LHC, Large Hadron Collider eli Suuri Hadronitörmäytin

Aloittaja jaava, 30.10.2009, 10:55:15

« edellinen - seuraava »

jaava

Ovat saaneet kaikki magneetit jäähdytettyä toimintalämpötilaan (1,9 astetta absoluuttisesta nollasta) ja muutamilla sektoreilla testataan jo hiukkassuihkuja matalilla energiatasoilla.

Hypetys on alkamassa:
We are living through a time of radical change in particle physics, and the energy scale that the LHC will be able to explore can yield discoveries of new forms of matter, new forces of nature, new dimensions of space and time. This is a wonderful period for CERN as scientists from all over the world prepare to take data that could lead to historic scientific breakthroughs.
http://cdsweb.cern.ch/journal/article?issue=43/2009&name=CERNBulletin&category=News Articles&number=2&ln=en

Elikkäs odotettavissa on:

- Uusia aineen muotoja
- Uusia luonnonvoimia
- Uusia avaruuden ja ajan ulottuvuuksia

Täysien tehojen saaminen törmäyksiin venyy kuitenkin ens vuoden puolelle.

Luettelo julkaistuista uutisista:
http://lhc.web.cern.ch/lhc/News.htm

LHC-Homepage
http://lhc.web.cern.ch/lhc/
If no Higgs particle exists, we have a revolution in our hands.

mistral

                         Morjens
Lainaus käyttäjältä: jaava - 30.10.2009, 10:55:15
Ovat saaneet kaikki magneetit jäähdytettyä toimintalämpötilaan (1,9 astetta absoluuttisesta nollasta)


Haetaankohan tuolla matalalla lämpötilalla suprajohtavuutta?

jaava

Lainaus käyttäjältä: mistral - 30.10.2009, 22:07:13
                         Morjens      Haetaankohan tuolla matalalla lämpötilalla suprajohtavuutta?

Kyllä, tai ainakin parempaa johtavuutta magneetteihin, joissa on oltava melkosesti virtaa. Lämmöksi menevästä hukkatehosta tulisi muutoin jäähdytysongelma.
If no Higgs particle exists, we have a revolution in our hands.

Alfa_UMi

LHC on monessa suhteessa uskomaton, mutta yksi erityis huomio on lämpölaajeneminen. 27km pitkä kiihdytin venyy ja vanuu normaalilämpötilan ja 1,9 K välillä roimasti  :grin:. Monen alan tekniikan huipentuma ehdottomasti.
12x50 kiikari
20X30 monokiikari

Kaizu

Koko tunnelia ei jäähdytetä kahteen Kelviniin, vain suprajohtavat magneetit. Lämpölaajeneminen ei siis ole merkittävä tekijä laitteen kokonaismittojen kannalta. Merkittävä hyppäys sähkön johtavuudessa tulee silloin kun aine muuttuu suprajohtavaksi, normaalipaineessa 0-133K lämpötiloissa. Vain suprajohteilla voidaan saada aikaan riittävän voimakkaita magneettikenttiä LHC:n hiukkassuihkujen ohjailuun

Kaizu
Kai Forssen

Alfa_UMi

LainaaKoko tunnelia ei jäähdytetä kahteen Kelviniin, vain suprajohtavat magneetit. Lämpölaajeneminen ei siis ole merkittävä tekijä laitteen kokonaismittojen kannalta.

Ah, no olin virheellisesti sitten ymmärtänyt muualta, että magneettien lisäksi koko tunneli olisi jäähdytetty.
12x50 kiikari
20X30 monokiikari

mistral

           Tuntuu jotenkin siltä, että hiukkastutkimus olisi suvantovaiheessa ja nykyään olisi monia polkuja, jotka voivat johtaa eteenpäin, mutta suuria läpimurtoja ei tapahdu. (tämä on vain oma näkemykseni) Juuri tähän tilanteeseen tulee LHC:lle suuria odotuksia ja mielenkiintoista on nähdä millä alueilla tämä suma lähtee purkautumaan. Pimeän aineen, tai aineiden arvoituksen ratkeaminen olisi iso juttu. Tai atomin jakautuminen yhä pienempiin osasiin...

jaava

LainaaTai atomin jakautuminen yhä pienempiin osasiin...

