40D:n IR-modaus

Aloittaja Lauri Kangas, 02.03.2009, 14:49:32

« edellinen - seuraava »

Lauri Kangas

No tässä olis pari hassua kuvaa. En jaksanut kovin tarkkaan dokumentoida, kun tutoriaaleja on riittämiin ja niissä on samat kuvat.

Fasiliteetit tarjosi ystävällisesti TKK:n Mikro- ja nanotekniikan laitos. Vaihdoin suotimen pölyttömimmässä tilassa johon avain sopi, elektronimikroskoopin käyttökopissa.

Ensin takakansi irti.



Pari lattakaapelia liittimistään



Liitinpaneeli pois tieltä. Vähän hämmensi kun tuossa mainboardin oikeassa reunassa oli yksi lattakaapeliliitin joka puuttui kummankin ohjeen kameroista. No, eipä siihen ollut kaapeliakaan.



Pari irroitettavaa lattakaapelia oli häiriösuojapellin alla, joka piti juottaa irti. Tässä kuvassa on jo irroitettu. Ylempi juotos oli vähän ikävä kun heti alapuolella oli suoraan kennolta tuleva lattakaapeli. En ollut aiemmin käyttänyt tinapumppuakaan.



Parin lattakaapelin ja yhden tosi ikävän pikku poweriliittimen jälkeen saa käännettyä emolevyn pois tieltä ja kenno näkyy jo.



Kenno irti, suljin enää näkyy.



Ja tältä näyttää se kennopaketti



Ensin pari metallikehystä irti ja sen jälkeen antialias-filtteri ja kennonputsaus lähtee nostamalla. Tämä koko vehje joutaa mäkeen, kennonputsaus on muutenkin hyödytön.



IR-blokki kehyksineen on kiinni kaksipuoleisella teipillä ja tarvitsi hieman suostuttelua (tai no, tunnin verran uhkailua) terävällä veitsellä irrotakseen kennosta.



Tässä vaiheessa paljas kenno muovirasiaan turvaan pölyltä



Sitten hankala osuus, pitäisi saada tuo filtteri irti kehyksistään. Se on kiinni jollain ihmeen mustalla mömmöllä.



Ja näinhän siinä tietysti kävi. Onneksi tuon filsun kanssa ei ole niin tarkkaa. Taidan leikata siitä sopivan palan IR-suotimeksi vihreälle laserille.



Sen jälkeen vain baaderin suodin paikalleen. Laitoin neljä tippaa syanoakrylaattia kulmiin että pysyy. En tiedä jäikö vähän turhan vinoon tuo filtteri, se selviää sitten kuvista.

Sen jälkeen vainoharhainen putsaus varsinkin kennoa vasten tulevalta pinnalta. Katselin suodinta mikroskoopilla ja voi jösses millainen kasa mönjää siihen pinnalle kertyy parissa minuutissa. Puhaltelin typpipistoolilla ainakin kaikki näkyvät roskat pois. Pienemmät eivät kyllä lähde millään.

Kameraa kootessa tuli sitten vähän ongelmia kun ei meinannut emolevy mennä kunnolla paikalleen ennenkuin huomasi olla yrittämättä väärin. Samoin pari lattakaapelia unohtui kiinnittää uudestaan ja piti ottaa välillä uusiksi.

Ja kokoamisen jälkeen kaikki toimii normaalisti eikä kamera ole moksiskaan kennonputsauksen puuttumisesta.

Nyt on sitten kamerakassissa modaamaton 40D, modattu 40D ja modattu+jäähdytetty 350D. Kukaan ei varoittanut että yhden järkkärin ostaminen johtaisi tällaiseen.









GaryP

Hieno suoritus jälleen!

Voisitko kertoa vielä, mitä näkyy muutoksen jälkeen liveviewn kautta, onko pimeällä tähtitaivaalla enemmän fokusointikohteita kuin ennen?

Kari
Kari Pulkkinen
Espoo, Finland

Harrastus uudelleen lämpiämässä...

Lauri Kangas

Pahan pistit, näillä keleillä menee syksyyn ennenkuin voin vastata tuohon. En nyt kuitenkaan usko että erityisen paljon livekuva paranee, tuo baaderin suodin kuitenkin leikkaa sen infrapunan pois samalla tavalla. Ehkä täysin paljas kenno voisi vähän herkempi olla tähdille, mutta siinä tulee sitten infrapunan ongelmatkin mukaan.

