Geodesic Dome (eka on huumoria)

Aloittaja ken, 19.03.2009, 13:03:13

« edellinen - seuraava »

GaryP

Lainaus käyttäjältä: ReijoL - 28.03.2009, 21:44:27
Ensin kirjoitat:

Varmasti paras kun tehdään lopullista, mutta kasausvaiheessa tai prototyyppejä tehtäessä on otettava huomioon mahdollinen purkaminen, silloin ei ole varaa menettää mahdottomasti materiaalia välistä leikkaamisen vuoksi. Hyvä tieto kuitenkin että sellaista nimenomaan tuohon tarkoitukseen löytyy!

Sitten tämän jälkimmäisen kommentin. En millään pysy mukana.

Reijo

Mun lauseet saattavat olla sekavia, mutta en nyt ymmärtänyt mitä sinä et ymmärtänyt.
:cheesy:

Eli, ajan takaa sitä, että varmasti on parasta kamaa tuo liimasi kun tehdään lopullista, mutta kasausvaiheessa kun tehdään alkumallailua, ei kannata iskeä tiukimmalla tavaralla kasaan. Jos olosuhteet ovat suotuisat, eikä esim. myrskytuuli ole kiusna (tai pienempikään tuuli), kannattaa parsia kasaan minimikiinnityksellä virheiden varalta. Jos nyt kuitenkin päättäisi aloittaa suoraan lopullisen kiinnityksen linjalla, on vaarana se ettei muoto ole symmetrinen ja viimeiset palat eivät loksahda kohdalleen. Millä siinä sitten leikkaat irti väärin asetellut palat, mahdollisesti jopa kaikki.

Kirjoitit että samalla työkalulla saisi sitten leikattua siististi kun materiaali on käytännössä samaa, mutta jos kupoli on jo pystyssä niin ei se lankaleikkuri sinne oikein helpolla enää taivu. Tai sitten on aivan mahottoman iso lankaleikkuri käytössä.

Jos styroksista tekisin nuo peruspalat, en henkilökohtaisesti käyttäisi lankaleikkuria vaan fileerausveistäkin ohuempaa terää jolla seuraisin vaikkapa puusta tehtyä muotinreunaa. Kolmioiden tekeminen on helppoa kahdella erikokoisella puukolmiolla, koko määräytyy materiaalin paksuuden mukaan jotta lopputuloksena on se kulma jota tässä nimenomaisessa tapauksessa tarvitaan.

Koko ajatus tämän materiaalin käyttämisestä on jo niin houkutteleva, että täytyy myydä kaverilla äkkiä idea...

Jaa, voisihan sen tehdä tietysti niinkin että kolmiot ovat 90 asteen leikkauksella paksuusuuntaan ja tekee kasan kulmaviipaleita vaikka alumiinista taittamalla. Sittenhän voisi harkita isompien modulien valmiiksi kasaamista tuolla styroksiliimalla. 10 rakentajaa, 30 ideaa! Jokainen tekee kuitenkin niinkuin itselleen sopii, ei siinä paljon kannata muita kuunnella.
:tongue:

Kari
Kari Pulkkinen
Espoo, Finland

Harrastus uudelleen lämpiämässä...

Kaizu

Polyuretaanilevy poikkeaa aika paljon styrox-levystä. PU on kovempaaja leikkaaminen veitsellä onnistuu jos molempien oisien ei tarvitse jäädä ehjiksi. Esimerkiksi jotain kulmia voi veistellä puukolla pois mutta levyn katkaiseminen tai halkaiseminen onnistuu helpommin sahalla. Kuumalankaleikkuria en tullut edes kokeilleeksi, PU kestää lämpöä vähän paremmin kuin styrox. Liimoja PU kestää myös vähän paremmin kuin styrox. En oikein usko että styroxista tehty kupoli pysyy omin avuin, ilman tukirakenteita, ryhdissään.

Kaizu
Kai Forssen

GaryP

Jep, puhun hölmöyksissäni styroksista kun piti puhua PU:sta.

Onnistuuko PU:n leikkaaminen lankaleikkurilla? Olen utelias, ei kokemusta siitä. Styroksi menee, mutta langan on oltava vahvaa ja kireällä jos meina edetä hommassa, loppuu muuten vuorokauden tunnit kesken. Pieni muotoilu menee huonollakin langalla, mutta lopputulos mutkittelee herkästi.

Minunkin käsitys oli että tuo PU ei sula niin herkästi liimojen liuottimista, joten hieman paremmin löytyy vaihtoehtoja.

Kyllä paksua styroksia voi aika huoleti käyttää, ei se niin notkeaa ole kuin miltä kuulostaa. Tietysti jos yhden kolmion koko on metrin luokkaa, mennään jo rajalle, mutta kolmannen kolmion kiinnittyessä porukkaan, on aika varma meininki. Kunhan ei tuule, se on laakista vainaa tuollainen tuulipinta.

Kari
Kari Pulkkinen
Espoo, Finland

Harrastus uudelleen lämpiämässä...

ReijoL

No nyt tajuan mitä GaryP ajaa takaa, meneehän se minullekin perille kun riittävän monta kertaa ja hitaasti kuuluvalla äänellä selittää. Kyllä minä protokasauksessakin suosisin uretaaniliimaa, voihan sitäkin käyttää tipottain. Sen irtisahaaminen on helppoa koska se ei muodosta kovaa liimasaumaa joka aina pyrkii ohjailemaan sahaa tai veistä.

Styroksi on inhottavaa sahata, kapeateräisellä veitselläkään se ei mene mukavasti, koska styroksi ei liu'u metallia vasten. Sen lisäksi syntyy äärimmäisen inhottavaa staattista purua jota löytyy kaikkialta parin viikon kuluttuakin. Sen takia kuumalanka on tässä poikaa.

Polyuretaani taas on paljon mukavampaa sahailla, sekin menee kuulemma kuumalangalla mutta ei ole oikein tarvetta. Saha liukuu mukavasti ja puru ei ole niin sähköistä. Onhan se lujempaakin kuin styroksi mutta myös paljon kalliimpaa. Uskoisin kyllä ihan perusviiskymppisen styroksin kestävän domen rasitukset.

Reijo

GaryP

 :azn:

50mm styroksi on ihan jämäkkää, ja sen tarkoitushan on olla kuitenkin vain muotoilun ajan se kantava voima, joten nopeasti hyvällä säällä kasaan ja ensimmäinen kuitu pintaan.

Vielä tuosta lankaleikkurista; sillä on se huono ominaisuus että se sulattaa pintaan kiiltävän eihuokoisen kalvon, uretaaniliimalle se ei varmaankaan ole ongelma? En ole kokeillut koskaan, mutta maalaisejärki vihjaisee että se tarttuisi silti, uretaanin tuntien se tarttuu veteen, ilmaan ja tefloniinkin...
:cheesy:

Kari
Kari Pulkkinen
Espoo, Finland

Harrastus uudelleen lämpiämässä...