IR-filtterit planeettakuvauksessa

Aloittaja Timpe, 12.05.2009, 22:55:12

« edellinen - seuraava »

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Julius - 12.05.2009, 06:00:42
IR-filsu lisää kontrastia mukavasti kuviin.

Osaatko sanoa kuinka paljon tuollainen IR-pass suodin lisää valotustarvetta? Sehän blokkaa lähes kaiken näkyvän valon (pl. punaisen) ja päästää vain IR-valon kennolle. Miten tavallinen digikamera mahtaa reagoida tuollaiseen, kun ennestään vähäisestä valosta nipistetään sellaiset 90-95 % pois?
- Timo Inkinen

Julius

Kyllähän se lisää valotusta tarvitsee, muttei mahdottomasti. Olisiko 2-4 kertaa pidemmän ajan.
Kontrasti on kuitenkin se avainsana. Tausta on selvästi tummempi IR- vai pitäisikö sanoa NIR-kuvissa.
Vaikka valoa menetetään on kontrasti kuitenkin parempi. Kyllä kai punaisella suotimellakin pitäisi
apua jonkin verran saada.

Homma helpottuu koko ajan, mitä lähemmäksi kesää mennään. Tuo aikaisempi maaliskuinen
otos oli aika vaikea. Useasta videonpätkästä eri gamma- ja valotus-arvoilla valitsin sitten parhaan.
Ja sitten vielä se keli ...

Lauri Kangas

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 12.05.2009, 22:55:12
Osaatko sanoa kuinka paljon tuollainen IR-pass suodin lisää valotustarvetta? Sehän blokkaa lähes kaiken näkyvän valon (pl. punaisen) ja päästää vain IR-valon kennolle. Miten tavallinen digikamera mahtaa reagoida tuollaiseen, kun ennestään vähäisestä valosta nipistetään sellaiset 90-95 % pois?

Tavallinen digikamera (sellainen jossa on ir-blokki valmiina) reagoi siihen erittäin nihkeästi, eikä IR-suotimen käyttö olekaan semmoisella järkevää. Jos IR:n pääsyä kennolle ei sen kummemmin estetä, jatkuu useimpien kennojen herkkyys reilusti infrapunan puolelle johonkin mikrometrin aallonpituuteen asti. Silloin valosta jää ir-passia käytettäessä vielä ihan reilusti jäljelle. Tosin kennon herkkyys on usein IR-alueella vähän heikompaa kuin näkyvällä valolla.

Koko spektriin verrattuna ("clear"-suotimen läpi) valoa lienee jotain 25-50% jäljellä (vastaava luku kuin Juliuksen arvioima 2-4-kertainen valotusajan lisäys). Jos taas normaalisti kuvataan UV/IR-blokin läpi eli vain näkyvillä aallonpituuksilla, niin siihen verrattuna IR-passin läpi kuvaaminen pidentää valotusaikoja vielä vähemmän.

Julius

Hyvä tarkennus. Muutenkin yksittäiskuvien laatu jää varsin heikoksi, vaikka IR-estosuodinta ei
olisikaan. Pinottavaa pitää olla todella reilusti, jos mielii yksityiskohtiakin näkyviin.

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 13.05.2009, 10:43:26
Tavallinen digikamera (sellainen jossa on ir-blokki valmiina) reagoi siihen erittäin nihkeästi, eikä IR-suotimen käyttö olekaan semmoisella järkevää. Jos IR:n pääsyä kennolle ei sen kummemmin estetä, jatkuu useimpien kennojen herkkyys reilusti infrapunan puolelle johonkin mikrometrin aallonpituuteen asti...

Kiitos vastauksista Lauri ja Julius. (Tämä aihe kaipaisi melkein oman ketjunsa, eikä vain Jupiterin alla olevana off-topicina, kuka tekisi siirron?).
Tuosta kameran omasta IR-blokista vielä sen verran, että kun se yhdistetään tuollaiseen IR-pass filtteriin, niin saadaan (?) ilmeisesti aika kapeakaistainen päästöalue kennolle saakka, vai kuinka?
Oma logiikka kertoo, että jos IR pass päästää lävitseen vain yli  670 nm aallonpituudet ja kameran oma IR cut (esim. Canon) leikkaa taasen tietyn rajan (700 nm:n?) yli menevät aallonpituudet, niin lopputuloksena saadaan tavallisen dgikameran kennolle melkoisen vähän valoa alkuperäisestä. IR pass ei siis ole kovin järkevä valinta modaamattomaan kameraan, kuten Lauri tuossa yllä jo sanoikin. Tämä kannattaa muistaa, vaikka IR pass muuten olisikin sangen käyttökelpoinen filsu näiden kuvien perusteella. (Vai onko ajattelussani jotain epäloogisuutta tämän suhteen?  :huh:)
t. nimim. "IR passin käyttökelpoisuutta miettivä..."
- Timo Inkinen

Lauri Kangas

Ihan oikein järkeilty. Tuossa on se jännä puoli, että tuolla tavalla saa aikaan halpoja H-alfa-suotimia, jos kameran oma ir-blokki alkaa blokata heti h-alfan jälkeen (pitää siis silti olla modattu) ja sitten laittaa linssin eteen tms. jonkun syvän punaisen, esim. 600 tai 640 nanometristä alkaen päästävän punasuotimen, kuten Kenko  R64. Silloin suotimelle tulee päästökaistaa parikymmentä nanometriä valituista suotimista riippuen.

Esim. Hutech tarjoaa tällaisia ratkaisuja myös valmiiksi mietittynä.

Timpe

Kiitos moderaattorille siirrosta, nyt tämä on oikeassa lokerossa  :smiley:
Webistä löytyi vielä tämä sivu, jossa on asiaa yleisestä IR-kuvauksesta ja mm. läpäisykäyrät Canon EOS 300D:lle ja Nikon D50:lle vakio IR block -suotimen kera:
   http://www.jimchenphoto.com/digitalinfrared.html
Tuolla oli myös maininta modaamattoman kameran valotusajoista, kun kameran edessä on Baaderia jyrkempi IR pass suodin (läpäisy alkaa vasta 700 nm tienoilta, Baaderilla on n. 40 nm väljempi suodin, mikä lyhentää valotusaikoja jonkin verran):
"Since not much infrared light can go through the internal UV-IR blocker, it is not a suprise that it takes many seconds (about 30s for me) to take an infrared photo with the infrared filter mounted on the lens. Also, an external infrared filter makes it very difficult to compose and focus."
(Kuten fiksummat jo arvasivatkin, niin kirjoittajalla on "oma nautaeläin ojassa" tässä asiassa, kun tilasin Baaderin IR pass:in muiden suodintilausten yhteydessä... Yllä oleva järkeily selvittää muutamia eteen tulleita käytännön ilmiötä ko. yhdistelmän kanssa  :grin:)
- Timo Inkinen