Leo 1 galaksi

Aloittaja Juha-Matti Penttilä, 06.03.2010, 08:44:17

« edellinen - seuraava »

Juha-Matti Penttilä

Viime yönä kuvasin tämän ellipsi galaksin, joka sijaitsee Leijonan tähtikuviossa Regulus tähden vieressä. On erittäin vaikea kuvattavaksi mutta on silti kuvaamisen arvoinen kohde.

Välineet: 10" newton, EQ6 SkyScan jalusta, Canon 400D, ISO 1600, valotusta 3 * 5 min. Olisin valotellut pitempään, mutta pilvet vyöryivät taas taivaalle.

EQ3 SkyScan jalusta, modattu Canon 550D, SkyLux 70/700
Sky-Watcher Evostar 80ED DS-Pro
Atik 314e mono ccd-kamera

einari

Kuvasinpa minäkin viime yönä tätä hyvin haastavaa kohdetta.

Kohde olisi periaatteessa helppokin kohde - kirkkautta sillä on noin 11 magnitudia ja etäisyyttä 800 000 valovuotta.
Ongelman muodostaa se että galaksista alle puolen asteen päässä on ensimmäisen suuruusluokan tähti Regulus.
Tässäkin kuvassa vaikka rajasin Reguluksen kuvakentän ulkopuolelle tuotti se silti melkoisia heijastuksia.

C8@6.3, IDAS LPS, Atik 314L+, 25x2min+10x4min


___
Tapio

Timpe

Lainaus käyttäjältä: einari - 09.03.2010, 20:01:59
Kohde olisi periaatteessa helppokin kohde - kirkkautta sillä on noin 11 magnitudia ja etäisyyttä 800 000 valovuotta.
Ongelman muodostaa se että galaksista alle puolen asteen päässä on ensimmäisen suuruusluokan tähti Regulus.

Tässä olisi siis kohde niille, jotka yrittävät löytää OAG:lle sopivan kirkasta seurantatähteä kun ohjaimena on LVI SmartGuider  :grin:
Voi olla hyvin haastava kuvattava Newtonillakin, koska hajavaloa riittää tässä tapauksessa yllin kyllin, mutta tätäkin voisi kokeilla uteliaisuudesta teknisenä kuriositeettina.
- Timo Inkinen

jussi_k_kojootti

Ensimmäisissä pinoissa kohde hävisi käsittelyssä, mutta löytyihän se sieltä lopulta.  19x300s neodyymisuodattimen läpi.  Luulenpa että tämän kanssa tulee vielä tehtyä kokeilu jos toinenkin -- älyttömän jännä kohde!

jussi kantola / oulun arktos
CG-5 GOTO + KWIQ-guiding + SW80ED  // 10" dobson // canon eos 450d mod & 400d / ASI 120MM
http://astrobin.com/users/jussi_k_kojootti/
http://oulunarktos.fi/

Murtsi

Jännä kohde tosiaankin, olen itsekin kuvaillut tätä kohdetta ennen kuin kuu kasvoi liian suureksi ja täytti maailman ylomääräisellä valolla. Oheinen kuva on kuvattu 26- ja 27.2.2012 sekä 2.3.2012 iltoina. Kokonaisvalotusta kuvaan on kertynyt yhteensä 336 minuuttia kolmen minuutin osissa. Alkuperäinen tarkoitus oli jatkaa kuvauksia kuun taas väistyessä häiritsemästä, mutta sain käsiteltyä kuvan sen verran hyväksi että voi olla että valotukset jää tähän tältä erää.  Olen kuvaan erittäin tyytyväinen ja sen takia foorumikuva toimii linkkinä suhteellisen suuriresoluutioiseen kuvaan (2400x1600 1,68 Mt) koska kuva kestää lähempääkin tarkastelua. Muutaman kymmenen pikseliä olen joutunut reunoilta poistamaan kohdistus virheiden sekä seurannan epätarkkuuden takia eli kuva kattaa lähes täyden kennon koon.

Itse galaksiin sekä taustan tähtiin on käytetty 336 minuuttia valotusta mutta taustataivaaseen ja Regulukseen vain 123 minuuttia koska kahdella ensimmäisellä kuvauskerralla keli ei ollut erityisen hyvä (jonkunlaista huttua ilmassa) mutta viimeisellä kerralla keli oli mitä parhain ja sain nämä osa alueet hyviksi. Oma lukunsa oli sitten yhdistellä nämä valotukset loppukuvaan siten että kaikki uppoaa saumattomasti yhteen eikä jää suurempia artefakteja kuvaan. Mielestäni onnistuin tässä suhteellisen hyvin.



Kuvausvälineet: Orion Optics SPX 200 F/3,3, ASA-2Korrr komakorjain/lyhennin, modattu CANON EOS 350D, Astronomikin CLS-CCD suodin, JS jalusta.

