Kaukoputken ostaminen lahjaksi

Aloittaja Ford_P, 03.11.2006, 15:26:54

« edellinen - seuraava »

Kaizu

Onko käsitystä mihin lahjan saaja tulisi putkea käyttämään? Tähtien katseluun? Maallisempiin kohteisiin?
Tuo vaikuttaa siihen mitä ominaisuuksia putkesta tulisi löytyä. Laurin mainitsema lintuputki soveltuu paremmin maanpäällisiin kohteisiin ja auttavasti taivaallisiin. Tähtikaukoputken soveltuvuus menee toisin päin.

Kaizu
Kai Forssen

Lauri Kangas

Kyllä lintuputkikin soveltuu tähtien katsomiseen minusta paremmin kuin auttavasti, ihan siinä samassa missä 6-8-senttinen tähtiin tarkoitettu linssiputkikin. Aloitin itse taivaan tarkkailun sellaisella ja erityisen mukavaa oli saumaton mahdollisuus siirtyä maakohteisiin, jotka olivat myös kovin kiinnostavia.

Villenkellosta en kyllä ikipäivänä tilaisi kellekään lahjaa. Tarpeettoman iso riski pilata synttärit pahanpäiväisesti. :grin:

Tane

#32
 Olen saanut joka kerta tilatessani Villenkellosta toimivan kaukoputken. Eriasia on tilausten venyminen ja informaatiokatkot sieltä ostajan suuntaan. Nyt en ole heillä sen vuoksi enää asioinut... Jos palvelun taso paranee asia tulee harkintaan. Muuten minulla on ehkä käynyt tuuri, Villestä ostetut laitteet ovat aina toimineet, josko lie niitä joilla ei?
Toimitus on vaan välillä hidas että menee synttäri äkkiä ohi...
Celestron C14,

Pohjantähti

Minulla on Sky-watcher 150/ F1200 doplerjalustainen peiliputki. Sen ominaisuudet riittävät "juuri ja juuri" Lyyran tähtikuviossa sijaitsevan rengassumun havaitsemiseen.(Erittäin kirkkaalla kelillä.) Myös jupiterin "pilkun"havaitseminen kyseisellä putkella vaatii hieman keskittymistä ja optimi olosuhteet. Jos jotain haluaa oikeasti nähdä, niin putki sais aloittelijallakin mielestäni olla 200 mm halkaisijaltaan. Putken koko voi kylläkin olla siinävaiheessa ongelma joillekkin käyttäjille. Elikkä pienelläkin putkella voi joitakin taivaan kohteita havaita, mutta siihen se sitten jääkin.
Tapio

einari

Taitaa olla aika heikot (kaupunkiolosuhteet?) jos rengassumu näkyy 15 sentin putkella heikosti.
Eli jos putki ja olosuhteet on kunnossa niin 15-senttiselläkin näkee jo kohtuullisen paljon.
___
Tapio

RUF

Tilasin nyt sitte villenkellosta Bresser Messier MC-100 putken.
Saa nähdä miten käy. Heillä on sitä varastossa ja niin edelleen. Raportoin tänne jos homma ei luonaa asiallisesti.

Pohjantähti

Ehkä ilma ei ollut kirkkain mahdollinen. Pilkkopimeää kyllä muutoin oli :afro:, eikä kuusta :shocked:, tai revontulista :realmad:, eikä muustakaan "valosaasteesta" :cool: ollut tietoakaan. Kyseinen kohde (Lyyran renqas-sumu) näkyi kyllä kohtuullisella suurennoksella hyvin. Kohde ei vaan ole koolla pilattu. Elikkä kyseisen kaukoputken valovoimaisuus ei riitä kovin isoihin suurennoksiin. (120x suurennus toimii vielä, mutta siitä isommat suurennukset alkavat olla epäteräviä ja himmeät kohteet häviävät kokonaan näkyvistä.) Elikkäs kenellä vain into riittää kärvistellä pakkasöinä pimeässä ja raha ei ole este, niin mitä isompi sen parempi. Saa niistä himmeistäkin kohteista enemmän irti :cheesy:.
Tapio

Rkata

Täällä kaipaisi myös ihan keltanokka apua putken hankinnassa. Tulisi 60v lahjaksi isälleni uutena vuotena ja hän jo vuosia vihjaillut toiveesta omaan kaukoputkeen. Katsonnassa olisi varmasti sekä tähdet ym. ja maalliset maisemat. Minkälaista putkea suosittelette? Kiitän vuolaasti myös suorista linkeistä paikkaan, josta sellaisen voi tilata (kun maalla asutaan..). Ja budjetti pyörii 600e kieppeillä, edullisemmatkin käy!  :)

RL

Jos tarkoitus on katsoa myös maakohteita niin joko linssiputki tai maksutov peiliputki. Linssiputki tulee kalliiksi jos haluaa hyvin värikorjatun apon. Akromaatti on halvempi mutta näkymään tulee rumaa violettia kromaattista aberraatiota.

Maksutov tyylinen peiliputki sopii myös hyvin maakohteiden katseluun eikä peiliputkissa ole yhtään värivirhettä.

Esimerkiksi tässä paketissa tulee mukana kaikki jota tarvitsee maa ja tähtitaivaan katseluun. Mukana tulevalla ekvatoriaalisella jalustalla onnistuu myös maakohteiden katselu vaikka ei niin helppoa ole kuin normi ylös, alas ja sivuille liikkuvalla jalustalla.
https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p2770_Skywatcher-Skymax-127-EQ3---127-1500mm-Maksutov-Telescope.html

Joskus käytettynä on tarjolla pieniä apokromaattisia linssiputkia reilusti halvemmalla hinnalla kuin uutena. Sellainen olisi kyllä paras vehje maakohteiden katseluun ja hyvä myös tähtitaivaalle. Myös noita pieniä maksutov putkia saattaa välillä olla tarjolla reilusti halvemmalla vähän käytettynä.

Jos tarkoitus olisi pelkkää tähtitaivasta katsoa niin 8 tuumaista newtonia dobson jalustalla olisi vaikea voittaa "teho" hinta suhteessa.

Nuhvi

Jos on tuttavapiirissä harrastaja (tai liittyy paikkakunnan tähtiseuraan), joka osaa antaa jalustan peruskäytön koulutuksen niin se minusta vaikuttaa valintaan. Tähtikaukoputken jalustan oikea säätäminen ja varsinkin sen tietokoneohjauksen kalibrointi voivat muuten turhauttaa liikaa. Itsellä ei ollut aikoinaan kumpaakaan tarjolla, joten tiedän aloituskynnyksen. Planeetatkin ovat melko huonosti tänä vuonna näkyvillä, mutta lähivuosina tilanne paranee koko ajan.

Jos on tarkoitus käyttää kaukoputkea myös maakohteisiin niin perinteinen tähtikaukoputkijalusta vastapainoineen on (minusta) liian kömpelö siirrellä, hieno kyllä myös huoneen kalustuksena. Nykyään isommilla suurennuksilla tarvittavan tähtitaivaan seurannan saa tietokoneen ohjaamana toteutettua yksinkertaisemmallakin mekaniikalla ja tarkkuus riittää aloittelijalle katseluun ja kuun & osin planeettojen kuvaukseen.

Esim. Ursan myymät uudet yhdistelmät näyttävät tyypiltään mielenkiintoisilta juuri aloittelijalle yleiskäyttöön, 102 mm versio käy pieneksi tähtien katseluun melko nopeasti, maakohteisiin kuitenkin aivan riittävä ja mukavasti mukana kuljetettava. Tähtikarttaohjelma auttaa katselukohteiden löytämisessä.
https://www.ursa.fi/kauppa/tuote/skymax-102-ja-az-gti/
https://www.ursa.fi/kauppa/tuote/skymax-127-ja-az-gti/

Maakäyttöön kannattaa ostaa (ei pakollinen, putken mukana olevalla kulmapeililläkin kun aluksi pärjää) kuvan kokonaan oikein päin kääntävä prisma.
https://www.ursa.fi/kauppa/tuote/kaantoprisma-45-astetta-sky-watcher/

