Auringonlasku 23. 01. 2010 ja vihreä välähdys

Aloittaja JussiR, 24.01.2010, 10:57:55

« edellinen - seuraava »

JussiR

En ole aikaisemin tätä ilmiötä havainnut, saati kuvannut.  Kieltämättä hieno, mutta nopeasti ohi menevä tilanne.
Objektiivin polttoväli oli 200 mm, joten tätä joutui rajaamaan melkoisesti.
JussiR

Toni

Komeasti räpsäisty! Yleensä näitä näkee vain mereltä kuvattuina. Refraktio pistää silmään.
T. Veikkolainen, Järvenpää
Ursan havaintokeskus Tähtikallio, Syvä taivas - ja Aurinko-harrastusryhmät

"Toisinaan, milloin Venus yksinään hallitsee noin 45 astetta horisontin yläpuolella, se säteilee niin voimakkaasti, että melkein voi lukea sen valossa ja esineistä, joihin se sattuu, jää huomattava varjo."
- Afrikka-kirja (A. Gallen-Kallela, 1931)


GaryP

Luin tuosta ilmiöstä aikaa sitten, varmaan 30 vuotta sitten, Valituista Paloista, ja siitä lähtien olen toivonut että tulisi tilaisuus se nähdä omin silmin. Enpäs arvannut että se saattaisi olla mahdollista näissäkin oloisuhteissa. Mikä sen syntymiseen vaikuttaa eniten, onko kyseessä vain mahdollisimman alhaalta taittuva valo, vai onko siinä muutakin minkä voisi ennakoida?

Kari
Kari Pulkkinen
Espoo, Finland

Harrastus uudelleen lämpiämässä...

Timo Kuhmonen

Hieno ilmiö. Menikö nopeasti ohi, siis varmaan sekuntiluokkaa ? Tuntuisi että kriittiitisillä hetkillä joutuisi sarjatulella kuvaamaan..

JussiR

Tämä tilanne tuli aivan yllättäen ja pytämättä, vähän niinkuin faksit entiselle pääministerille.  :cheesy:
Varsinaisesti lähdin kuvaamaan maisemia, kun oli kirkas ja aurinkoinen pakkaspäivä. Ja kun luntakin on reilusti, ainakin verrattuna siihen ,mitä parin viime talven aikana on ollut. Kiertelin tämän seudun korkeimpia alueita, (korkeimmat mäet on n. 250 m)  ja yritin saada sommiteltua tykkylumen peittämiä puita ja taivaalla mollottavaa puolikuuta samaan kuvaan.
Erääseen mäenrinteeseen on rakennettu uusia taloja ja puusto on senverran harvaa, että siinä on hyvä näkymä kauas lounaiseen horisonttiin. Siihen jäin seuraamaan , miten maiseman valo ja valon väri muuttuu kun aurinko painuu aina alemmas. Sitten kun auringon alareuna alkoi olla kiinni horisontissa huomasin kuinka ilmakehä väänsi auringon kiekkoa enemmän tai vähemmän kulmikkaksi ja litteäksi.
Olin kyllä tietoinen vihreästä välähdyksestä, mutta ei se tässä tilanteessa edes tullut mieleen. Kuvasin tilannetta, en sarjatulella, vaan muuten kohtalaisen tiheään. Ja sitten yhtäkkiä se ilmaantui.  Se on todella nopea tapahtuma. Näkyy ehkä 1-2 sekuntia.  Vielä piti kuvata auringon viimeiset muodot, ennenkuin pääsi katsomaan kortille kertynyttä kuvasatoa. Kyllä sen piti osua kuvaan. Siellähän se on.  :angel:
JussiR

Julius

Hieno ja harvinainen kuva! Onneksi ei tainnut kädet keritä tärisemään  :tongue:

Timpe

#7
Hieno otos, Jussi!  :cool:
Vertailun vuoksi joskus muinoin filmiaikaan kuvattuna samainen ilmiö:
http://personal.inet.fi/luonto/kuvagalleria/galleria/aurinko2.htm
(pitäisi varmaan kaivaa diakopiointilaitteella originaalista paremmat sävyt esiin)