Ransu

Murtsilta taas hyvä esitys, tuo on todella vaikea kohde. Hienosti on noussut esiin!
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Timpe

Jep, todella hyvä suoritus vaativasta kohteesta :cool:
Yleensä näissä kuvissa on ruudun täydeltä Reguluksen hehkua (vrt. APOD), mutta nyt Murtsi on taikonut tästä esiin olennaisen. Entä olikos tuo klo 2-3 suunnalla näkyvä väljä tähtipari se Regulus B/C pari, 8 ja 13 magnitudiltaan? (link)
- Timo Inkinen

Timpe

Heitetään tämä nyt tähän ketjuun, vaikka kuva onkin ihan off-topic ruutu (kirjaimellisestikin ;). Kuvassa on siis Regulus, jota käytin tarkennukseen (Bahtinovin maskilla) ja goto:n referenssiksi (siirtyäkseni muualle lähiseudulle kuvaamaan). Kamerana QSI 583ws ja 1 sekunnin valotus (4x4 binnaten, kun tein vasta karkeaa fokusointia). Niin tai näin, illan kuvaukset jäivät näet tähän yhteen ainoaan ruutuun, kun pilvirintama jyräsi huomaamatta päälle putken fokusointia tehtäessä  :angry:

Jälkikäteen tuli idea tsekata Leo I:n sijainti omalla kuvauskokoonpanolla ja huomasin tätä ainokaista venytellessäni, että 1500mm polttovälillä Leo I jää mukavasti QSI:n kuva-alan ulkopuolelle kun keskittää Regulukseen. Ja hyvä näin, koska tuota kennon ylivuotoakin esiintyy binnatussa kuvassa jo sekunnin valotuksella. Tähän kohteeseen voisi palata ihan oikeastikin joskus myöhemmin (kuten tuossa 2 vuotta aikaisemminkin jo lupailin :angel:)...
- Timo Inkinen

mistral

Jos himmeää Leo 1:stä kuvataan niin että Regulus jää kuvakentän ulkopuolelle, niin tuleeko R:n "hajavalo" kuitenkin häiritsemään kuvaa? Jos hajavaloa tulee, tuleeko se ilmakehästä vai kaukoputkesta?

CSB

#9
Eilen oli kaunis näkö taivasta pervekelta, suuntin EOS500 ja Zuiko 100mm Mars planeetta mutta idea oli löyttä DeepSky asioita. Vähän hento pilvistys oli esille, mutta siellä oli kaikki kuvassa ja varma on lisää mutta silmat vasytty likaa.

Vain NGC3338 epäilty siksi Carte du Ciel ei ole iso tähti vieressä, jos on komeetta on minun   :laugh:  :laugh:

http://dl.dropbox.com/u/16405407/LeoRaw2.jpg

1900 resoluutio näke paremmin texti

Tuli 19 min valotus, monta 30 sek ja 7x1 min. Harmita kun DSS ei osa laita väri EOS500 jos kuvatan raw tiedosto. Tänään kokeilen EOS350.

PS: OLi vaara paikka, sorry, komentatoori voi varma siirta oikea paikkalle.

Timpe

Ylläpidon kannattanee siirtää CSB:n kuva omaan ketjuunsa, kun tuossa näkyy noin 12x8 asteen palanen Marsin ympäriltä (nyt Leijonan "mahan alta" (kuva-ala laskin)). Mitään Leo I galaksia ei tuosta löydy, mutta löytynee useita muita taustataivaan galakseja kuten CSB on merkinnytkin.
- Timo Inkinen

Timpe

Tulipa täytettyä oma parin vuoden takainen lupaukseni palata tähän aiheeseen :wink:
Altä löytyy siis 12.3.2012 kuvattu Leo I kääpiögalaksi siten, kuin se näkyy 300/1500mm Newtonin läpi.
Kuvassa on nyt 188 minuuttia kokonaisvalotusta (LRGB 74:36:33:45) ja nämä yksittäisruudut on kuvattu kaikki 1x1 bin -tilassa (ajattelin helpottaa omaa pinoamistyötäni kun ruuduissa olisi enempi dynamiikkaa, en tiedä oliko tuosta hyötyä). Valotukset olivat 3 ja 5 min pätkissä sekaisin kaikissa värikanavissa ja luminanssissa.

Erityisesti sininen värikanava oli täynnä heijastuksia vastakkaiseen nurkkaan kuin missä tuo Regulus sijaitsi, joten heijastukset taitavat syntyä eniten juuri CCD-kameran suodinpyörissä. (Lisään foorumille raakakuvasta rajusti venytellyn version, niin näette millaisen sotkun seasta tuota kääpiögalaksia kaivetaan esiin.) Ajattelin ensin kuvata galaksin ilman Regulusta, mutta siitä ei tullut hyvää sommittelua, joten tässä on tämä versio äärimmäisyyksien kera.
(Kuvan linkistä aukeaa 1345 x 1000 pikselin ja 532 kB:n kokoinen "isompi" kuva.)

- Timo Inkinen

einari

Hyvin olet saanut heijastukset hallintaan.
Muutenkin kokonaisuus on erinomainen ja aivan kuin galaksista erottuisi muutamia tähtiä vai lienevätkö etualalla ?
___
Tapio

Make

Timpe, näkyypä todella hyvin tuossa isommassa kuvassa  :cool:. Tässä iso putki on päässyt oikeuksiinsa ja tuo kuusisakarainen Regulus täydentää kokonaisuuden.
Markku Kellomäki
Make's Space Station-blogi

Nurinniska Observatory

Onpa tosiaan hienosti galaksi näkyvissä. Yksittäisiä tähtiä erottuu minunkin silmiini vaikka millä mitalla, saavat kohteen näyttämään rakeiselta samaan tapaan kuin pallomaiset tähtijoukot. Teknisesti ottaen tuo Regulus heijastuksineen on tietysti aika harmillinen, mutta kokonaisuus on siitä huolimatta, tai ehkä juuri sen vuoksi aika vaikuttava.
Tero Hirvikoski, pääobservaattori
Nurinniskan observatorio
Verttuu, Kankaanpää
http://www.astrobin.com/users/Nurinniska/