Laitepäivät 12.3.-14.3.2010

Aloittaja Vesa Kankare, 07.11.2009, 10:46:05

« edellinen - seuraava »

Vesa Kankare

Laitepäivien ajankohta on nyt lyöty lukkoon ja tapahtuma järjestetään 12.3.-14.3.2010 Tähtikallion hienoissa puitteissa Ursan Artjärven havaintokeskuksessa. Ilmoittautumisia tapahtumaan aletaan ottaa vastaa myöhemmin, mutta merkatkaa päivä jo alustavasti kalentereihinne.

http://www.ursa.fi/wiki/Havaintov%e4lineet/Laitep%e4iv%e4t2010

Ohjelmaa aletaan kokoamaan pikkuhiljaa ja toivottavasti saamme paikan päälle jälleen mielenkiintoisia esitelmiä ja laitedemoja! Halukkaat esitelmöijät voivat ilmoittautua osoitteeseen havaintovalineet (at) ursa.fi

Havaintovälinejaoston puolesta,
Vesku
www.vkastronomy.com

Vesa Kankare

Tapahtumaan voi ilmoittautua osoitteeseen havaintovalineet (at) ursa.fi

Merkatkaa viestiin osallistujan (tai useamman) nimet ja yöpymistoiveet.

Kannattaa ilmoittautua pian, yöpymispaikkoja on vain rajoitetusti!

Havaintovälinejaoston puolesta,
Vesku
www.vkastronomy.com

Vesa Kankare

Ohjelma alkaa olla kasassa ja luvassa on erittäin mielenkiintoisia esitelmiä! Yöpyjille on tilaa enää muutama paikka, mutta esityksiä mahtuu kyllä kuuntelemaan!

OHJELMA

Tervetuloa!
Vesku
www.vkastronomy.com

Seppo Linnaluoto

Artjärvi on hieman liian pieni paikka laitepäivien lukuisille osallistujille. Jos ne on pakko pitää siellä, niin ehdotan, että laitepäivät olisivat kesäkuussa, jolloin sinne voisi pystyttää teltan ja yöpyä siellä. Tai sitten laitepäivät voisivat olla jossain muualla. Esim. ne olivat 2004 maaliskuussa Kirkkonummen Porkkalassa, jossa kahdessa majoitusrakennuksessa on yli 50 sänkyä yöpyjille.

Seppo.Linnaluoto@ursa.fi

Jorma Koski

#4
Tähän mennessä kaikki yöpyjät ovat mahtuneet rakennuksiin :)

edit: Edellinen pätee kun lattiatkin on otettu käyttöön. Kiitos muistutuksesta!
Jorma Koski "Respondeo veritatem profunda"
Twitter
Facebook

Lauri Kangas

Ihan ok keikka. Liitin mukaan lyhyen testiräpsyn barnardin loopista.

GaryP

Mukava päivätrippi ilman jälkiseuraamuksia. Vaikka Lauri esittelikin siellä kuvauspaikalla kalustonsa tehokkuutta, ei tullut pelättyä ostotarvetta millekään uudelle laitteelle. Tosin tuo edellisen postauksen kuva Laurilta taas laittaa miettimään uudestaan...
:cheesy:

Petri Kehusmaa sai esitelmällään minut melkein innostumaan ajatuksesta fotometriasta, onneksi olosuhteet nykyisellä asuinpaikalla tekee siitä liian haastavan, tai oikeammin liian työlään, joten sekin jää tulevaisuuteen odottamaan.

Meillä oli rintapen kanssa pieniä ohjelmallisteknisiä ongelmia kuvauksen aloitteluvaiheessa, eikä sitä helpottanut yhtään meikäläisen kiristyvät hermot nälkäisenä, sekä jomottava selkäkipu kokoajan läsnä. Saatiin kuitenkin pari onnistunutta PHD-guidattua kuvaa uudella CGEM-jalustalla. Eli Petrille taas kiitokset pitkästä pinnasta meikäläisen hosuessa. Opittiin kuitenkin ettei ASCOM 5.5update saa olla asennettuna kun laittaa Celestronin jalustan ajuria ASCOM5 platformin päällä. Joku varmaan osaa kertoa mikä hemmettiä se update oikein on, ja mihin sitä tarvitsee?

Hannu Määttänen toi mukanaan mielenkiintoisen vempaimen jolla saa kuvattua/katsottua spektriviivoja, haluaa sellaisen!!! Tuleeko siitä joskus hyvää ohjetta tai jopa valmista osapakettia jonka voisi itse kasata?

Otto, saitko 5D:n ehjänä kasaan, testikuvia???

Kaikenkaikkiaan hieno päivä, meni vaan niin nopeasti, vaikka tultiin heti aamusta ja lähdettiin puoliltaöin takaisin sunnuntain odottavia haasteita valmistelemaan tänne kotinurkille. Harmitti kun piti lopettaa kuvaukset kesken...Kiitokset taas mukavalle perusporukalle sekä loistaville esitelmöijille!

Kari
Kari Pulkkinen
Espoo, Finland

Harrastus uudelleen lämpiämässä...

Lauri Kangas

Kyllähän se mark II:n filtteri näytti pöydällä yksinäisenä komeilevan. Äijä lähti kesken kaiken ostamaan torxeja pukaron paronilta ja kuvaili loppuillan pohjoisamerikkasumua käsivaralta.

Aika tuottoisa oli jälkimmäinen yö:

http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=1072.msg53205#msg53205
http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=3112.msg53203#msg53203
http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=2226.msg53204#msg53204

Jorma Koski

Jorma Koski "Respondeo veritatem profunda"
Twitter
Facebook

Aridif

Kiitokset kaikille mukavasta seurasta! Oli upeaa päästä katsomaan M51:n kierteishaaroja Astrofoxilla.

Mikko
Mikko Suominen

Kaikkihan me kuljemme loassa, mutta toiset meistä katsovat tähtiin! - Oscar Wilde

Eero Koivula

Armottoman antoisa lauantaipäivä.
Esitelmät olivat hyviä ja selkeitä niin että tällainen aloittelijakin ymmärsi asian.
"Talviteatteri Notkeat Niskat" esitti FOXilla upeita galaktisia tuokiokuvia (M51, M13, n*Mxx Neitsyessä jamitäniitänytolikaan ...) ja pääsihän siellä Saturnuskin hetkeksi esiintymään.

Kiitokset järjestäjille ja esitelmöisijöille. Lauantain kelitkin olitte onnistuneet järjestämään kohdalleen.

- eero

ps. sunnuntaista muodostuikin sitten normaalin oloinen "flätinkuvauskeli" - ainakin rannikolla.
tuubi - SW 10"/1200 dobson
hätävara - Skylux 70/700
kaksinsilmin - Optica 15*70
talletin - EOS 450D
räpsy - Powershot A510

DarkSide

Juu, KIITOKSET myös täältä jaostovetäjille V.Kankareelle ja M.Tuhkuselle hienosta tapahtumasta. Haasteet alkoivat
heti kun paikalle tuli.. Viestikallion mäki pehmennyt murskaksi ja voisikin sanoa. että "Tähtikallion XII ylösajot" saivat
jyvät karsittua akanoista aluksi  :rolleyes: Mutta ohjelma oli hyvä ja kelikin todella hemmotteli paikallaolijoita.
Oli mukavaa päästä katselemaan M51 ainevirtoja okulaarin läpi M.Tuhkusen sohiessa vajaametristä kooppia taivaalle.
24 tuntia /vrk tapahtumaa piti huolen vähistä yöunista ja havaintotasanne pursui lähes yli äyräidensä harrastajien laitteista
ja upeita otoksiakin tuli, vaikka kuinka yritti häiritä sivummalla  :evil: Pesunkestäviä tähtiharrastajia kaikki!!

Kiitokset vielä kerran kaikille!

t.Jyrki 

Vesa Kankare

Kiitokset kaikille vierailijoille (n. 40kpl)  ja esitelmöijille! Oli varsin mukavahenkinen tapahtuma ja jos jonkinlaista värkkiä pyöri pitkin havaintokeskusta. Tosiaan 5D:n "modausnäytös" oli kyllä omaa luokkaansa! Hetken oli sellanen olo, että mikähän lopputulema tästä seuraa, mutta hienostihan se sujui - kaveri lienee tiesi mitä teki... :) Kuvaajia oli mukavasti havaintotasanteella (mitä muuten voitaisiin suurentaa kesällä) ja Astrofoxin oli lopulta luukkuvaikeuksien jälkeen kovassa käytössä. Ekaa kertaa tuli oiken jonotettuakin okulaarille. Todella hieno keissi, kiitos siitä osallistuijille ja esitelmöitsijöille!

Itsekin pääsin kuvailemaan perjantaina , mutta lauantaina keskityin enemmän pyörimään muiden kaukoputkien ja kuvaajien ympärillä vaihtamassa kokemuksia ja hämmästelemässä taivaan ihmeitä. Ottamani kuvan pikakäsitelty alustava versio löytyy täältä http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=68.msg53325#msg53325

Laittakaa kuvia näytille tapahtumista, jos vaan mahdollista
Vesku
www.vkastronomy.com

3p0

...täysillä kiitoksia valistavasta ja innoittavasta seminaarista!
oli meitsin eka kerta tähtikalliolla, ja hyvät oli hyssykät. se 5D:n kenttämodaus meni ihan niinku yleensä, eli täydellisesti paitsi että kenno jäi ehkä radiaanin verran vinoon kun en uskaltanu ruuvata ihan tarpeeks lujaa kiinni. pitää avata vielä ja kiristää ruuvit - ehkäpä teen sen ulkona pakkasessa ilman valoja ja sovitaan vaikka että kamerasta ei saa poikata virtoja operaation aikana...  :wink:

mut joo, ei siitä ois tullut mitään ilman tuon tapahtuman luomaa luovan hulluuden ilmastoa! hulluja tiedemiehiä paja täynnä...

enemmän lisää ensi kerralla!
http://picasaweb.google.co.uk/odevaan/ShittyAstropics#5448948375636536754
Otto Huhta
Herrain Raketti- & Tiedeseura