Revontulet havaintokaudella 2009-2010

Aloittaja m-P, 03.07.2009, 11:12:54

« edellinen - seuraava »

Never

Lainaus käyttäjältä: Timo Kuhmonen - 06.04.2010, 11:56:29Espoossa näkyi vain pilviä... klo 22-23 välillä viimeiset vilkaisut taivaalle.

Vantaalla oli tuolloin selkeää. Rako kesti tosin puoli tuntia ja sää oli surkea. Sen verran voin sanoa ettei ainakaan reposia näkynyt silmin eikä kameralla. Nurmijärven aktiivisuus laski sopivasti pimeän tullen.

/Jake

TT

Vähän ennen puoltayötä kävin eilen ulkona vilkaisemassa, ja olisin kyllä nähnyt jos jotain olisi ollut. Tähtikin pilvenraoista näkyi. http://www.swpc.noaa.gov/pmap/pmapN.html näytti silloin punaista koko suomen ylle.
Sky-Watcher Skymax 102  
Kamera Canon Powershot A1000 IS

Esko Lyytinen

Liitän radio meteor-scatter kuvan tältä päivältä. Siinä on havainttu 100 Hz:n radiokaistaa (USB-modesta äänitaajuussignaalin FFT spektrianalyysi) Moskovan TV:n (analoginen vielä) kuvakantoaaltoa vähän alle 50 MHz:n taajuudella. Alkaa kello 0 UTC ja otettu talteen 18.01 UT eli 21.01 kesäaikaamme. Png kuva on muunnettu jpg:ksi ettei vie niin paljoa tilaa. Kuvassa kaksi "riviä" vastaa yhtä tuntia niin että rivin tultua täyteen vaihtaa rivia ja sitten tunnin ultua täyteen vaihtaa riviä. ( Normaalisti tallentuu ja alkaa uusi kuva 24 tunnin välein eli kello 0 UTC ). Iltapäiväpuolella näkyvä vaalean harmaa on revontuliheijastumasta ja ainakin osa myös heikommasta (tummeemman harmaasta) Mutta heikompia kohinoita tulee myös paikallisista häiriöistä.
Laajemman kaistan rekisteröinnillä selviää kyllä onko revontulista vai muuta kohinaa. Ja sellainen laajemman kaistan rekisteröintikin on kyllä päällä, mutta tulee kuvaa niin paljon että tuhoan yleensä aika pian, enkä nyt tarkemmin niistä katsonut. Missä se näkyy enemmän tai vähemmän keskittyvän kantoaallon ympärille on revontulista. Ja se osin on näkyvissä jo 100 Hz:n kaistalla. Muut kohinat on pääsääntöisesti hyvin laajakaistaisia.
Sinällään Moskovan TV täältä havaittuna ei ole olenkaan niin "herkkä" revontulille kuin olisi pohjoisempi asema, esimerkiksi Vuokatti akoinaan kun oli analoginen ja vielä enemmän pohjois- Norjan tai Ruotsin läettimet. Mutta meteorihavainnoissa revontuli on ennemminkin riesa. Nyt kuitenkaan ei pitkiin aikoihin juuri ole esiintynyt niin ei riesalta tunnu  :smiley:

Lyhyempikestoiset heijastumat ovat käytännössä kakki meteoreista.

Eilispäivänä oli revotuliheijastumaa kello 15:n UT seuduilla, mutta vähemmän voimakasta.

Esko

Antti

Eilen kävin itsekin revontulia katsomassa. Pilviin sattui juuri sopivasti rako vähän ennen puoltayötä. Ei ainakaan täällä Mikkelissä siihen aikaan mitään ihmeellistä näkynyt. Kameraan tallentui heikkoa vihreää usvaa, mutta silmin sitä ei edes kunnolla nähnyt.

Spaceweatherin mukaan eilen olisi pitänyt suurella todennäköisyydellä nähdä hienojakin revontulia. En tiedä olisiko sitten aikaisemmin täälläkin näkynyt. Pilvet kylläkin peittivät taivasta aikaisemmin.

Spaceweather on muuten ihan kätevä revontulien ennustamiseen. Sieltä näkyy esimerkiksi aurinkotuulen nopeus ja tiheys sekä K-indeksi (Planetary K-index). Lisäksi siellä näkyy tuo Current Auroral Oval (Sama kuin tuossa TT:n linkissä). Mitähän tuo auroral oval itse asiassa merkitsee? Ei kai se nyt ainakaan tarkoita että tuon ovaalin alueella voi sillä hetkellä nähdä revontulia? Joskus, vaikka aurinkotuulen nopeus ja tiheys olisivat hyvin pieniä, niin tuo auroral oval saattaa ulottua etelä-suomeenkin asti. Ja joskus tuon auroral ovalin ulottuessa pitkällekin suomeen asti, niin ei välttämättä revontulia ole näkyvissä. Eli mitähän se mahtaa merkitä?

