webcam ongelma.

Aloittaja mperonen, 13.03.2010, 09:19:03

« edellinen - seuraava »

mperonen

Ostin eilen halvan 20 euron Labtec webcam 2200 webcamin ja koetin sovittaa okulaariin. Se kyllä rungon osalta sopii kuin ukko suosilmään, ja kerran sain jopa näkymään metalliaitaa tietokoneen ruudullekin teleskoopin kautta kun liikuttelin teleskooppia välillä maanpäällisiä kohteita kokeillen. Teleskooppi on siis peiliputki.

Ongelma on että aina kun kohdistin esimerkiksi Marsiin tai muuhun kirkkaampaan kohteeseen, webcam näytti vain teleskoopin "sisukset" omituisesti. Eli näin teleskoopin etumaisen peilin ja sen pitämän nelihaaraisen rungon webcam kuvassa ja väritkin oli vääristyneinä.

Webcamin oman optiikan poistin ja webcam oli vain pelkällä kennolla kiinni okulaarissa.

En oikein keksinyt vielä onko kameran kenno liian kaukana/liian lähellä sitten okulaarin linssistä, onko kyseessä valovuoto jostain tai jotain vastaavaa. Webcamin oman ledi valonkin maalasin mustaksi ja pistin pikkupalan eristysteippiä peittämään ettei se tuota häiriövaloa.

Ymmärsinkö sitten väärin, että webcam toimii vain sovitettuna suoraan okulaarin paikalle, eikä okulaarin suurennusta voi hyödyntää webcamin kanssa?

Edit: Kiitän kärsivällisyydestä ja vastauksista.

Lauri Kangas

Katsopa putkesi okulaariin ja väännä tarkennus reilusti pieleen: Näet samalla tavalla apupeilinkannattimen kuvan. Eli ei muuta kuin tarkennusruuvia kääntelemään. Jos ei tarkennusvara riitä, niin tarttee tehdä jotain muutakin lisäksi.

Timo Kantola

Kamera on varmaa ihan ok, mutta et ole saanut sitä putkea fokukseen. Jos saat päivällä naapurin aitaa kuvaan , niin tähtiä ja planeettoja varten pitää tarkentaa viemällä kameraa lähemmäs putken peiliä sentin tai muutaman , saattaa olla että tarkennusvara sisäänpäin loppuu kesken ?
Timo Kantola

mperonen

#3
Eli jos itse katsoen okulaariin focus on oikein, ei se välttämättä ole oikea webcameralle?

Ja sen kuvan sain vastauksista että webcam suosiolla suoraan okulaarin tilalle runkoon, eikä okulaariin sovittaen?

Itsestä vain tuntuu, että vaikka olen lukenus monia webcam ohjeita niin minulla on nyt pääkopassa joku ihme asenneongelma/näkemysongelma noista kennoista ja etäisyyksistä/optiikasta.

Tuli myös sellainen mieleen että onko eroa webcamin sovittamisessa peiliteleskooppien ja linssiputkien välillä? Eri onko eroa jos webcamin sovittaa suoraan okulaarin paikalle näitten teleskooppityyppien välillä.

Pietari

Lainaus käyttäjältä: mperonen - 13.03.2010, 10:31:50
Eli jos itse katsoen okulaariin focus on oikein, ei se välttämättä ole oikea webcameralle?
Jep. Koska etäisyys muuttuu kaukoputkesta.

Kaizu

Jos välineet ovat web-kamera, web-kameran objektiivi, okulaari, kaukoputki ja silmä, löytyy ainakin kolme tapaa saada web-kameran kennolle kaukoputken objektiivin tuottama kuva.
Yksinkertaisin tapa on käyttää pelkästään kaukoputken objektiivia niin että sekä okulaari että web-kameran objektiivi poistetaan ja web-kameran kenno sijoitetaan objektiivin fokukseen. Newton peiliputkissa ei fokusointivara aina riitä tähän ilman että pääpeiliä siirretään lähemmäs tai fokusointilaitetta lyhennetään.
Toinen tapa on käyttää okulaarisuurennusta. Siinä kaukoputki tarkennetaan niin että silmä näkee kuvan terävänä. (Silmän tulisi olla tarkennettuna kauas.) Sitten tarkennetaan web-kamera oman objektiivinsa kanssa äärettömään. Tämän jälkeen siirretään web-kamera okulaarin taakse silmän tilalle ja tuetaan se siihen jollain. (Jollaimia löytyy yleensä miljoonalaatikoista).
Kolmas tapa on tarkentaa web-kamera hyvin lähelle, esim. viiden sentin päähän ja asettaa se sitten katsomaan kaukoputken fokusta viiden sentin päästä , vastakkaiselle puolelle kuin objektiivi.
Neljäs tapa on sama kuin kolmaskin mutta käyttäen kameran objektiivin sijasta kaukoputken okulaaria.

Kaizu
Kai Forssen

naavis

Itelläni on Newton-putki, jossa juuri fokusointivara ei ihan riitä. Planeettoja kuvatessa olen kiertänyt tämän ruuvaamalla barlow-linssin webbikamerasovitteen eteen. Tällöin fokus siirtyy tarpeeksi ulospäin, jotta kuvan saa tarkaksi. Haittapuolena on pienentynyt näkökenttä ja valovoima.