SBIG julkaisi uuden CCD-kameran

Aloittaja Mika Luostarinen, 05.11.2009, 21:35:24

« edellinen - seuraava »

Lauri Kangas

Voihan juusto ja viikset mikä rosette.  :shocked:

Lainaus käyttäjältä: Make - 23.01.2010, 22:51:49Olen tässä illan mittaan vain poukkoillut ristiin rastiin avaruutta ja kokeillut lyhyillä valotuksilla kohteita, jotka ennen olivat vaikeita / mahdottomia. Nyt tuntuu, että Ha-suotimen läpi ST8300M tuntuu yhtä herkältä (signaali- kohinasuhteella mitattuna) kuin 350D ilman suotimia  :grin:. En ole tehnyt tarkkoja mittauksia, mutta hienolta tuntuu saada fotoneja kasaan paljon rivakammin kuin ennen.

Tuttu tunne. Itselläkin mennyt toistaiseksi suurin osa CCD-kameran kanssa vietetystä ajasta gotosurffailuun, kun ihan ihme kohteet näkyvätkin niin helposti.

einari

Noissa hienoissa ensikuvissa 3x3 binnaus auttaa ihan kivasti.
Onhan se toisaalta mukavaa kun on pikseleitä millä mällätä  :rolleyes:
___
Tapio

Make


Ennen eilistä ihmettelin, mihin 9x9 binnausta tarvitaan. Yön aikana se selvisi: kameraa voi käyttää etsimenä  :cool:. Muutaman sekunnin valotuksilla esim. liekkisumu näkyi "lähes reaaliajassa" (olin menossa silloin hevosenpäätä kuvaamaan). Oli helppo keskittää kameraa haluttuun kohteeseen, vaikka goto ei ollut opetettuna ja napasuuntaus oli vähän sinne päin.
Markku Kellomäki
Make's Space Station-blogi

PetriKe

#33
Lainaus käyttäjältä: Make - 23.01.2010, 12:12:52
Jäähdytys tuntuu olevan helppoa kameralle näissä keleissä. Laitoin setpointiksi kennolle -30C, jolloin TEC pyöri alle 5% teholla. Kuinka kylmäksi te muut vedätte kennon? Luvatulla 40 asteen deltalla eilen olisi ollut saavutettavissa -65C, mutta en uskaltanut kokeilla. Tuskin siitä paljon olisi lisähyötyäkään, sillä KAF-8300:n kohinan pitäisi olla jo tässäkin lämpötilassa tosi pientä.

Pimeä virta puolittuu joka 7. aste, joten itse käytän maksimina -21 C astetta kennon jäähdytyksessä. Lämpöisemmillä keleillä pudotan -14 C asteeseen, niin ei pyöri jäähdytystehot liian korkealla (pysyy alle 80%).
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

Make


Ajauduin -30C:n käyttäjäksi tässä alussa olosuhteiden sanelemana. Eilen lämpötilat täällä Kuopiossa olivat -25... -28, joten oli pakko jäähdyttää hieman alle, jotta säätö toimisi.
Markku Kellomäki
Make's Space Station-blogi

PetriKe

Lainaus käyttäjältä: Make - 24.01.2010, 14:23:37
Ajauduin -30C:n käyttäjäksi tässä alussa olosuhteiden sanelemana. Eilen lämpötilat täällä Kuopiossa olivat -25... -28, joten oli pakko jäähdyttää hieman alle, jotta säätö toimisi.

Tuo jäi tosiaan mainitsematta, että aina kuitenkin säädöt kylmemmälle kuin vallitseva lämpötila. Tosin itsellä pakkasraja pyörii tuolla -15 - -20 C asteen kieppeillä toistaiseksi.
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

Make

#36
Lisää testejä:

Flat-kuva L-filtterin läpi

  • normaaleja "pölypallodonitseja"
  • epänormaaleja "vesileimoja", jotka näyttävät newton-putken poikkileikkauskuvilta (tarkentimen sisääntulo putkeen näkyy toisella laidalla)

-30C bias-kuvan tilastotiedot:


-30C dark-kuvan (20min) tilastotiedot:


