Quicktime HD MOV videon muunnos AVI:ksi?

Aloittaja Timpe, 24.01.2010, 20:50:23

« edellinen - seuraava »

Timpe

Siirsin tämän tänne, koska päänsärky HD MOV -> AVI muunnoksen parissa näyttää pahenevan. Haussa on siis optimiratkaisu Canon EOS 7D:n (ja vastaavien DSLR-runkojen) tuottaman Full HD videon (*.MOV) konvertointiin Registaxille HD AVI:ksi (*.AVI) ilman kuvalaadun hävikkiä ja DivX/XVid/yms. pakkausta.

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 24.01.2010, 14:13:11
Kokeilkaapa saatteko tästä videosta irti jotain enemmän kuin mitä sain itse: http://personal.inet.fi/koti/astro/temp/MVI_0868.avi (4,06 MB)
Tuo on Canon EOS 7D:n Full HD video, 300/1500mm Newton + 2x jatkeella kuvattu, kameran tuottama *.MOV käännetty Registaxille sopivaksi HD *.AVI:ksi "4 Media HD Video Converterilla" ja lopputuloksena saatavasta TIF-kuvasta löytyy yhä vain tuskaisen vähän siitä Marsista, mitä näen visuaalisesti samalla putkella.
Argh, hermot menee Marsin kanssa sährätessä (meikä olisi kohta mieluummin kolme tuntia valottamassa himmeästä kvasaarigalaksista olemattomia fotoneja kuin hukkaamassa aikaa tämän kirkkaan valopallon kanssa turatessa, kun tulokset ovat näin kehnoja :angry:).  Ai niin, Marsin kuvausaika 23.10.2010 klo 21:09 ja seeing oli täkäläisittäin poikkeuksellisen hyvä + planeetan pinnalla paljon nähtävää (Baaderin UHC-S antaa nuo värit kuvaan, jos sitä ihmettelette).

Lainaus käyttäjältä: Julius - 24.01.2010, 14:56:48
Tuo on konvertoitu varsin häviölliseksi divx-koodauksella fullresolla. En usko saatavan kovinkaan
hyvää laatua siksi. Kannattaisi ensin kropata (ei skaalata) rajusti videota johonkin muutama sadan
pikselin kokoon ja sitä pakata uudestaan löysällä pakkauksellai. Heiluminen rajoittaa tietysti
minimikropin kokoa. En tiedä tukeeko tuo ohjelma kroppausta.

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 24.01.2010, 16:58:33
Mistä päättelit näin tapahtuneen? Ohjelmassa oli valittuna kohdemuodoksi HD AVI ilman DIVX:ää, mutten tiedä totteliko se muunnoksessa näitä säätöjä. Kiitos kuitenkin vinkeistä!

Lainaus käyttäjältä: Julius - 24.01.2010, 17:43:05
Media player classic näytti niin, kun kieltäytyi näyttämästä videota. Voihan olla, että
HD-video perustuu tuohon vanhaan mikkisoftin divx3-koodekkiin.

Lainaus käyttäjältä: Julius - 24.01.2010, 18:59:14
Tämän voisi tosiaan siirtää toiseen ketjuun. <siirretty nyt kysyjän toimesta>
Tarkistin juuri, että Virtualdub-nimiseen ilmaiseen hyvään videokäpistelijään saa mov-pluginin,
jolla konvertointi onnistuu vaikkapa häviöttömiin videomuotoihin. Kroppaus, resize ja kaikenlaisia
suodattimia löytyy joka lähtöön. Kroppaus on vähän piilossa: Filtterisivulla lisätään aluksi null transform-
filtteri ja sen croppingista siiretään hiirellä ikkunan seiniä halutusti. Omaan käyttöön tietysti talletus
pakkaamattomalla koodekilla (löytyy compression-valikosta oletuksena). Kropatun videon käsittely
Registaxilla on sitten erittäin paljon nopsempaa.

