Iso karhu ja tähdistöjen nimet

Aloittaja rintape, 03.09.2009, 21:39:57

« edellinen - seuraava »

rintape

Lueskelen tässä Markus Hotakaisen kirjaa "Tähtitaivas". Kirja on aivan perusteos ja pidemmälle edennyt harrastaja saattaa helposti ylenkatsoa sitä. Mielestäni oikein sympaattinen kirja, parasta antia minulle ovat tarut ja legendat joista tähdistöt ja tähdet ovat saaneet nimensä.

Kreikan taruston mukaan iso karhu oli Zeuksen rakastajar Kallisto, jonka Zeuksen vaimo Hera muutti suutuksissaan karhuksi.

Ja sitten siihen mielestäni oikein mielenkiintoiseen seikkaan. Pohjoi-Amerikan intiaaneille Otava oli Okuari tai Paukunava, jotka tarkoittavat, yllätys yllätys, karhua.

Voisiko olla mahdollista, että Iso karhu tai karhu olisi nimenä todella peräisin jostain niin kaukaa ihmiskunnan historiasta, että se on syntynyt ennenkuin ihminen oli ehtinyt levittäytyä juuri synnyinkotiaan pidemmälle ja vielä säilynyt muutumattomana Pohjois-Amerikkaan asti. Jos Amerikka asutettiin n. 40 000 vuotta sitten, niin tähdistön nimi on ollut olemassa huikean ajan. Olen tämän nimi asian jostain muualtakin lukenut, siinäkään kirjassa ei tätä mun teoriaa pohdittu.

Onko olemassa muita vastaavia esimerkkejä? En tuosta osaa sen enempää faktaa sanoa, mutta ajatus siitä, että joku asia voisi olla noin pitkältä ajalta ihmiskunnan yhteistä perintöä on jotenkin mieltä lämmittävä.

Petri
Petri Rintala, Espoo
Panasonic DMC-GX8
Draco 80/500 APO
Celestron CGEM
QHY8L

Riqis

Lainaus käyttäjältä: rintape - 03.09.2009, 21:39:57
Lueskelen tässä Markus Hotakaisen kirjaa "Tähtitaivas". Kirja on aivan perusteos ja pidemmälle edennyt harrastaja saattaa helposti ylenkatsoa sitä. Mielestäni oikein sympaattinen kirja

Hotan kirjat ovat yleisesti ottaen erinomaisia.

LainaaKreikan taruston mukaan iso karhu oli Zeuksen rakastajar Kallisto, jonka Zeuksen vaimo Hera muutti suutuksissaan karhuksi.

Ja sitten siihen mielestäni oikein mielenkiintoiseen seikkaan. Pohjoi-Amerikan intiaaneille Otava oli Okuari tai Paukunava, jotka tarkoittavat, yllätys yllätys, karhua.

Kiinnostava esimerkki.

LainaaOnko olemassa muita vastaavia esimerkkejä? En tuosta osaa sen enempää faktaa sanoa, mutta ajatus siitä, että joku asia voisi olla noin pitkältä ajalta ihmiskunnan yhteistä perintöä on jotenkin mieltä lämmittävä.

Helsingin yliopiston observatorion Marianna Ridderstadin artikkelissa Sammon alkuperästä (Tähdet ja avaruus 2/2008) on tätä lisää.
Marko Pekkola / www.avaruus.fi

rintape

Tähdet ja Avaruus lehden artikkelista varmastikin tämän ajatuksen aikoinaan sain. Siinäkään artikkelissa ei muistaakseni viitattu sanallakaan nimien mahdolliseen yhteiseen alkuperään. Taitaa olla niin hurja ajatus tuo kymmeniä tuhansia vuosia säilynyt nimi, että kukaan itsensä vakavasti otettavana haluava tutkija/ tieteentekijä/ kirjailija ei uskalla sellaista esittää.

Minulla taas ei sellaista ongelmaa ole. Joka tapauksessa ajatus on niin hieno ja kaunis, että pidän siitä kiinni kunnes toisin todistetaan.

Petri
Petri Rintala, Espoo
Panasonic DMC-GX8
Draco 80/500 APO
Celestron CGEM
QHY8L

