IC 1805 Sydänsumu

Aloittaja Vesa Kankare, 31.10.2006, 18:43:39

« edellinen - seuraava »

pnuu

#105
Tässä olisi Astrotracin päältä kuvattu "ensivalo". Tarkennus ei nyt tietenkään ole ihan kohdallaan... Napasuuntauskin oli varsin summittainen, kun ei vielä ole kunnollista napatähtäintä, jonka saisi suunnattua oikein. Ja muutakin pientä vikaa tietty löydettävissä. Kuvattu vanhempieni pihalta Ivalosta toisena niistä kahden viikon aikana olleista selkeistä öistä. Ensimmäisenä oli reposia, niistäkin pistän kuvia foorumille jossain välissä, vaikkeivat mitkään erikoiset olleet.



Valotusta yhteensä 3 h 55 min 55 s vaihtelevissa pätkissä 35 s ja 143 s väliltä kolmella eri suuntauksella (sähkönjakolootan häröily sekä Astrotracin 2 h maksimiseuranta-aika aiheuttivat nämä uudelleensuuntaukset). Suurin osa kuvista 90 s valotusajalla. Ohjelmoitava lankalaukaisin takkuili alkuun, ja piti laskea valotus suunnilleen itse ja/tai käyttämällä yleiskuvaa ilman seurantaa ottavan kameran valotusajoista kolme 30 s pätkää. On muuten hankalaa laskea kolmeen taivasta tuijottaessa! Ilmeisesti kolme on jotain kahden ja neljän väliltä.. Onneksi löytyi tuore paristo lankalaukaisimeen, eikä enää tarvinnut yrittää korkeampaa matematiikkaa. Samalla sain vakioitua valotusajan tuohon 90 sekuntiin, joka vaikutti olevan seurannan (napasuuntauksen) kannalta hyvä kompromissi.

Kalustona Astrotrac, modattu Canon 40D, 100/2.8 ja Baaderin clip-on UHC-suodatin. Käsittely Iriksellä (winen avustuksella linuxissa) ja Cinepaintilla.

Lisähankaluuksia tuotti myös kategorian valinta, sillä kuvassa ovat myös Misam sekä komeetta Hartley 2. Tuumin kuitenkin, että nuo sumut ovat tämmöisessä suttuisessa kuvassa vähiten epäonnistuneet, joten laitoin tänne. Komeetan suhteen voisi vielä yrittää pinota kuvan lyhyemmästä pätkästä. Jos onnistun..

edit:
Käytin punaista kanavaa maskina ja käytin Gimpissä "Darken only" -toimintoa, jolla sai häivytettyä kivasti tähtien sinivihreitä reunoja, ja samalla myös pienennettyä tähtien kokoa. Jostain syystä punainen ei leviä läheskään niin paljoa kuin vihreä ja sininen.. Samalla tosin menee pesuvesien mukana myöskin Hartley, joten jätän tuon muuten rumemman kuvan kuitenkin näkyviin. Uusi versio kuvasta löytyy täältä.
Panu Lahtinen
"You haven't really been anywhere until you've got back home",
Twoflower in "The Light Fantastic"

Never

Ei hassumpi kuva! Näkyy ainakin tusinan verran syvän taivaan kohteita samassa kentässä!

/Jake

J-P

Kun kelit eivät suosi uuden materiaalin tuottamista, askartelin tällaisen zoomauksen Sydänsumun sydämeen.
Kuvattu seuraavilla polttoväleillä ja laitteilla neljän vuoden aikana:
200mm, Canon EF f1.8
600mm, Sky Watcher 80ED
2000mm, Meade LX200 GPS 12"



Blogipostaus, isompi kuva:
http://astroanarchy.blogspot.com/2011/01/ic-1805-zoom-in.html

Kokeellinen 3D-versio:
http://astroanarchy.blogspot.com/2011/01/ic1805-ic1848-as-stereo-pair-3d.html

J-P

#108
Hei,

Uunituore kuva viime yöltä. Olen pari talvea kuvannut pidemmällä polttovälillä, nyt vaihdoin laaja-alaisempaan kalustoon vaihteeksi.
Tokina AT-x 300mm f2.8 linssi on osoittautunut oivaksi astro-optiikaksi.

