Canon FD 200/2.8 IF, pieni ongelma (ei enää ongelmia)

Aloittaja GaryP, 25.09.2009, 20:12:06

« edellinen - seuraava »

GaryP

Hankin tuollaisen linssin taivasta(kin) varten, ne kun eivät niin mahdottomasti maksa. Mutta ongelma on se etten saa tarkistettua toimiiko aukon säätö vai ei. Kaikenmaailman nippeliä tässä on, mutta kun en saa väännettyä oikeita napiskoja jotta voisin testata ilman kameraa, toimiiko tuo oikein. Minulla ei ole niin vanhaa kameraa että voisin tuon toimivuuden tarkistaa, joten kysynkin täältä neuvoa, jos jollakulla sattuisi olemaan FD-linssi käsillä.

Tämä on ensimmäinen kerta kun menee sormi suuhun vanhan raudan kanssa, mutta saattaa olla syytä epäillä että itse objektiivissakin on vikaa. On kuulemma ollut ehjä.

Kuuluuko tuon bajonettikiinnityksen pyöriä käsin, vai vasta kun kamera painaa jotain pientä salpaa, tässä on useampi pikkuinen uloke tuolla bajonetin sisällä. Kaksi jousivastuksella olevaa vipua, joista vain toinen (korkeampi) liikkuu vapaasti, matalampi ei ole jumissa varsinaisesti, se vain ei vapaudu vaan heiluu millin verran siihen eääripäähän jossa se muutenkin jo on. Aukon säätörengas pyörii iloisesti ja A lukittuu omaan asentoonsa pyydettäessä.

Tämä olisi kiva saada käyttökuntoon, jos se toimii oikeasti, otan se vasta sitten isomman muokkauksen alle. En aio käyttää FD-EF sovitinta.

Kari
Kari Pulkkinen
Espoo, Finland

Harrastus uudelleen lämpiämässä...

GaryP

#1
Jahas, olipas helppoa kun muutaman tunnin surffaili, heti kun laittoi tänne kysymyksen, tuli mieleen oikeita googletustermejä, ja vastauskin samalla.

Kaksi pientä painiketta piti painaa yhtäaikaa pohjaan jotta objektiivin sisäpuoli pyörähti "asennettu"-asentoon. Sitten toimikin kaikki toivotulla tavalla.

Kiitokset osanotosta!
:wink:

Kari
Kari Pulkkinen
Espoo, Finland

Harrastus uudelleen lämpiämässä...

GaryP

Nonni.

Sain muokattua vanhuksen sopimaan EOS:iin, tein samalla toisen sovittimen ihan WEB-kameraakin varten samalla, saa kuvailla sitten suotimien kanssa helposti.

Mukava yllätys kuinka tuo objektiivi saa valon lisäksi sisäänsä kelvollista piirtoa. Otin testikuvan kolmella canonin objektiivilla, kuvissa merkitty kaikki muu tieto paitsi ISO-arvo 1600.
Keskimmäinenkin kuva piti olla n. 200mm polttoväliin teipattu, mutta sepäs luistikin alaspäin, ja pysähtyi 173mm kohdalle; vanha pumppuzoomi kun on ja kohde aikalailla yläviistoon.
Olosuhteet Espoossa olivat surkeat, ilmassa utua, joten valosaaste iski parhaiten tähän F2.8 kuvaan tietenkin.

Kuvien fokusointi on tehty kaikkiin yhtä huolettomasti, ja ilman väreily hoitaa lopun sotkemisen, joten vertailukelpoisia ne ovat vain keskenään.

Jään odottamaan parempia säitä, ja parempia kuvauspaikkoja kuin keittiön ikkuna moottoritien suuntaan.
:azn:

Kari
Kari Pulkkinen
Espoo, Finland

Harrastus uudelleen lämpiämässä...

jussi_k_kojootti

Lainaus käyttäjältä: GaryP - 27.09.2009, 01:22:15
Sain muokattua vanhuksen sopimaan EOS:iin, tein samalla toisen sovittimen ihan WEB-kameraakin varten samalla, saa kuvailla sitten suotimien kanssa helposti.

