OCA meteoriparvi

Aloittaja Esko Lyytinen, 04.10.2009, 13:59:15

« edellinen - seuraava »

Esko Lyytinen

Hei,

Muistutan että huomenna lokakuun 5. päivän lähinnä iltayöpuolella voi näkyä October Camelopardalids-meteoreja eli tuohon Jarmo Moilasen vuonna 2005 löytämään parveen kuuluvia. Ja ovat olleet pääasiassa kirkkaita. Nyt kun on neljä vuotta tuosta niin suunnilleen samoihin kelloaikoihin ollaan samalla solar-longitudilla.

Kannattaa siis pitää kamerat viritettyinä. Määrät ainakin kiinnostavat.
Sinällään radiantti ja ratakin tunnetaan sen verran hyvin että havaittuja kannattanee (työmäärä huomioiden) yksilöinä ratojen puolesta tarkasti tutkia vain jos saadaan erittäin hyvin ja tarkasti vähintään kahden kameran havaintoihin. Mutta jos/kun saadaan niin saattaa olla merkittävääkin tulosta.

Nyt sääennuste näyttää jopa kohtalaisen lupaavalta

Esko

EDIT: Laiten nyt tähän radianttitiedonkin. Se on 164, + 79 . ja tulonopeus tuolla 50 km/s seutuvilla.
Radiantti on siis aika lähellä pohjantähteä ja suunnilleen sillä linjalla jolla Otavan kaksi tähteä osoittavat liki pohjantähteen.

Muutin otsikon yleisluotoisemmin tätä parvea koskevaksi. Eipä tarvi avata uutta ketjua. - JM (4.10.2012)



Erik Pirtala

Kuinka minta niitä voi havaita suunnilleen tunnissa? Eli ovatko kuinka aktiivinen parvi?

Esko Lyytinen

Lainaus käyttäjältä: Tähti Erkki - 04.10.2009, 14:52:24
Kuinka minta niitä voi havaita suunnilleen tunnissa? Eli ovatko kuinka aktiivinen parvi?

Kokemustahan on vasta muutamalta vuodelta. Joskus kenties saattaa mahdollisesti tulla hyväkin purkaus.
Kuitenkin vaikuttaa että normaalisti on aika heikko noin visuaali-ZHR:llä mitaten. Kuitenkin meteoreista valta osa on ollut melkoisen kirkkaita, joten on helppo havaita vähän huonommissakin olosuhteissa.
Vuonna 2005 paarvi löytyi noin tusinasta Jarmon Kamerssa ja sitten oli lisää joidenkin muiden kameroissa. (Minulla oli muutama, mutta valitettavasti oli juuri parhaimpaan aikaan kamera alhaalla "huoltoa" varten.)
Pääosa noista tuli suurin piirtein parin tunnin sisällä.

Nyt on suurten planeettojen vaikutus aurinkokunnan sisäosiin "tulevaan virtaan" (sanotaan nyt vaikka filamentiksi) aika lailla erilainen kuin vuonna 2005 eli filamentti sijaitsee pari kuun etäisyyttä kauempana auringosta.  Välivuosien radiohavainnoista saan jonkinmoista tuntumaa, että merkitsisi pienempiä määriä (eli missä kohtaa tai millä "puolella" sen filamentin tihein osa oikein olisi), mutta tämä on niin epävarmojen havaintopäätelmien pohjalla että sattaa olla päin vastoinkin. Tämän kertaisten havaintojen jälkeen arvelen että ko tekijää voi luotettavammin käyttää arvioimiseen tulevina vuosina. Ilmeisesti tiheintä pitkäjaksoisen yhden kierroksen vanaa ei olla kohdattu niin että olisi havaittu, mutta ei ole tietoa onko kohdattavissakaan vai meneekö jatkuvasti liian paljon maan radan sisäpuolella( tai ulkopuolella), mutta jonain vuonna voidaan ehkä yllättäen kohdata.

Esko

Skyliner68

moi ei sää oikein suosinut viime yönä  :sad:, mutta jotain sentään tarttui kennolle 4 pientä ja yksi vähän isompi josta kuva kesto noin 2s
Mika"Skyliner68"Järvinen

Esko Lyytinen

Lainaus käyttäjältä: Skyliner68 - 06.10.2009, 08:41:27
moi ei sää oikein suosinut viime yönä  :sad:, mutta jotain sentään tarttui kennolle 4 pientä ja yksi vähän isompi josta kuva kesto noin 2s

Tuo ei ole ilmeisestikään OCA-metori noin suurin piirtein arvioituna. Tulee liian eteläpuolelta ja kestokin liian pitkä sellaiselle.

Esko Lyytinen

OCA-aktiivisuus oli heikkoa, mutta sitä oli kuitenkin. Minulle tuli kaksi sellaista joista toinen on melko kirkas tulipallo ja se näkyy toisenkin henkilön kamerassa Turusta.
Minun tietooni on tullut yhteensä kolme muuta OCA-meteoria, siis kaikkiaan viisi tiedossa. Liitän kuvan täältä Helsingin Pukinmästä siitä kirkkaasta.
Meni runsaan kolmensadan kilometrin päässä, noin leveyspiirillä 63.3 ja pituus 23.4 itäistä.

Valitettavasti etelä Suomea pohjoismpana pilvitilanne oli paljon huonompi kuin täällä. Joksenkin pilvisen alkuillan jälken oli täällä selkeää suurin osa yöstä, pilvistyen kyllä joskus aamuyöllä taas.

Esko

Esko Lyytinen

Tietooni on tullut nyt 5/6 yöltä kamerahavaintoja yhteensä kuudesta OCA-meteorista ja yksi näistä kahdella kameralla.

Liitän UFOO 2 ohjelmalla tehdyn tähtikarttakuvan radiantista kyseisillä seitsemällä backtracella.
Havaintoja löydetyistä on Johan Lindéniltä (kaksi), Ilkka Yrjölältä, alias-Astronet-nimimerkeiltä "akj" ja  Skyliner68" ja itseltäni (kaksi).

Esko

Skyliner68

heips tässä nyt korjattuna oikeeseen osastoon tämä lokakuun 5/6 yönä 02.38.51 kesäaikaamme. kuvattu OCA meteori paikkakunta: Joutsa Long: 26.11016 Lat: 61.74091 kamera suunta Etelä/Lounas.

T:Mika
Mika"Skyliner68"Järvinen

Jarmo Moilanen

OCA meteoriparven maksimi 2012

Muistuttaisin että 2005 löytyneitä lokakuun camelopardalideja saattaa näkyä huomenna perjantai-iltana (5.10. 2012).  IMOn kalenterin mukaan aktiivisuutta olisi 15.40 - 23.00 SKA. Esko arvioi karkeasti että Maapallo on lähellä sitä paikkaa josta parven löydön poikunut 2005 outburst havaittiin, mutta mitään varmuutta parven aktiivisuudesta ei ole. Normaalivuosina parven meteoreja näkyy ilmeisesti muutama tunnissa.

Parvesta kaivataan yhä lisää tietoa. Sääennuste ei lupaa hyvää täällä Suomea, joten ajattelin muistutta jos joku sattuu selkeämmän taivaan alle niin olisi ihan hyvä jos yrittäisitte seurata tai kuvata tuolloin.

Jarmo

IMOn kalenterissa on lokakuun-marraskuun alussa maininta parvesta.
http://www.imo.net/calendar/2012#octdec

Parvi IAUn meteoriparvien tietokannassa.
http://www.astro.amu.edu.pl/~jopek/MDC2007/Roje/pojedynczy_obiekt.php?kodstrumienia=00281&colecimy=1
Jarmo