Ja sitten vielä auringonpilkkujen ja -pimennysten katsomiseen suojakalvo. Valmis melko kallis, mutta sellaisen voi rakentaa kalvosta itse kunhan noudattaa rakennusohjeita.
http://www.teknofokus.fi/Astro/Akalvo.htm
https://www.ursa.fi/blogi/zeniitti/2015/02/22/yksinkertaisen-aurinkosuotimen-rakentaminen/

Celestron NexStar Evolution 9.25 & Hyperstar
Skywatcher Skymax-180 Pro, Meade LXD75
Newton 25 cm f6 & DIY haarukkajalusta

blaatu

Sitten vielä tähtitaivaan kartasto olisi hyvä lahjoittaa putken kera.  Se helpottaa paljon syvän taivaan kohteiden löytymistä jos käytössä on manuaalinen jalusta.
Vähäisempikin okulaari riittää kun sen saa lahjaksi

Tane

www.astroshop.de/bresser-teleskop-AC-127l-1200-messier-hexafoc-exos-2/p,21522

Menee satasen yli aiotun budjetin, mutta samassa firmassa löytyy astetta pienempi 102/1000 versio Exos-1 jalustalla viidellä sadalla. Polttoväliä näissä tarpeeksi ettei värivirhe enää häiritse.
Ehdotan linssiputkea ihan sen vuoksi että kun maakohteet on myös kriteerinä niin silloin olisi parempi ettei putkessa ole apupeilin keskitukosta mikä heikentää kontrastia.
Celestron C14,

Rkata

Kiitos kaikista vastauksista tähän asti! Kovasti on tullut tähdellistä tietoa putken hankintaan, kun ei tällä ostajaporukalla ole ollut aiheesta tai tuotteista tuon taivaallista tietoa. Yllättikin, että moneen putkeen tarvitsee(?) tietokoneen tai älylaitteen käytön tueksi. Enpä siis tajunnut alun avunhuudossani mainita, että lahjan saaja ei ole alan harrastaja ja asustaa pienellä paikkakunnalla, jossa tähtitieteellistä seuraa ym. ei ole. Tulisi siis täysin ns.mökkikäyttöön, ilman nykyaikaisia teknologiavirityksiä - saaja ei omista älylaitteita - joten sellaiset on jätettävä pois laskuista. Lisäksi, kun lahjaa on ostamassa iso joukko, josta valtaosa suosii kotimaista (eikä luotto ulkomaisiin verkkokauppoihin ole kummoinen..), niin nuo Ursasta tilattavat tuotteet tuntuisivat olevan nyt ensisijalla.

Siis olisiko teistä järkevää hankkia suhteellisen simppeli laite, jolla harrastus lähtisi mahdollisimman kivuttomasti käyntiin? Taidon ja tiedon laitteen käytöstä kartuttua, voisi tulevaisuudessa miettiä laadukkaamman putken hankintaa.

Javs86

Tuota goto laitteissa esim. Synscan on kaikki tarvittava mukana (kapula on ns. Tietokone jo itsessään), eli vasta pidemmälle mentäessä harrastuksessa esim. Kuvaus. Voi sitten miettiä haluaako hifistellä ja liittää tietokone/älylaite putkeen.

Suosittelisin kuitenkin ensimmäiseksi kaukoputkeksi joko 6" tai 8" dobson jalustalla olevaa peilikaukoputkea, sekä tähtikartastoa. Tosin internetistäkin saa ladattua esim. TriAtlas kartaston ilmaiseksi.
Jarkko Suominen
--------------------
Porin Karhunvartijat ry
https://karhunvartijat.fi/

--------------------
TS-Optics ED Apo 80mm f/7,
HEQ5 Pro Syntrek,
Canon eos 700D (Astro-mod), ZWO ASI120 MC, Atik 16IC

Tane

 Dobson soveltuu suhteessa budjetin määrään mielestäni kaikista putkityypeistä parhaiten tähtien tarkkailuun... Sen jalusta hankaloittaa jonkin verran maakohteiden tutkimista.
Celestron C14,