Kiitos taas avusta, Julius  :smiley:
Asensin VirtualDubin koneelle ja tein samaan kansioon QuickTime Pluginin lisäyksen näillä linkeillä/ohjeilla:
http://virtualdub.sourceforge.net/
http://virtualdub-plugin-pack-us1.software.informer.com/download/
Ok, nyt VirtualDub osaa avata tavalliset (SD) *.MOV videot vanhasta Nikon CoolPix 4500 kamerasta, muttei edelleenkään se ei ymmärrä mitään HD MOV leffan päälle, hmph! Ilmeisesti VirtualDub:lle ei ole (vielä?) saatavilla Quicktime HD MOV -tukea missään muodossa, joten umpikuja tämäkin.  :undecided: (Ohjelman valitus avattaessa on tällainen "Unable to locate a video codec to decompress the video track.")

Herjan perusteella löytyi tämä: http://forum.doom9.org/archive/index.php/t-129207.html Ja sieltä edelleen tämä:
http://www.razorbyte.com.au/avidemux/
Ja rutkasti muuta nörttikeskustelua, jonka päätin jättää toistaiseksi syrjään (mm. ajanpuutteen vuoksi)  ja kysyä onko joku muu onnistunut HD MOV:n muuntamisessa hyvälaatuiseksi pakkaamattomaksi HD AVI:ksi? Vai hoituuko tämä muunnostarve helpoiten QuickTime Pro:n ostolla (= 30 € kustannus)? Ja muutakin sopivaa ratkaisua voi ehdottaa, millä Canon EOS 7D:n Full HD videotoiminnon saisi hyötykäyttöön planeettakuvauksessa, kiitos!
- Timo Inkinen

Julius

Videomaailma on stillikuvamaailmaa paljon työläämpi ja kummallisempi lukuisine
koodekkeineen ja (epä)standardeineen. Oliko pluginit samat, mitä on tarjottu tuolla:
http://www.videohelp.com/tools/Virtualdub

Timo Kuhmonen

onko sinulla joosain mov tiedosto alkuperäisenä ?
voisin mielenkiinnosta koettaa konvertoida omalla TMPG Enc softalla. Se ainakin latasi muunnetun avi tiedoston ongelmitta. Play toiminto sielläkin toimii..
Tosin tuolla videolla ei varmaankaan jatkokäytön kannalta ole parasta raakadataa. Aika pieneksi jää Mars...

Kastle

Format Factory lienee myös kokeilemisen arvoinen käännösohjelma ja yleensä melkoisen nopea.

E s a   L i n n a

Sky-Watcher 114/1000 + EQ3-2
Optica 8x40

www.flickr.com/photos/esalinna

www.esalinna.com

Timpe

#4
Lainaus käyttäjältä: Julius - 24.01.2010, 20:59:48
Oliko pluginit samat, mitä on tarjottu tuolla: http://www.videohelp.com/tools/Virtualdub

Samalta paketilta näyttävät...

Lainaus käyttäjältä: Timo Kuhmonen - 24.01.2010, 21:27:23
onko sinulla joosain mov tiedosto alkuperäisenä ?
Tosin tuolla videolla ei varmaankaan jatkokäytön kannalta ole parasta raakadataa. Aika pieneksi jää Mars...

Alkuperäinen MOV kamerasta on noin 30 MB kooltaan (60 sekuntia), joten jouduin katkaisemaan sen MPEG StreamClip ohjelmalla. Tuolta Edit-valikosta ensin "Select In" ja sitten "Select Out" ja sitten "Trim" toiminnot. Lopuksi tallennus File/Save As toiminnolla MOV-muotoon, jolloin tiedostokoko tippui kolmannekseen ja samoin teki myös MOV-videon kesto (nyt noin 20s). Noiden perusteella tiedostolle ei tapahtunut muuta muunnosta kuin leikkaus lyhyemmäksi. Samasta ohjelmasta löytyy myös Crop-toiminto, mutten vielä oppinut tuon toimintaa. Tässä noin 10 MB kokoinen "originaali" MOV-tiedosto ladattavaksi:
   http://personal.inet.fi/koti/astro/temp/MVI_0868_cut.mov
(käytä tallennukseen hiiren oikeaa ja "Save linked content as..." tjsp. toimintoa, jollet halua vain katsoa tuota).

