Sky-Watcher Skyliner-200 tilattu pähkäilyn jälkeen

Aloittaja Aapeli, 24.08.2009, 20:06:34

« edellinen - seuraava »

Aapeli

Ei ole kollimointiin mitään erikoisia apuvälineitä.

Iiro Sairanen

Lainaus käyttäjältä: Aapeli - 21.09.2009, 20:30:50
Ei ole kollimointiin mitään erikoisia apuvälineitä.

Varmasti löytyy kaikki tarvittava välineistö  :azn: DS-tapaamisella kollimoitiin useampiakin putkia. Yritettiin kahdenkin laaserin avulla, mutta päätettiin heittää ne jontkaan ja käyttää pelkkää silmää ja ruuvimeisseliä. Rupesi heti onnistumaan. Loppuhiominen onnistuu parhaiten tähden avulla.
Iiro Sairanen
--> http://deepsky.arkku.net <--

Aapeli

Eilen illalla oli pilvetön hetki ja löyty ne tähdetkin! Celestron Omni Plössl 1,25 32 mm tuntui jostakin syystä hyvältä ja sen huomasin että silmälasit päässä näki parhaiten, kun vertasin ilman laseja.

Silmämääräisesti kun katsoin tuota kollimointia, niin aika symmetriseltä vaikutti. Ja sitten yritin sovittaa VK: sta tilaamaani aurinkosuodatinta, ja eihän se sopinut putkeen millään, millin pari liian iso. Vaikka suodatin osassa oli sellaset painettavat näpsyt, niin vaikka ne olisi saanut painetuksi sisälle ei suodatin olisi mennyt kuitenkaan putken pään sisälle. Sitten suodattimessa oli sellanen lukitus ura , mutta putkessa ei taas olisi ollut mitään joka uraan olisi mennyt. Senkin saa sitten palauttaa samalla kun tuon Barlowin.

Pitää tuo kollimointi opetella, taitaa olla putken käytön kannalta kuitenkin tärkein seikka.

GaryP

Lainaus käyttäjältä: Aapeli - 22.09.2009, 10:29:13
Eilen illalla oli pilvetön hetki ja löyty ne tähdetkin! Celestron Omni Plössl 1,25 32 mm tuntui jostakin syystä hyvältä ja sen huomasin että silmälasit päässä näki parhaiten, kun vertasin ilman laseja.

Pitkä polttovälinen okulaari kerää enemmän tavaraa samaan kuvaan, on valovoimainen sen vuoksi, ja miellyttävä katsoa ison reiän vuoksi. Odotas kun pääset kokeilemaan 2" laajakulmaisia...

Lainaus käyttäjältä: Aapeli - 22.09.2009, 10:29:13
Pitää tuo kollimointi opetella, taitaa olla putken käytön kannalta kuitenkin tärkein seikka.

Käsittääkseni kollimoinnin tärkeys korostuu ehkä eniten siellä kuvaamistilanteessa, peilin pitää olla kohtisuorassa kennoon päin jotta piirto on reunoilla yhtä tasainen kuin keskellä kuvakenttää. Silmä kyllä adaptoituu vähän huonommin kollimoituun  putkeen, eli se ei maailmaa heti kaada.
Joko luit ohjeita kuinka kollimoidaan ilman laserkollimaattoria? Opeta minullekin, laiskana ja selkävaivaisena olen käyttänyt tuota apuvälinettä.
:undecided:

Kari
Kari Pulkkinen
Espoo, Finland

Harrastus uudelleen lämpiämässä...

Aapeli

"Joko luit ohjeita kuinka kollimoidaan ilman laserkollimaattoria? Opeta minullekin, laiskana ja selkävaivaisena olen käyttänyt tuota apuvälinettä."
Luin ohjeita ja taitaa olla  minun viisainta hommata esim. Kaukoputket - käyttäjän opas kirjoittanut Olli Manner.  Saa tietoa kollimoinnista ja muustakin mikä aloittelijalle on tärkeää. Kollimoin sitten kun sen varmasti osaan tai siihen on aihetta. Onko laserkollimaattorissa suomenkieliset ohjeet siitä miten operaatio suoritetaan?


GaryP

Helppoa kuin heinän teko, jostain syystä kukaan ei tahdo uskoa sitä vaan kuvittelee että koko putki pitää purkaa palasiksi. Laite kiinni okulaarsovittimeen ja vähän ruuveja säätää...

Kari
Kari Pulkkinen
Espoo, Finland

Harrastus uudelleen lämpiämässä...

Aapeli

#21
Helppoa kuin heinän teko...helppoa kun osaa. Nyt kun flunssa on voitettu, niin päätin yrittää kollimoida.Otin okulaarin pois ja aloin tuijjottaman... Keskimmäinen pieni peili (apupeilin varjo ?) näkyi juuri ja juuri kokonaisena reunassa, ruuvasin apupeilin varjon keskelle.  ( päättelin miten päin peiliä pitäs liikuttaa että apupeilin varjo menis keskelle ja sen mukaan löysäsin ja kiristin)Se onnistu helposti.

Pääpeilin keskitys täplä ei ollut keskellä, säädin pääpeilin . Luulin aluksi että kuuskolo ruuvit on säätö ruuveja, mutta ne taitaa ollakkin lukitus ruuveja ja säädin ristipää ruuveista. Tämän säätö ei niin helppoa ollutkaan. Silmä määräisesti paljon symmetrisemmän näköinen kuvio kuin ennen säätöjä, ehkä täysin symmetrinen. Nyt odotan että pääsis tekemään tähti testiä.  Tähti testistä löytynyt täältäkin tietoa, ja sen idean olen ymmärtänyt. En löytänyt harmikseni filmipurkkia tai vastaavaa enkä raaskinut 10 mm okulaarikaan hajottaa, joten täysin silmäpelillä säätö tuli tehtyä.Mitä kokeneemmat sanoo olenko oikeilla jäljillä? Voiko se olla näin yksinkertaista? Vai meninkö ojasta allikkoon . :tongue:

Eli tähti testi on siis vielä tekemättä...olipa aika sekava selostus.

Timpe

http://web.telia.com/~u41105032/kolli/kolli.html
Täältä löytyy kaikki (hyvinkin ;) tarkkaan selostettuna, joten lukaise tuo läpi ja tee ainakin tärkeimmät tarkistukset/säädöt putkellesi.

Lainaus käyttäjältä: Aapeli - 26.09.2009, 17:17:36
Mitä kokeneemmat sanoo olenko oikeilla jäljillä? Voiko se olla näin yksinkertaista? Vai meninkö ojasta allikkoon . :tongue:

Vain kaksi päävaihetta: 1.) apupeilin säätö, jotta se osoittaa tarkasti kohti pääpeilin keskustaa 2.) pääpeilin säätö, jotta se palauttaa valon takaisin lähtöpisteeseensä eli katsojan silmään.
- Timo Inkinen

Aapeli

Kiitti Timpe neuvoista. Masennuin kun katsoin antamaasi linkkiä, olen kielitaidoton...Tänään sain vävyltä kullan arvoisen ohjeen , mikä auttaa tässä harrastuksessa ja paljon muussakin tiedon hankkimisessa. Vävy neuvoi käyttämään Google kääntäjää  (http://translate.google.com/translate_t?hl=fi#) . Testasin Timpen antamaan linkin netti osoitteen kääntäjään, ja suomennos tapahtui alle sekunnissa. Mahtavaa :cheesy:

Eilen elämäni toinen havaintoilta peilikaukoputkella. Tyytyväinen hankintaani olen, Jupiter kuineen näkyi hyvin (kuut teräviä pisteitä) ja kuun kratereita ihailin, kuun pinnalla lämpö väreili jännästi. Ursan tähtikartasto hankinnassa ja sen avulla sitten voi pikkuhiljaa opetella ja etsiä jänniä kohteita.

Kuinka suurilla suurennoksilla 200 peili vielä antaa terävän kuvan Jupiterista , millasia kokemuksia ?




Timpe

Lainaus käyttäjältä: Aapeli - 27.09.2009, 11:35:05
Masennuin kun katsoin antamaasi linkkiä, olen kielitaidoton...Tänään sain vävyltä kullan arvoisen ohjeen , mikä auttaa tässä harrastuksessa ja paljon muussakin tiedon hankkimisessa. Vävy neuvoi käyttämään Google kääntäjää  (http://translate.google.com/translate_t?hl=fi#).

Jatkoa voi katsoa suomeksi ja "kansainvälisin videokuvin" tästä ketjusta...  :wink:

Lainaus käyttäjältä: Aapeli - 27.09.2009, 11:35:05
Kuinka suurilla suurennoksilla 200 peili vielä antaa terävän kuvan Jupiterista , millasia kokemuksia ?

Tuo on täysin sää/seeing-riippuvainen juttu + lisäksi asia riippuu kohteen korkeuskulmasta ja muutamasta muustakin seikasta. Jupiterin ollessa näin matalalla 100-150x alkaa olemaan hyvä saavutus, mutta ylempää taivaalta havaittaessa päästään yleensä 170-250x tienoille ja silloin tällöin (huippukelillä) aina 300-350x paikkeille. Tämä olettaen, että putkesi on ehtinyt jäähtyä hyvin ulkoilman lämpötilaan ja sen optiikka on muutenkin säädöissään ja hyvälaatuista.
- Timo Inkinen

Aapeli

Tänään sain käsiini Olli Kantereen kaukoputken käyttäjän oppaan, siinä todetaan että kollimointi on täydellinen kun tähteä säädetään epäteräväksi ja tähden keskellä näkyy apupeilin varjo, myös apupeilin kanattimet näkyvät. Lauantaina kun tein tuota testiä ( ennen kuin kirjaa luin ) ihmettelin  näkemääni. Sillä näin juuri tuon apupeilin varjon tähden keskellä ja kannattimet reunassa. Eli kollimointi oli siis onnistunut.  No nyt ainakin luulen niin.

Hyvä kirja tuo opas aloittelijalle, olisi vaan pitänyt hommata se jo paljon aikaisemmin. Mutta kun ei opi kun tekemällä ja kantapään kautta, tietokin menee silleen päähän paremmin.

Googlen netti kääntäjä on kyllä aika surkea, vaikka aluksi siitä iloitsinkin. Saahan siitä jotain apua, muttei suomentanut Timpen antamaa linkkiä oikeen ymmärrettävästi. :angry:

Jännää innostua jostain näin paljon, vaikka sen missä tänään luulen onnistuvani, huomaan huomenna menneenkin sudeksi.  :laugh: