä kauemmas taakse ne ulottuvat. Itse käytän yleensä vähän kuvassasi näkyviä pienempiä siivekkeitä, teipattuna tuohon pullon kapenevaan kaulaosaan.

Pietari

Kannattaa piilottaa laskuvarjo irtoavan kärkikartion alle. Kannataa leikata toisen pulon pohja osa joka on kuin kuppi, jotta laskuvarjo pysyy lennon paremmin paikoilaan ja päälle asetaa irtoavan kärkikartion joka pienentää ilmanvastusta. (kuvassa laskuvarjo irtoavan kärkikartion alla joka tipuu kun raketti kääntyy ja varjo pääsee aukeamaan)

Lauri Kangas

Mulla on tosiaan huonoja kokemuksia laskuvarjoista. Yritin tehdä juur tuollaista toisesta pullosta leikattua kärkikartiota joka tippuu vapaasti pois ja paljastaa laskuvarjon. Se kuitenkin joko liimautui liian tiukasti paikoilleen jolloin varjo ei avautunut tai sitten tippui heti lähdössä, jolloin varjo repesi irti.

Katsotaan jos tänä kesänä jaksaisi askarrella virityksen, jossa raketin ilmanopeus pitää jousitetun muoviläpyskän kiinni ja kun raketti hidastuu tarpeeksi, läpyskä aukeaa ja vapauttaa laskuvarjon. Kaikkein paras olisi joku vieterillä toimiva mekaaninen ajastin joka jotenkin ponnahtaa loppuun päästyään.

Pietari

Itse olen tekemässä elekronikkaista ajastinta joka ohjaa servoa mootoria ja servo moottori vapauttaa kärkikartion oikeaan aikaan.

GaryP

Lainaus käyttäjältä: Pietari - 30.04.2010, 07:26:44
Itse olen tekemässä elekronikkaista ajastinta joka ohjaa servoa mootoria ja servo moottori vapauttaa kärkikartion oikeaan aikaan.

Tuossa on varmaan periaatteessa aikaa pudotuksessakin niin paljon että ajastimen voi  laittaa laukaisemaan, kunhan ei aukea liian aikaisin. Mutta olisiko tuossa muita vaihtoehtoja? Esimerkiksi pieni gyroskooppi joka tunnistaa kun laite kääntyy väärään asentoon, tai ilmanpaineen muutoksien avulla laukaiseminen? Kuinkahan korkealle tuo lentää, ja mikä mahtaa olla paine-ero? Voi toimia vaikka siten että kun minimipaine on saavutettu ja siitä sopivasti paineen kasvaessa tunnistetaan alaspääin suuntautuva liike? Toinen vaihtoehto voisi olla ihan peruskiihtyvyysanturi joka laitetaan tunnistamaan kallistuminen.

Mielenkiintoista.

Kari
Kari Pulkkinen
Espoo, Finland

Harrastus uudelleen lämpiämässä...

Mikko Päivinen

 Kuinkahan korkealle vesiraketin saisi nousemaan jos tekisi paineistetun osan vaikkapa 0,5mm seinämäisestä ja  noin 5cm halkaisijaltaan olevasta teräsputkesta parimetriä korkeaksi ja rakentaisi laukaisu systeemin niin, että putken saisi pyörimään jo ennen irroittamista kompuran pistoolilla. Esimerkiksi laakerille saa annettua huikeat kierrokset tuolla tavalla ja raketin pyöriminen vakauttaisi lennon.

Mikko
Kaukoputki: NexStar 11" GPS.
Kamera: SBIG ST-2000XM
Seuranta: SBIG AO-7
Filtterit: L=Baader IR/UVcut RGB suotimet standardit SBIG.
Filtteripyörä: SBIG CFW-8A

Kaizu

Kestäisi sellaisen 44 bar paineen (pataraudastra tehtynä) ja painaisi 620g/m. Jollain oikein hyvällä teräksellä sisällä saattaisi pysyä jopa 100 bar paine.

Töissä olisi vesileikkaimen korkeapaine pumppuja joilla saisi aikaan 3kbar. Josko sille pitäisi suunnitella säiliö. Sillä paineella lähtöpaikalle jää kohtuukokoinen kraateri.

Kaizu
Kai Forssen

Meade-mad

Voisihan tuota kokeilla vaikka sukelluspullolla. Tilavuutta vaikka 15 litraa ja painettaa 200bar ja ei kun kaula poikki. Siinä on rakettia kerrakseen...
Ei kannata kokeilla veneessä ainakaan vesirajan alapuolella.

jk
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

einari

Nämä viimeiset visiot jos toteutuu niin pitänee ottaa alulennonjohtoon yhteyttä  :grin:
___
Tapio

TT

Tuossa raketin uusi jätesäkkilaskuvarjo. Vielä kärkikartiosysteemi siihen. Myöhemmin ajattelin tehdä tulevan kartion toiselle puolelle jousen ja toiselle puolelle läpän, jolloin vauhdin hidastuessa kärkikartio avautuu, joku sitä jo täällä ehdottikin. Puodottelin tuota varjoa katolta ja aukesi alle kahden metrin putoamisen jälkeen aivan myttyyn puristettunakin.

Sky-Watcher Skymax 102  
Kamera Canon Powershot A1000 IS

TT

Keksinpä tänään kärkikartiotyypin joka irtoaa lähes joka kerta vasta lentoradan lakipisteen jälkeen. Keksintö tuli ihan sattumalta, kun piti kasvattaa nokkakartion kokoa jotta varjo mahtuu sisään. Leikkasin siis puolen litran pullosta kärjen ja sovitin tiukasti tuhon ison pullon kärjen palaan. Ensin piti tehdä jonkinlainen ajastinsysteemi, mutta nyt ei enää tarvikaan. Tuossa video, jossa raketti tulee laskuvarjon kanssa alas, jätesäkkivarjon hylkäsin ja vaihdoin takaisin kankaiseen. Lähtönopeus tuolla on valtava, raketti on jo ohittanut lakipisteen ennen kuin ehdin kääntää kameran sitä kohti. Sokka on niin tiukka, että yhdellä kädellä ei saa riittävän rivakkaa riuhtaisua ja sokka pääsee nirhaamaan rakettia, tämän takia kameraa piti pitää maassa lähdön ajan. Ensi kerralla pitää kiinnittää kamera hihnalla otsaan.

http://tomaksenkuvat.kuvat.fi/kuvat/Muuta/MVI_2121.AVI



Sky-Watcher Skymax 102  
Kamera Canon Powershot A1000 IS