Asiaa okulaareista...

Aloittaja Andromeda, 28.12.2009, 19:59:34

« edellinen - seuraava »

Andromeda

Mikä pienin okuularikoko (esimerkiksi 4mm) olisi järkevin, ettei kuva menisi huonoksi laadultaan ja eikä erotuskyky kärsisi? Ja jos vielä kestäisi 2x barlowin suurennoksen, jos se nyt on mahdollista?
Putki on Sky Watcher 130/650. Mukana tulivat okulaarit 10 ja 25 mm, mutta ne eivät kovin laajaa suurennosskaalaa anna.
Entä mitkä muut koot tuon 10 ja 25 mm väliltä olisi kannattavaa hankkia?

-Andromeda

P.S. Kyselen täällä aikas paljon näistä asioista, kun en tiedä oikeastaan paljon mitään (olenhan vasta 15v....)

Meade-mad

Teeppä ennen okulaarivalintaa muutama matetemaattinen harjoitus:

Laske minkälaisella okulaarilla saavutat tuon putken suurimman mahdollisen suurennuksen.

Kun havaitset laaja-alaista syvän taivaan kohdetta, tarvitset suuren lähtöpupillin. Laske minkälaisella okulaarilla saat kirkkaimman kuvan.
Jos okulaarityyppinä on plössl, kunka laaja todellinen kuvakenttä saavutetaan kirkkaimman kuvan antavalla okulaarilla?

Kun saat laskettua nuo kolme asiaa olet itse määritellyt tarvitsemiesi lisäokulaarien polttovälit.

Sitten vielä ennen kuin säntäät tilaamaan mitään, arvioi kykeneekö putkea käyttämään valitsemallasi jalustalla ja suurimmalla suurennuksella.

jk.
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

Andromeda

Tämä on ehkä hieman tyhmä kysymys, mutta mistä tiedän, minkä kokoinen on suurin suurennos tuon kokoisella putkella?

Entä miten lasketaan, minkälaisella okulaarilla saan kirkkaimman kuvan?

Uutta jalustaa olen kyllä harkinnut, tuo EQ2 on todellakin hieman hutera tuolle putkelle. Tuolla jalustalla ei kylläkään ehkä voi kaikkein suurimpien suurennosten
kanssa katsoa, tärinä pilaa kaiken.

Kastle

Polttoväli 650 / okulaarin polttoväli esim. 4mm = 162,5 kertainen suurennos. Tämän mukaan putkesi suurin järkevä suurennos on 260, mutta ei ehkä kannata luottaa tuohon. Viisaammat vastanevat loppuihin tehtäviin.


E s a   L i n n a

Sky-Watcher 114/1000 + EQ3-2
Optica 8x40

www.flickr.com/photos/esalinna

www.esalinna.com

Timpe

Okulaarien polttovälien antamia suurennuksia omassa putkessasi on helpointa laskea koneella esim. täällä: http://www.televue.com/engine/page.asp?ID=107
Käsin laskemiseen tarvitset nämä kaavat:
Okulaarin antama suurennus = kaukoputken polttoväli (mm) jaettuna okulaarin polttovälillä (mm)
esim. 650mm / 25mm = 26x

Lähtöpupillin koko = kaukoputken aukon halkaisija (mm) jaettuna käytetyllä suurennuksella
esim. 130mm / 26x = 5mm

Lähtöpupillin minimikoko määrää käytännössä suurimman putkesta saatavan suurennuksen, koska alle 0,5mm kokoiseen okulaarin lähtöpupilliin katsominen ei enää lisää kuvasta erottuvia yksityiskohtia (mm. silmän fysiologia rajoittaa tätä). Alempaan kaavaan sijoitettuna luvut menevät siis näin: 130mm / 0.5mm = 260x (mihin viitataan myös tuolla SW:n sivuillakin). Toinen raja maksimisuurennukselle tulee ilmakehän seeingistä (rauhattomuudesta), mikä rajoittaa useimmiten putkella saavutettavia maksimisuurennuksia. Käytännössä keskivertoseeingin rajat tulevat vastaan jossakin 200x...250x suurennuksien välissä ja tästä eteenpäin kuvaa suurennettaessa se väreilee yhä enemmän ja enemmän ilmakehän vaikutuksesta. Selvästi alle 1mm kokoiseen lähtöpupilliin katsominen on myös jossain määrin hankalaa, joten tässä mielessä suurennuksien ahnehtimisesta ei ole aina etua. Riippuu paljon havaittavasta kohteesta, millaista suurennusta kannattaa kulloinkin käyttää.