Edit: Tässä vielä "digitally-enchanced-remastered" -croppiversio omasta "vihreä välähdys" -kuvastani helmikuulta 1991. Jahtasin tuota ilmiötä aikoinaan enemmänkin, mutta aika harvoin on riittävän selkeää aivan horisonttiin saakka ja ilmakehän eri kerrostumien pitää asettua juuri oikeaan asentoon. Meren rannalta näitä saanee helpoiten kuvaan, kuten Pekka Parviaisen webbi-sivuilta voi todeta: http://www.polarimage.fi/ (tuolta Sun involved + Sun distortion pages -linkit).  Ilmiön kesto on tosiaankin sekuntiluokkaa ja sain tuolloin napattua vain yhden ruudun Kodacrome 64 diafilmille (dialla kuvaaminen maksoi tuolloin maltaita, eikä nykyistä digijärjestelmän sarjatulta voinut ajatellakaan ;) Noh, jälkikäteen ajatellen väärin säästetty tuossakin...  :tongue:
- Timo Inkinen

Jorma Koski

Heino kuva!

Teneriffalla Aurinko laskee usein meren taa ja tässä 16.1.2010 ottamani näpäys
Jorma Koski "Respondeo veritatem profunda"
Twitter
Facebook

JussiR

Merellä tai tarpeeksi suurella järvellä kai suurin osa vastaavista havainnoista tehdään. Täällä mantereella pitää turvautua mäen nyppylöihin. Siltikin näköesteitä on vähintäänkin riittävästi.
Onko kellään tietoa, vaikuttaako vuodenajat ilmiön esiintymiseen?
JussiR

Joke

Jouko S.

Meade 6" N-6EC
LXD75

http://koti.mbnet.fi/jomaso

JussiR

Tänäänkin välähti. Olosuhteet oli vähän huonommat, mutta pilven ja metsän väliin jäi juuri tarpeeksi tilaa.
JussiR

TT

Hienon kuvan olet saanut! Minä en ole edes tainnut ikinä nähdä ketjun aloituskuvassa esiintyvää keltaista litteää hehkua.
Sky-Watcher Skymax 102  
Kamera Canon Powershot A1000 IS

VeijoT

Tuli taas kokeiltua vihreän välähdyksen kuvausta pitkästäaikaa 1300mm Skywatcherilla.  Tein tuohon putkeen noin 3 cm aukon josta pääsee auringon valoa sisään.
Tällä kertaa himmensin lisäksi sormilla, täytyy kiinnittää vielä putken suojukseen erillinen iris himmennin putken eteen.

Tuossa 2003 kuvatuja vihreitä välähdyksiä, sekä lopussa video 27.12 2005 tuolla putkella, videossa yritti vihrää tulla esille mutta ei niin hyvin kuin aikaisemmin

Kuvasin Canon 600D.n kääntyvän näytön kautta. EI KANNATA KATSELLA PALJAIN SILMIN.

https://www.youtube.com/watch?v=HVk6VLXW9rk&feature=youtu.be

Veijo T

VeijoT

#14
Uusi yritys vihreän välähdyksen kuvausta.  Objektiivina pikkukuvassa oli Tamron 600mm + 2 X telejatke.  Vastavalosuojan edessä oli iso säädettävä iiris himmennin, jossa oli vain noin 3 mm kokoinen reikä.
Minulla sattuu olemaan hyvä näkymä parvekkeelta tuonne horisonttiin jossa aurinko oli vain 00,12 asteen korkeudessa. Muutenhan noita vihreitä välähdyksiä ei juuri näkyisi.

Veijo T

Pieni kuva kaapattu video ruudusta.



Hieman se aurinko nousee aikaisemmin, vaikka on vuorokausi väliä, ( kellon aika ei ole ihan tarkka )