Ja tuosta K-indeksistä vielä. Sehän ilmeisesti tarkoittaa Maan magneettikentän häiriöisyyttä ja sitä merkitään asteikolla 0-9.  Eli 1 on vissiinkin rauhallinen ja 5 tarkoittaa jo jonkinlaista myrskyä Maan magneettikentässä. Siis mitä isompi tuo luku on, sitä enemmän magneettikentässä esiintyy häiriöitä. Eilen näytti parhaimmillaan 6. Juuri tälläkin hetkellä Spaceweatherin mukaan tuo K-indeksi on 5.
Antti Laihonen
Kuvagalleriani: http://antinkuvat.kuvat.fi/kuvat/

Librari

Moi

Toissapäivänä seurailin päivällä auringon aktiivisuutta ja sähköpostilistoilla varoiteltiinkin että reposia voisi nähdä Etelä-Suomea myöten.
No sääennusteet olivat taas perinteiset, mutta Joensuun seudulla taivas näytti selkenevän illan tummuessa.

Laitoin kameran kuvaamaan timelapsea pellolle, josta oli paras näkyvyys pohjoiseen. Jätin kameran raksuttamaan ja lähdin saunaan.
Saunan jälkeen n.22:20 kävin katsomassa mitä kameralle kuuluu. Lämpötila oli laskenut -0C tienoille pimeän laskeuduttua ja
pellon kosteus oli tiivistynyt kameraan ja linssi oli melkein jäässä. Juoksin sisältä paperia ja ulos tultuani huomasin että TAIVAS OLI TULESSA.
Juoksin putsaamaan linssiä ja yritin räpsiä muutamia kuvia samalla kun ihailin mahtavaa revontulinäytelmää.

Taivaalla juoksi todella kirkas vihreä vyö josta välillä nousi korkeammalle kirkkaita keiloja. Vyön alareunassa näkyi välillä aavistus punaistakin.
Vyön itäpääty ja länsipääty muuttivat muotoaan melko nopeastikin. Aivan mahtavaa, kerta kaikkiaan...
Näytelmää ei kestänyt kovinkaan kauan vain noin 20min kunnes pilvet valuivat etelästä. Ehkä vielä reilun puoli tuntia näkyi pilvien raosta kirkasta vihreää.

Kuvat eivät oikein onnistuneet sumun takia, mutta se ei oikeastaan edes haittaa, koska visuaalisesti näytelmä oli paljon mahtavampi kun yksinään kuva.











-Antti
Celestron Omni  XLT 150, EQ-6, Canon 30D (mod)   http://robsastronomy.blogspot.com/
- Ant ti T

m-P

Jep, upealta näytti eilenkin yöllä reposet !!
Tosin niitä jouduin ihailemaan Kiirunan taivaskamerasta  :sad: :

http://www.irf.se/allsky/rtasc.php

Täyttivät välillä koko taivaan..välillä tulet hehkuivat pinkkiä ja jopa valkoista.
Jossain vaiheessa vain eteläinen taivas oli tulien peitossa.
Voin vain kuvitella miltä tuo olisi näyttänyt ihan livenä..
Luulisinpa, että talven kovimpia näytöksiä ollut tässä.
Ainakin, jos katselee esimerkiksi Sodankylän magneettikenttäderivaatta-taulukkoa taisi viime yö olla yksi aktiivisimmista, jos ei aktiivisin, pitkiin aikoihin.
Muutenkin huhtikuun alussa on ollut hyvin aktiivista tuo revontuli-toiminta.

Harmillisen usein on ainakin täällä Kuusamossa jäänyt hyvät aurora-showt näkemättä tuon sään takia.
Kuten ilmeisesti tälläkin viikolla. Lisää luultavasti luvassa seuraavina öinä. Kuinka toivonkaan edes rakoja pilviin..

Hyvä tuo Kiirunan taivaskamera. Hyvä kuvanlaatu ja värientoisto. Luotettavampi kuin nuo Suomen (mielestäni) huonolaatuiset kamerat.
Ja tarpeeksi lähellä ollakseen pätevä "ennustaja" myös tänne.
Muutaman kerran on hienot revot tullut tänä talvena nähtyä, kun ensiksi olen vilkaissut että Kiirunan kamerassa näkyy jotain heikkoa,
ja sitten eikun kaupungin laidalle tarkkailemaan.