Kirkkaimman kuvan saat periaatteessa silmän maksimipupillin (=7 mm nuorella havaitsijalla) kokoisen lähtöpupillin antavalla okulaarilla. Käytännössä tämä tarkoittaa hiukan alle 20x suurennusta putkessasi (130mm / 7mm = 18.5x). Tämä ei tosin pidä aina paikkaansa käytännön tasolla, koska suurennuksen kasvattaminen parantaa erottelukykyä ja siten kohteen yksityiskohtien erottumista + tummentaa taustataivaan kirkkautta parantaen näin kohteen kontrastia (sen erottumista) taustataivaaseen nähden. Kirkkain kuva ei näet aina ole paras kuva.
- Timo Inkinen

Andromeda

Okei, nyt selvisi tämäkin homma.

Vielä kuitenkin kysyn teiltä, kannattaako 4mm okulaaria kys. putkeen hankkia vai mikä näistä pienimmistä olisi paras?

Meade-mad

Andromeda, oletko tutustunut Astronetin Teleskooppi FAQ http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=200.0
ja Tampereen ursan kaukoputki.info sivuihin http://www.kaukoputki.info/?

Noilta sivuilta saat taustaa Timpen esittämiin juttuihin!

Kuten huomaat hetken numeroita pyöriteltyäsi laitteesi mukana tulleilla okulaareilla ja barlowilla saat aikaiseksi ne suurennukset, joihin tuolla kokonpanolla (lyhyehkö polttoväli sekä valittu jalusta) on mahdollista kunnolla päästä.

Jos nyt kuitenkin haluat kokeilla rajoja Baader Hyperion 3,5mm on kaiketi siedettävä lyhytpolttoväliseksi olulaariksi. Sen hinta on puolet laitteistosi muusta hinnasta.

jkSima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

Timpe

Lyhyt 4mm Plössl on kovin hankala okulaari katsottavaksi lyhyen katseluetäisyyden takia (=silmä hyvin lähellä okulaarin silmälinssiä). Ostaisin ehkä tuohon tarpeeseen 4 tai 5mm ortoskooppisen okulaarin, joka on hiukan parempi katsoa: 
esim. Baaderin luettelosta # 2404205  Baader Genuine Ortho Eyepiece 5mm, 98€ (link)
TAI sitten #2454603 Hyperion Eyepiece 3.5mm, 125€ (samasta luettelosta)
(Sen sijaan tällaiset voit unohtaa samantein, jos on tarkoituksena nähdä jotain yksityiskohtiakin esim. planeetoista epämääräisen tuhrun sijasta :grin:)
- Timo Inkinen

Andromeda

Pitääkin vähän tarkastella tarjontaa ja miettiä myös noita Timpen linkittämiä ja kertomia okulaareja.

Vaikka ovatkin aika "hintavia", ovat ne tietysti laadultaan hyviä ja parempia kuin jotkut halvat romut. Sellaiseen en kyllä aiokaan tuhlata rahojani.
spuge

#9
Lainaus käyttäjältä: Timpe - 29.12.2009, 19:45:05
Lyhyt 4mm Plössl on kovin hankala okulaari katsottavaksi lyhyen katseluetäisyyden takia (=silmä hyvin lähellä okulaarin silmälinssiä). Ostaisin ehkä tuohon tarpeeseen 4 tai 5mm ortoskooppisen okulaarin, joka on hiukan parempi katsoa:  
esim. Baaderin luettelosta # 2404205  Baader Genuine Ortho Eyepiece 5mm, 98€ (link)

On noissa lyhyen polttovälin orthoissakin tuo katseluetäisyys todella pieni. 4 mm ortholla jotain 3 mm luokkaa ja 5 mm ortholla ehkä n. 4 mm.

WO Megrez 72/432, SW SkyMax 180/2700

Timpe

Lainaus käyttäjältä: spuge - 07.01.2010, 23:51:30
On noissa lyhyen polttovälin orthoissakin tuo katseluetäisyys todella pieni. 4 mm ortholla jotain 3 mm luokkaa ja 5 mm ortholla ehkä n. 4 mm.

