Kirjoittaja Aihe: Linssikaukoputken kollimoinnista  (Luettu 49676 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Timpe

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 7086
  • Valoa ja varjoja
Linssikaukoputken kollimoinnista
« : 01-07-2009, 15:03:09 »
Tarkistin tänään uuden melkein käyttämättömän SkyWatcher ED80 linssiputken kollimoinnin laserkollimaattorilla ja kuten arvata saattaa (kiinalaisen massatuotantoputken kohdalla), se olikin selvästi pielessä. SW80ED:ssä ei ole linssille varsinaisia kollimointisäätöjä, joten jouduin tyytymään putken tarkennuslaitteen kallistuksen säätämiseen. Toimenpide vaatii siis putken purkamista jonkin verran, jotta fokuseria pääsee liikuttelemaan ja kenties viilaamaan sen kiinnitysruuvin reikiä hiukan isommiksi. Ko. toimenpiteet mitätöivät ilmisesti putken mahdollisen takuun, joten älä ryhdy tähän hommaan, jos et tiedä tarkkaan mitä olet tekemässä ja hyväksyt takuun mahdollisen raukeamisen!

Samoin laserin käyttö on VAARALLISEMPAA KUIN PEILIKAUKOPUTKISSA, koska laserin säde tulee ulos etulinssin pinnasta ja fokuserin säätöä varten joudutaan katsomaan putken sisälle (putken edestä!) laserin heijastusten näkemiseksi. Tässä yhteydessä TULEE OLLA TARKKAAN SELVILLÄ MISSÄ KOHTAA LASERSÄDE KULKEE ULOS PUTKESTA! Varmin tapa vahinkojen estämiseksi on TEIPATA LINSSIN ETEEN LEVEÄ TEIPPI tai paperiarkki, joka peittää laserin tulokohdan kokonaan. Laserin ulostuleva säde jää siis tuohon teippiin, eikä etene tätä pidemmälle vahinkoa aiheuttamaan. Toisaalta teipin viereltä pääsee katsomaan putken sisälle, mikä on tarpeen tarkan säädön tekemiseen.

Linssiputken kollimoinnista ja siihen vaadituista toimenpiteistä on hyvä ohje esim. Howie Glatterin kollimaattorisivuilla, joten en nyt ala niitä tähän uudelleen referoimaan. Käytin omassa tapauksessani ensin tuota Glatterin holografista kollimaattoria, joka tuottaa ristikon linssiputken etulinssin eteen asetetun paperin päälle. Tästä ristikosta pääsee näkemään karkeasti kuinka kollimointi on pielessä katsomalla ristikon reunoja ja niiden symmetrisyyttä suhteessa vastakkaiseen puoleen  (kuva 1). Toinen tapa on mitoittaa ja piirtää paperille linssin keskipisteen tarkka sijainti ja kohdistaa sitten lasersäde tarkasti tähän pisteeseen.

Tätä tarkempaan lopputulokseen pääsee katsomalla linssin pinnasta tulevien heijastumien sijaintia suhteessa laserikollimaattorin säteen tuloaukkoon. Oikein kollimoidussa putkessa heijastukset palaavat takaisin säteen tuloaukon keskelle kaikista linssielementeistä. Tuossa toisessa kuvassa näkyy hyvin, kuinka kaksilinssisen putken molemmat linssielementit antavat takaisin oman heijastuksensa, joka on sivussa laserin tuloaukosta. Tämä johtuu siitä, että tarkennuslaitteen pituusakseli ei ole aivan keskellä optista akselia ja heijastus linssinpinnasta lähtee hiukan vinoon. SW80ED:n tapauksessa ainoa tapa korjata tilannetta on kallistaa tarkennuslaitetta paikallaan löysäämällä sen kiinnitysruuveja säädön ajaksi. Ainakin omassa putkessani tarkennuslaite oli todella tiukasti kiinni putkessa, joten kiilasin puukolla putken ja tarkennuslaitteen välistä rakoa vähitellen suuremmaksi eri puolilta ja tämän jälkeen sain fokkarin kokonaan irti laitteesta. Avustaja oli pitämässä putkea paikallaan tämän aikana. Omassa putkessani linssielementti oli sen verran vinossa, että jouduin viilaamaan tarkennuslaitteen kiinnitysreikiä väljemmiksi, jotta sain aikaan riittävän suuren korjauskallistuksen (noin 0,8 - 1 mm yhdeltä sivulta).