Juu, raakadata on rupuista ja kovin pientä piiperrystä, joten se voi hyvinkin olla syynä kehnoon lopputulokseen Registaxilla pinottaessa. Eniten tässä kuitenkin kiinnostaa tämän kaltaisen videon käyttö planeettakuvauksiin ja ne toimenpiteet, mitä tarvitaan EOS 7D:n MOV-videon muokkaamiseksi sopivaan muotoon Registaxilla tapahtuvaa pinoamista varten. Planeetalle saa lisää kokoa ostamalla lisää polttoväliä esim. täältä, mutten tiedä onko tuollainen hintansa väärti, jos EOS 7D:n HD video ei sovellu tähän tarkoitukseen normaalia web-cam:ia paremmin (=kiinnostus planeettoihin on kohdallani vähän sellaista vasemman käden hommaa).

Laitan nyt vielä tähän alle saman loppukuvan, josta tämä ketju sai alkunsa. Oman käsitykseni mukaan tuollaisesta MOV-videosta pitäisi saada jotain parempaa aikaiseksi, mitä olen itse Registaxilla saanut kasaan. Luultavasti tämä johtuu omasta kädettömyydestäni Registaxin kanssa, mutta katsokaa kuvastani puuttuvia detaljeja ja kokeilkaa mitä saatte tästä datasta esiin...  :rolleyes:
- Timo Inkinen

J-P

Tästä voi olla iloa muunnoksissa eri formaattien välillä, http://www.pcfreetime.com/ Ohjelman nimi on "Format Factory"
Olen käyttänyt sitä menestykkäästi. Lahjoituksiin perustuva maksu/ilmainen omantunnon mukaan.
Käsittelee pakkaamatonta ja pakattua videota.

J-P

-Jarz-

En saanut toimimaan tuota 10Mt mallivideota, mutta alkoi arveluttamaan hiukan noiden "HD"-tiedostojen koko. Kun itse olen kuvannut esimerkiksi Saturnusta QHY5-kameralla ja tallettanut 640x480 kokoista videota, niin 30s pituiselle tallenteelle tulee kokoa n. 400-500Mt. Tuo on siis raakaa 24-bit RGB videota ilman koodausta. Sitten kun sen pakkaa uudelleen Virtualdubilla häviöttömästi Huffyuv-kodekilla päästään alle puoleen tilan käytössä, eli n.200Mt. Tuo huffyuv-kodekki on ainoa minkä minä tiedän pakkaavaan ilman, että menetetään dataa alkuperäisestä videosta. Voi noita toki olla muitakin, mutta pääsääntöisesti nuo muut aina hukkaavat informaatiota pakatessaan.

Full HD:n resoluutio on 1920 x 1080. Jos kamerasta saadaan ulos 60s pituinen videopatkä joka on kooltaan 30Mt on sitä pakattu aika rutkasti. Tosin suurin osa kai tuosta kuvasta on tyhjää mustaa, minkä pakkaaminen on helppoa, mutta en menisi tuota videota ainakaan enää entisestään pakkaamaan häviöllisesti.
Taitaa olla paras hommata vaan lisää polttoväliä, niin Marskin kestää paremmin pakkaamista  :wink:.

JM
Jari
CPC 800 XLT - Skylux 70/700 - Pentax K10D - QHY5 - Atik 314L+

Timpe

Lainaus käyttäjältä: -Jarz- - 25.01.2010, 20:06:53
En saanut toimimaan tuota 10Mt mallivideota, mutta alkoi arveluttamaan hiukan noiden "HD"-tiedostojen koko. Kun itse olen kuvannut esimerkiksi Saturnusta QHY5-kameralla ja tallettanut 640x480 kokoista videota, niin 30s pituiselle tallenteelle tulee kokoa n. 400-500Mt. Tuo on siis raakaa 24-bit RGB videota ilman koodausta. (clip)
Full HD:n resoluutio on 1920 x 1080. Jos kamerasta saadaan ulos 60s pituinen videopatkä joka on kooltaan 30Mt on sitä pakattu aika rutkasti...

