NGC 6791

Aloittaja jmantyla, 12.09.2009, 21:54:39

« edellinen - seuraava »

jmantyla

Kyllästyneenä Messiereihin olen tänä syksynä haeskellut uusia kohteita. Näitä avonaisia tähtijoukkoja ei jostain syystä oikein arvosteta.
Lyyran NGC 6791 oli yllättävän vaikea visuaalisesti ja myös valokuvaaminen oli hankalaa, mutta jotain sentään tarttui kennolle.

Tässä on 7 min valotusta, dslr Pentax K200D 150/750 Newton.

Edit. Kuvattu uudelleen 13.9. Hieman enemmän detaljeja sain esiin.

Jorma M.
Kangasala

jmantyla

#1
Tämä uusiksi 17.9.09:

Newton 150/750 25 min Atik 16HR.
Myös kuvankäsittely uusittu Registax 5:llä.

Jorma M.

PS. NGC 6791 on Nasan Kepler-avaruuskaukoputken päätutkimuskohteita. Pari Keplerin ottamaa kuvaa löytyy täältä:

http://en.wikipedia.org/wiki/NGC_6791
http://photojournal.jpl.nasa.gov/catalog/PIA11984
http://kepler.nasa.gov/

Pekka Lehtelä

Hei!

Ihmettelin suuresti miksei avonaisia joukkoja arvosteta. Omasta mielestäni ne ovat kaikkein kauneimpia tähtitaivaan kohteista. Eilen (21-22/11) katselin Ison- Karhun galakseja, en tiedä onko silmissäni vikaa mutta aika pieneiltä "tuhnutäpliltä" ne oman 27cm putken okulaarissa näkyvät. Tämän jälkeen katselin Ketun avonaisia joukkoja 6830 ja 6823. Näitä tiirailinkin sitten pitempään, kiva katsella kuinka monta tähteä erottaa ja joskus aika vaikeita löytää kun on hyvä keli ja taivas tähtiä täynnä. Minulla ei Goto-putkea ole.

En tarkoita tällä, että galaksit eivät hienoja kohteita ole, arvostan kaikkea kaukoputkella näkemiäni kohteita. No, nämä asiat ovat niin subjektiivisia, toinen tykkää äidistä ja toinen tyttärestä. Mukavaa, että kaikille löytyy mielenkiintoisia kohteita.

T: Pekka

Marko.J

Lainaus käyttäjältä: Pekka Lehtelä - 22.11.2009, 17:39:39
Hei!

Ihmettelin suuresti miksei avonaisia joukkoja arvosteta.
T: Pekka

Niin, siinäpä kysymys.

Tuskin kuitenkaan on kyse arvostuksen puutteesta. Melko vähänhän avonaisia valokuvataan (Plejadeja lukuunottamatta) esim. sumuihin ja galakseihin verrattuna, ainakin jos tätä foorumia pitää mittapuuna. Mutta toisaalta, ainakin itseni tulee katseltua niitä enimmäkseen visuaalisesti. Minusta avonaiset ovat kohteita, jotka ovat pkauneimmillaan juuri omin silmin putken läpi nähtynä. (Subjektiivinen mielipide siis, saa olla eri mieltä...)
Marko Järvinen
"Jos ei nippusiteillä ja jeesusteipillä tule kuntoon, niin sitten se on oikeasti rikki."
http://markonastroblogi.blogspot.fi

jmantyla

#4
Jaa-a, kevät alkaa olla pitkällä, kun kesäkolmio nousee jo esiin itätaivaalta.
Yritin parannella NGC6791-kuvaa autoguidauksella 2 ja 3 minuutin valotuksilla. Tämä ei ole helppo kohde!

Valotusta noin 10 minuuttia mustavalkoisena.

Edit. Kuva käsitely uudelleen poistamalla viimeisiä vaalean taustataivaan kuvia. Oppi on se, että kun valotusaikaa pidentää autoguidauksella 2-3 minuuttiin, taustataivaan on oltava tosi tumma. Kuvat on otettu 10.4. klo 4.20 alkaen ja Tähdet 2011 -kirjan mukaan pimeys päättyi 4.38. Jouduin pudottamaan pois kaikki 3 minuutin valotukset klo 4.35 jälkeen, koska auringonnousun aiheuttama taustataivaan vaaleneminen alkoi liikaa näkyä.
Alkaa olla kesän merkit ilmassa.

Jorma M.
Kanagsala