Kirjoittaja Aihe: Tähtiharrastustietoa 1/09  (Luettu 2080 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa kaih

  • Periodinen komeetta
  • **
  • Viestejä: 13
Tähtiharrastustietoa 1/09
« : 31-05-2009, 13:46:36 »
Etelä-Karjalan Novan jäsenlehden Tähtiharrastustietoa vuoden ensimmäinen numero on menossa painoon. Kyseinen numero on myös lehden 30-vuotisjuhlanumero, sillä Tähtiharrastustietoa on ilmestynyt vuodesta 1979 lähtien.

Lehdessä on mm. seuraavia juttuja: Iiro Sairanen kertoo Unihedron Sky Quality Meter -mittauslaitteesta ja taustataivaan kirkkauden mittaamisen projektistaan. Eräs mielenkiintoinen yleisen käsityksen kumoava tulos on, että 6,5 magnitudin rajaa paljaalle silmälle ei kannata uskoa. Timo Särkikoski kertoo CHDK-ohjelmistosta Canon PowerShot A650IS kamerassa. Kaupan hyllyltä otettu Canon PowerShot (tai Ixus) ottaa maksimissaan 15 sekunnin mittaisia valotuksia, mikä ei tähtitaivaan kuvauksessa vielä riitä kovin pitkälle. CHDK:n avulla A650 kamera valottaa maksimissaan 64 sekuntia, jolloin pääsee jo harjoittelemaan tähtikuvausta monipuolisemmin. Bittiavaruus-palstalla Iiro Sairanen esittelee ilmaisen ja harrastajavoimin tehdyn TriAtlas-kartaston. Martti Muinosen juttusarja kuuluisista kaukoputkista on edennyt kymmenenteen osaan jossa kerrotaan mm. herrojen Ritchey ja Chretienin yhteistyöstä uuden tähtikuvaukseen soveltuvan kaukoputkityypin kehittämisessä. Kirjapalstalla arvioidaan Ursan juhlavuoden toinen pääteos Katse taivaalle - 400 vuotta kaukoputken historiaa. 

Lehti ruotii 30-vuotista taivaltaan keskustelemalla / haastattelemalla lehden ensimmäistä päätoimittajaa Veikko Mäkelää. Jutussa todetaan kirjoittamisen muille olevan eräs harrastuksen tapa. Koska lehtien tekeminen vie aikaa ja vaivaa, täytyy sen antaa jotain ennen kaikkea tekijöilleen. Ja jos lehdestä on vielä muillekin iloa, on se ehdottomasti vaivan arvoista.

Etelä-Karjalan Novan jäsenlehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa ja se jaetaan yhdistyksen jäsenille sekä niihin yhdistyksiin jotka vaihtavat lehtiä Novan kanssa. Jos joku joka ei ole tämän jakelun tavoitettavissa haluaisi lukea lehden, voin lähettää sen pyydettäessä sähköpostin liitetiedostona pdf-muodossa.

t: Kai Hämäläinen