NASA kutsuu harrastajia

Aloittaja Meade-mad, 16.06.2009, 10:17:24

« edellinen - seuraava »

Meade-mad

Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

Jarkko.A

Olisikohan Ursalla mahdollisuuksia välittää tuon projektin työkaluja esm. yhteistilauksena ja mahdollisesti suomentaa sen mukana tulevat käyttöohjeet? Saattaisi olla ihan kätevä ensiaskel radioastronomian suuntaan. Itsekin olet tuota pakettia miettinyt. 

Timo Kuhmonen

jos kiinnostaa kuuntelu, ja ei halua laitetta heti itselleen omaksi hankkia - niin itse HF vastaanotossa todennäköisesti kääntyisin paikallisen radiomatöörikerhon puoleen. Monilla kerhoilla on HF vastaanottoon sopivia laitteita (jota esim kuuntelija amatöörit käyttää). Vinkkejäkin saa sieltä.

En ole vielä tutkinut tarkemmin em. aihetta - en osaa sanoa kuinka voimakkaana tuollaiset signaalit HF:llä kuuluu. Nykyajan urbanisoitunut ympäristö - kaikkine sähkölaitteineen- tuottaa paljon ns radiosaastetta. Eli kaikenlaista laajakaistaista radiohäiriötä jne. Noitten voimakkuus saattaa paikallisesti vaihdella melko paljon.

Esim Espoossakin on paljon alueita, joilla heikkojen HF lähetteiden kuuntelu on yhtä tuskaa, ja joskus käytännössä mahdotonta. Ihmisen luoman radiosaasteen taso peittää alleen kaikki heikot signaalit (esim heikko radioamatöörilähete 80m "bandilla"...). Maaseudulla tilanne on pääsääntöisesti paljon parempi, paikallista radiosaastetta on vähemmän.


OceanH

Ei se tarvitse olla mikään HF-radio vaan samat taajuudet voi kuunnella esim. Sangeanin 909X vastaanottimesta joka kyllä herkkyydessään pärjää vanhalle HF-rigille.

3.5 Mhz bandi (80m)on kyllä häiriöinen kaupunki-olosuhteissa, yöllä voi olla hieman rauhallisempaa häiriöiden suhteen mutta esim.

Toisinaan päivällä esim. auringon aiheuttamat kohinapurskeet (FLARE) tulee voimakkaasti juuri 80 metrillä.

Itse kuuntelen normaalilla HF-rigillä ja antenneina 79 metriä pitkä OCF-dipoli ja 4 elementtinen yagi.

Timi

Mites tuo signaalin tulokulma vaikuttaa kuunteluun, onko paras kuunnella silloin kun Jupiter on horisontissa jos on matalan lähtökulman esim. Yagi asennettuna
yli puolen aallon korkeuteen?

Signaalia:
https://www.youtube.com/watch?v=H6wkt_8a-6A

OceanH

En ole päässyt harrastuksessa vielä niin pitkälle että olisin jupiteria kuunnellut.

Mikä on paras taajuusalue kuunnella jupiteria?


Lieneekö väliä onko yagin polarisaatio pysty tai vaaka?