Blogipostaus IC 1848, "Sielusumusta":
http://astroanarchy.blogspot.com/2011/02/ic-1848-soul-nebula.html
Mukana myös mittakaavaa hahmottava kuva.

Oli aikalailla ongelmia tämän kuvan kanssa. Onnistuin jotenkin kiinnittämään QHY9 kameran hiukan vinoon, joten optinen akseli ja CCD-kenno eivät
ole kohtisuaorassa toisiinsa nähden. Tähdet venyvät kuvan alareunassa rumasti. Korjaan tämän tänään, jos ehdin.

Toinen pahempi ongelma koskee vanhaa Meade teleskooppiani, sen Ra akseli on nähtävästi kulunut, seuranta ei meinaa totella ja tähdet pomppivat ikävästi.
Saas nähdä mitä tuolle voi tehdä...







J-P

Hei,

Kuvasin IC 1848, "Sielusumu" kohteen uusiksi, 15 x 20min QHY9  ja Tokina AT-X 300mm f2.8 linssillä täydellä aukolla,
koska ensimmäistä settiä vaivasi paha ortogonaalisuusongelma optisen akselin ja kennon välillä.
Nyt tähdet ovat pistemäisiä koko kuvakentällä ja tarkkuus on muutoinkin paljon parempi.

Isompi kuva ja tiedot:
http://astroanarchy.blogspot.com/2011/02/ic-1848-soul-nebula-finalized.html



HST-paletti

mickut

#110
Omallakin kalustolla pitkästä aikaa kuvaamassa, "nopea" laitteistotesti parvekkeelta matalalla näkyneeseen Sydänsumun keskiosaan, 6x 10min Ha. Puuskittainen tuuli hieman heilutteli putkea, eikä lämpötilakompensointi fokuksessa ollut vielä kohdallaan, mutta muuten systeemi tuntuu pelittävän suht hyvin. Oman C8:n 43'x32' näkökenttä reducerinkin kanssa tuntuu kovin kapealta pari kuukautta WO-110FLT:tä käytettyäni. Flätit unohtui ottaa väsyneenä, joten jonkinverran pölypalloja siellä täällä, eikä tuo värimäppäyskään mennyt nyt ihan putkeen.


Center of the Heart nebula by Mickut, on Flickr

Edit: Flätit otettu, prosessoitu uudelleen.

-Antti

naavis

Säätelin laitteita kuntoon tulevaa kautta silmälläpitäen, siinä samalla tuli sydänsumusta valoa 8x7min. Tämmöistä näkyi.



Canon EOS 450D (modattu), 1.4x200/2.8L, Astronomik Ha 12nm klippifilsu.

Ensi viikolle on ennusteltu selkeää, silloin toivottavasti pääsisi kuvaamaan pimeämmän taivaan alle.

Marko.J



Viimeöisen räpeltämisen tulosta. Lisää valotustahan tämä vaatisi. Kasassa yhteensä 3 h 20 min (Ha 80, OIII 60 ja SII 60 min). Keli oli sanalla sanoen kostea ja lämmityspanta kykeni juuri ja juuri pitämään kuvausputken linssin puhtaana. SW80ED, Atik 314L+, WO 0.80x V3, HEQ5...
Marko Järvinen
"Jos ei nippusiteillä ja jeesusteipillä tule kuntoon, niin sitten se on oikeasti rikki."
http://markonastroblogi.blogspot.fi

jarikankaanpää

#113
Hieno kuva Markolta sydämen sopukoista.
Tässä vähän laajempi näkymä. AF-S Nikkor 300mm 2:8 G ED, UHC-S & Nikon D700. 10 X 5min. iso 1250.
Tähdistä vähän tahtoo tulla tuommoista Jpeg-hilloa, kun niitä on niin paljon noilla tienoilla. 
http://lakeudenursa.fi/galleria/index.php/jarik/deepsky/syd-n-sielu
Jari Kankaanpää

Marko.J

Lainaus käyttäjältä: jarikankaanpää - 02.10.2011, 14:26:25
Hieno kuva Markolta sydämen sopukoista.

