Radioteleskooppi

Aloittaja Timo Kantola, 23.11.2006, 20:49:57

« edellinen - seuraava »

Timo Kantola

Näinä pilvipongareiden sesonki aikoina on aina aikaa pohdiskella jotain uutta, millä vois harrastaa, muutakin kun surffailua netissä...
Radioteleskooppi olisi oiva havaintotyökalu suomen keliolosuhteissa, tosin en tiedä hommasta juuri mitään. Joten kysyn viisaammilta:

1. Jos olisi oma radio teleskooppi (esim: 1.5m lautasanteeni ) ja sillä resoluutiota vaikkapa tollaset 15 astetta + joku systeemi jolla singaalia kerätään ja havainnot käsitellään. Ymmärtäisin, että havaittavia kohteita olisi niukasti ja innostus radiotaivaan havainnointi saattaisi äkisti lopahtaa.

2. mitähän sillä voisi havainnoida?


3.Vaan jos olisi ns "köyhänmiehen interferometri" nyky tietokoneilla singaalien käsittely ei taitaisi olla mikään ongelma, pitäisi vaan olla radiopuolen Registax (kuka viitsisi koodata?) Ja sitten pitäisi olla se "hardvare" 2 suunnattavaa lautasta tontin kulmilla, 50m "baseline"
siinähän olisi jo alle kaariminuutin erotuskyky? Vaan millaiset vaatimukset on systeemin mekaniikalla - suuntaus tarkkuus - sekä anteenien etäysyyden tunteminen ( pitääkö olla paikka 1mm tarkkuudella tunnettu 3D koordinaatistossa, suhteessa kohteeseen ?? )

4. Olisko sillä kohteita?

5. Entä jos amatööri kolleegoja olisi ripoteltu ympäri Suomea ja hemmot havaitsevat samaa kohdetta, voiko singaalit yhdistää samoin kun tosi ammattilaiset tekee?  Nyt olisi erotuskykyä jo ihan kivasti, ja hommaan tulisi mielekkyyttä. Eikä pilvet paljoon painaisi!

6. olisko lisää kohteita?


Koko jutun pointti on se että olisiko ylipäätään mahdollista kasata amatööri radioiterferometri, millaisia laitteisto vaatimuksia? ( Vääntäkää rautalangasta, kun en radiotekniikasta mitään ymmärrä )
Näkyvänkaistalla ruvetaan harrastajapuolella olemaan jo Pro - tasolla. Radiokaistat on jäänyt kokonaan paitsioon, onko syynä homman vaikeus,tiedon puute, kalleus, sopivien laitteiden puute, havaittavien kohteiden vähyys.. vai mikä?




Timo Kantola

Sombrero

Itsekin olen ihan pihalla tästä radioastronomiasta, mutta edellisellä foorumilla oli keskustelua siitä ja tässä on ne keskustelut. Noista voi varmaan jotain tietoa löytyä.http://www.astronetti.com/viestit/O24.html
Jos tietäisimme mitä olemme tekemässä, sitä ei kutsuttaisi tutkimukseksi, eihän? - Albert Einstein

Timo Kantola

#2
Joo, selkis. Liian teknistä, liian vaikeaa, kallista, ei oo softia, eioo vehkeitä... ... jos olis, niin kuka niitä osais käyttää?

Pitäis päästä siihen että joku joka osaa ja tietää kasais toimivan systeemin ja hölmömmän ei tarvitsi itseään radio-anteenitekniikan professoriksi lukea, kun havainnointi olis se pääasia, eikä niinkään radiotekniikka.

Tietysti jos kasaa valmiin paketin eikä tiedä ko. tekniikasta hölkäsen pöläystä, saattaa palikoidenkin kanssa joutua vaikeuksiin..tyyliin... pitääkö radioteleskooppi "fokusoida"?...

Ja jos kaikki softa on pelkkää Pro - tavaraa, niin  ei tuu mitään.

... kunhan kirjoittelen näin pilvisten kelien ratoksi.


Pikasella Googlauksella löysin aiheesta harrastus kerhon sieellä FAQ's vaikutti lupaavalta tiedon lähteeltä:
http://arae.ukaranet.org.uk/

ja radioteleskooppi toimittajan:
http://www.nitehawk.com/rasmit/ras20.html

Pitää lukasta!
Timo Kantola

Timo Kantola

#3
Tästä on kyse (pitää laitta lotto vetämään)
Harrastaja interferometri:
http://www.qsl.net/SARA/projects/interfer.htm
Kuva:
http://www.qsl.net/SARA/photo/interf01.jpg

Mielenkiintoista...:
http://www.qsl.net/SARA/projects/spectros.htm
Timo Kantola

JoRy

Näillä "radio+tähtiorientoituneilla otuksilla", jotka siis kuuluvat Artjärven Viestitekninen Yhdistys ry:hyn, on toimiva joka suuntaan tietokoneella ohjattavissa oleva moottoroitu 4m halkaisijainen paraboloidiantenni puunlatvojen yläpuolella. Antennilla on viimeksi otettu vastaan mm Rosettanet-luotaimen signaalia.

Yhdistyksellä on myös juuri alkanut projekti, jossa tontille rakennetaan  5m halkaisijainen suunnattava parabolodiantenni sekä radioamatööri- että radioastronomisia havaintolaitteita varten. Lisäksi yhdistyksellä on varastoituna Metsähovin entinen 13,7m halkaisijaisen peilin osat samoin kuin sen noin 20m halkaisijainen suojapallo.

Ja on tällä yhdistyksellä myös optiseen havainnointiin ja lasertelekommunikaatioyhteyksiä varten neuvostovalmisteinen Lomo AZT-27 teleskooppi (500mm F16 Cassegrain), jonka jalusta painaa tukevat 8000 kg.

T:Jorma R

JoRy

Ursan sivuilla on Ilkka Yrjölän tekemä erittäin hyvä ja kattava tietopaketti harrastelijalle radioastronomian havaintokohteista ja vastaanotin- sekä antennitekniikasta.

http://www.ursa.fi/ursa/jaostot/radio/

T:Jorma R


Pete

Moro!

Oliskohan tuommosella n. 2,5m halkaisijaltaan olevalla satelliittilautas antennilla käyttöä?


Pete
Petri Hynninen
EQ-6 PRO SynScan + gps/ EQ-6 / EQ-5 SynScan / EQ-5
C-11 SCT/ SW-200/1000 / vixen VMC 110L / Cel ED 80/600 /
Sony a 200 DSRL / Canon PS A590IS / Medion 4Mp / Epson 650 1,1Mp / OSS Guider/ OSS DSCI II

Meade-mad

On käyttöä. Minkälaista sovellusta ajattelit?

jk
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

Pete

Ajattelin vaan kun semmoinen saattais mulle olla tulossa niin saattaisi tulla myyntiin
edukkaasti, mahtaisko olla ostajia?? Ite harrastan kaukoputki puolella ennemminkin,
vaikka pihalla tilaa onkin.

Pete
Petri Hynninen
EQ-6 PRO SynScan + gps/ EQ-6 / EQ-5 SynScan / EQ-5
C-11 SCT/ SW-200/1000 / vixen VMC 110L / Cel ED 80/600 /
Sony a 200 DSRL / Canon PS A590IS / Medion 4Mp / Epson 650 1,1Mp / OSS Guider/ OSS DSCI II