Revontulet havaintokaudella 2009-2010

Aloittaja m-P, 03.07.2009, 11:12:54

« edellinen - seuraava »

m-P

Ovatko kyseiset värikkäät valot taivaalla vain tavallista valosaastetta ?! Hiukan revontulimaisilta näyttävät..
Kuvattu Vuokatissa 15.2.09 - 30 sekunniin valotusajalla.
Kuvat liitteenä:

Timo Kuhmonen

tuliko tarkoituksella samat kuvat uudelleen ?
Toisessa ketjussa niitä joku jo analysoikin... Jotain linssiheijastumia on näkyvillä myös...

m-P

Joo ajattelin laittaa tänne revontulet osioon, jos se yhtään auttaa asiaa. Joo ainakin alemmassa kuvassa näkyy selvää heijastumaa ilmeisesti katuvaloista, mutta niistä ei nyt taida olla kyse?

Timo Kuhmonen

jotain tietoa arkistosta saattaa löytyä, esim:

jos on hienompi näytelmä ollut, niistä saattaa löytyä kuvia & visuaalihavaintoja joko "aurora-l" tai "ilmakeha-l" -listojen kautta:
http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html

SGO arkistosivut,
"All-Sky Camera Data" -> kuvia sodankylän revontulikamerasta
"Geomagnetic Data" - magneettikentän voimakkuus
http://www.sgo.fi/Data/archive.php

nämäkään eivät kerro koko totuutta Suomen alueella, vinkkiä ainakin antavat pohjoista Suomea koskien.... Muistinvaraisten havainnoiden tarkkuus yleensä vähenee, mitä kauemmaksi mennään tapahtumasta ajallisesti.

m-P

Kiitokset Timolle ! Näistä on varmasti hyötyä. Pitänee perehtyä.
Joo ilmeisesti ei olekkaan niin helppoa saada varmuutta asiaan pelkän kuvan perusteella( ?)

Iiro Sairanen

Havaintokausi on nyt avattu ja siinä sivussa tuli nähtyä syksyn ensimmäiset revontulet. Rauhallinen vihreä vyö näkyi kello kahden kieppeillä kuluvaa yötä pohjoistaivaalla. Näkikö kukaan muu? Luulin ekana Auringon alkavan sarastaa mutta olinkin väärässä.
Iiro Sairanen
--> http://deepsky.arkku.net <--

jtbo

Lainaus käyttäjältä: Iiro Sairanen - 20.08.2009, 03:49:51
Havaintokausi on nyt avattu ja siinä sivussa tuli nähtyä syksyn ensimmäiset revontulet. Rauhallinen vihreä vyö näkyi kello kahden kieppeillä kuluvaa yötä pohjoistaivaalla. Näkikö kukaan muu? Luulin ekana Auringon alkavan sarastaa mutta olinkin väärässä.

Hep, ihmettelin pohjoisesta näkyvää ikäänkuin kuunkajoa puuntakaa, mutta revontuliahan ne, juuri ja juuri näkyi omaan havaintopaikkaan, tosin tajusin niiden olevan revontulia vasta kun pokkarin kaivoin taskusta ja otin kuvan, sen verran hailakasti näkyivät täällä 450km napapiiriltä etelään.

Pahoittelen hieman heikkoa kuvaa, 4 sekuntia vapaalta kädeltä ilman tukea on hieman paljon, rähmäkäpälänä onnistuin sitten ISO moodin vaihtamaan 800:aan siinä tohinassa, ei Ixus75:llä voi ottaa kuvia 800:lla  :embarrassed:


Kun sitten sain jalustankin tuolle kameralle ja kameran kiinni jalustaan, niin näytelmä olikin jo hiipunut, 15 sekuntia ISO 200:


Luulin, että auringonpilkut ovat tarpeen revontulille? Toki maan magneettikenttä on heikentynyt myös, mutten uskonut sen yksin riittävän, että revontulia näkyisi, aina sitä oppii uutta  :azn:

PETK

Huomenta.
Täällä Oulunläänissä näkyivät hieman paremmin. Tosiaan lyhyt pyrähdys. Meteorikameran kuvissa oli vain kolmessa ruudussa.
Eli n.6min näkyivät.
Pekka
Pekka Kokko

Joke

http://www.spaceweather.com/ :n mukaan reposia on odotettavissa myös tänään pohjoisessa.
Jouko S.

Meade 6" N-6EC
LXD75

http://koti.mbnet.fi/jomaso

Jarkko.A


Joke

Ei tietoa. Riihimäki ei ole kovin pohjoisessa :smiley:. Tuliko pohjoisen havaitsijoilla havaintoja?
Jouko S.

Meade 6" N-6EC
LXD75

http://koti.mbnet.fi/jomaso

Jarkko.A

Ei näkynyt Kuopiosta 25km pohjoiseenkaan. Hetkeksi jo säikähdin pinkkiin valonkajastukseen, mutta sen aiheuttivat tievalot jotka napsahtivat päälle aamuyöllä.

Sinänsä positiivista että täällä on ryhdytty säästämään katkomalla valoja n. 00-03 välisenä aikana.

Saisivat pitää valot kokonaan pois päältä, kunnon pitkillä valoilla näkee omasta mielestä paremmin ja ajamisen kannalta tärkeämpiä asioita kuin tievalaistuksella.

En myöskään ymmärrä näiden kyläteiden valaistuksia. Siilinjärven havaintopaikalla menee ohitse keskimäärin 3,68 autoa yössä 12-05 välisenä aikana, viikonloppuisin muutama enemmän.

Tiedä sitten minkälaisia pimennysverhoja paikalliset asukkaat tarvitsevat nukkuakseen yöllä kun pahimmillaan etäisyys ikkunan ja valotolpan välillä saattaa jäädä alle kymmeneen metriin.

Ei ole tervettä eläimelle jonka aktiivisuustaso vaihtelee valon määrän mukaisesti. Pl. tähtiharrastajat.

JussiR

Pari vuotta on ollut hiljaista, mutta viimeyönä näkyi pitkästä aikaa jotain kuvattavaakin. Puolen yön aikaan ilmestyi pohjoistaivaalle himmeä kaari. Siitä se pikkuhiljaa nousi vähän ylemäksi ja kirkastui. Parhaimmillaan oli yhden ja puoli kahden välillä, jolloin näkyi melko kirkkaita pystysuuntaisia säteitä.
Jospa tämän syksyn aikana olisi taas kunnon esityksiä tarjolla.
17 mm/ 2,8 objektiivi, 20 sek, herkkyys 3200.
JussiR

jmantyla

Hieman etelämpänä Kangasalla huomasin 01.00 aikaan ylimääräisiä "pilviä" taivaalla, ja repojahan ne olivat. Häippäsivät, kun sain kameraan vaihdettua laajakulman ja siirryttyä paikkaan, mistä on näkymä pohjoiseen.
Monen vuoden tauon jälkeen silti edes visuaalihavainto täällä etelässä.
Viime yönä K-arvo oli 6 ja Boulderissa kuulutettin "major storm". Nyt näyttäisi Auroras now-sivun mittarit lähes normaalia, lisäksi sääennuste on huono ja kuutamo alkaa painaa päälle lähipäivinä...

Jorma M.

m-P

Ajeltiin kaverin kanssa Kuusamosta pohjoista kohti ja ihmeteltiin edessä päin hohtavaa outoa valon kajastusta. Paljaalla silmällä se oli väritöntä, mutta kamera ja pitkät valotukset paljastivat vihreän hehkun, jonka aiheuttaja oli ilmeisen selvä - revontulia kaukana pohjoisessa.