Väripilvet 2009

Aloittaja MarkoM, 01.06.2009, 17:09:20

« edellinen - seuraava »

MarkoM

Väripilviä iltapäivältä (1.6.2009):



Kamera: Canon EOS 50D  Pvm: 01.06.2009 14:27:42  ISO: 100  Valotus: 1/2000 s  Aukko: f/10.0  Polttoväli: 51mm
Marko Myllyniemi
"Koskenkorvan kivennäisvesi on valmistettu kirkkaasta, vähänatriumisesta lähdevedestä, siksi sen maku on niin päähännousevan raikas. Maista Koskenkorvan kivennäisvettä. Tulet hyvälle tuulelle!"
astro.kuvat.fi
Kuvagalleria
Lakeuden Ursa ry

Erik Pirtala

#1
En tiedä ovatko nämä väripilviä, mutta laitoinpahan tänne

Jorma Koski

Lainaus käyttäjältä: Tähti Erkki - 03.06.2009, 20:37:46
En tiedä ovatko nämä väripilviä, mutta laitoinpahan tänne

eivätpä ole, väripilvet on lähellä aurinkoa kuten kehät ja ikäänkuin sateenkaaren väreissä.
Jorma Koski "Respondeo veritatem profunda"
Twitter
Facebook

Heb

Tässä samantyyppisiä väripilviä kuin Markon ottamassa kuvassa. Otettu eilen eli 8.6. Tässäkin kuvassa kokeilin HDR-tekniikkaa ja kyllä se hieman paransi lopputulosta, tai ainakin sai kuvan näyttämään luonnollisemmalta. Pilvet näyttävät aika pehmeiltä, tarkennus on tainnut olla vähän pielessä. HDR-yhdistämisestä se ei voi johtua, koska kohdistin kuvat mahdollisimman tarkasti.

Timo Kuhmonen

Lainaus käyttäjältä: Heb - 09.06.2009, 13:56:22
... Pilvet näyttävät aika pehmeiltä, tarkennus on tainnut olla vähän pielessä. HDR-yhdistämisestä se ei voi johtua, koska kohdistin kuvat mahdollisimman tarkasti.
Veikkaisin, että epäterävyys johtuu pilvien liikkeestä. Tuolla tekniikalla yhdistettäessa, lopulliseen kuvaan vaikuttaa kunkin kuvan pikselit. Jos pilvet liikkuu, niin se on lopullisessa kuvassa osin "mössöä". Tietääkseni tuo on sama efekti kuin pinotessa halokuvia (tosin siellä haetaan tätä ilmiötä tarkoituksella)

Heb

Tosiaan. Muistuttikin vähän pilvien liikettä tavallisissa tähtikuvissa, joissa on pitkä valotus.

m-P

Mitäs näistä väri-ilmiöistä sanotte ?? 15.5. Katsoessani aurinkolasien kanssa aurinkoa kohti huomasin värejä auringon ympärillä. Päätin räpsiä kuvia ja värit toistuivat myös kuvissa. Osassa kuvista hyvin voimakkainakin. Aloin epäillä, että polaarifiltterini olisi hiukan tahrainen ja siksi heijastaisi kaikenmaailmanvärejä. Mutta olisiko efekti näin voimakas. Eikä filtteri asian tarkastettuani ollut muutamaa pientä tuhrua lukuun ottamatta likainen. Osa väreistä on selvästi heijastuksia, kuten nuo heijastus-renkaat/halot. Samaan aikaan oli auringon ympärille syntymässä myös komea halo !
Liitteenä kuvia väri-ilmiöistä (värejä ei ole voimistettu eikä kuvia muutenkaan juuri ole muokattu):

Timo Kuhmonen

Lainaus käyttäjältä: red-i - 30.06.2009, 11:12:08
Mitäs näistä väri-ilmiöistä sanotte ??
Haloja en kuvassa näe, renkaat ja muut menee linssiheijastumien piikkiin...
minusta vaikuttaa siltä, että kuvissa on yhtäaikaa sekä auringon koronaa ja väripilviä näkyvillä. Korona tulee esille aurinkokeskeisinä renkaina ja väripilvet muutenkin lähellä aurinkoa (mitä värejä ja millä alueella näkyy, se riippunee pilvien pisarakoosta / jakaumasta)

m-P

Kiitos vastauksesta. Juu meinasin haloilla tässä tapauksessa noita heijastuma-renkaita(/haloja). Joo vielä kun kuvankäsittelyohjelmalla hiukan korostaa värejä ja terävyyttä niin oi sitä väriloistoa. Joo ja sitä 'oikeaa' haloa ei näissä kuvissa vielä näy.
http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=4009.45 tuolla 15.5. otetuissa kuvissa näkyy se halokin.

naavis

Tänään oli aamulla Espoossa auringon ympärillä värikkäitä pilvikehiä auringon ympärillä (kyseessä siis syntytavaltaan sama ilmiö kuin väripilvet). Kuviakin löytyy: http://users.tkk.fi/~savuori1/astro/2010_06_09-otaniemi/

m-P

Mietin tässä yksi päivä, että eikö väripilvet ja värikehät ole ikäänkuin sama asia. Ainakin ilmiöiden syntytapa on sama.
Väripilviä ilmeisesti on ne pilvet, jotka eivät selvästi muodosta sitä kehää ?
Joskus väripilviä näkyy myös suhteellisen kaukanakin auringosta.
Mitenkäs erottaa helmiäispilvet näistä yleisistä väripilvistä ?
Esim tuossa hebin kuvassa on siinä ja siinä onko se jo värikehä..aika pyöreältä ja tasaiselta vaikuttaa muoto ?
Samoin kuin noissa omissa kuvissani kahdessa jälkimmäisessä kuvassa on jonkinnäköistä kehääkin havaittavissa, eikö ?

Lauri Kangas

Oikeassa olet, ihan samasta ilmiöstä on kyse. Kun aurinko paistaa tasapaksun keskipilvikerroksen läpi jossa on suunnilleen keskenään saman kokoisia pisaroita, tulee nätti ympyräinen kehä. Mitä enemmän pisaroiden koko vaihtelee, sitä suttuisempi kehästä tulee koska tulee eri säteisiä kehiä päällekäin.

Joskus näkee että pilven reunalla olevat pienemmät pisarat tekevät suurempisäteisen kehän ja kehä voi näyttää epäkeskolta kun pilvi on lipumassa auringon ohi.

Sitten kun pilvi on repaleinen ja varsinkin jos pilvessä on hyvin erikokoisia pisaroita jotka kuitenkin ovat järjestyneet nätisti omille alueilleen pilvissä, kehän muoto rikkoutuu kokonaan ja syntyy väripilviä.

Helmiäispilvissä näkyy sitten samanlaisia väri-ilmiöitä mutta ne ovat syntytavaltaan paljon erikoisempia ja harvinaisempia pilviä kuin normaalit keskipilvet. Helmiäispilvet syntyvät kymmenien kilometrien korkeudessa.

m-P

Ilmeisesti näitä helmiäispilviä näkee vain talvisin ja auringonlaskun ja nousun yhteydessä ?
Ja näin ollen ne muodostuvat jääkiteistä, eivätkä nestemäisistä pisaroista?
Onko helmiäispilvi siis helppo erottaa tavallisesta väripilvestä ? Voiko niitä sekottaa toisiinsa ?