Jep, se pienenee polttovälin lyhenemisen myötä. Itselläni lyhyin ortoskooppi on University Opticsin 6mm HD Ortho, joka on vielä mukava katsella (tosin ilman silmälaseja) ja tuollainen okulaari tuottaa yhtä hyvän kuvalaadun (optisella akselilla) kuin 3x tätä kalliimpi Televue Radian okulaari. Ortoskooppisten okulaarien suositteluun on siis muitakin hyviä syitä kuin vain tuo aavistuksen Plössliä parempi katseluetäisyys. Hinta/laatusuhteeltaan edulliset ortoskoopit ovat planeettaokulaarien parhaimmistoa useissa testeissä ja siksi suositeltavia hankintoja  :smiley:
Esim. täällä on kehuttu noita Baaderin Abbe Orthoja myyjän silmin... http://www.alpineastro.com/Eyepieces_Accessories/Eyepieces_Accessories.htm#Genuine Orthoscopics ... mutta nuo kehut pitävät hyvin paikkaansa myös oman tietämykseni mukaan.
"The true Abbe Orthoscopic has long been recognized for its ability to deliver the highest resolution, contrast and light throughput of any modern eyepiece design.  On-axis images are essentially perfect and the orthoscopic design ensures freedom from distortion. Contrast and throughput are maximized by it's minimum of lens elements and only 4 air-to-glass surfaces."
Muun hyvän lisäksi tuollainen ortoskooppi antaa siis kirkkaamman kuvan kuin 6-9 linssinen, sitä kalliimpi laajakulmaokulaari vastaavalla polttovälillä. Ortoskoopin näennäinen kuvakulma on toki vain 45°, mutta esim. planeettahavainnoissa tästä ei ole haittaa, jos jalustassa on seuranta. Parempaa käyttömukavuutta saa rahalla, muttei vältttämättä parempaa kuvalaatua kuin tuollainen laatuortoskooppi antaa.
- Timo Inkinen

spuge

WO Megrez 72/432, SW SkyMax 180/2700

mistral

Taotao kyseli kohtuuhintaista planeettaokua:
"""""""""""
Osaisitko sanoa kohtullisen hinta/laatusuhteessa okulaarin planeettojen katseluun
tuolle Celestron 11"
Tuolla okulaariosastolta löysin kyllä jotain..mutta jonkun mielipide tuolle putkelle olisi kiva kuulla!

Timo
"""""""""""""
Astroshopilla oli 8mm Celestron XCell: 
http://www.astroshop.eu/celestron-8mm-x-cel-eyepiece-1-25-/p,7959

69 euroa, silmävara 20mm, pupilli 0,8mm, suurennos 350x, kenttä 55 astetta. Mitään kokemuksia tuosta ei ole.
Tässä ote testistä:
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
With a field of view of only 55°,
the X-Cel 8mm is not in the same
league as the other eyepieces
tested here. The Celestron only
covers 45 per cent of the area that
the Meade and the Nagler would.
However, the eyepiece is very
attractive for a variety of reasons.
Firstly, the central field is very
sharp and well suited to
high-power work. Secondly,
spectacle wearers will appreciate
the eye relief and soft eyecup.
Thirdly, it was the lightest eyepiece
tested. And fourthly, the eyepiece
is parfocal with all the others in
the X-Cel range, so swapping
eyepieces involves virtually no
refocusing. It is also great value for
money at only £59.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Meade-mad

Jos lähdetään aivan perusasioista eli Celestron 11" polttovälistä ja suurimmasta siedettävästä suurennuksesta. Ilmakehä sallii harvoin yli 300x suurennukset. Monet raportoivat että 250x on käytännössä maksimi suurennus. Millä okulaareilla tuollaisiin lukuihin päästään, jos putkena on Celestron 11", jonka polttoväli on 2800mm. 200x suurennus saadaan 2800mm/200=14mm okulaari, 250x suurennus saadaan 2800mm/250=11mm, 280x suurennus saadaan 2800mm/280=10mm. Edellä on ollut esillä 8mm okulaarin käyttö. Se tuottaa 2800mm/8mm=350x suurennuksen. Tuollaisia kelejä on harvoin.

Käyttömukavuuden ja kuvan selkeyden suhteen joku hyvälaatuinen 12mm okulaari voisi olla passeli. Se tuottaisi 2800mm/12mm=230x suurennuksen. Celestron 11 objektiivin halkaisija on 275mm. Tuolloin okulaarista lähtevä valokimppu on 275mm/230=1,2mm . Tuo on vielä helpohkosti katsottava.

8mm on jo aika haastava: valokimppu on vain 275mm/350=0,8mm

jk
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

taotao

Kiitos!

Se 10mm vaikutti hieman suttuiselta täytyypä metsästää tuollainen vähän parempi laatuinen!


Timo