Huomioimalla sen, että KAF-8300:n full well depth on 25500 elektronia ja maksimi-ADU 65535, voidaan todeta pimeävirran olevan "pienehkö"  9 ADU eli 3.5 elektronia 20 minuutissa. Tämä merkitsee siis 0.0029 elektronia / sekunti.  Omien tulosteni pohjalta laskettu pimeävirta -15C:ssa olisi 0.017 elektronia / sekunti, kun huomioidaan, että pimeävirta tuplautuu 5.8C:n välein. Tämä on yhtäpitävää SBIG:in sivulla mainitun tuloksen 0.02 elektronia / sekunti -15C:ssä kanssa eli kamera on tältä osalta spekseissään. Johtopäätökseni on, että pimeävirta ei ole tällä kennolla kovin suuri ongelma.

Kerkesin vielä kokeilla yöllä CCDSoftin avulla hieman automatisoitua LRGB -valotusta M81-M82-galaksiparista. Ehdin valottaa 10x5min L:ää (bin 1x1) ja 10x2min R:ää (bin 2x2) sekä 6x2min G:tä (bin 2x2), kunnes EQMOD-ajuri "törmäsi" RA:n raja-arvoon ja seuranta lakkasi. Kun huomasin tämän ja sain kuvauksen liikkeelle, jäähileet tukkivat jälleen taivaan eli osa G-ruuduista ja kaikki B-ruudut jäivät valottamatta. Huomasin jo L-ruutuja valotellessa, että taivas oli aika maitomainen ja sitä avusti kuun ensimmäinen neljännes. Tämä johti vähempään kontrastiin kuin oli toivonut. Tässä kuitenkin pelkkä L-kanava nopeasti Zone Systeemillä läpikäytynä. Heikon läpinäkyvyyden huomaa lopputuloksen kohinana, vaikka ei 50 minuuttia vielä kovin iso valotus ole tälle kohteelle. Muistan samanlaisia kelejä, joilla 350D:llä en saanut yhtään mitään aikaiseksi

Tarkkasilmäiset voivat huomata tuosta kuvasta sen, että tähdet ovat vasemmalla laidalla pisaramaisia. Törmäsin tähän ongelmaan jo Canonin kanssa. Syynä on se, että komakorjain ei ole yhdensuuntainen kuvatason kanssa. Canon 350D:n tapauksessa ongelmana oli löysällä olevat T2-adapterin ruuvit. SBIG+SupaSlim-yhdistelmällä paketti on komakorjainta myöten jämäkkä, mutta tarkentimen 2 tuuman okulaaripitimen kompressiorengas ei kykene pitämään painavampaa yhdistelmää suorassa, vaan se roikkuu hieman painovoiman suuntaisesti ("banaaniefekti"). Täytyy miettiä, saisiko kytkennän jämerämmäksi lisäämällä sormiruuveja (nyt vain 1 kpl puristamassa rengasta). Tarkentimessa ei valitettavasti ole kierreliitosmahdollisuutta (esim T2).
Markku Kellomäki
Make's Space Station-blogi

einari

Jeh, vähän on kolmiomaisia tähtiä mutta muuten ok.
___
Tapio

PetriKe

Kannattaa kollimoida putki uudestaan kamera kiinnitettynä ja vaikkapa CCDInspectorin 30-päivän testilisenssillä. CCDI:ssä on kollimointityökalu, jolla saat kolmiotähdet katoamaan.
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

Make

ST-8300 kameroissa on todettu huurtumisongelma ympäri maailmaa. Minäkin törmäsin siihen kauden avauskuvia ottaessani. 8.9.2010 yölämpötila oli noin +9C Kuopiossa ja kosteus oli tasan 100% eli kastepisteessä. Kun aloin ottamaan kuvia 29 asteen deltalla eli kennon lämpötila oli -20C, CCD-kammion lasi huurtui noin puoli tuntia jäähdytyksen päälllekytkemisestä. Kuvissa tämä ilmenee kontrastin heikkenemisenä, mutta kuviin ei tule mitään erikoisia tekstuureita (vaikkapa jääkiteiden kuvia), kuten tapahtuisi silloin, jos kammion sisällä olisi höyryä. Sama ilmiö toistui seuraavana yönä. Keväällä oli myös yksi yö huhtikuussa, jolloin huurtuminen tapahtui ja otin tilanteesta oheisen kuvan:



