William Optics SCT Crayford 2" tarkennin ongelma

Aloittaja Timo Kuhmonen, 15.11.2009, 22:27:36

« edellinen - seuraava »

Timo Kuhmonen

Aiemmin ko. tarkennin oli minulla planeettakuvaukseen sopivasti säädetty. Se jaksoi nostaa vaivatta kevyen pikkukameran.
Nyt siihen olen säätänyt tiukkuuttaa lisää. Eli jaksaa nostaa isompaa kuormaa - mm. D200 rungonkin

Tarkentimessa on 1:10 hidastusvaihteisto. Joissakin kohtaa liikuntavaraa fokuserin putki ei suostu liikkumaan, tai jos liikkuu niin huonosti - siis tämä huomioitu kun kääntää hienotarkennusnupista. Samalla kohtaa kun tarkentaa karkeasäätönupista, niin fokuseriputki liikkuu moitteetta.

Jos oikein tulkitsin, tuossa fokuserissa on karkeasäätönupin takana akseli, jolta kiertoliike välittyy fokuseriputkeen. Epäilisin, että hidastusvaihteiston sisällä oleva jokin mekanismi luistaa - silloin kun ei pitäisi. Onko aavistusta millainen hidastusvaihteisto tuossa voisi olla, esim joku planeettavaihteiston tyylinen pienikokoinen vaihteisto (hienosäädön ja karkeasäädön välillä) ?

Onko kellään foorumilaisista mainittua tarkenninta käytössä ?

EDIT:
täytyy vielä tarkastaa ettei nupit pääse pyörimään tyhjää akselin päissä.

TuRe

#1
Timo, näin kerran TS:n jossain sivulla kuvasarjan, jossa 1:10 välitys asennettiin. Siitä näki selvästi osat. En vaan nyt löydä sitä. Siinä oli kymmenkunta kuvaa eri aennusvaiheista.

Lisäys:
Se oli siinä vaiheessa, kun välitystä 1:10 tarjottiin erikseen, jälkikäteen asennettavaksi. Ovat poistaneet kuvat. Vahinko, etten ottanut talteen.
Tuomo Repo

Timpe

Off-topicia, mutta kun tätä nimi-virhettä näkee turhan usein, niin en malta olla pilkuttamatta  :tongue:
http://en.wikipedia.org/wiki/Crayford_focuser
"The Crayford focuser is a common focusing mechanism in amateur astronomical telescopes. It is named after the Crayford Manor House Astronomical Society, Crayford, England where it was invented by John Wall..."

Niin, ja sorry... en löytänyt tuota 1:10 fokuserin purkukuvaa, vaikka hainkin sitä parillakin kuvahaulla netistä...
- Timo Inkinen

TuRe

Löysin sen kuvasarjan kuitenkin. Se löytyy TS:n ON-LINE:sta nimellä: Mikrountersetzung, ED 80 putken alakuvista. 
Tuomo Repo

Timo Kuhmonen

Lainaus käyttäjältä: Tuomo Repo - 17.11.2009, 08:27:49
Löysin sen kuvasarjan kuitenkin. Se löytyy TS:n ON-LINE:sta nimellä: Mikrountersetzung, ED 80 putken alakuvista. 
Kiitos vinkistä...

Timo Kuhmonen

Luin edellä mainitut saksankieliset ohjeet. Fokuseri ei ole William Optics -malli, vaan "Lacerta" -malli. Toimintaperiaate lienee kuin WO fokuserissa.
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/de/info/p2625_.html

Baabelin fisu teki käännöksestä melkoista kapulatekstiä... Kuvassa "step 13" näkyy oikeanpuoleinen kuusiokoloavain. Tekstin mukaan siinä on joku säätö planeettavaihteistolle. En saanut tekstin perusteella selvää miten se vaikuttaa. Myös kuvan 14 säädöt liittynee tähän (nekin jäivät epäselviksi).

Sivun lopussa on "Further adjusments" kohta. Käännöksessä viitattiin ongelmatilanteeseen, jossa hienofokusnupissa tuntuisi klappia (pienen pyöritysliikkeen jälkeen vasta liike välittyy planeetta vaihteiston kautta fokuserin putkea vastaan olevalle akselille). Tätä ongelmaa omassa fokuserissa en ole havainnut.

Omassa fokuserissa on vastaavia säätöjä kuin kuvissa 13 ja 14. Pitänee kysyä suoraan valmistajalta, josko niiltä löytyisi säätöohjeet taikka kuvaus planeettavaihteiston toiminnasta.

Timo Kuhmonen

CN foorumin kautta kysyin, antoivat linkin...
http://www.backyardvoyager.com/gsofocuser.html

Kun omaa fokuseria ja kuvan purettua GSO mallia vertaa keskenään, näyttää rakenne lähes identtiseltä. Kohdassa "step 9" kerrottu akselin puoleisen mutterin kiristys - maltillisesti tehtynä - saattaisi auttaa. Puran oman fokuserin ja katson mitä se on syönyt.

