Pohdintaa planeetta/guidauskameroista

Aloittaja Lauri Kangas, 01.02.2010, 19:26:00

« edellinen - seuraava »

Lauri Kangas

Sain Teknofokukselta lainaksi Imaging Sourcen sinisen kuution lainaksi työprojektiin, ja sitä käytellessä aloin mietiskellä josko tuollaisesta olisi QHY5:n korvaajaksi sekä planeettakuvaukseen että seurannankorjaukseen. IS:n puolesta puhuisi miljoona kertaa parempi nauhoitussofta ja se, että voin antaa guidauskomennot jalustalle Atikin kameran tai EQMOD:n kautta, eikä enää ole tarvetta guidausportille guidauskamerassa.

Luulin myös että sinikuution käyttöä puoltaisi myös nopeat frame ratet, mutta kävi ilmi (http://www.theimagingsourceforums.com/showthread.php?p=32839) että sinikuutioiden korkeat fps-lukemat saadaan aikaan lukemalla kennoa speksin rajoja nopeammin ja se aiheuttaa sitten häiriöitä kuvaan. 640-resoisilla kameroilla suurin käyttökelpoinen fps onkin siis vain 30, isompikennoisilla vielä vähemmän.

Tilannetta ei myöskään auta se, että IS:n kameroiden mahdollisuus nauhoittaa kropattua videota ei kasvata fps:ää toisin kuin todellisilla ROI-kameroilla (esim. QHY5) joissa kroppaus tapahtuu jo kamerassa, vaan sen ainoa apu on säästynyt kovalevytila. Tästä syystä nämä eivät millään ole hyviä molempiin tarkoituksiin koska guidatessa tarvittaisiin isompaa kennoa seurantatähden löytymisen varmistamiseksi, mutta isokennoisista kameroista ei saa nopeaa videota koska ROI-tuki puuttuu.

Harmillista, koska noita sinikuutioita on todella miellyttävä käyttää ICcapture-softalla. QHY5:n ajurituki on ihan syvältä ja nauhoitussofta kamala. Lisäksi kamera kiukuttelee välillä ja vaatii läppärin buuttaamista. Onkohan muita kameroita joissa olisi 1/2" kenno n. viiden mikron pikseleillä ja oikea ROI-tuki? Tuleeko Orionin Starshoot Autoguiderin (sama kuin QHY5) mukana minkäänlaista nauhoitussoftaa planeettakuviin? Onko kamera yhtä epävarma käyttää kuin QHY?

einari

Opticstarilla on ainakin noita vastaavantyyppisiä kameroita:
http://www.opticstar.com/Run/Astronomy/Astro.asp?s=f2599009-7b68-4614-92a4-cb91fc86d25c&p=0_10_0_50
Kaappaussoftina Nebulosity, etAMCAP ja Craterlet.

QHY5:n QGVideo ei tosiaan ole maailman paras softa mutta ajaa asiansa (vasta hiljattain hokasin kuinka se ROI:kin oikeasti toimii...;).
Guidausporttia en tarvi QHY:n kanssa koska guidaan ascomin kautta.
___
Tapio

Vesa Kankare

Kannattaa myös seurata mitä ATIK tekee lähiaikoina. Heillä oli kuulemma nopeasta planeettakamerasta jonkinlainen versio jo näytillä Astrofestissä. Kevään aikana tulee kuulemma ulos. Sen juju on ilmeisesti tuo nopean videon kuvaaminen 16-bittisenä. Voisi olla planeettakäytössä aika peli ja jos vielä sopisi hyvin guidaamiseen, avot. Hirveästi siitä ei ole tietoa vielä julkisesti esillä.

IS:ää on tullut käytettyä guidaamiseen aika tavalla, planeettakuvausta en itseasiassa ole vissiin ko kameran kanssa tehnyt ollenkaan. Guidauksessa tuota ROI toimintoa ei tällä kameralla (21) tarvi, kuva tulee kokonaisenakin sen verta nopeasti koneelle (verraten esim. USB1.1 CCD kameroihin). Isommilla kennoilla tietty voisi tulla kysymykseen. Mutta kannattaa huomioida tämän kameran herkkyys myös. Mulla on 80f5 seurantaputki ja toistaiseksi on löytynyt AINA seurantatähti sojotan sen minnepäin taivasta tahansa. 2s. valotuksella se löytää tosi himmeitä tähtiä.
Vesku
www.vkastronomy.com

Lauri Kangas

Jahas, tuolta näytti löytyvän jo jotain: http://www.firstlightoptics.com/proddetail.php?prod=atik_titan
Tuo 15 fps ei kyllä Suomen keleillä ihan vakuuta. Tiedä sitten tuoko 16-bittisyys paljon hyötyä, planeettakuvaamisessa kuitenkin voi helposti nostaa bittisyvyyttä kuvaamalla satoja ruutuja. Tuo vaikuttaisi olevan vähän päivitetty Atik IC16 (sama kenno) mutta tuolla nopean videon tuella. Olisi kyllä aika herkullinen seurantakamera, ei varmaan jää tähdet löytymättä tuollakaan.

Mutta eipä toistaiseksi taida olla QHY5:n voittanutta jos haluaa hyvän kameran molempia juttuja varten. Nopea, iso CMOS aidolla ROI-tuella eikä tarvitse lisävirtaa. Vielä kun olisi vähän parempi ajurituki ja käytettävämpi softa.

Vesa Kankare

Onko tuo kuitekaan muu haitta tuo 15fps kun se, että joutuu odottelemaan 1000 kuvan valmistumista tuplat kauemmin. Mikäänhän ei estä (toivottavasti) valottamasta lyhyempiä kuin 1/15 valotuksia ja näin taklaamaan tuon olosuhdeongelman. Luulen, että tuo 15fps tulee lähinnä siitä, että 16bit kuvat eivät pakkaamattomina mahdu USB väylästä järkevästi läpi. Katsotaanpa: 15x16x659x494= 74,5Mbps, eli kyllähän tuon tietysti periaatteessa voisi tuplata tai nelinkertaistaakin, mutta liekö vaikuttaisi hintaan nopeamman elektroniikan tekeminen.

Hyviä puolia tuossa olisi seuranta ja planeettakuvausta ajatellen:

- Erinomainen kenno
- Jäähdytys ja tosi pieni lukukohina 5e-. f30 aukolla kuvatessa tekisi ihan terää kohinattomat kuvat. Tämä jeesaa myös seurantatähtien SNR:n kanssa silloin kun etsitään niitä himmeimpiä käyttöön.
- 16bit. Kyllä uskon, että tuollakin on merkitystä planeettakuvauksessa. Ainakin silloin jos haluaa triplata käyttötarkoituksen DS kamerana.
- ST-4 portti

Miinusta tulee virransyötön tarpeesta (vs. IS kamera) ja ehkä hinnasta, jos asettuu tuonne 500EUR tuntumaan. Mielenkiintoinen jokatapauksessa.
Vesku
www.vkastronomy.com