Hubblen remonttireissun kuvasatoa

Aloittaja Meade-mad, 19.05.2009, 22:12:09

« edellinen - seuraava »

Meade-mad

http://www.boston.com/bigpicture/2009/05/hubbles_final_servicing_missio.html

31 kuvaa laukaisusta ja työskentelystä Hubblen luona.

jk

EDIT: Linkki muokattu / Timo K.
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

papamiguel

Joku oli Cloudynights- foorumilla laskenut, että Hubblen ottamat kuvat olisivat maksaneet reilun 17,000usd per kuva tähän mennessä viimeisimmän huoltolennon kulut huomioiden. No kuten oli kirjoittaja asiaa kommentoinut, aika kallis harrastus!

Linkki:
http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/3099287/page/3/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/1

Kaizu

Tuossa laskelmassa ei oltu mitenkään huomioitu tuottoja. Se on laskettu samalla tavoin kuin meillä jukishallinon henkilöstösäästöt.
Oikeamman hinnan saa kun vertaa nykytilannetta sellaiseen vaihtoehtoon jossa Hubblea ei ole ja laskee näiden erotuksen. Tässä vaiheessa tili on miinuksella hubblen sisältämän materian verran ja sekin tasoittuu kun se jonkun vuoden kuluttua palaa maahan. Keltainen lehdistö voisi myös uutisoida
Hubblen vaarallisuudesta: Hubble matalalla kiertoradalla, yli 1500 miljoonaa ihmistä kuollut. Uutinen on yhtä järkevä kuin tuo yksittäisen kuvan hinta.

Kaizu
Kai Forssen

Lars

Taitaa nuo kuvat silti olla halvempi harrastus veronmaksajille kuin vaikka pankkiirit.

papamiguel

Juu no ei tässä nyt mitään draaman kaarta yritetty rakentaa. Joku oli käyttänyt tuollaista laskutapaa Hubble- projektille, kaikki ilmoitetut kulut ovat todennäköisesti arvioituja jostakin julkisesta ilmoituksesta. Kuten mainitsit, niin samaan tapaanhan projekteja yleisesti "hinnoitellaan", eli lasketaan vaikkapa Artjärven kaukoputkelle hinta per kaukoputkella otettu kuva, eikä huomioida sen tuomia harrastusmahdollisuuksia ja putken tarjoamia elämyksiä, kun niille ei numeerista arvoa löydy, muuten kuin kokonaishinta / suoritusmäärä. Toisaalta esimerkiksi Hornet- suihkareita hankittaessa niiden "käyttöikä" arvioitiin jollakin kokonaishankintahinta / ilmavoimien taistelukaluston budjetti per vuosi- tyylisellä kaavalla ja tavoitekäyttöikä saavutetaan siinä kohtaa, kun vuosikulu (olipa se mikä hyvänsä) on tietyn raamin sisällä. Eipä sitä kansalle kerrottu tietenkään muodossa "Hornetit maksavat veronmaksajille satamiljoonaa vuodessa", kun ei haluta tällaista julkisuutta, vaan ilmoitetaan Hornetien oletettu palveluaika ilmavoimissa, joka kuulostaa vakuuttavammalta.

Liitin tuon Hubble- keskustelun CN:ltä tänne, koska olin sitä juuri lueskellut ennen Meade-madin postausta.