Bahtinovin ja huurreputken käyttö

Aloittaja Timo Kuhmonen, 19.04.2009, 14:04:38

« edellinen - seuraava »

Timo Kuhmonen

Miten olette ratkaisseet huurreputken ja maskin käytön ?

Omassa C8 putkessani käytän taipuisasta muovista tehtyä huurreputkea, joka tulee C8 "etukiekon" ympärille, kiinnittyy oman "takiasnauhan" avulla. Kun tarkennuksen haluaa suorittaa maskilla, on huurreputki irroitettava ja tilalle laitettava maski. Kun tarkennus on suoritettu, maski pois ja taas huurreputki uudelleen paikalle. Lisää työtä tulee myös lämmityspannan toistuvasta irrotuksesta ja kiinnityksestä.

Onko jotain fiksua keinoa välttää / kiertää toistuva "irrota ja kiinnitä" -prosessi ?
Olen ajatellut tehdä itse tai teettää C8:lle uuden huurreputken, joka käyttää putken etuosan "kiinnitysnastoja" - samat mitkä käytössä putken etulinssin suojakanessa (huurreputken nopeampi irrottaminen ja helpompi laitto uudelleen paikalle)

Kun olisi joku vastaava systeemi / kolo mihin maskin pudottaa (ikäänkuin filtterin) ja nopeasti nostaa pois, voisi käyttäminen  olla mukavampaa...

Lauri Kangas

Kuinka pehmeää materiaalia huurreputki on? Kestääkö akryylimaskin painon, jos ripustaa sen sinne huurreputken päähän? Itse maski kyllä toimii ihan hyvin vaikka olisi etäisyyttä etulasiin. Omassa (siis Ursan) C8-kiinnityksessä maski mahtuu lähimmillään 30cm päähän korjauslasista.

Timo Kuhmonen

Pitääpä kokeilla, josko maski pysyisi huurreputken päässä kiiinni...

Timo Kuhmonen

C8 huurreputki on minulla about 1mm paksusta joustavasta muovista tehty. Kokeilin pyysyykö maski siinä päässä kiinni. Juuri ja juuri pysyy....
Joskus huurreputki myös painuu kasaan, eli tavallaan litistyy. Saattaa varjostaa jopa C8 korjauslinssiin tulevaa "valokartiota". Parempi ratkaisu olisi saada kunnollinen huurreputki, olemassa olevalla saa pärjätä toistaiseksi.

jmantyla

#4
Laitan aiemmin lähettämäni jutun uusiksi.
---
Huurreputkista en tiedä, mutta Bahtinov menee hyvin dslr-linssien vastavalosuojan eteen. Sehän on vähän sama asia.
Sain viime viikolla Tampereen Ursan kautta tilaamani 80 mm maskin, joka oli alun perin tarkoitettu Sky Watcher ED80Pro -apokromaattiin.
Siihen se meneekin oikein hyvin. Materiaali on 2 mm abs-muovia.
Eilen sain tilaamani Pentaxin 200/2.8 mm teleobiskan. Siinä on mahtavan näköinen vastavalosuoja. Tuumin, että voisikohan Bahtinovia hyödyntää tässä?
Kuinka ollakaan, valmistaja oli tehnyt Bahtinovin niin, että kiinnityspidikkeitä vaihtamalla Bahtinovin keskipiste osui melko näppärästi vastavalosuojassa telen optiseen keskipisteeseen.
Voilá, sehän pelitti niin tarkasti, että Saturnuksen kuita erottui pistemäisesti kirkkaan planeetan kupeesta.
Tässä Bahtinovin läpi otettu kuva Saturnuksesta:

Kun diffraktioviivat muodostavat X:n muotoisen kuvion, tarkennus on kohdallaan. Kuvio muodostui siis hyvin myös 200-millisen telen vastavalosuojan eteen astetun maskin avulla. X:n ulkopuolella olevat kuviot ovat käsittääkseni Saturnuksen kuita (Titan yms.).
Kuten hyvin havaitaan, X ei ole tässä aivan täydellinen. Tarkennus oli kuitenkin niin kohdallaan, että edes 16x suurennuksella ei kyennyt huomaamaan eroa pistemäisestä.
Bahtinov ei muodosta X-kuviota, jos tarkennus ei ole edes lähellä. Pielessä oleva tarkennus aiheuttaa epämääräisen mössöympyrän, joka muuttuu X:n näköiseksi vasta, kun tarkennus on hyvin lähellä optimaalista.

Jorma M.
Kangasala

Timpe

Lainaus käyttäjältä: jmantyla - 25.04.2009, 20:17:47
Kun diffraktioviivat muodostavat X:n muotoisen kuvion, tarkennus on kohdallaan.... (clip)
Kuten hyvin havaitaan, X ei ole tässä aivan täydellinen. Tarkennus oli kuitenkin niin kohdallaan, että edes 16x suurennuksella ei kyennyt huomaamaan eroa pistemäisestä.

Korjaisin tuota sen verran, että käsittääkseni Bahtinovilla X on ja pysyy näkyvillä (riippumatta tarkennuksesta), mutta tuo keskimmäinen (X:n keskipisteen kautta kulkeva viiva) siirtyy sivuttaissuunnassa tarkennusta muutettaessa. Kun tarkennus on 100% kohdalla, kulkee tuo kolmas viiva juuri X:n keskipisteen kautta, muutoin se on siirtynyt sivuttain jompaan kumpaan suuntaan. Itse otan nykyään testikuvan maskin kautta ja tarkistan siitä, onko tuo keskimmäinen viiva täysin kohdallaan (=korjaan mm. tuollaisen virheen, joka näkyy Saturnus-kuvassa, vaikka se onkin fokkarin liikkeenä jotain millimetrin murto-osia). Eron noissa huomaa ainakin DeepSkyStackerin rekisteröinnin antamissa tuloksissa ja tähtikuvissakin.
- Timo Inkinen