Iridium -satelliittien kirkkauksista

Aloittaja Antti, 25.03.2010, 22:53:39

« edellinen - seuraava »

Antti

Tähdet ja avaruus -lehden numerossa 7/2009 oli artikkeli Heavensatista. Ohjelmasta, jolla voi paikantaa satelliitteja. Latasin kyseisen ohjelman jokin aika sitten. Heavensat on osoittautunut erittäin käteväksi ja olenkin jo onnistunut havaitsemaan kolme kirkasta Iridium -välähdystä.

Olen ihmetellyt iridiumien kirkkauksista annettuja tietoja. Laskin Heavensatilla juuri tästä hetkestä Iridium -satelliittien aiheuttamia välähdyksiä vuorokaudeksi eteenpäin. Vertailun vuoksi tarkistin myös Heavens-above sivustolta Iridium -välähdykset vuorokaudeksi eteenpäin. Heavensatin ja Heavens-aboven tiedoissa on kumminkin jonkin verran heittoa. Alla on joidenkin satelliittien kirkkauksia (magnitudeissa).


         
Iridium 12 (Mag. -6 Heavens-aboven mukaan, Heavensatin mukaan -5.3)
Iridium 39 (Mag. -1 Heavens-aboven mukaan, Heavensatin mukaan -0.6)
Iridium 68 (Mag. -3 Heavens-aboven mukaan, Heavensatin mukaan -2.3)
Iridium 29 (Mag. -2 Heavens-aboven mukaan, Heavensatin mukaan -1.3)
Iridium 19 (Mag. -5 Heavens-aboven mukaan, Heavensatin mukaan -3.5)

Kirkkauksissa on jonkin verran siis heittoa. Kumpikohan sitten antaa luotettavamman arvon, Heavensat vai Heavens-above? Ainakin Heavensat antaa tarkemman arvon.
Antti Laihonen
Kuvagalleriani: http://antinkuvat.kuvat.fi/kuvat/

Antti

Täältä en tähän kysymykseen vastausta saanut, mutta Cloudynightsin puolella kerrottiin, että nuo erot magnitudeissa johtuvat erilaisista magnitudien laskentatavoista. Eli Heavensat ja Heavens-above ilmeisesti käyttävät erilaisia tapoja magnitudien laskemiseen.
Antti Laihonen
Kuvagalleriani: http://antinkuvat.kuvat.fi/kuvat/

pepa

Heavens abovella tuntuu muutkin tiedot (aika/korkeus/suunta) silloin tällöin hieman heitellä. En sitte tiedä pystyykö niitä mikään laskeen kovin tarkkaan.
-PP74- Newton 200/1200, SkyLux 70/700, kiikari Zenith 7*50, kamera Olympus e-p2, Meade 110/800.

LK

En mene vannomaan, mutta käsittääkseni Iridiumit ovat identtisiä satelliitteja ja luulen ongelma on juuri satelliitin asennon laskemisessa suhteessa havaitsijaan.

Kun havaitsin Iridiumeja 2000-luvun alkupuoliskolla, käytin Heavens Abovesta tulostettuja tulosteita päästäkseni optimaaliseen havaintopaikkaan. Oli ne vain ihmeellisiä, ja monta kertaa tuli sitten odoteltua vielä se pari tuntia aamun iridiumeille läpi yön jotta saisi sommiteltua jonkin taivaan näytelmän taustalle..

EDIT: Ja jo tuolloin huomasin että Heavens Aboven tiedoissa oli häiriöitä tiettyjen satelliittien kohdalla

Antti

Näköjään tuo Heavens-above ei sitten ole niitä luotettavimpia lähteitä. Joku muukin valitteli Cloudynights-foorumilla Heavens-aboven toimintaa. Itse olen käyttänyt Iridium-välähdysten ennustamiseen Heavensatia ja hyvin on toiminut. Satelliitit ilmestyvät oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

Lainaus käyttäjältä: LK - 05.04.2010, 08:17:51Kun havaitsin Iridiumeja 2000-luvun alkupuoliskolla, käytin Heavens Abovesta tulostettuja tulosteita päästäkseni optimaaliseen havaintopaikkaan. Oli ne vain ihmeellisiä, ja monta kertaa tuli sitten odoteltua vielä se pari tuntia aamun iridiumeille läpi yön jotta saisi sommiteltua jonkin taivaan näytelmän taustalle..

Kyllähän ne aika jänniä ovat. Hienon näköistä kun taivas on selkeä ja tummalla taivaalla tuommoinen tosi kirkas Iridium-välähdys tapahtuu.
Antti Laihonen
Kuvagalleriani: http://antinkuvat.kuvat.fi/kuvat/

pepa

Joo, ei ne arvot kovin paljoa pielessä Heavens-abovellakaan ole ja sekin harvinaista, mutta havaittavissa kuitenkin. Ihan hyvin niillä tiedoilla ainakin visuaali tuijottamisella tulee toimeen. Esim. Iridiumeitten kirkkaudet ovat aika karkeita, toisaalta mitä väliä, ei kukaan sen välähdyksen aikana puolen mag. eroja huomaa. Valokuvaus sitte eri asia.
-PP74- Newton 200/1200, SkyLux 70/700, kiikari Zenith 7*50, kamera Olympus e-p2, Meade 110/800.