SC 8" Lisätarvikkeet

Aloittaja TuRe, 17.10.2009, 19:43:11

« edellinen - seuraava »

TuRe

Tämä putki on lyhyytensä vuoksi alkanut kiinnostaa, vaikka sen optinen akseli on pitkä. Voiko oheisia tarvikkeita sijoittaa yhtaikaa vapaasti putken fokuseriin ja missä järjestyksessä,vaikka lähtien putkesta kameraan päin:
- Crayford Focuser 1:10, valokuvauksessa hyvä
- Radial Guider, voi varmistaa okulaarilla kohteen, samalla kun kamera on kiinni
- Lyhentäjä 0,63x, saa laajemman näkymän ja voi kuvata himmeämpiä kohteita.
Pitääkö esim. Radial Guider unohtaa. Riittääkö putkessa säätövaraa kaikkeen.

Tuomo Repo

einari

Kyllä fokusvara varmaan riittää sekä lyhentäjän että off-axis/radial guiderin käyttöön.
Täytyy ottaa vaan huomioon että lyhentäjän jälkeen on sitten vielä oltava kameran kenno sopivalla etäisyydellä (noin 10cm).
Aika pitkä paketti sitten tulee putken perään, joten tasapainotusta pitää ajatella.
Samoin noissa oa/radial guidereissa on kohtalaisen pieni peili joten näkökenttä voi olla aika pieni/himmeä.
Jos haluat vain tarkistaa että kohde on oikea/keskellä niin flip mirror voisi olla myös vaihtoehto.
___
Tapio

Vesa Kankare

Lainaus käyttäjältä: einari - 17.10.2009, 20:06:59
Aika pitkä paketti sitten tulee putken perään, joten tasapainotusta pitää ajatella.
Ja taipumista. Eli kunnon jymäkkiä palikoita väliin. Tuossa järjestyksessä kannattaa fokuseriin hieman kiinnittää huomiota, että muu paketti tulee hyvin kiinni systeemiin. Jos systeemi taipuu kovastikin, voi kollimointi muuttua eri asennoissa havaittavasti. Radial guider ehkäsee tosin sitten taas seurantaan liittyvät taipumaongelmat. Muutenhan tuon tyyppinen setti taitaa olla aika paljonkin maailmalla käytetty, joten kommentteja ja kuvia voisi löytyä esim. Cloudynightsin foorumeilta runsaasti.

RC kuvaajilla on myös suht pitkiä soiroja töröttämässä putken perässä, heiltäkin voisi asiaan saada kommentteja (montas niitä tällä foorumilla olikaan....)
Vesku
www.vkastronomy.com

PetriKe

Lainaus käyttäjältä: Vesa Kankare - 18.10.2009, 09:03:26
RC kuvaajilla on myös suht pitkiä soiroja töröttämässä putken perässä, heiltäkin voisi asiaan saada kommentteja (montas niitä tällä foorumilla olikaan....)

Osui!

Tällä RC-kuvaajalla on se hyvä puoli, että fokusointi tapahtuu apupeiliä liikuttamalla (kaikissa RC-putkissa näin ei ole esim. GSO). Tällöin voi putken perään lyödä kiinni huomattavan painavat vermeet suoraan kierteillä ja taipumaa ei tule. Sovitteet on myös aika massiivisia eli 2,7 tuumaa halkaisijaltaan, joka osaltaan tuo tukevuutta tuonne kamerapäähään.

Itselläni oli aikaisemmin 8" SCT-putki. Oleellisinta on, että mahdollisimman moni laite pystytään liittämään kierteillä putken perään. Kaikki muut nokkapalatyyppiset sovitteet voi unohtaa, koska niissä on yleensä vain pari rimpulaa ruuvia kiinnityksen kiristämiseen. Jos koneistusta ei ole tehty huolella, niin väliin jää yleensä pientä klappia. Ja sehän ei näissä hommissa ole koskaan hyväksi. 
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

TuRe

#4
Kyllä taipumaa on odotettavissa. Tuo Crayford focuser tulee putkeen kiinni SC-kierteellä ja pitänee hyvin. Mainostavat, että kestää 4 kg kuorman. Lisäksi lyhentäjää on käytettävä  ja siinäkin on tuo SC-kierre toisessa päässä. Saako sen kiinni SC-kierteellä Grayford focuseriin, vai pitääkö välissä olla jokin sovite. Lyhentäjän toinen pää tulee T2-kierteellä kamerasovitteeseen. Näinkö se menee.   
Tuomo Repo

Lars

Tuolla lyhtäjällä pitää aloittaa rakentaminen, näin ainakin lyhentäjän manuaalin mukaan.
Minulla on vastaava projekti menossa, tosin vielä sulattelen sitä havaintoa että Crayford focuseri on miltein pakollinen hankinta; -160 EUR  :undecided:.


Itse olen miettinyt seuraavaa rakennelmaa:

lyhentäjä+focuser+2"T2-sovite+off-axis+T2-sovite+kamera

Celestronin radial guiderissa on toisessa päässä SC kierre ja toisessa T2, joten sitä ei taida saada tuohon rakennelmaan fiksuun paikkaan ilman sopivaa sovitinta.


TuRe

#6
Minä taas järkeilin aivan väärin päin. Crayford olisi aika peli tarkennuksessa. Minulla on hankalat kokemukset tuosta Maksutovien nappulasta, josta ei aina muista, mihin päin sitä pitää kiertää ja kuinka paljon.
Tuomo Repo

Lauri Kangas

Eikö sen pitäisi oikeasti mennä niin, että lyhentäjä on tietyllä etäisyydellä kennosta, ja niiden muodostamaa pakettia sitten liikutellaan fokuserilla? Toisaalta tuo celikan .63 lyhentäjä ei ole lainkaan niin kranttu siitä etäisyydestä, mutta silti.

