pokkari vs. webcam

Aloittaja poksu, 20.04.2009, 16:21:37

« edellinen - seuraava »

poksu

Moi,
mulla on omatekemä 150 mm (f7) newton ja siinä seuranta. Olen kuvannut planeettoja web-kameralla (philips spc900nc),
mutta aina silloin tällöin tuntuu että olisikohan esim. digipokkarilla scopaamalla helpompi saada planeettakuvia talteen?
Syvää taivasta kuvaan järkkärillä (450D).
Alla olevassa kuvassa on viime keväänä web-kameralla (ja 2xBarlow) otettu kuva saturnuksesta, mutta jotenkin häiritsee että
planeetta jää kuvakentässä niin pieneksi. Tietenkin esim. 3xBarlowilla kasvaisi hieman, mutta ajattelin että pokkarilla scopaamalla
voisi sopivaa suurennosta käyttämällä ehkä saada kohteen osuutta kuvakentässä hieman suuremmaksi?
Syvään taivaaseen en siis pokkaria tarttis, mutta minkähänlaista planeettajälkeä jollain 150-200 € pokkarilla sais aikaiseksi?
Oisko kommenttia tämmöiseen?

t.poksu

Lauri Kangas

Pokkarilla voit (useimmiten) saada pikseleinä laskettuna isomman kuvan saturnuksesta, mutta se suurentuminen ei johdu pokkarista itsestään, vaan okulaarista jonka läpi pokkarilla on kuvattava. Okulaarilla voit suurentaa myös webbikameran kennolle tulevaa kuvaa virittämällä jonkinlaisen okulaariprojektioadapterin (tällöin webbikamerassa ei tarvitse olla sen omaa pikkuobjektiivia, kuten ei muutenkaan polttotasolle kuvatessa). Barlow on kuitenkin yleensä parempi vaihtoehto.

Webbikameran kyky ottaa nopeasti videota voittaa pokkarin mennen tullen koska vain.

poksu

Moi,
joo kyllä se tiedossa olikin että okulaari sen suurennoksen hoitaa, mutta sitä vaan meinasin  että
minkähänlaisiin suorituksiin pokkareilla olisi mahdollista päästä, että kannattaneeko vaiva alkaa
edes hankkimaan pokkaria koska web-kamera systeemi on jo olemassa.
Täytynee harkita ja koittaa katella muiden aikaansaannoksia.

poksu

Timpe

Katsele tuolta Saturnus-kuvista, millaisia kuvia olen saanut otettua tämän kevään aikana Nikonin digipokkarilla. Vertaa näitä Venus-kuviin, joita löytyy foorumin planeettaosiosta. Tämän jälkeen voit muodostaa käsityksen siitä, mihin digipokkarin kuvat riittävät. Oman kokemukseni mukaan digipokkari on tyydyttävä kuvausväline Kuun ja kirkkaiden planeettojen (Venus + Jupiter?) kuvaamiseen. Tätä himmeämmillä kohteilla tullaan valon vähyyden mukanaan tuomiin ongelmiin, joista hiukan tarkemmin alla.

Digipokkarilla kuvattaessa kannattaa pitää kaukoputken suurennus maltillisena (okulaarin lähtöpupilli jossakin 1-2 mm tienoilla). Jos lisäät suurennuksen tätä suuremmaksi okulaarin lähtöpupilli pienenee, valoa riittää digipokkariin vähemmän, joudutaan nostamaan pokkarin ISO-herkkyyttä, avaamaan himmenninaukkoa suuremmalle (optiikan piirto heikkenee), pidentämään valotusaikoja yms. jotka kaikki vaikuttavat kuvalaatuun negatiivisesti. Kameran omalla zoomillakaan ei pääse kasvattamaan suurennusta, koska kaukoputken okulaarin muodostamassa kuvassa on vain tietty määrä resoluutiota. Jos zoomaat okulaarin kuvaa liian suureksi, saat vain entistä pehmeämmän kuvan aikaan (ts. jokaiselle okulaari/kaukoputki -yhdistelmälle löytyy tietty raja, jonka yli ei kannata mennä, koska kuvan erottelukyky ei enää kasva, vaikka pikselikoko kameran kennolla kasvaakin).

Hyvä systeemi on oikealla tavalla balanssissa keskenään, jolloin suljinajat pysyvät riittävän nopeina (1/30...1/1000s) ja kameran herkyyden voi tiputtaa riittävän alhaiseksi (ISO200...400). Kaukoputken suurennus kannattaa tietysti valita seeingin sallimaksi suurimmaksi mahdolliseksi huomioiden yllä olevat rajoitukset. Käytännössä tätä tarkoittaa sitä, että kuvaan itsekin yleisimmin maksimissaan noin 200x suurennuksella ja tällöin esim. Saturnus saadaan oheisen kuvan kokoisena 4 Mpix pokkarin kennolle. Tätä kennolle piirtyvää pikselikokoa on vaikea ylittää yllä mainituista syistä johtuen, vaikka alla on 300mm Newtonin kokoinen valoämpäri. Digiscooppaus ei siis ole yhtään sen parempi keino saada huippukuvia planeetoista kuin web-kameran käyttö, pikemminkin päinvastoin  :undecided:
- Timo Inkinen

poksu

ok, kiitos selvennyksestä!

Kaukinen

Nyt haluaisin jatkotarkentaa kysymystä. Jos verrataan web-kameralla videona otettuja kuvia jotka pinotaan perinteisellä tavalla, niin pystyisikö läppärin+webcamin sijaan käyttämään digipokkaria ottamaan digiscopingilla videota? Tällöin järkkärikuvaajatkin voisivat hyödyntää läppäritöntä systeemiään planeettakuvauksissa.

Miltäs tälläinen kuulostaa? Onko jo yritetty? En ole vielä kokeillut, enkä kokeilekaan jos siitä on jo (huonoja) kokemuksia. Mutta tuli vain mieleen...
Celestron Nexstar 8i SE,  William Optics 2" Dielectric diagonaali ja mikrofokuseri, Celestron 80/600 ED APO, Celestron CGEM jalusta tuplasatulalla, Baader Hyperion 8-24mm Clickstop Zoom, Baader Hyperion Aspheric 36mm, Baader Ortho 7mm, Celestron reducer f6.3, LVI SmartGuider, Canon EOS 60Da

einari

Kyllähän tällaista on tehty niin kauan kuin digipokkareissa on video-ominaisuudet ollut.
Tulokseen tietysti vaikuttaa videon laatu (pakkaus), ja edelleen kameran herkkyys ja lasin määrä kennon ja kohteen välissä.
Joitakin tyylikkäitä esimerkkejä varsinkin uudemmilla digijärkkäreillä videokuvasta pinottuna olen nähnyt.
Olikohan täälläkin foorumilla jo sellaisia.
___
Tapio

Lauri Kangas

Ongelmana on tähän asti ollut että kun ottaa kameralla videota, niin se käyttää murto-osaa kennon pikseleistä ja lopputuloksena on videota jossa planeetta on muutaman pikselin kokoinen ja koko loppuruutu on täynnä mustaa. Siksi videon ottaminen pokkareilla/järkkäreillä on ollut aika hyödytöntä.

Ensimmäinen poikkeus tähän on Canonin 550D jolla voi ottaa pientä videota 100% resoluutiolla kennolta.