Jatulintarhat - myös arkeoastronomiaa?

Aloittaja avanti, 11.06.2009, 23:58:09

« edellinen - seuraava »

avanti

Pohjanmaan jättikirkoista jutusta T+A 4/2009 lehdessä muistui mieleeni tv-ohjelma upeasta isosta hautakummusta, joka tuli jo aikoja sitten. No siinä on käytävä hautakammioon, johon tiettynä päivänä vuodesta nousevan aamuauringon säteet osuvat suoraan kammion perälle asti. En enää muista missä ja mikä hautakumpu tämä on, mutta eihän niitä kovin montaa edes ole, eshistoriallisia todella upeita hautakumpuja.

Mutta muistaakseni sen käytävän seinämällä on kierukkamainen, tai pyöreän labyrintin muotoinen kuva, jonka arveltiin esittävän kuuta. Se muistutti hämmästyttävästi Jatulintarhoja!

Siitä tuli mieleen, jottas olisivatko ne tarhat olleet ehkä taivaankappaleen palvontapaikkoja? Silloin olisi ymmärrettävää, että ne tarhat ovat isoja, ehkä kuin auringon palvonnan kohteille tarkoitettuja. Voisi ainakin kuvitella, että labyrinttimäisyyskin liittyisi palvontaan - sen kiertäminen jalan olisi jo eräänlaatuista urhautumista. Ne olisivat myös ajoilta ennen kristinuskoa, jonka omaksuminen olisi ehkä johtanut niiden unohtamiseen.

ML
Lammisen Matti
Galileoscope
Baader Planetarium 15 x 80 kiikari
7 x 50 kiikari
Omegon 2,1x42 kiikari

Kopi