Lars

Tosiaan olisi paras jos lyhentäjän ja kennon välin saisi fiksattua optimiksi.
Minä järkeilin niin, että tuosta focuseri putkesta saisi samalla sen sovitepalan. Näin koko rakennelmasta tulisi 5-10cm lyhyempi kun väliin ei tarvitse erillistä putkea.
Lisäksi säästää 25 euroa 2"to-SC sovittimessa!

GaryP

Minä taas huomasin että tietyissä tilanteissa on mitoitukselllisesti pakko laittaa reducer sinne minne sen saa, ja loppu säädetään sitten fokuserilla kohdalleen. Kotona kun ei aina ole kaikkia rakenneosio saatavilla.
Eli tilanteen mukaan.

Kari
Kari Pulkkinen
Espoo, Finland

Harrastus uudelleen lämpiämässä...

-Jarz-

Itsellä on käytössä 8" SC putkessa Celestronin .63 polttovälin lyhentäjä, Celestronin radial guider, 7,5mm T-jatko, filtteripyörä, 15mm T-jatko ja kamera, jolloin välimatkaa tulee kennolle n. 11,5 cm. Tällöin lyhentäjä ei Atik 314L+:n kennolla vielä aiheuta reunoilla tähtien venymistä. Aikaisemmin välimatka kennolle oli 12,5cm ja jonkin verran näkyi kuvissa kulmissa lievää tähtien venymistä.
Tuo ensimmäinen T-jatko vaaditaan, että filtteripyörä ei ota kiinni radial guiderin okulaarisovitteeseen sitä kiinnitettäessä paikoilleen ja tuo jälkimmäinen, jotta serantakameran saa fokusoitua tarkasti kohdalleen.
Tuohon jos lisäisi vielä erillisen tarkentimen (omasta mielestä tarpeeton. Kiitos Bahtinovin :smiley:) tulisi etäisyyttä kameran kennolle liikaa, ellei sitten hommaa jotain muun merkkistä ja kokoista radial guideria.

JM
Jari
CPC 800 XLT - Skylux 70/700 - Pentax K10D - QHY5 - Atik 314L+

Lauri Kangas

Ensimmäisessä harjoituksessa atikkini kanssa (http://www.ursa.fi/~lkangas/kuvat/091010_atik/m27_6x300s_cls_3x7x60s_rgb.jpg) kenno oli n. 82mm etäisyydellä reducerista. Reunoilla nyt vähän näyttää ehkä hoopolta, mutta ei pahoin. Tosin tuossa on tosi pieni kenno. Tuomo halunnee kuvata järkkärillä, ja luulen että tuosta reippaasti laajentamalla järkkärin näkökentän kokoiseksi, alkaa tähdetkin näyttää ehkä huonoilta? Lyhempi etäisyys vaikutti lyhennyskertoimeenkin, joka oli astrometrialla tutkittuna n. 0.67.

Sikäli kun jatkan tuolla Ursan SCT:llä kuvaamista, pitänee kiinnittää enemmän huomiota tuohon etäisyyteen. Pelivaraa esim. OAG:lle jäisi 23mm. Onkohan fokkareita joissa ei tarvitsisi pelleillä holkeilla, vaan saisi reducerin sen perään suoraan SC-kierteellä?

JP:hän kuvaa muuten nykyjään ihan julmalla etäisyydellä olevalla reducerilla (samanlainen) f/4.7 tms. aukkosuhteella. Olikohan niissä kuvissa kuitenkin nurkat kunnossa? Kenno on kaksi kertaa leveämpi kuin mulla.

einari

Jollain fokkarivalmistajalla oli sellainenkin ratkaisu että reducerin sai jotenkin sen fokkarin sisään niin että etäisyys kennolle pysyy kiinteänä.
Kun vaan muistaisi kuka se oli...
___
Tapio

Kaizu

Ainakin komakorjaimen  pitää olla tarkasti oikealla etäisyydellä kennosta. Polttovälin lyhentäjästä en tiedä että aiheuttaako muuta virhettä kuin että kerroin muuttuu sen mukaan mikä on etäisyys objektiiviin ja kennoon. Omasta TAListani poistin Crayford fokuserin sen vuoksi että se on aivan liian hento kantamaan järjestelmäkameraa. TALissa onneksi pääpeili on kiinteä ja fokusointi tapahtuu erillisellä fokusointilaitteella okulaaripäässä.
Hankin myös LVI-autoguiderin sen vuoksi että off axis vekottimet eivät mahdu kuvakenttään ja niiden aukkosuhde jää heikoksi kun kameran joutuu sijoittamaan kauaksi. Lisäksi nämä T-renkaalliset laitokset vinjetoivat kun se renkaan reikä on niin pikkuinen.
Guideriputkeksi laitoin Skymax 127:n että riittää seurantatähtiä.
LVI-guiderikin lähti toimimaan Timpen vinkkien avulla. Surkea tarkennusokulaari pitää vielä korvata paremmalla.

Kaizu
Kai Forssen

TuRe

#14
Minä tein aikaisemmin 0,75x reducerin T2 EOS sovitteen sisään, joka on aina vakiomatkan päässä kennosta (sovite on kamerassa kiinni). Eikä se vinjetoi, kun halkaisija on 48 mm. Tarkan etäisyyden laskin Timo-Pekan kaavoista ja kerroinkin varmistui siinä.

Koma korjaimen mukana tuli ohut rengas, millä säädetään etäisyyttä kennosta. Millä tavalla säätö varmistetaan oikeaksi, vai kuvastako.
Newtonissani on Crayford focuser ja kyllä kestää hyvin Canon 40D painon (740g + komakorjain). 
Tuomo Repo