Kaizu

En itse osaa ko. kuviota karhuksi kuvitella. Otava on kuitenkin silmiinpistävä tähtikuvio ja monille esi-isillemme karhu on ollut merkittävä eläin, siispä on aika luonnollista yhdistää nämä siinä vaiheessa kun eläimiä siirretään taivaalle. 40 000 vuoden aikana tämä on voinut tapahtua useampaankin kertaan.
On muitakin tuollaisia, lähes kaikille ihmisille yhteisiä kummallisuuksia. Kiinalaiset lohikäärmeet muistuttavat jossain määrin muinaisia lihaa syöviä hirmuliskoja vaikka yksikään kiinalainen ei ole elänyt tyrannosaurus rexin aikana. Silti tuon ilmiasun voi kuvitella tulevan kymmenien miljoonien vuosien takaa. Jospa silloisista pikkunisäkkäistä parhaiten ovat säilyneet hengissä ne jotka ovat pelänneet matalaotsaisia, suurisuisia ja terävähampaisia olentoja. Siitä on voinut tulla kaikkia nisäkkäitä yhdistävä ominaisuus. Nyt tätä ilmiasua luonnossa edustaa krokotiili ja hauki ja jokainen älyää olla tunkematta raajojaan kummankaan kitaan.
Toinen vastaava asia ovat saduissa esiintyvät peikot. Ne muistuttavat ominaisuuksiltaan jonkin aikaa sitten sukupuuttoon kuolleita Neanderthalin ihmisiä. Voiko tämä olla sattumaa, kysyisi Däniken.

Kaizu
Kai Forssen

VeikkoM

Lainaus käyttäjältä: rintape - 03.09.2009, 21:39:57
Ja sitten siihen mielestäni oikein mielenkiintoiseen seikkaan. Pohjois-Amerikan intiaaneille Otava oli Okuari tai Paukunava, jotka tarkoittavat, yllätys yllätys, karhua. Onko olemassa muita vastaavia esimerkkejä? En tuosta osaa sen enempää faktaa sanoa, mutta ajatus siitä, että joku asia voisi olla noin pitkältä ajalta ihmiskunnan yhteistä perintöä on jotenkin mieltä lämmittävä.

Väittäisin, ettei tuosta voida vetää vielä mitään universaaleja päätelmiä.  Luultavasti kreikkalaisten ja intiaanien tarustolla
ei ole mitään kivikautistakaan kytkentää.  Otava ja Iso karhuhan on saanut erilaisia merkityksiä taivaalle eri kulttuureissa.
On esim. taivaallsiet vaunut, ja suomalaisilla Otava oli kalanpyydys.  Muistelen, että intiaaneilla oli Otavalle myös joku
toinen merkitys.   
Veikko Mäkelä
Kuu ja planeetat, Asteroidit ja komeetat, Tieteellinen yhteistyö, Tietotekniikka sekä Kerho ja yhdistystoiminta -harrastusryhmät

Riqis

Lainaus käyttäjältä: VeikkoM - 05.09.2009, 14:58:22
Väittäisin, ettei tuosta voida vetää vielä mitään universaaleja päätelmiä. 

Aivan. Yksittäisten toisistaan kaukana olevien kulttuurien samoista tai lähes samoista sanoista tai tulkinnoista ei yleensä voi vetää mitään kovin varmoja johtopäätöksiä, kuten Veikko toteaa. 

LainaaOtava ja Iso karhuhan on saanut erilaisia merkityksiä taivaalle eri kulttuureissa. On esim. taivaalliset vaunut, ja suomalaisilla Otava oli kalanpyydys.  Muistelen, että intiaaneilla oli Otavalle myös joku toinen merkitys.

Edelleen hyvä pointti, Otavalla nimenomaan on paljon eri merkityksiä eri kansojen keskuudessa.

Kuitenkin, mitä tulee edellä mainittuun Marianna Ridderstadin Sampo-artikkeliin, se pitää sisällään mielenkiintoista ja mielestäni tutkijoiden taitavasti tekemää yhdistelyä esim. Euraasian kansojen mytologioiden ja kansanperinteiden pohjalta. Kyse on enimmäkseen asioista, jotka ulottuvat ajassa muutamista sadoista vain muutamiin tuhansiin vuosiin taaksepäin. Näistä ajoista voidaan vielä jotain arvioidakin, mikäli pohjamateriaalia on kerätty riittävästi ja sitä vertaillaan kriittisesti.
     
Silti edelleen Kaizulla on hyvä kritiikki. Monet luonnostaan ihmiselle ja hänen ympäristölleen luontevat valinnat voivat olla yhteisiä eri kulttuurien välillä jo pelkästään siksi, että ihminen yleensä reagoi tietynlaisiin ympäristöärsykkeisiin samalla tavalla. Erityisesti, kun puhutaan kirjallista historiaa edeltäneistä asioista, spekulaatioilta ei voi välttyä. Asiat ovat voineet olla niin tai näin, ja harvaa asiaa voi varmuudella tietää.

Ja kaikesta aiheellisesta kritiikistä(mme) huolimatta, Otavan karhu-nimen muinaisuuden arvelu on kiinnostava yksittäinen heitto. Se voi tosin olla täysin väärä, jopa todennäköisesti niin, ainakin kaukana oikeaksi todistetusta, mutta hauska spekulaatio silti.
Marko Pekkola / www.avaruus.fi