Vähän tämän suuntaista olen epäillytkin, koska tämä Seiskan Full HD videopuoli on niitä ensimmäisen polven virityksiä Canonin sortimentissa. Vertailun vuoksi otin joululta 4 min 15s pitkän MOV-pätkän sisätiloissa, josta tuli 1.35 GB tiedosto kiintolevylle. Laatuasetuksia ei voi juurikaan säätää (valotuksen ja herkkyyden saa manuaalille) ja kuvatessa oli käytössä sama 1920 x 1080 / 24 fps tila, mikä nytkin. Päivänvalossa kuvaaminen vie siis minuutissa tuollaiset 330 MB tilaa ja kun Mars on tuon kokoinen täppä ruudulla, niin 1/10 tiedostokoko sitä kuvatessa lienee uskottava. Toisaalta se sisävalovideo ei ollut laadultaan mitenkään "HD" vaikka resoa olikin täydet pikselit. Halunnevat tehdä pesäeroa valmistajan varsinaisiin videokameroihin tässäkin suhteessa :undecided:

"Toimimaan saamisella" tarkoitit varmaankin kelvollisen laadun löytämistä tuosta kaappauksesta, vai kuinka?
- Timo Inkinen

VeijoT

Sain tuon Timpen videon h264 videon codekin muunnettua Super nimisellä ohjelmalla Raw uncompressed avi videoksi.

Super ohjelmassa oli asetukset:

FFmpeg
Video scale size: NoChange
Frame/sec: 25
Disable Audio

Näillä asetuksilla Registax otti vastaan tuon videon, jolloin resoluutioksi jäi 1920x1080

Kannattaa kuitenkin jo kuvausvaiheessa käyttää eos_movrec ohjelmaa ja siinä 5x croppia planeetta kuvauksiin, tämä tekee avi tiedostoja.

Veijo T

-Jarz-

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 25.01.2010, 22:27:49
"Toimimaan saamisella" tarkoitit varmaankin kelvollisen laadun löytämistä tuosta kaappauksesta, vai kuinka?

En saanut ollenkaan sitä videotasi ensin toimimaan. Quicktime meni jumiin joka kerta kun yritin toistaa tuota ja VLC-soitin ei ymmärtänyt kodekkia. Sitten kun asensin FFDShow nimisen ohjelman alkoi tuo toimimaan. Minulta puuttui vaan sopiva kodekki millä tuon sai purettua.

Lainaa
Kokeilkaapa saatteko tästä videosta irti jotain enemmän kuin mitä sain itse: http://personal.inet.fi/koti/astro/temp/MVI_0868.avi (4,06 MB)

Kokeilin vähän "revitellä" tuota videotasi ja sain seuraavan kuvan aikaiseksi. Laitoin malliksi Cielistä kaapatun Mars-kuvan sellaisena kuin se oli 23.1 klo 21.09. Hyvällä tahdolla tuosta erottaa jotain samankaltaisuutta  :angel:.



JM
Jari
CPC 800 XLT - Skylux 70/700 - Pentax K10D - QHY5 - Atik 314L+

Timpe

Lainaus käyttäjältä: -Jarz- - 26.01.2010, 23:01:49
Kokeilin vähän "revitellä" tuota videotasi ja sain seuraavan kuvan aikaiseksi. Laitoin malliksi Cielistä kaapatun Mars-kuvan sellaisena kuin se oli 23.1 klo 21.09. Hyvällä tahdolla tuosta erottaa jotain samankaltaisuutta  :angel:.

Thanks, tuohan on hieno!  :cheesy:
Kun katselin Marsia visuaalisesti, niin löysin suunnilleen samat tummat läikät planeetan pinnalta + samoin erotan ruudulta tuosta AVI:stä vastaavat ohimenevät häivähdykset pinnan tummentumista. Tästä huolimatta omat taidot eivät vain riitä vastaavan erottelukyvyn esiin kaivamiseen Registaxissa ja PhotoShopissa, joten pitänee jatkaa opettelua jälkikäsittelyn puolelta (=AVI-käännöksen tekninen laatu taitaa kuitenkin olla riittävä yksityiskohtien löytämiseen, vaikka originaali onkin näin kehno laadultaan) :undecided:

Tuollainen referenssikuva on muuten vähän kaksipiippuinen juttu, koska ainakin minun tekisi mieli tehdä käsittely ensin ilman referenssiä ja tarkistaa sitten jälkikäteen tuliko mukaan digitaali-artifakteja aitojen pinnanmuotojen sijaan. Toisaalta referenssi antaa käsittelyä varten kuvallisen ohjeen siitä, mitä yksityiskohtia voisi pinnalta käsittelyssä "löytää". Hmmm... kuinka muut planeettakuvaajat toimivat tämän kanssa?
- Timo Inkinen

-Jarz-

Kiitosta vaan  :smiley:.

