Aukkosuhteen vaikutus käyttötarkoitukseen

Aloittaja Jarkko.A, 31.08.2009, 15:38:52

« edellinen - seuraava »

Jarkko.A

Tuli tässä mieleen kun muutamaan kertaan olen kuullut, että isompi aukkosuhde (esm. f=8) sopisi paremmin planeettahavaintoihin ja pienempi (esm. f=5) taas syvän taivaan kohteisiin ja että pienempi aukkosuhde olisi myös parempi kuvaustarkoitulsessa, joten miten asia sitten lopulta on?

Teoriaa ja kokemusta asiasta olisi hyvä saada yhteen paikkaan kun muuten asiaa on ohimennen käyty läpi muutamissa muissa keskusteluissa.

Meade-mad

#1
Ainakin kaksi syytä tulee mieleen:

aukkosuhteella f=8 suuret suurennukset planeettahavainnoissa saadaan pidempipolttovälisillä okulaareilla -> mukavampia käyttää kuin oikein lyhyet.

Newtoneissa aukkosuhteella f=8 on pienempi apupeili -> pienempi peilin varjostus -> parempi kontrasti.

Linssiputkissa aukkosuhde f=8 parempi värikorjaus.


Syvätaivas, tarvitaan suuri objektiivin halkaisija. Jos aukkosuhde on 8 putkesta tulee epäkäytännöllisen pitkä.

Esimerkiksi jos d=50cm ja aukkosuhde f=4, on putkella pituutta kaksi metriä ja aukkosuhteella f=8 pituus on neljä metriä. Okulaarin luona newtonputkella zenitiä tiiraillessa voi huimata.

... ja lista jatkuu kohti pienintä käyttökelpoista suurennusta sekä laajaa todellista näkökenttää... ja komattoman kuvan pinta-alaa ym.

jk

ps. meidän LOMO on d=50cm ja f=16
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas