Sään seurantaa 2020

Aloittaja Pekka Lehtelä, 29.12.2019, 19:37:58

« edellinen - seuraava »

Pekka Lehtelä

Akaa 22-23/11. Auringonlaskun alusta taivas vaihteli pilvisestä, melkein pilviseen ja osittain pilviseen nopealla syklillä. Taivas samanlainen kun lähdin Lissun kanssa yölenkille klo 1.45. Lähellä kotia huomasin, että taivas oli täysin selkeä ja katsoin oikein kännykästä kellon ajan joka oli 2.45. Minun pienin 20cm putki oli edelleen ulkona ja nyt en jättänyt viime kerrasta poiketen kaukoputkella katsomista väliin. Etsimet putkeen kiinni, Pocket  Sky Atlas taskuun ja olin putken äärellä klo 4.15 ja se kannatti sillä lumet olivat sulaneet joten TT oli tumma, seeing ja läpinäkyvyys enemmän kuin hyviä. Katselin avoimia joukkoja Kaksosista, Ajomiehestä ja Härän tähdistöistä ja näkymät okulaarista olivat upeat. Plejadejakin tuli katseltua ja niiden katseluun sopi 10x60 kulmaetsin paremmin kuin jos olisi putken okulaarista niitä katsonut. Klo 5.20 totesin nähneeni tarpeeksi ja kärräsin putken katoksen alle. Kohtalaisen lämmin yö sillä katselun aikana lämmintä +3.3 astetta eli paljain käsin saattoi toimia ja yön alin mittarin mukaan +2.8 astetta. Jälleen kerran hieno yö. Lissua ei tähtitaivas ilmeisesti kiinnostanut sillä neiti nukkui lähelläni koko sen ajan kun olin putken ääressä.

Pekka Lehtelä

Akaa 23-24/11. Koko yö pilvistä, melkein pilvistä ja puolipilvistä ja pilvisyys vaihteli nopeaan tahtiin eikä täysin selkeää tullut lainkaan yön aikana. Välillä näkyi muutama yksittäinen tähti sitten osa jostain tähdistöstä ja joskus jopa hetken aikaa kokonainen tähdistö. Yön alin +2 astetta eli vielä aika lämmintä.

Jussi Halttunen

Seuraan tiiviisti Ilmatieteen laitoksen 10 päivän pilvisyysennustetta. Kokemukseni siitä on kahtalainen. Joskus on tullut positiivisiakin yllätyksiä, kun taivas on kirkastunut ennustuksesta huolimatta niin nopeasti, että ei ole ehtinyt Maksutovia jäähdyttämään. Näin kävi yllättäen 24.11.2020, jolloin onnistuin näkemään Uranuksen linssiputkella. Aika yleinen tilanne on ollut syksyllä sellainen, että matalalla etelässä olevat Jupiter ja Saturnus ovat pilvien takana, vaikka Mars näkyykin itätaivaalla korkealla hienosti. Usein valitettavasti 10 vrk:n ennuste on kovin synkkä tähtien tarkkailijalle. Olen monta kertaa miettinyt sitä, että Suomessa varsinkin 65 leveyspiirin pohjoispuolella on varsin vähän hyviä havainto-olosuhteita. Pitkä valoisa kesäaika sekä talviaikainen lähes jatkuva pilvipeite marraskuusta lähtien ei paljoakaan tarjoa mahdollisuuksia. Lisäksi vuodesta 2021 näyttää tulevan planeettahavaintojen osalta suorastaan "katovuosi". Jupiter näkyy jollain tavalla elo-syyskuussa, mutta siinä se taitaa olla planeettojen näkemisen osalta.
SkyWatcher Esprit 120ED, Skywatcher Equinox 80ED
Celestron Edge HD 8
Skywatcher Flextube 400, Quattro 254
SW NEQ6, SW AZ-EQ6, Ioptron GEM45, Ioptron AZ Pro
ZWO ASI294MC Pro, ZWO ASI178MC Cool

mistral

Muistelen että marraskuu on pilvisin kuukausi. Nyt alkaisi myötämäki maaliskuulle, noin tähtiharrastajan kantilta. Myötämäki jatkuu edelleen luontoharrastajan kantilta hyvinkin kesäkuulle. Joten hyvää on tiedossa kunhan korona pysyisi aisoissa.

Jussi Halttunen

Valitettavasti Jupiterin ja Saturnuksen konjunktion näkemisen osalta "peli näyttää olevan menetetty". Torstaina 17.12 on hieman kirkkaampi ilta vain Pohjois-Suomessa, missä planeetat eivät välttämättä näy. Täytyy vain toivoa jotain Joulun ihmettä, että pääsisi näkemään edes pilkahduksen pilvien raosta. Ehkä saamme katsella muualla päin maailmaa otettuja kuvia tai tietokoneella simuloitua näkymiä konjunktiosta. Tällainen on usein suomalaisen tähtiharrastajan osa.
SkyWatcher Esprit 120ED, Skywatcher Equinox 80ED
Celestron Edge HD 8
Skywatcher Flextube 400, Quattro 254
SW NEQ6, SW AZ-EQ6, Ioptron GEM45, Ioptron AZ Pro
ZWO ASI294MC Pro, ZWO ASI178MC Cool

mistral


Jussi Halttunen

Ensimmäinen tähtiharrastusvuosi alkaa olla kasassa. Kunnollisia havaintoja pystyi tekemään yhteensä 10-15 iltana/yönä. Tämä joulukuun pliviputki, joka alkoi 7.12.2020 näyttää vain jatkuvan pitkälle ensi vuoteen. Keski-Suomessa 62 leveyspiirin yläpuolella ei kunnollista havainnointiaikaa ole kuin 6 kuukautena vuodessa. Talvikuukaudet marras-joulu-tammikuussa menevät yleensä sivu suun pilvisyyden takia ja touko-kesä-heinäkuu valoisuuden takia. Paras jakso kuluvana vuonna ajoittui elo-syyskuulle. Myös lokakuussa ja marraskuun alussa oli muutama hyvä ilta.Kyllä jossain Välimeren maissa on paremmat olosuhteet. Melkein joka yö kirkasta ja planeetat näkyvät korkeammalla.
SkyWatcher Esprit 120ED, Skywatcher Equinox 80ED
Celestron Edge HD 8
Skywatcher Flextube 400, Quattro 254
SW NEQ6, SW AZ-EQ6, Ioptron GEM45, Ioptron AZ Pro
ZWO ASI294MC Pro, ZWO ASI178MC Cool