Meinaatko että saatais leptoneita (elektroni, muon ja tau sekä niiden neutriinot) tai kvarkkeja (d, u, s, c, b ja t) pilkottua paloiksi?

Mulle riittäis uuden bosonin (voimavaikutusten välittäjä) löytyminen vallan mainiosti orgastiseksi tapahtumaksi. Mutta onhan siellä tyrkyllä muutakin mullistavaa.

Albert
If no Higgs particle exists, we have a revolution in our hands.

Untamo

Kiitos Jaavalle ja kumppaneille LHC -uutisista,  on niitä jo odotettukin!  Saakohan tässä lähiaikoina nukutuksi kunnolla, kun on odotukset niin korkealla. Entä jos pöllähtääkin savut, kun kytkevät virran...

Oletetaan kuitenkin, että uusien hiukkasten metsästys alkaa suunnitellusti. Minua kiinnostaa, että miten suu pannaan jos ei Higgsin bosonia eikä gravitonia löydetäkään, niin kuin pahasti pelkään. Kun ne usalaiset ovat jo vuosia pyörittäneet sitä isoa myllyään (jonka nimeä en nyt muista) eikä tulosta ole syntynyt.. Mysteeriksi jäisi niin materian olemassaolo kuin painovoimakin. Saattaa olla, että olen jotain ymmärtänyt väärin, mutta oikaiskaa.

Onkohan  Mistralin aatokset saman suuntaisia, kun puhui muista "muista poluista"?


mistral

Lainaus käyttäjältä: jaava - 04.11.2009, 20:09:02
Meinaatko että saatais leptoneita (elektroni, muon ja tau sekä niiden neutriinot) tai kvarkkeja (d, u, s, c, b ja t) pilkottua paloiksi?



Kvarkkeja lähinnä ajattelin. Jostakin luin, että ollaan uumoiltu,että kvarkeillakin olisi alirakenne. Toinen juttu on sitten, riittääkö törmäysenergia LHC:ssä tähän.
Lainaus käyttäjältä: Untamo - 04.11.2009, 20:53:37


Onkohan  Mistralin aatokset saman suuntaisia, kun puhui muista "muista poluista"?



Ajattelin supersymmetriaa. Tietääkseni sitä ei vielä ole todistettu oikeaksi.

Ilkka Nuojua

No siinäpäs sitä sitten olisikin pähkinää purtavaksi ellei Higgsin bosonia löytyisikään, omasta mielestäni se olisi jo suurempi uutinen kuin itse hiukkasen löytyminen... :shocked:
Sky-Watcher Skyliner 300P
Celestron AstroMaster 114 EQ
8x30 kiikarit

harri57

Ihmettelin minäkin tuota matalaa lämpötilaa. Suprajohtavissa magneeteissa yleisesti käytetty johdinmateriaali on niobiumtitaani, joka muuttuu suprajohtavaksi lämpötilan laskiessa alle 10 K:n. Käyttävätköhän jotain muuta materiaalia? Eikös tuo 1.9K muuten ala olla niitä lämpötiloja, jossa helium muuttuu supranesteeksi.

Timo Kantola

#12
Tuolta löytyy LHC:n rakennusohjeet : kohdassa 11 - Cryogenics
http://lhc.web.cern.ch/lhc/LHC-DesignReport.html
Kerrotaan suprajohteen olevan NbTi, ja kerrotaan siellä kaikkea muutakin mielenkiintoista
Ja kohdassa 7.Main Magnets in the Arcs on ehkä vastaus tuhon 1.9K kysymykseen.
Timo Kantola

harri57

Kiitos linkistä, erittäin mielenkiintoista luettavaa!

Timo Kantola

Noi kaikki pumaskat kun luet , niin tiedätkin jo aikapaljon LHC:stä.
Timo Kantola