Tässä tapauksessa ei ollut mitään hajua mitä Marsissasi pitäisi näkyä ja meni vähän aikaa ennenkuin tajusin, että se makaa tuossa videossa kyljellään. Vasta kun olin saanut sen Photoshopissa (AVI muunnosten ja pinoamisen jälkeen) siivottua, heräsi uteliaisuus tarkistaa onko nuo tummat alueet jotain aitoja pinnanmuotoja vaiko käsittelyn seurauksena tulleita "lisukkeita". Laitoin sitten huvikseni tuon mallikuvan liitteeksi, kun julkaisin kuvan tänne.

Kuitenkin kaikissa kuvissani kuu, galaksi, sumu, jne. tarkistan yleensä aina joko kirjoista tai netistä onko oma kuva ollenkaan sinnepäinkään ennen kuin sen julkaisen. Tämä siinä vaiheessa kun se alkaa olla valmis. Joskus pitää vähän aikaisemmassa vaiheessa tarkistaa onko kuvassa gradienttia vaiko jotain aitoa sumua. Muutenhan ei voi tietää mitä poistaa.

Miksiköhän muuten tuossa kuvassa tuo vasenpuoli on noin kirkas? Se kirkkaus näkyi jo tuossa videossakin ja harhautti ensin luulemaan sitä napa-alueeksi.

JM
Jari
CPC 800 XLT - Skylux 70/700 - Pentax K10D - QHY5 - Atik 314L+

Timpe

Lainaus käyttäjältä: -Jarz- - 27.01.2010, 22:54:52
Miksiköhän muuten tuossa kuvassa tuo vasenpuoli on noin kirkas? Se kirkkaus näkyi jo tuossa videossakin ja harhautti ensin luulemaan sitä napa-alueeksi.

Eikös se ole se Aurinkoon päin kallellaan oleva päiväpuoli planeetasta? Ei sen ihan noin kirkas pitäisi olla kuin tuossa käsittelyssäsi, mutta kuitenkin sen kirkkausero näkyy nyt muuhun Marsiin nähden. Kuvausputki oli 300/1500mm Newton, joten jos sillä olisi jotain tekoa kirkkauden kanssa (en tarkistanut kollimointia tällä kertaa laserilla, vaan totesin sen olevan riittävän hyvä visuaalisesti). Kamerarunkoa en viitsinyt kuvatessa kääntää oikein päin, koska se olisi hukannut tähdestä haetun fokusoinnin ja tarkoitus oli alkuun tehdä vain pelkkä still-kuva tästä.
- Timo Inkinen

Timpe

Lainaus käyttäjältä: -Jarz- - 27.01.2010, 22:54:52
Miksiköhän muuten tuossa kuvassa tuo vasenpuoli on noin kirkas? Se kirkkaus näkyi jo tuossa videossakin...

Oletteko muuten jo nähneet tämän: http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/image/1001/mars_opposition_2010.jpg (APOD-Mars kuvattuna 22.1.2010)
Tuossa kuvassa näkyy olevan vaaleita pilvialueita Marsin pinnalla, joten voisiko tuossa epäsymmetrisessä kirkkausjakautumassa ollla kyse myös tämän tapaisesta ilmiöstä? Kun tuon APOD.n zoomaa esim. 1/10 osaan alkuperäisestä näyttökoosta, niin sillekin tulee vaalea reunakirkastuma, joka voisi nousta samalla tavoin esiin kuvan levelsejä väänneltäessä.
t. nimim. "Tikusta asiaa...  :grin:"
- Timo Inkinen

-Jarz-

Tuo on ihan käypä ja mahdollinen selitys tuolle vaalentumalle. Samaa on hiukan näkyvillä toisellakin laidalla ja toisaalta Aurinkokaan ei tuota vaalentumaa voi aiheuttaa kun kerran ollaan tällä hetkellä samassa linjassa Marsin kanssa Aurinkoon nähden.

Laitanpa linkin mistä pääsee näkemään missä mikin planeetta on juuri nyt. Kannattaa laittaa suurempi luku "Size" kenttään, niin saa suuremman kuvan.
http://www.fourmilab.ch/cgi-bin/Solar

JM

Jari
CPC 800 XLT - Skylux 70/700 - Pentax K10D - QHY5 - Atik 314L+