Tähtivalokuvaus kaukoputken kanssa on sen verran vaativa laji että sen opetteluun on varattava riittävästi aikaa, jos tuo esitelmä on piakkoin niin suosittelen piirtämään okulaarinäkymiä paperille jolloin olisi esittää oikeasti omia kuvia esitelmässä. Jos välttämättä haluaa valokuvia esitellä, suosittelen kiinnittämään kameran objektiiveineen putken kylkeen ja kuvaamaan näkymiä tällä tavoin, tämäkin on hyvä keino kuvata taivasta. Voisi esimerkiksi kuvata tähdistöt joissa esitelmän kohteet sijaitsevat.
Peesaan Murtsin näkemystä täältäkin päin. Tässä on hyvä sivu tuosta kameran putken kylkeen asentamisesta eli tuosta saa vinkkiä kuinka homman voi toteuttaa autotallista löytyvillä tarvikkeilla.
http://www.astronomyhints.com/piggyback.htmlHankalin osa lienee tuo 1/4 tuuman ruuvi kameran jalustakierteeseen, jos sellaista ei ole jo valmiiksi saatavilla.
Kuvauksen idea on lyhyesti näin:
1.) Kiinnitetään kaukoputki + kamera -yhdistelmä jalustan/kaukoputken päälle. (Tai voi sen kaukoputkenkin ottaa tuosta välistä pois, koska sitä ei tarvita piggyback -kuvaukseen.)
2.) Suunnataan jalusta oikein (tehdään sen tuntiakselin napasuuntaus Pohjantähden tienoille). Käynnistetään jalustan seuranta.
3.) Tarkennetaan kamera käytetyn objektiivin läpi käyttäen apuna kameran takana olevaa Liveview näyttöä 5x tai 10x suurennuksella. Varmistetaan tarkennuksen pysyvyys (ei sählätä).
4a) Ajastetaan kamera ottamaan kuvia pitkällä valotuksella mieluusti ajastinlankalaukaisimella varustettuna (esim. 30 kpl 30s valotuksia = 900s = 15min kokonaisvalotus valitulta alueelta tähtitaivasta).
4b) Lukitaan kameran peili ylös ennen sen laukaisemista tuolla kaukolaukaisimella. Tavoitteena kumminkin pitää kamera tukevasti paikallaan putken selässä ja antaa jalustan hoitaa seurantatyöt, kun kamera ottaa osavalotuksia. Osavalotukset pinotaan myöhemmin tietokoneella omalla ohjelmallaan yhdeksi tähtikuvaksi.
Lopputuloksena voisi olla pieni sarja tähdistökuvia tunnetuimmista tähdistöistä (esim. 10min kokonaisvalotusaika per tähdistö osavalotuksina keräten) ja niihin voisi merkitä tähdistöistä löytyviä syvän taivaan kohteita. Vähän
tämän 36x40s tähtikuvan malliin... (tuo on laajakulmalla kuvattu näkymä).