Kirjoittaja Aihe: Apua optiikan tunnistukseen tarvitaan!  (Luettu 5194 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa marjohan

 • Meteoroidi
 • *
 • Viestejä: 3
Apua optiikan tunnistukseen tarvitaan!
« : 04-01-2007, 21:03:58 »
Hei kaikki!

Kävipä niin, että käsiini päätyi perintökalleus, kinokameraan kiinnitettävä peiliobjektiivi.

Se ei paljoa muuta itsestään kertonut, oli vanhaa neukku valmistetta USSR -ajoilta, mukana kolme suodatinta (lähes musta, oranssikeltainen, vihreä ja kirkas (UV?)). Putkessä läjä merkintöjä, mutta ei kuitenkaan mitään tunnistettavaa.

Mukana tuli myös ikivanha järkkäri, johon putki sopii ja sillä siis olen päässyt katselemaan livenä, mitä putken läpi näkyy.

Eilen oli lähes täysikuu ja kirkasta, joten virittelin putkeloisen kiinni kameraan ja menin parvekkeelle tähtäilemään. Oletin pitäväni kädessäni julmetunmoisella suurennuskertoimella olevaa peiliteleobjektiivia, mutta toisimpa kävi, sillä putken keskellä selkeästi näkyvä "keskipeili" taitaakin olla jotain muuta kuin miltä se näyttää. Se meinaan peittikin kuun piirulleen reunoja myöten, eikä suurennoskaan ollut häävi. Lisäksi valovoimakkuus oli kehno.

Sitten välähtikin, että olisiko sittenkin kyseessä auringon kuvaamiseen tarkoitettu putki, eikä mikään teleobjektiivi? onko edes sellaisia? Tämä saattaisi osittain selittää mukana olevat suodattimet!

Tässä kohtaa käännyn Teidän puoleen, josko joku asiaa tunteva osaisi tämän kuvauksen ja oheisen kuvagallerialinkin pohjalta hieman avata tätä mysteeriäni  ::)

Eli kaikki vihjeily tai tietämys olisi kovin kivaa! Jos joku tuntee kolmannen tahon tai kaverin kaverin kaverin, jolla on kattava tuntemus itä-naapurimme optiikoista niin haluaisin kovasti moisesta ko. henkilöä vaivata!

Kiitos avuista etukäteen!

T: Marco, Helsinki

Linkki galleriaan: http://macwan.pictures.fi/kuvat/T%E4htivalokuvaus/Optiikka/

Poissa Timo-Pekka Metsälä

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 374
  • tähtikuvia
Vs: Apua optiikan tunnistukseen tarvitaan!
« Vastaus #1 : 04-01-2007, 21:15:01 »
Moi,
kyseessä on ihan tavallinen Maksutov-peilitele, M42- eli Pentax-kierrekiinnityksellä. Polttoväli 500 mm ja aukkosuhde f/8. eBayssä noita näkyy olevan myynnissä noin 100 euron hintaan. Optisesta laadusta en osaa sanoa. Vähän pimeähän se on, niin kuin huomasit jo itsekin.
t. Timo-Pekka

Poissa marjohan

 • Meteoroidi
 • *
 • Viestejä: 3
Vs: Apua optiikan tunnistukseen tarvitaan!
« Vastaus #2 : 04-01-2007, 21:17:56 »
Oho, se oli nopeasti selvitetty, iso kiitos tästä!

Pimiä putkelo oli todellakin, lisäksi hirvittävän roskainen sisältä - mietin nyt, onko käyttöä ja jos, niin putsaukseenhan tuo pitää kiikuttaa.

Mutta siis iso kiitos avusta!

T: Marco

Poissa veka

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 226
Vs: Apua optiikan tunnistukseen tarvitaan!
« Vastaus #3 : 05-01-2007, 00:20:02 »
Vaikkapa Teknofokukselta saa siihen tilattua paikalleen kierrettävän okulaaripitimen kaukoputkikäyttöä ajatellen. Ainakin kirkkaimpia deep-sky -kohteita sen läpi erottaa vaivatta kohtuullisen hyvälaatuisia okulaareja käyttäen. Kätevä, pienikokoinen matkaputki, jonka voi asettaa vaikkapa kamerajalustalle.
Kyllä CCD -kuvaaminenkin onnistuu kyseisen objektiivin läpi: http://kotisivu.suomi.net/jblkdjgk/Machholz30i5x1ms.JPG
(CCD -kamerana oli Starlight Xpress HX516)


veka

Poissa Meade-mad

 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 1744
  • Lapikkaan kennel, Paimensukuisia Suomenlapinkoiria. Pro Cane Lapponico!
Vs: Apua optiikan tunnistukseen tarvitaan!
« Vastaus #4 : 17-01-2007, 13:03:28 »
Vehje on uudelleen suunniteltu MTO (Maksutov Tele Objektive). Obiskan merkki on , yllätys, 3M-5A. Kuten suodinrenkaaseen on kaiverrettu. Optiikasta on kaksi versiota, monikalvopäällystetty sekä päälystämätön. Valmistaja on LZOS (Lutkarinon optisen lasin tehdas http://www.lzos.ru/en/main.htm, sijainti 100km Moskovasta)

Obiskan periä Neukut ovat tehneet erilaisia: se voi olla joko m39 (39mm/1 tuuman nousu, "Leica kierre"), m42*1mm (Praktica tai Pentax-kierre) tai m42*075 (T-kierre). Jos perä on m39 niin sen ympärille on saatavissa soviterengas m42*1mm kierteiseksi. Tähän jengaan taas sopii sovite vaikkapa okulaaria tai Canon EOS kameroita varten.

Jos perä on m42*0,75 niin sen perään täytyy kiertää ns. T-adapteri että sen saisi kiinnitettyä mihinkään kameraan. T-adaptereja on saatavissa lähes kaikkiin kameroihin.

Suotimien halkaisija on 77mm ja kierteen nousu 0.75mm.

Värilliset suotimet ovat mustavalkovalokuvaukseen tarkoitettuja kontrastisuotimia. "Musta" on tarkoitettu vähentämään valoa erityisen kirkkaissa oloissa. Peiliobiskassa kun ei ole himmennintä, jolla valon määrää voisi säädellä. Alkuperäinen kamera, johon obiska on tarkoitettu, oli Zenit (malleja on monia). Varhaisimpien m39 mallien suljinajat lyhyimmilläänkin olivat pitkähköjä. Jotta valotus olisi sattunut oikeaksi herkällä filmillä, piti valon määrää vähentää harmaasuotimella.

MTO 500 oli muuten eka sarjavalmistettu Maksutov obiska.

jk
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

Poissa marjohan

 • Meteoroidi
 • *
 • Viestejä: 3
Vs: Apua optiikan tunnistukseen tarvitaan!
« Vastaus #5 : 17-01-2007, 13:36:46 »
Kiitos todella paljon näistä tiedoista! Näillä pötkitään jo pitkälle!