Miten? :-)

Itselläni on tuo sama putki EOS400D:ssä, välissä on (uskoakseni) Suomessa tehty ja aiemmin myyty EOS-FD-sovite,
jossa on mukana optiikkaa.  f2.8:lla focus äärettömyyteen ei mielestäni ole aivan täydellinen, mutta tämä kenties johtuu aukosta f2.8, olen jostain saanut päähäni että tuon putken optimi olisi kuitenkin ~f5.  Tuon oman sovittimeni kanssa ainoa 'jippo' kiinnitettäessä on pitää huoli että putken perästä sojottava jousellinen tappi jää sovittimessa olevan vastakappaleen oikealle puolelle (kun katsotaan kameran päältä, etsimen puolelta); tällöin himmennin toimii.

--
jussi

jussi kantola / oulun arktos
CG-5 GOTO + KWIQ-guiding + SW80ED  // 10" dobson // canon eos 450d mod & 400d / ASI 120MM
http://astrobin.com/users/jussi_k_kojootti/
http://oulunarktos.fi/

GaryP

Ihan kylmäverinen purkaminen peräosaan on kaikkein helpoin lähestymistapa. Takaosan kun ottaa pois, eli kaikki liikkuva, jää jäljelle sopivasti tuleva runko, ja siihen on helppo sorvat sovite.
Tuossa yhdessä kuvassa on muovipläjä kourassa, se on tarkoitettu 1,25" holkeille, eli webcameran saa filsuineen siihen. Ruuvaamaan joutuu tässä vaiheessa kun tuli tehtyä kaksi täysin erilaista osaa eri käyttötarkoitukseen, vahingossa. Seuraava osa on sitten yleiskäyttöinen, tämä vaatii vähän kokeilua ja mitoittamista.

Sitten pari kuvaa joissa EOS:ia varten muutos, laatikosta löytyi vanha bajonetti puretusta objektiivista, se vain oli sen verran leveä että piti tehdä väliin vahvistuspala alumiinista johon sai kiinnitykse. Käytössäni oleva muovitanko oli vain 60mm halkaisijaltaa, joten tylsiä kompromisseja se vaatii. Täytyy hakea jostain 65mm kankea, se riittää sitten kunnolla alle, ja saa yhdestä palasta koko virityksen valmiiksi.

Koska välissä on kiiltävää alumiia, tein pikaisen heijastuksen eston mustasta kankaasta, karu, mutta toimiva. Väliaikainen ratkaisu, tiedätte kyllä mitä se tarkoittaa suomeksi...
:wink:

Kari
Kari Pulkkinen
Espoo, Finland

Harrastus uudelleen lämpiämässä...

GaryP

#5
Tässä vielä testikuva päivällä, ja vertailukohtana tuo sama 70-300mm EF-S objektiivi täydellä aukolla säädettynä 200mm polttoväliin.

Sama ISO-arvo, vasen valotus 1/800s, oikea 1/2000s.

Piirrossa on eroa, sen huomaa päiväkuvassa paremmin. Ja se valovoima puolentoista sadan euron hankinnalla kruunaa mielestäni tilanteen. Voisin tietysti vielä kiusaksi ottaa kuvan lainassa olevalla 100-400L 4-5.6:lla vastaavasta kohtaa. Valotusta en saa samaan, pilvisyys vaihtelee ja valonmäärä pumppaa niin paljon, mutta piirtokyky puolentoista tuhannen objektiivilla on varmaankin aivan eri luokkaa. Laitan sen seuraavaan postaukseen, kunhan sää tasoittuu.

Kari
Kari Pulkkinen
Espoo, Finland

Harrastus uudelleen lämpiämässä...

Timpe

Lainaus käyttäjältä: ketarax - 27.09.2009, 10:49:16
f2.8:lla focus äärettömyyteen ei mielestäni ole aivan täydellinen, mutta tämä kenties johtuu aukosta f2.8, olen jostain saanut päähäni että tuon putken optimi olisi kuitenkin ~f5.