Noin tunnin ähertämisen jälkeen SW80ED:n peruskollimointi on nyt aiempaa paremmassa kunnossa ja saa kelvata allekirjoittaneen käyttöön. Tätä tehdessäni huomasin kuitenkin samalla, että kulmapeilin lisääminen hyvin kollimoituun perusputkeen suunnilleen mitätöi tarkan säädön tulokset, koska SkyWatcherin 2" "visual back" on sen verran heikko laadultaan, että se jättää kulmapeilin hiukan vinoon ja kallistelemaan omalla paikallaan (huolimatta hyvin lukituista kiristysruuveista)! Laserilla näkee hyvin tämän osan heikkouden, joten tieto lisää tuskaa...  :undecided:
- Timo Inkinen

Poissa Julius

 • Galaksijoukko
 • ****
 • Viestejä: 879
Vs: Linssikaukoputken kollimoinnista
« Vastaus #1 : 01-07-2009, 21:50:12 »
Mielenkiintoinen projekti! Näkyikö tähtikuvissa kollimointivirhettä?

Poissa Timpe

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 7086
  • Valoa ja varjoja
Vs: Linssikaukoputken kollimoinnista
« Vastaus #2 : 01-07-2009, 23:38:11 »
Enpä tähän aikaan vuotta ole tähtiä tuolla katsellut ja toisaalta oman puutarhan omenapuun lehdet eivät anna kovin hyvää referenssiä kuvalaadun arviointiin (ED80 yllätti minut kuvalaadullaan positiivisesti ilman kollimointiakin). :grin:  Oma oletukseni on, että kollimointivirheet näkyvät tähdissä linssiputkilla siinä missä peilikaukoputkillakin, joten katsoin viisaimmaksi laittaa tämänkin optiikan ojennukseen ennen havaintokauden aloittamista.

Skywatcherin omilla webbisivuilla on juttua noista optiikan kuvavirheistä ja tuolla mainitaan myös linssiputket tähän tyyliin:
"Poor collimation of a reflector, or of a new Sky-Watcher refractor model which has an adjustable objective-lens cell, means that you should get out your tools. Similarly, coma may be caused by poor collimation."
Tuossa ED80:ssä ei siis ole säädettävää objektiivilinssiä (kuten paremmissa SW malleissa), joten sen kanssa on tyytyminen tarkennuslaitteen siirtämiseen/kallistamiseen sellaiseen asentoon, että okulaari asettuu keskelle objektiivilinssin optista akselia. Ihan looginen toimenpide minusta ja suht' helppo toteuttaa laserkollimaattorin avulla (jos saa tuon tehtaalla tiukkaan juntatun tarkennuslaitteen liikkeelle). Mutta kuten tuossa jo mainitsin, niin suurimmat kollimointivirheet tulevat tässäkin mallissa kulmapeilin kohdistuspuolelta.
- Timo Inkinen

Poissa AP

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 313
 • Satunnainen tarkkailija
Vs: Linssikaukoputken kollimoinnista
« Vastaus #3 : 02-07-2009, 08:31:14 »
Harmin paikka Timpe.. Onneksi sait kuntoon, minulla oli samankaltaisia ongelmia omassa ED80:sessä, tosin ne optiset virheet hävisivät  kun vaihdoin sen 2" visual backin keikkumattomaan versioon (tämä vaati hiukan työtä dremelillä), ei onneksi tarvinnut säätää sitä takaosaa  --Muuten sen mitä olen netistä lukenut, niin muillakin on ollut samankaltaisia ongelmia--- Miksiköhän SW on jättänyt ne ruuvit pois ??

T:AP
Antti Paaso

Poissa Julius

 • Galaksijoukko
 • ****
 • Viestejä: 879
Vs: Linssikaukoputken kollimoinnista
« Vastaus #4 : 02-07-2009, 18:29:46 »
Enpä tähän aikaan vuotta ole tähtiä tuolla katsellut ja toisaalta oman puutarhan omenapuun lehdet eivät anna kovin hyvää referenssiä kuvalaadun arviointiin (

Tarkoitin että, että oliko virhe niin silmiinpistävä kuvissa, että sille piti tehdä jotain?
Omassa tilausadapterista unohdin viisteen ja sen vuoksi on hankala pistää kameraa
ihan suoraan. Muutostyö on kyllä tekeillä. Fokuseri irtoaa omassani aika vaivatta.
Kulmapeiliä käytän vain katseluun, mikä tosin on aika harvinaista.


Poissa Timpe

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 7086
  • Valoa ja varjoja
Vs: Linssikaukoputken kollimoinnista
« Vastaus #5 : 02-07-2009, 21:31:36 »
Tarkoitin että, että oliko virhe niin silmiinpistävä kuvissa, että sille piti tehdä jotain?

