Näkökentän suuruuden laskeminen

Aloittaja Juha, 13.11.2006, 13:14:06

« edellinen - seuraava »

Juha

Terve,

Olen tässä pähkinyt aikani, että miten lasketaan näkökentän suuruus (siis avaruuskulma), kun tiedetään objektiivin, polttovälin ja okulaarin lukemat? Turhaannuin ja koitin selvittää asiaa siten, että suuntasin putken kuuhun, ja arvioin minkä verran siitä kerralla näkyi tiettyä okulaaria käyttäen. Seuraavaksi avasin Stellariumin ja zoomasin kohti kuuta, ja sain näin arvion näkyvästä avaruuskulmasta. Tämä tietysti nojaa siihen, että Stellariumissa Kuu on "oikean" kokoinen.
Lähinnä ajan tällä takaa sitä, että osaisi etukäteen arvioida kuinka suurelta tietyt kohteet näkyvät, kun niitä putkella ulkona haeskelee.

Yritin konsultoida Tähtitieteen Perusteet - kirjaa, mutten löytänyt vastausta.

-Juha

Tomi

Todellinen näkökenttä saadaan jakamalla okulaarin näennäinen näkökenttä putken polttovälin ja okulaarin polttovälin suhteella.

Esimerkiksi: 20 cm peili metrin polttovälillä (=1000mm) ja 25 mm Super Plössl 52 asteen näennäisellä näkökentällä antaa näkökentäksi
52 astetta / (1000 mm / 25 mm) = 1,3 astetta

Lisäksi yllä olevista luvuista voi laskea suurennuksen ( putken polttoväli / okulaarin polttoväli = 1000 mm / 25 mm = 40) ja lähtöpupillin ( putken apertuuri / suurennus = 200mm / 40 = 5 mm).

Onkohan olemassa mitään laskukaavaa, milloin apupeilin varjo alkaa haitata katsomista?
Olen ollut huomaavinani, että lähtöpupillin ollessa yli 5 mm f5 Newton -putken apupeilin varjo alkaa näkyä.
Tomi

Juha

Voisinkin tässä samalla tiedustella minkä laatuisia nuo Villen Kellon Plössl - okulaarit mahtavat olla, katselin tuota 4mm okulaarin hintaa (20 €) ja epäilykset heräsivät. Super-plössl olikin sitten tuplasti kalliimpi, oletettavasti niissä on sitten huomattava ero laadussa?

Toisaalta en tiedä kannattaako noita ihan lyhyitä ostaa, putkena on 150/750 peili. Mahtaako tarkennuksen kanssa sitten tulla tuskia? Nyt käytän putken mukana tulleita 25mm laajakulmaa ja 10mm normaalia, mutta hotsittaisi hieman kokeilla muunlaisia näkymiä.

Mitenkä on?

Seppo Linnaluoto

Varma konsti saada kaukoputkessa olevan okulaarin näkökenttä kokeellisesti on seuraavanlainen.

Käytetään tähteä, joka on lähellä taivaanekvaattoria. Kaukoputken käyntimoottorin täytyy olla pysäytettynä. Annetaan tähden liikkua näkökentän keskipisteen kautta. Mitataan kellolla aika, mikä kuluu kun tähti liikkuu näkökentän poikki. Muutetaan aika kulmamitoiksi. 24 tuntia = 360 astetta eli 4 aikaminuuttia on 1 aste.

Seppo.Linnaluoto@ursa.fi

Pappis

#4
Okulaarin antama näkökenttä ei tietenkään sitten voi ylittää putken maksimia näkökenttää, tai alkaa näkyä vinjetointia.

Putken näkökenttä saadaan asteina kaavalla FoV_0 = (180 * okulaariholkin halkaisja) / (pi * polttoväli)

Käytännössä tällä on merkitystä suuripolttovälisillä linssiputkillä (valovoima yli 10) tai todella laajakulmaisilla okulaareilla, ja samaan aikaan pienillä suurennoksilla.

Em. kaava on johdettu mm. täällä: https://en.wikipedia.org/wiki/Angle_of_view.

Edit: Korjattu virhe kaavassa (peilin/linssin halkaisija => okulaarikolkin halkaisija).

hm

Kaava, jonka Pappis edellä esitti, vaati hieman miettimistä avautuakseen. Kaava antaa taivaalla näkyvän alueen halkaisijan asteina. Kaavassa peilin/linssin halkaisja tarkoittaa okulaarissa objektiivin puoleisen linssin halkaisijaa ja polttoväli objektiivin polttoväliä. Ihan kaikille okulaarirakenteille ei kaavaa voi soveltaa, kuitenkin useimmille.

Tarkemman arvon saa tuolla Seppo Linnaluodon vuosia sitten kuvaamalla menettelyllä.

Näkökentän suuruusluokka asteina selviää myös jakamalla okulaarin näkökenttä, tyypillisesti 50–70 astetta, suurennuksella.

Hannu Määttänen


Pappis

Lainaus käyttäjältä: hm - 07.03.2016, 20:25:39
Kaava, jonka Pappis edellä esitti, vaati hieman miettimistä avautuakseen. Kaava antaa taivaalla näkyvän alueen halkaisijan asteina. Kaavassa peilin/linssin halkaisja tarkoittaa okulaarissa objektiivin puoleisen linssin halkaisijaa ja polttoväli objektiivin polttoväliä.
Olet kyllä oikeassa, koska kaavassa on virhe (oma tulkintavirhe). Kyllä tuossa kaavassa on kyse okulaariholkin halkaisijasta, ja se antaa suurimman näkökentän, mikä sillä kaukoputkella on saatavissa (millään okulaarilla). Sama on myös täällä: https://en.wikipedia.org/wiki/Optical_telescope, kohdassa Maximum / Field of View.

•Jeppe•

Tuohon Sepon viestiin voisi vielä lisätä että: kun olet mitannut ajan minkä tähti liikkuu kaukoputken näkökentän halki, jaa se 240:llä niin saat kaukoputken näkökentän asteina.

Esim. mitattu aika 12min 36s = 756s

756÷240=3,15

Näkökenttä=3,15°
-Helios Sirocco HR ll 10x42
-skysafari 6 pro
-Helios 8" dobson