Omistan vastaavan uudemman EF200/2.8L objektiivin ja tuon piirto on hyvää/erinomaista tasoa kauttaaltaan jo täydellä aukolla. Pieni himmennys F3.2...F3.5 tienoille nostaa kulmat samaan tasoon, joten tämä pikkutele on laadultaan huipputasoa enkä jaksaisi uskoa että Canonin vanhempi FD olisi tätä _merkittävästi_ heikompi. (Linkki EF-linssin arvioihin FM foorumilla.) Sovitteen kanssa fokus äärettömään saattaa jäädä himpun verran vajaaksi, joten etsisin syyllistä tuolta suunnalta...
- Timo Inkinen

GaryP

Tuosta FD>EF-sovittimesta ollaan ilmeisesti sitä mieltä että se vähän heikentää piirtoa, sehän toimii samalla 1,25 x polttovälinnostajana siinä välissä sen linssin takia/ansiosta. Se olikin se syy että pistin tuon päreiksi ja sin siirrettyä polttotason tarpeellisen määrän taaksepäin, nyt se tässä versiossa on hieman liikaakin, mutta manuaalisestihan se fokus haetaan joka tapauksessa, ainoa menetys on lähitarkennuksen siirtyminen hieman pidemmälle.

Tämä oli kaikkien aikojen helpoin modaus kun vähän aikaa mietisteli, eniten aikaa vie aina materiaalin etsiminen romulaatikoista, pienistä ruuveista on huutava pula. Täytyy alkaa etsimään vanhoja purettuja pienteknisiä laitteista laatikoista, walkmanit yms. vempaimet ovat nyt tarpeellista tavaraa.

Kari
Kari Pulkkinen
Espoo, Finland

Harrastus uudelleen lämpiämässä...

Timpe

Lainaus käyttäjältä: GaryP - 27.09.2009, 14:45:02
Tuosta FD>EF-sovittimesta ollaan ilmeisesti sitä mieltä että se vähän heikentää piirtoa, sehän toimii samalla 1,25 x polttovälinnostajana siinä välissä sen linssin takia/ansiosta.

Oletin tuon FD/EF adapterin olevan pelkästään mekaaninen sovitus, mutta jos siinä on linssielementti mukana, niin sitten en ihmettele piirron heikkenemistä...
- Timo Inkinen

GaryP

Jos se olisi pelkkä adapteri, ei tarkennus äärettömään olisi mahdollista. Sen vuoksi EF-aikaa vanhempia objektiivejä täytyy lyhentää pari milliä.

Kari
Kari Pulkkinen
Espoo, Finland

Harrastus uudelleen lämpiämässä...

J-P

Kari, onnittelut loistavasta obiskasta!

Täällä on hiukan kuvia piirrosta, lienet ne nähnytkin.
Mahdollisesta värivirheestä en tiedä/piittaa, koska kuvaan joka kanavan erikseen filsujen läpi aina erikseen tarkentsaen.
http://astroanarchy.blogspot.com/2008/02/first-light-canon-fd-200mm-f28-lens.html

GaryP

#11
Lainaus käyttäjältä: J-P - 27.09.2009, 19:45:15
Kari, onnittelut loistavasta obiskasta!

Täällä on hiukan kuvia piirrosta, lienet ne nähnytkin.
Mahdollisesta värivirheestä en tiedä/piittaa, koska kuvaan joka kanavan erikseen filsujen läpi aina erikseen tarkentsaen.
http://astroanarchy.blogspot.com/2008/02/first-light-canon-fd-200mm-f28-lens.html

Kiitokset J-P antamistasi vinkeistä, ne olivat hyviä, oikeita, ja mikä parasta, samoja asioita joita tajusin omissa pikku aivoissani... kerrankin iha ite!
:cheesy:

Nuo kuvasi löysinkin netistä, ja siitä keksin laittaa sinulle viestiä! Täytyy myöntää että ilahduin suuresti noiden kuvien näkemisestä, sain heti katetta hankinnalle. Minä tosin en omista vielä kameraa jolla voisin ottaa kanavan kerrallaan, ehkäpä sen aika koittaa joskus vielä.
Sinertävä sävy kirkkaiden tähtien kohdalla on kai se johon fringe killer puree? Mainittakoon vielä että optiikan reunapiirto on todella hyvä, eikä nurkissa olevat tähdet venähdä mihinkään suuntaan.
Tässä on nyt pakko alkaa tutkimaan taas asioita muutenkin uudelta kantilta, niin monta pientä asiaa en mennyt vaihteeksi eteenpäin osaamisen suhteen. Pullonkaulaksi on jäämässä kuvien jälkipuinti. Toivon saavani jostain Toucamiin BW-kennon jotta motivaatio kavana kerrallaan kuvaamisen tulisi ajankohtaiseksi. Raha ratkaisee tässä vaiheessa.

Tai nyt kun tuli taas asia esiin... mikä mahtaa olla hinta/laatusuhteessa kohtuullisen mustavalkokennoinen kamera? Puhutaan enemmänkin oppimisvälineestä kuin varsinaisesta kunnon  kamerasta kuten ATIK314 yms...

Kari
Kari Pulkkinen
Espoo, Finland

Harrastus uudelleen lämpiämässä...

Lauri Kangas

Moro taas Kari,

Oppimisvälineeksi ottaisin kyllä itte varmasti Atik 16IC tai IC-S:n. Halpaa kuin saippua, hyvälaatuinen jäähdytetty (vaikkakin pieni) mustavalkokenno ja sitten kun häviö korjaa täysin, voi sitä käyttää erinomaisena guidauskamerana. Myös tuo alle megapikselin resoluutio on kyllä omiaan auttamaan oppimista, kun joka napin painalluksen välissä ei tarvi käydä kahvilla.

Itse skippasin suoraan häviö-osuuteen ja laitoin 314L+:n tilaukseen.

GaryP

Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 27.09.2009, 21:48:17
Moro taas Kari,

Oppimisvälineeksi ottaisin kyllä itte varmasti Atik 16IC tai IC-S:n. Halpaa kuin saippua, hyvälaatuinen jäähdytetty (vaikkakin pieni) mustavalkokenno ja sitten kun häviö korjaa täysin, voi sitä käyttää erinomaisena guidauskamerana. Myös tuo alle megapikselin resoluutio on kyllä omiaan auttamaan oppimista, kun joka napin painalluksen välissä ei tarvi käydä kahvilla.

Itse skippasin suoraan häviö-osuuteen ja laitoin 314L+:n tilaukseen.

No terve!

Heh, kaikki tietysti tietää ettei köyhän pidä ostaa halpaa väliaikaista välimallin tuotetta, mutta tässä mennään varmaan sen verran isoissa hintaroissa "halvan ja käytettävän" sekä "hintavan mutta hyvän" kesken. Mulla on vanha Atik jonka sydämenä on modattu toucam pro2, kun vain saisin siihen uuden BW-sensorin niin olisin ihan tyytyväinen. Sillä pääsee laakista sitten pitkiin valotuksiin ja amp-off tilaan. Siltikin, kai se pitää etsiä nuo mainitsemasi mallit. Nyt on taas sellainen hytinä että lompakko tulee kärsimään... aijaijai...

Kari
Kari Pulkkinen
Espoo, Finland

Harrastus uudelleen lämpiämässä...

rintape

"Mahdollisesta värivirheestä en tiedä/piittaa, koska kuvaan joka kanavan erikseen filsujen läpi aina erikseen tarkentsaen."

Tarkoittaako tuo siis sitä, että laadukkaalla akromaatilla saa kapeakaistakuvauksessa periaatteessa ihan yhtä hyvää jälkeä kuin APO/ED putkella?

Petri
Petri Rintala, Espoo
Panasonic DMC-GX8
Draco 80/500 APO
Celestron CGEM
QHY8L