Eipä ollut. Ennemminkin oli kyse siitä, etten tykkää käyttää tietoisesti sellaista putkea, jonka optiikka on säädetty "sinnepäin". Eikä tämä liity mitenkään putken kiinalaisuuteen, vaan olisin tarkistanut putken kollimoinnin joka tapauksessa, vaikka alla olisi ollut jokin 6 k€:n Takahashi. Minusta on vain välineen hukkakäyttöä, jos sen suorituskyvystä jättää tietoisesti osan käyttämättä tehtaan säätövirheen takia. (=Minkäs teet, kun luonne on kallellaan viilaamisen suuntaan? Joku muu olisi voinut olla tyytyväinen putkeensa ilman tätä tietoisuutta kollimoinnin oikeellisuudesta  :wink:)
- Timo Inkinen

Poissa Timpe

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 7086
  • Valoa ja varjoja
Vs: Linssikaukoputken kollimoinnista
« Vastaus #6 : 14-09-2012, 19:48:48 »
Lisätään tähän ketjuun jperalan löytämä linssiputken kollimointilinkki, niin se ei huku alueen muun keskustelun sekaan:
http://spacealberta.com/equipment/refractor/collimate.htm  :wink:
- Timo Inkinen

Poissa APo

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 72
Vs: Linssikaukoputken kollimoinnista
« Vastaus #7 : 07-11-2012, 17:14:40 »
Jännä juttu että näissä vanhemmissa helioksen evostar akromaateissa on kollimointisäädöt mutta uusista huomattavasti kalliimmista ED malleista ei sitä löydy??
Pää pystyssä kohti uusia pettymyksiä

Poissa wm-x

 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 2004
Vs: Linssikaukoputken kollimoinnista
« Vastaus #8 : 03-07-2017, 23:19:04 »
Minulla on focuserin putki irti focuserista. Aiheuttaako se automaattisesti kollimoinnin tarpeen?

Ajattelin nyt muutenkin yrittää kollimoida tuon minun sw 80 edin, kun en tunnu saavan tasaista kenttää sillä mitenkään.

Minulla on laser 1'25 tuumaa ja focuseri on 2". Pitääkö minun kollimoida tuo laser sen 2" sovite palan kanssa, että menee varmasti suoraksi?

Jos joku voisi vielä selittää nuo heijastukset laseriata mistä täällä puhuttiin kun en ymmärrä niitä.Poissa Lithos

 • Galaksijoukko
 • ****
 • Viestejä: 977
Vs: Linssikaukoputken kollimoinnista
« Vastaus #9 : 05-07-2017, 04:57:02 »
Ihan perus chesirellä voi tehdä saman sitten myös, jos sellainen löytyy.
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

Poissa siro46

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 125
Vs: Linssikaukoputken kollimoinnista
« Vastaus #10 : 05-07-2017, 08:45:02 »
Jos fokuserissa on säätöruuvit, joiden avulla sen suuntaa saa säädettyä, niin laserilla voi tarkistaa sen asennon. Kopiopaperiin harpilla sopiva ympyrä ja keskipiste. Sitten paperi teipillä kiinni linssin eteen siten, että keskipisteet täsmäävät. Laserilla näkee, onko fokuseri suorassa. Kohtullinen tarkkuus 1-1,5mm riittää. Linssin kollimointi käy parhaiten tähtitestillä.

-Matti

Poissa wm-x

 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 2004
Vs: Linssikaukoputken kollimoinnista
« Vastaus #11 : 05-07-2017, 17:23:21 »
Chesireä en omista, mutta tuo laseri testi pitää tehdä ja säätää focuseri mahdollisuuksien mukaan. Saan ehkä tänään uuden moottori focuserin kannakkeen kiinni.

Poissa wm-x

 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 2004
Vs: Linssikaukoputken kollimoinnista
« Vastaus #12 : 05-07-2017, 18:08:20 »


Onhan minun linssit oikein päin? Koska ST80 pienempi on ylhäällä. Kuuluuhan tuon isomman olla ylhäällä? Tyhmä kysymys, mutta haluan varmistaa.

Poissa wm-x

 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 2004
Vs: Linssikaukoputken kollimoinnista
« Vastaus #13 : 05-07-2017, 23:46:18 »
Kyllä ne oli oikein  :cheesy:. Alkaa epäilemään jo kaikkea, kun tarpeeksi haastavia ongelmia on. Sain linssit todella puhtaaksi, ja varoin kiristämästä liikaa tuota pakkaa.

Edit: Kannattaa muuten huomata että noilla linsseillä on oikea orientaatio. Minä en viimeksi tätä tajunnut, eli tuolla on poikki viivat jotka pitää osua kohdalleen.

Poissa wm-x

 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 2004
Vs: Linssikaukoputken kollimoinnista
« Vastaus #14 : 10-07-2017, 23:22:21 »


Paljon parempi kuin ennen. En saanut paremmaksi ilman viilailua. Menettelekö tämä, onko näkyvää eroa jos otan focuserin irti ja laitan ihan kohdilleen?