Kirjoittaja Aihe: Binoviewer ja sen okulaarivalinnat  (Luettu 1715 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Timpe

  • Multiversumi
  • ******
  • Viestejä: 6906
    • Valoa ja varjoja
Vs: Binoviewer ja sen okulaarivalinnat
« Vastaus #15 : 24-05-2020, 19:51:25 »
Itse valitsisin okulaarit katselumukavuuden perusteella enkä mieti onko merkki premium-luokkaa.

Tuo on yksi asia, minkä tulisi olla kunnossa Ha-putkessa. Kyse on kumminkin monta kertaluokkaa hankalammasta putken okulaariin katsomisesta, kuin yöhavainnoissa tai edes päivällä ilman noita Ha-kilkkeitä (=etalon muodossa tai toisessa). Tällöin on ensiluokkaisen tärkeää, että silmille löytyy luontainen paikka okulaarien taakse. Tässä mielessä tilanne on hiukan hankala uusien okulaarien hankkijalle, koska Ha-käytön käyttömukavuus (esim. arvo "1") ikään kuin kertautuu huonompaan suuntaan (esim. arvoon "0,8") Ha-käytössä okulaarin lähtöpupillin ollessa hyvin kapea ja valomäärän himmeä. Ja kun tuohon katsotaan vielä kirkkaassa päivänvalossa, niin soppa on valmis. Sitten kun tuosta "lähtökarsinnasta" on päästy eteenpäin, päästään katsomaan okulaarin antaman kuvan kontrastikkuutta ja terävyyttä (+ mahdollisia eroja kuva-alan keskustan ja reunojen välillä).

365Astronomy lähestyi myös eilen sähköpostilla ja kertoi, ettei heillä olekaan tuota Vixen NPL 40mm okulaaria kuin yksi kappale (saldoissa siellä näkyy edelleenkin kolme kappaletta ts. onpahan varsinainen "tilausansa" tuolla suunnalla). Noh, Saksan tukkuvarastolle tulee kuulemma kuun lopussa lisää, joten sieltä lähtee tulemaan (toivottavasti luvatun mukaisesti) NPL:ää suoraan tänne ne puuttuvat kappaleet.

Mikolle onnittelut Ha-ensivaloista binoviewerillä ja mukava kuulla, että käyttömukavuus on sillä suunnalla kunnossa.  :cool:
- Timo Inkinen