Canon digijärkkärit + telejatkeet tähtikaukoputkien kanssa

Aloittaja Timpe, 22.08.2009, 22:20:32

« edellinen - seuraava »

Timpe

Törmäsin tällä viikolla Err01 ongelmaan, kun yritin ottaa testikuvaa putken läpi käyttäen Canon EOS 20D järkkäriä ja sen EF 1.4x telejatketta. Kameran oma telejatke olisi näppärä lisuke moneen kuvaustarpeeseen, mutta kun se mokoma olettaa saavansa seuraavalta laitteelta jonkin takaisinkytkennän, jottei tule tuota kameran jumittavaa Err01:stä (=kamera laukeaa, muttei ota kuvaa ja jumii tämän jälkeen täydellisesti, kunnes käyttää sähköt pois). Ongelmasta on keskusteltu mm. Photo.netissä, jossa ehdoteltiin telejatkeen liitinkontaktien teippaamista tai sen kiinnityksen jättämistä hiukan löysälle kamerarungon puolelta. Entä onko joku foorumilainen tutkinut tätä Err01 kytkentäongelmaa tarkemmin ja löytänyt fiksua kiertotietä telejatkeiden käyttöön tähtiputkien kanssa? Ei näytä 20D:n Manual tai Aperture ohjelmien käyttö auttavan tähän tapaukseen, vaikka kamera suostuukin laukeamaan ja ottamaan kuvan tyhjänä (=ilman) noita telejatkeita.
- Timo Inkinen

Veijo T

Helpoin tapa lienee tuollaisen muovin leikkaaminen kuvassa näkyvien kontaki nastojen päälle, sen saa siitä helposti pois tarvittaessa, tuo pysyy tuossa hyvin kun taivuttaa sen mutkalle, ainakin Sigman telejatkeesta löytyy sopiva rako johon tuon muovin voi työntää.

Veijo T



Timpe

Kiitos, hyvä idea, eikä kokeilu maksa paljoa. Olettaen, että tuollaisen saa sovinnolla Canonin jatkeen vastaavaan koloon (tuossa kohtaa taitaa vain olla kertaluokkaa pienempi rako näissä alkuperäisjatkeissa). Pitääköhan mokomassa tyytyä teippailuun, hmmm...   :undecided:
- Timo Inkinen

Urpo

Telejatke toimii ilman objektiivia kun ei kierrä jatketta pohjaan saakka vaan jättää sen verran vaille että pysyy paikalleen. Voi kuvata esim. kuuta kaukoputkesta.

UH
Urpo H.

herzi

Olenko oikeassa, kun ajattelisin, että telejatkeet ajavat tähtikuvauksessa saman asian kuin barlow-linssit, ja ovat ainakin edullisia barloweja huomattavasti laadukkaampia?
Olisiko jollain kokemuksia?

risto1

Olen ratkaissut ongelman siten että Teknofokusesta     Canon eos---M42 objektiivisovite jonka jälkeen
voi käyttää vanhoja (lue halpoja) M42 telejatkeita loittorenkaita yms. olen käyttäny em. 2X telejatketta
SW 102 x 1300mm putkeen.
http://www.teknofokus.fi/ maksoi silloin aikoinaan jotain 26 eeroo

Risto



bluedog

Lainaus käyttäjältä: herzi - 06.11.2009, 15:18:13
Olenko oikeassa, kun ajattelisin, että telejatkeet ajavat tähtikuvauksessa saman asian kuin barlow-linssit, ja ovat ainakin edullisia barloweja huomattavasti laadukkaampia?
Olisiko jollain kokemuksia?

Kyllä, näinhän nuo toimii. Ne vaan tahtoo olla aika suolaisen hintaisia. Toimii tietysti myös kameraoptiikan kanssa mutta jos esim. Canonin 1,4x telejatke maksaa uutena +350e niin saisihan tuolla jo mukavan barlowinkin. Risto1 mainitsemat M42 kalut maksavat muutaman kympin (käytettyinä) ja eivät sekoita turhaan kameran elektoniikkaa. Kaukoputkikäytössä automatiikalla kun ei ole muutenkaan mitään virkaa.
Skywatcher Skyliner 200P

Timpe

Ja sama tietysti kääntäen: jos kameralaukusta löytyy valmiiksi kameran 1.4x / 2x jatkeet, niin miksei niitä pyrkisi käyttämään myös putken kanssa Barlowin korvaajina. Käytännössä helpoin tapa ratkaista tämä ongelma on yllä manittu "kun ei kierrä jatketta pohjaan saakka, vaan jättää sen verran vaille että pysyy paikalleen" -tapa. Ei tarvitse jättää kuin hiukan vajaaksi, niin jo toimii "normaalisti" ilman virheitä.

Telejatkeiden kuvalaadusta ei ole muuten ollut paljoakaan kokemuksia esillä. Luulisi, että kameran filmitasolle piirtäväksi suunniteltu telejatke toimisi samalla kentäntasoittimena kaukoputkessa, mutta en tiedä käytännöstä...
- Timo Inkinen

JussiR

Olen kokeillut telejatkeen ja barlowin yhdistelmää ja tuntuu sekin toimivan. Kaukoputki on SW 100/900 ED. Siihen ensiksi T2/M42 sovite. Sitten okulaarisonite (1/14") ja siihen barloww. Sovitteen toisessa päässä on M42 sisäkierre. Toiseen päähän sorvuutin vastaavan ulkokierteen, johon tulee kiinni tarpeellinen määrä  M42 loittorenkaita. Sitten M42/EOS sovite ja telejatke ja kamera.
Melkoisen pitkä systeemi, mutta  tuntuu kuitenkin tukevalta.
Laskennallinen polttoväli tuolla yhdistelmällä 1,4x jatkeella on n. 2500 mm ja 2x jatkeella 3600mm. Täytyy vielä tutkia, vaikuttaako barlowin ja jatkeen välinen etäisyys suurennokseen.
Kuva on 2x barlow + 2x jatke + 5D. Tuo on lähes koko kuva-ala. Ainoastaan tyhjää avaruutta rajasin hieman vasemasta reunasta.
Normaali kontrastin säätö ja terävöitys.
JussiR

herzi

Mahtaakohan monessakaan tapauksessa olla kuitenkaan hyötyä noiden jatkeiden yms. käytöstä. Jos kameran kennon pikselin peitto on jo itsessään pienempi kuin seeingin rajoittama tarkkuus, voisiko silloin ajatella kaikkien ylimääräisten optisten osien heikentävän lopputulosta?
Mitään lisäinformaatiotahan ei optisella suurentamisella saada, vääristymien? määrä vain lisääntyy ja kontrasti pienenee.
Croppasin vastaavan alueen suoraan polttotasolta (sw200/1000, eos 1000d) samoihin aikoihin otetusta kuvasta, ja näkisin tallentuneiden yksityiskohtien määrän samaksi, eli seeingin rajoittamiksi (yksittäinen valotus). Osaisiko joku laskea, mihin saakka saadaan hyötyä barloweilla/jatkeilla. 1000d:n pikselikoko on 5.7µm.

JussiR

Juu. Itseasiassa oli tarkoitus tuohon edelliseen juttuun laittaa huomautus, että välttämättä isot suurennukset ei ole järkeviä. Ilmakehän virtaukset, jalustan ja kameran tärähdykset ym. häiriöt näkyy aina herkemmin.
Mutta silloin ,kun osuu se hyvä hetki, niin aivan hyvin voi kokeilla melkein mahdottomiakin yhdistelmiä.
JussiR