Kyllä se aurinko sieltä heräilee ! Ikävästi vain näin pimeän kauden loppuun..
No lähivuosina uskon, että parempaan päin on menossa ja lisää on luvassa !
Pitää sitten ottaa ihan omaa lomaa ja lähteä joku talvi vaikka p-Norjaan muutamaksi kuukaudeksi kuvailemaan ja ihastelemaan  :wink:

jmantyla

Lainaus käyttäjältä: Librari - 07.04.2010, 13:01:40
TAIVAS OLI TULESSA.
-Antti
Hienoja kuvia. Hyvä, että edes pari kuvaajaa onnistui. Täällä Pirkanmaalla taivas oli koko ajan umpipilvessä. Klo 23 aikaan ehkä pari tähteä yritti kurkistaa mössön seasta, mutta pian alkoi sataa vettä, ja sitä jatkui säätietojen mukaan aamuun asti. Viimeisin visuaalihavainto oli 01 aikaan 6.4., sitten en enää jaksanut harmaan katselua.
***
Magneettinen myrsky jatkuu edelleen! Tänään 6.4. klo 19.20 A=33/K=4, lisäksi eilen klo 20-21 aikaan Nurmijärvellä K on pomppinut 5-6 arvoissa. Ensi yönä 7.-8.4. voisi ehkä näkyä repolaisia etelässäkin, ja sääennuste on sentään vähän parempi kuin 5.4. Pirkanmaalla on tällä hetkellä auringonpaistetta hajanaisten pilvien seassa.

Jorma M.
Kangasala

hmanty

Juu, parina iltana olen varautunut ulos kun tuo Nurmijärven lukemakin on vielä klo.21 aikaan ollut punaisella. Toissa iltana sattui vielä niin mukavasti, että pilviverhokin hieman hälveni siinä 21-23 välillä. Mitään ei kuitenkaan näkynyt ja kotiin tultuani totesinkin, että mittarit olivat painuneet pohjalukemiin heti ulos lähdettyäni. Taidankin tästä lähin pysyä sisällä...
Harri Mänty
SkyWatcher 200/1200 - JS-jalusta - Pentax K5 - iOptron SmartStar-A GOTO

TT

http://www.swpc.noaa.gov/pmap/pmapN.html näyttää taas oikein myrskyä ja koko suomi on punaisella. Mutta ne pilvet...
Sky-Watcher Skymax 102  
Kamera Canon Powershot A1000 IS

jtbo

Näin keski-suomessa tänäyönä, taisi tulla 70% sutta kaikista kuvista jalustan pettäessä kriittisellä hetkellä, mutta onneksi oli lunta, kamera vaan runtaten jäiseen lumeen pystyyn ja kuvaamaan, kun kerrankin pääsee, ei hanskoja, kevyet kävelykengät, tilaisuus yllätti aika pahasti ns. housut nilkoissa, mutta tilaisuutta ei päästetä silti pakoon :rotfl:

JussiR

Tällaista oli täällä vuorokauden vaihteessa. Parhaassa vaiheessa pilvilampaat ryntäsivät häiriköimään repojen esitystä :angry:
JussiR

jtbo

Eräs asia jäi ihmetyttämään itseäni, kaikkein kirkkaimpia oli valkoiset ja keltaiset, mutta ne eivät tarttuneet kennolle, miksi? Aavistuksen lilaa oli joissain kohti kuvissa siellä missä oikein kirkkaat valkoiset olivat kuvauksen aikana.

JussiR

Lainaus käyttäjältä: jtbo - 12.04.2010, 14:55:28
Eräs asia jäi ihmetyttämään itseäni, kaikkein kirkkaimpia oli valkoiset ja keltaiset, mutta ne eivät tarttuneet kennolle, miksi? Aavistuksen lilaa oli joissain kohti kuvissa siellä missä oikein kirkkaat valkoiset olivat kuvauksen aikana.

Millaiset säädöt oli kameassa? Mikä valkotasapaino?
Onkohan eri valmistajien kennoissa eroja, miten niihin tarttuu revontulien sävyt?
JussiR

jtbo

Lainaus käyttäjältä: JussiR - 12.04.2010, 18:59:49
Millaiset säädöt oli kameassa? Mikä valkotasapaino?
Onkohan eri valmistajien kennoissa eroja, miten niihin tarttuu revontulien sävyt?


Auringon kuva oli valkotasapainosta päällä, eli se päivänvalo-asento. Muutoin ISO1600 10-15sek ja ISO800 15-20sek, Nikon D40, manuaalisena kaikki, kun eihän tuo yöllä osaa mitään itse säätää oikein.

Mietin tosin sitäkin, että se mitä minä näin valkoisena saattoi toki olla vain hyvin kirkasta vihreää, mutta vallitsevissa olosuhteissa silmä ja aivo ei osannut adaptoitua yllättäen ilmestyneeseen kirkkauteen, ehkä siksi tulkkasivat valkeaksi, kuitenkin suht himmeitä reposia silmälle paitsi kun yks kaks alkoi se tanssi, kirkkaus oli paljon enemmän kuin kuun paisteessa ja aika laajalla alueellakin.

Tässä näkyy niitä liloja vähän, kuvaa on vain skaalattu, hieman kämänen kuva muutoin, sumua, valosaastetta, jalusta hajalla, joten kameraa käsillä paikoillaan pitämällä yritin saada jotain aikaan.


Täytyy alkaa säästämään uuteen runkoon, kohina alkaa olla liikaa omiin silmiin.

Jarska

Hei.

Muutama reponen haapavedeltä kuvattuna 11.4.2010.





Terv.Jari