Keskustelua aiheesta:

SBIG on tunnustanut ongelman ja tarjoaa ratkaisuksi ikkunanlämmitintä, joka asennetaan kameran sisälle. Lämmitin on itseliimautuva, mutta sen johdot täytyy juottaa piirilevyyn. Ian King sanoi, että korjauksen saa suorittaa / teettää itse takuun raukeamatta (olettaen, ettei tee mitään älytöntä kolvin kanssa). Kameran voi myös lähettää maksuttomaan korjaukseen. Minulle on tulossa lämmitin heti, kun Ian King saa niitä lisää. Edellisestä erästä viimeinen meni Ianin mukaan Suomeen. Onko täällä palstalla se henkilö, joka tilasi lämmittimen? Jos on, voisitko kertoa kokemuksista lämmittimen asennuksen jälkeen.

Lämmittimen asennusohjeet: http://www.sbig.com/pdffiles/8300Heater.pdf
Markku Kellomäki
Make's Space Station-blogi

PetriKe

Mielenkiintoinen 'ominaisuus', joka on havaittavissa muissakin SBIGin malleissa. Itse olen minimoinut tuon huurtumisen kennon asteittaisella kylmentämisellä eli vaikkapa ensin +5, sitten 0, -5, -10 ja -15 astetta. Tämä on pitänyt huurteen loitolla, jos keli on ollut kovin kostea.
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

Jouko_Kettunen

Ainakin yksi kappale ST-8300 kennon kehyksen lämmitysliuskoja on tullut minulle Hämeenlinnaan. Asennusohjeet olivat hyvät eikä kolvin käyttökään tuottanut mitään onglmia. Sain lämmitysliuskan suoraan SBIG:iltä Kaliforniasta, kun valitin hurtumisongelmista sähköpostilla valmistajalle. Kohtelias vastaus tuli nopeasti eikä lämmitysliuska postissakaan kaua viipynyt.

Make


Minulle pitäisi olla tulossa lämmitin Ian King Imaging Ltd:stä, mutta ei ole vieläkään kuulunut. Täytyy varmaan viestitellä suoraan SBIG:ille, niinkuin sinäkin olet tehnyt.
Markku Kellomäki
Make's Space Station-blogi

Jouko_Kettunen

Nyt kun on käytännön kokemusta, voin todeta, että ST-8300:n lämmitysliuska toimii kuten pitääkin. Aikaisemmin en voinut syyskesän kasteisina öinä pitää kennon jäähdytystä lainkaan päällä. Nyt kennon voi huoletta jäähdyttää ainakin -20 C lämpötilaan ilman minkäänlaisia ongelmia. Lämmitysvastus ei myöskään näyttänyt mitenkään haittaavan kennon jäähdytystä.

Make

Mukava kuulla hyviä uutisia lämmittimen toiminnasta! Minulle on lähtenyt viime viikolla lämmitin Ian Kingiltä, joten toivottavasti saan sen tällä viikolla. Toissayönä kokeilin jälleen kuvata siten, että annoin kameran ja suodinvaihtajan välissä olevan ilman kunnolla vaihtua ulkoilmaksi (otin suodinpyörän pois ja jätin puoleksi tunniksi vaihtajan auki), laitoin suodinpyörän paikalleen ja jäähdytin kennon hitaasti viiden asteen pykälissä kuten Petri neuvoi. Tämmöisetkään taikatemput eivät auttaneet; sekä CCD-kammion lasi että suodin huurtuivat jälleen.

Kokemani perusteella neuvon jokaista, joka tilaa ST-8300:n Suomeen, vaatimaan lämmittimen asennusta myyjän toimesta. Puolet kuvauskaudesta on aikaa, jolloin lasi vääjäämättä huurtuu ilman lämmitintä.
Markku Kellomäki
Make's Space Station-blogi