Tarkistin tänään uuden melkein käyttämättömän SkyWatcher ED80 linssiputken kollimoinnin laserkollimaattorilla ja kuten arvata saattaa (kiinalaisen massatuotantoputken kohdalla), se olikin selvästi pielessä. SW80ED:ssä ei ole linssille varsinaisia kollimointisäätöjä, joten jouduin tyytymään putken tarkennuslaitteen kallistuksen säätämiseen. Toimenpide vaatii siis putken purkamista jonkin verran, jotta fokuseria pääsee liikuttelemaan ja kenties viilaamaan sen kiinnitysruuvin reikiä hiukan isommiksi. Ko. toimenpiteet mitätöivät ilmisesti putken mahdollisen takuun, joten älä ryhdy tähän hommaan, jos et tiedä tarkkaan mitä olet tekemässä ja hyväksyt takuun mahdollisen raukeamisen!
Samoin laserin käyttö on VAARALLISEMPAA KUIN PEILIKAUKOPUTKISSA, koska laserin säde tulee ulos etulinssin pinnasta ja fokuserin säätöä varten joudutaan katsomaan putken sisälle (putken edestä!) laserin heijastusten näkemiseksi. Tässä yhteydessä TULEE OLLA TARKKAAN SELVILLÄ MISSÄ KOHTAA LASERSÄDE KULKEE ULOS PUTKESTA! Varmin tapa vahinkojen estämiseksi on TEIPATA LINSSIN ETEEN LEVEÄ TEIPPI tai paperiarkki, joka peittää laserin tulokohdan kokonaan. Laserin ulostuleva säde jää siis tuohon teippiin, eikä etene tätä pidemmälle vahinkoa aiheuttamaan. Toisaalta teipin viereltä pääsee katsomaan putken sisälle, mikä on tarpeen tarkan säädön tekemiseen.
Linssiputken kollimoinnista ja siihen vaadituista toimenpiteistä on hyvä ohje esim. Howie Glatterin
kollimaattorisivuilla, joten en nyt ala niitä tähän uudelleen referoimaan. Käytin omassa tapauksessani ensin tuota Glatterin holografista kollimaattoria, joka tuottaa ristikon linssiputken etulinssin eteen asetetun paperin päälle. Tästä ristikosta pääsee näkemään karkeasti kuinka kollimointi on pielessä katsomalla ristikon reunoja ja niiden symmetrisyyttä suhteessa vastakkaiseen puoleen (kuva 1). Toinen tapa on mitoittaa ja piirtää paperille linssin keskipisteen tarkka sijainti ja kohdistaa sitten lasersäde tarkasti tähän pisteeseen.
Tätä tarkempaan lopputulokseen pääsee katsomalla linssin pinnasta tulevien heijastumien sijaintia suhteessa laserikollimaattorin säteen tuloaukkoon. Oikein kollimoidussa putkessa heijastukset palaavat takaisin säteen tuloaukon keskelle kaikista linssielementeistä. Tuossa toisessa kuvassa näkyy hyvin, kuinka kaksilinssisen putken molemmat linssielementit antavat takaisin oman heijastuksensa, joka on sivussa laserin tuloaukosta. Tämä johtuu siitä, että tarkennuslaitteen pituusakseli ei ole aivan keskellä optista akselia ja heijastus linssinpinnasta lähtee hiukan vinoon. SW80ED:n tapauksessa ainoa tapa korjata tilannetta on kallistaa tarkennuslaitetta paikallaan löysäämällä sen kiinnitysruuveja säädön ajaksi. Ainakin omassa putkessani tarkennuslaite oli todella tiukasti kiinni putkessa, joten kiilasin puukolla putken ja tarkennuslaitteen välistä rakoa vähitellen suuremmaksi eri puolilta ja tämän jälkeen sain fokkarin kokonaan irti laitteesta. Avustaja oli pitämässä putkea paikallaan tämän aikana. Omassa putkessani linssielementti oli sen verran vinossa, että jouduin viilaamaan tarkennuslaitteen kiinnitysreikiä väljemmiksi, jotta sain aikaan riittävän suuren korjauskallistuksen (noin 0,8 - 1 mm yhdeltä sivulta).
Noin tunnin ähertämisen jälkeen SW80ED:n peruskollimointi on nyt aiempaa paremmassa kunnossa ja saa kelvata allekirjoittaneen käyttöön. Tätä tehdessäni huomasin kuitenkin samalla, että kulmapeilin lisääminen hyvin kollimoituun perusputkeen suunnilleen mitätöi tarkan säädön tulokset, koska SkyWatcherin 2" "visual back" on sen verran heikko laadultaan, että se jättää kulmapeilin hiukan vinoon ja kallistelemaan omalla paikallaan (huolimatta hyvin lukituista kiristysruuveista)! Laserilla näkee hyvin tämän osan heikkouden, joten tieto lisää tuskaa...