GaryP

Ai niin, laitoit sen korvaavan kennon joka päästää vähän muuta aaltopituutta paremmin läpi. Pitäisi lukea joskus vähän enemmän ajatuksella niin ei tulisi esitettyä hölmöjä kysymyksiä.

Ehkäpä sen tään ennen syksyä näkee tuokin ensivalonsa, toivottavasti. Jos ennustuksesi taas on varma, myyn kalustoni äkkiä pois.
:azn:

Sait minut huolestumaan ihan asiasta tuossa projektikertomuksessasi, pöly iskee kolmion takaa nopeammin kuin uskoisikaan, ainakin minun "laboratoriossani", joten pitää vähän alustavasti jo miettiä paineistettua askartelukuplaa. Kyllä sille muutakin käyttöä on, mutta sen verran harvoin että täytyy tehdä taitettava malli.

Kari
Kari Pulkkinen
Espoo, Finland

Harrastus uudelleen lämpiämässä...

Lauri Kangas

Hehe, askartelukupla olisikin näppärä. Suurin murhe tuon pölyn kanssa nyt on lähinnä vain se ettei sitä sniikkaa tuonne CMOSin ja vaihtofilsun väliin josta sitä ei enää purkamatta saa pois. Kennon/filsun päällä olevan saa hinkattua myöhemminkin. Suosittelen Lenspenin SensorKlear kynää, sillä voisi ehkäpä hinkkailla vaihtofilsun alapinnan juuri ennen kennon eteen niittaamista (mikäli aikoo ylipäänsä vaihtofilsun laittaa).

Veijo T

Hyvinhän siellä vaihtui kennon suodin, hyvä että lähti kamera toimimaan, kyllä siinä oma hommansa on, se pieni poveri liitin on tosiaan hankalassa paikassa ja siinä on pienet johdot, se lähti minulla helposti neulan kärjellä vääntämällä.

Meniko autofokus kohdalleen sillä uudella suotimella ? ilmeisesti fokukseen vaikuttaa myös se onko mukana se ohut lasi millä ravistetaan pölyt pois. Live kuvahan auttaa tässä mallissa todellisen fokuksen saamiseen jo näytöltä, kun hakee sopivan kirkkaan tähden ja käyttää 10 x suurennosta.

Vielä saatat keritä keväällä testata johonkin sumu kohteeseen esim. Ngc7000 on noin 30 asteen korkeudessa 02 aikoihin idän ja koillisen välissä aamu yöstä, syksyllä sitten pään päällä.

Veijo T

Was

Hei

Poistin viimeviikolla omasta 40D:stäni tuon filtterin myös, tarkemmin sanoen jätin koko paketin piezon sekä AA-filtterin kehyksineen pois.

Baaderin korvaavaa filtteriä ei minulla vielä ole, joten kamera ei osaa tarkentaa automaattisesti ja en myöskään kiirehdi sen asentamisessa kun kiinnostaa muunmuassa kesän aikana kokeilla luontokuvausta IR aallonpituuksilla.

Ostin ylva-astronomiasta EOS-clip filtterin joka läpäisee 742nm:stä ylöspäin ja melko herkkä tuo CMOS kenno tuntuu olevan läpi tulleelle valolle suhteellisen heikkovaloisilla objektiiveillakin. Mielenkiintoista olisi myös kokeilla miltä tähtitaivas näyttää näillä aallonpituuksilla, ei taida kyllä olla mitään voimakkaita emissioviivoja millään alkuaineilla noilla aallonpituuksilla joita voisi kuvata(?). Normaali taivaskuvaaminen kannattanee suorittaa UV/IR filtterin läpi jatkossa.

Suoritin purkuoperaation kotona, pöly ei kiusannut nyt niin paljoa, kun mitään kennon päällä ei ole oman suojalasinsa lisäksi jota ei pystyisi jälkikäteen putsaamaan. Työn puolesta onneksi tullut tutuksi hieman foliokaapelit ja pienet ruuvit.


Tuossa vielä irtonainen kehys ja clippifiltteri, kuvia varsinaisesta poistosta ei ole, kun ainoa digijärkkärini on.