AP

Pistin tänne kun ei ymmärrys muuhunkaan riittänyt: Tämä tässä ketjussa aiemmin  mainittu Lacerta- mikrofokuseri menee heittämällä ainakin SW ED100 ja ED80 putkiin, ja toimiikin ihan kiitettävästi. Työn jäljessä ei ole todellakaan valittamista- Eikä asennus aiheuta murheita kollimoinnin kanssa.

T:AP
Antti Paaso

Timo Kuhmonen

tiedoksi,,, kaluston kevennyksen takia palasin tähän vanhaan ketjuun...

Nyt on ko fokuseri aukaistu. Nuppimekanismien sisältä löyi yksi irtoava osa, jossa 10:1 hidastus vaihteisto. Siinä on sama ilmiö, kuin fokuseria pyörittäisi nupeista ja hienofokusointi "lipsuu". Pitää vielä kysyä, millainen rakenne tuon vaihteiston sisällä on. Yksi kiristettävä messinki osa siinä on. Näyttäisi ilmeisesti jollain lukitteella olevan kiinni. Ei pääse kaikkiin sisällä oleviin rattaisiin tms näkemään. Nupit kiristin akselille, joten ei niistäkään pitäisi olla kiinni ongelma. Todennäköisesti laitan kyseisen fokuserin myyntiin, kunhan saa hienotarkennuksen luiston säädettyä pois...

siro46

Kaikki alennusvaihteet ovat melko identtisiä..Tämä ohje koskee GSO:n tarkenninta: https://agenaastro.com/articles/guides/optimizing-your-gso-crayford-focuser.html
Lopussa on kuvia ja selvitystä vaihteen säädöstä.

-Matti

Timo Kuhmonen

hyvä linkki tuo edellä. Ohessa on kuva vastaavasta pikkuosasta, mikä on WO fokuserin sisällä. Jos linkin kohteita vertaa, niin ainakin melko olematon (?) määrä vaseliinia on tuossa puolessa, mikä sisältää laakerikuulat (hienotarkennin nupin ohut akseli). Toisen puolen säätö pitänee antaa vielä odottaa, jos saisi esim valmistajan kautta ohjeita...

Timo Kuhmonen

tiedoksi,
tänään tuli teknisestä tuesta vastaus, että heillä ei ole enää tuohon varaosaa, kun ko mallisen tarkentimen valmistus loppunut. Mitään kommenttia tuon vaihteiston toiminnasta ei tullut. Kysyin vielä toisin sanoin uudelleen, katsotaan jos vastaavat... Voisi ensiksi yrittää aiemmin mainittua rasvan lisäämistä.

Timo Kuhmonen

fyi,
Tuesta vastasivat, ettei ole dokumentaatiota vanhoihin laitteisiin  :undecided: Itse pitää yrittää korjata lipsuminen. Laitan tänne myöhemmin infoa, kuinka kävi...
"Sorry, we dont have any specs left for old models dual speed"

Osku

Timo Kuhmonen arveli jo ketjun alussa hienosäätönupissa olevaa vaihteistoa jonkuinlaiseksi planeettavaihteeksi. Sellainen oli myös minun vuosia sitten näkemässäni ja kiristämässäni toisen merkkisessä hienosäätönupissa. Minä uskon, että tämä rakenne on tavanomainen eri merkkisissä fokusereissa.
Siinä nupin vaihteessa ei ollut rattaita, vaan liikkeen välittivät hienoliikkeen akselista nupin sisäkehälle kitkalla teräskuulat. Jos muistan rakennetta oikein, niin nupin sisäkehässä on hiukan kartiokkuutta, että systeemiin kuuluvt teräskuulaat saa puristettua akselin ja nupin sisäkehän väliin sopivaan tiukkuuteen, jossa kitka on riittävä, mutta säätö toimii herkästi.

Kiristystä varten pitäisi hinosäätönupissa olla mutteri. Mutteri on lukittu asentoonsa yhdellä, tai kahdella pienellä pidätinruuvilla, tai jollain muulla sopivalla tavalla. Mahdollisesti jollain lukitusaineella.
Kiristäminen pitää tehdä varovasti niin, että sen vaihteiston pito on riittävä, mutta vaihteisto pyörii herkästi.
En muista enää, oliko siinä vaihteistossa rasvaa ja kuinka paljon, mutta jos Timon vaihteistossa sitä on, niin lienee sopivasti. Ei se rasva ainakaan kulu käytössä, mutta voi tietysti kuivua. Rasva ei tietenkää voi auttaa pitoa, koska pito perustuu kitkaan.

Timo Kuhmonen

tiedoksi.... Alennusvaihteessa oli messinki ruuvi lukittu jollain kiiltävällä lakka-aineella tms. Lähti pois kun asetonilla ja pumpulipuikolla hiljalleen liuotteli. Nyt on se messinkinen säätöruuvi kiristetty. Hyvin vähän tarvitsi sitä kiristää, ehkä arviolta 1/30 täydestä kierroksesta. Pitoa löytyy nyt eikä alennusvaihteisto enää luista.