Kiitos, Jari! Komea kuva itselläsikin, Sydän ja Sielu hienosti samassa kuvassa. Noista näyttävistä laaja-alaisista ds-kuvista on turha edes haaveilla oman kalustoni kuvakentillä, sydämestäkin mahtui kennolle vain keskialue.
Marko Järvinen
"Jos ei nippusiteillä ja jeesusteipillä tule kuntoon, niin sitten se on oikeasti rikki."
http://markonastroblogi.blogspot.fi

kalevi

Kosmisen kauniita kuvia!

Make

Säät ovat olleet suosiollisia Kuopiossa viime aikoina. Tosin viime yönä ammuin vielä muutamia valotuksia kohtalaisen pilviverhon läpi. Ihme ja kumma pilvenkin läpi ainakin Ha-kanava tulee kohtuullisesti läpi, tosin lisäkohinalla maustettuna.

Alla koottuna valotukset Ha: 10x20min (bin1x1), OIII: 6x10min (bin3x3), SII: 6x10min (bin3x3) = yhteensä 320min. Yritin jälleen käsitellä tätä Zone+tonemapping hengessä. Esteettisessä mielessä olen melko tyytyväinen lopputulokseen.


Sitten hifistelyä: Ongelmana on heikompien OIII ja SII kanavien kohina. Kuinka paljon blurrausta näille kanaville on liikaa? Toinen ongelma on väribalanssin hakeminen HST-kuvaan, joka tuntuu ajautuvan aina johonkin ojaan. Kun vertailen esim. J-P:n tuotoksiin, en yleensä onnistu saamaan syaania ja oranssia kovin hyvin esille kuten hänen kuvissaan, toisaalta magentaa ja vihreää on minulla paljon. Miten kapeakaistakuvan väribalanssia oikein kannattaisi lähestyä?
Markku Kellomäki
Make's Space Station-blogi

DarkSide

Ai ai kun on nätti kuva Makella.. Silmä lepää väriloistossa. Upeaa  :shocked:

Lainaus käyttäjältä: Make - 04.10.2011, 22:37:46
Toinen ongelma on väribalanssin hakeminen HST-kuvaan, joka tuntuu ajautuvan aina johonkin ojaan. Kun vertailen esim. J-P:n tuotoksiin, en yleensä onnistu saamaan syaania ja oranssia kovin hyvin esille kuten hänen kuvissaan, toisaalta magentaa ja vihreää on minulla paljon. Miten kapeakaistakuvan väribalanssia oikein kannattaisi lähestyä?

Itsellä samanlainen ongelma korotettuna näytön epäbalanssin kanssa.

pnuu

Lainaus käyttäjältä: Make - 04.10.2011, 22:37:46
Miten kapeakaistakuvan väribalanssia oikein kannattaisi lähestyä?

Ei kai se niin justiinsa väärävärikuvan kanssa ole, kunhan mielyttää omaa silmää ;-)
Panu Lahtinen
"You haven't really been anywhere until you've got back home",
Twoflower in "The Light Fantastic"

Marko.J

Todella hieno kuva Makella, onnittelut!

Eilinen meni kalusto kokoa ja pura -harjoitteluksi pilvien takia, niinpä yritin uudelleenkäsitellä tätä kuvaa yrittäen saada sumun rakenteita ja himmeämpiäkin osia paremmin näkyviin käyttämällä Ha-kuvaa myös luminanssikanavana. Kuvankäsittelyn oppimiskäyräni tuntuu olevan pitkä ja loiva, tässä tulos:

Marko Järvinen
"Jos ei nippusiteillä ja jeesusteipillä tule kuntoon, niin sitten se on oikeasti rikki."
http://markonastroblogi.blogspot.fi