Laitepäivät 20.-22.3.2009

Aloittaja Vesa Kankare, 10.02.2009, 18:37:19

« edellinen - seuraava »

Vesa Kankare

Hei!

Laitepäivät alkavat lähestymään jo pikkuhiljaa ja tapahtuman ohjelma alkaa muotoutua paikalleen. Ohjelmasta on tulossa hyvin mielenkiintoinen ja mukaan on tulossa laite-esittelyjä, esitelmiä ja toivottavasti iso joukko harrastajia.

Tapahtuma järjestetään hienoissa puitteissa Ursan Artjärven havaintokeskuksessa Tähtikalliolla. Yöpymistilaa löytyy vajaalle 30 harrastajalle. Ilmoittautuminen osoitteeseen havaintovalineet (at) ursa.fi - merkatkaa viestiin mahdollinen yöpyminen ja jos aiotte tuoda jotain esiteltävää laitedemoihin.

http://www.ursa.fi/wiki/Havaintov%e4lineet/Laitep%e4iv%e4t2009

Ohjelmaan saattaa tulla vielä muutoksia, kannattaa seurata aktiivisesti.

Havaintovälinejaoston puolesta,
Vesku
www.vkastronomy.com

Iiro Sairanen

Olen ajelemassa Artjärvelle Tampereelta perjantaina klo 15.30 aikoihin. Jos joku tarvitsee samasta suunnasta kyytiä niin mukaan mahtuu yksi henkilö. Autossa on mukana 12" dobson, joten suurta laitearsenaalia ei kannata ottaa muukaan. Takaisin Tampereelle ajelen joko lauantai iltana tai selkeän sään sattuessa sunnuntai aamuna.
Iiro Sairanen
--> http://deepsky.arkku.net <--

Vesa Kankare

Laitepäivät starttaavat siis tänään ja osanotto ilmottautumisten perusteella tulee olemaan erittäin runsas. Makuupaikat on kaikki varattuna, mutta paikalle kannattaa silti tulla kuuntelemaan esitelmiä ja tutustumaan harrastajakolleegoihin!

Artjärven havaintokeskuksen järkälemäinen 91cm Astrofox kaukoputki on toimintakuntoinen ja sillä päästään sään salliessa katsomaan miltä DS kohteet näyttävät lähes metrin kokoisella peilillä!

Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan pääsemme myös katselemaan J-P Metsävainion hienoja kuvia aitona polarisoituna 3D projektiona kahden videotykin voimin!

Paikalle tullee myös paljon autoja, joten noudatettahan paikan päällä olevia pysäköintiohjeita ja pyritte säästämään laitteita mukana tuoville mahdollisuuden viedä ne autolla ylös. Omat eväät ja petivaatteet mukaan!

Tervetuloa!
Vesku
www.vkastronomy.com

Kaizu

Lähdin laitepäiville laitteita katselemaan. Ei tainnut olla oikea paikka, kun en laitteita nähnyt, enkä edes paikkaa johon niitä olisi voinut laittaa.
Löysin ainoastaan varoituslapun että laitteita ei kannata viedä päärakennuseen yleisön tönittäväksi. Siispä kiikutin mukana tuomani kamerat takaisin autoon.
Päärakennuksessa oli mielenkiintoisia esitelmiä. Seinässä oli lappu että kengät jalassa ei saa mennä sisään. Meillä on kotona ihan omat jalkasienilajikkeet enkä halunnut lisää sienilajeja joten jätin suosiolla esitelmät väliin ja menin itsekin autoon (ja kotiin).
No ei tästä ihan hukkareissu tullut. Ohjausrakennuksessa oli seinälle heijastettuina J-P Metsävainion hienoja kuvia 3D:na.
Tällaisenaan ei Tähtikallio taida olla sopiva paikka laitepäivä-tyyppisille tilaisuuksille, varsinkaan jos joku tuo jotain laitteita mukanaan, niille ei ollut turvallista tilaa.

Kaizu 
Kai Forssen

Timo Kantola

Kaizu huomaa aina kaikenlaisia juttuja , mä olisin ( jos olisin päässyt käymään ) varmaan kiltisti ottanut kengät jalasta ja vaihtanu vieraiden kanssa jalkasienilajikkeita - enkä olis huomannu mitään !
Timo Kantola

Kaizu

Judoa harrastetaan paljain jaloin. Ennen treenejä tai kisoja jalat tietenkin pestään, paitsi että isossa joukossa löytyy aina joku joka ei näin tee ja sen jälkeen kaikilla on yhteinen sienikanta (jonka tietysti jokainen pesee pois harjoituksen jälkeen). Liikuntasaleissa on yleensä ohjeena käyttää sisäpelitossuja, ne eivät merkkaa lattioita.
Useimmissa julkisissa tiloissa liikutaan jalkineet jalassa. Työpaikoilla yleensä avojaloin liikkuminen on jo turvallisuussyistä kielletty.
Julkisissa tilaisuuksissa järjestäjä vastaa tilojen turvallisuudesta, mm. siitä että liukastumisvaara on mahdollisimman pieni. Tässä mielessä lakattu puulattia edellyttää pitävän jalkineen käyttöä. Kokolattiamatot ovat tästä samasta syystä käytössä mm. laivoissa ja hotelleissa, vaikka niistä aiheutuu muuta ylimääräistä puuhaa ja vanhemmiten mm. hajuhaittoja.

Kaizu
Kai Forssen

GaryP

#6
Kiitokset kaikille hyvästä seurasta lauantain osalta. Sään näyttäessä siltä ettei taivas kunnolla paljastu, päätin lähteä hyvissä ajoin kotiinpäin, lupasin kyllä viedä pilvet mukanani, mutta en ole varma onnistumisestani... vielä.

Ujo kun olen, en esittäytynyt kaikille niinkuin kunnon ensikertalainen tekee, mutta jatkossa sitten on jo helpompaa.

Olipas mahtava putki siellä isossa tornissa, en osannut oikein asennoitua kun sen näin, autossa sitten katselin TAl200K:ta samalla kun näytin mihin aion tunkea reducerin... Hmm, ehkä se Tähtikallionputki olisikin huono hankinta tällaiseen jatkuvaan autokuljetteluun.
:cheesy:

Ja J-P:n 3D-show ja kuvankäsittelyesimerkkisuoritus, olivat muuten mahtavia suorituksia. Hyvä että näin kuitenkin ensin sen photoshop-osuuden ja vasta sitten ne 3D-kuvat, oli hienoa kun sai hyvän jälkeen vielä parempaa! En voi käsittää, millä ihmeellä joku keksii tai osaa etsiä kuvankäsittelyohjelmista ominaisuuksia joilla koko ruljanssi käydään läpi tietyn lopputuloksen saavuttamiseksi. Ymmärrän kyllä että valmiin ohjeen jälkeen saattaisi olla mahdollisuuksia samankaltaisiin suorituksiin, mutta se pioneerityö sitä ennen!!!
:shocked:

Kerran vielä, oli positiivinen kokemus tavata tämä porukka ja todeta ettei tähtitieteestä kiinostuneet ole (kaikki) niin virallisia hapannaamoja, harmi että lähdin ennenkuin hupi alkoi, ehkäpä sekin vielä koetaan. Siis isoon putkeen katsominen... siis isoon KAUKOputkeen katsominen!!!

T:Kari
"... se maastopaitainen fretti olkapäällä..."
"Häh, oliko sen fretillä maastopaita???"


EDIT.

Aamulla herätessäni huomasin että oli epäkohteliasta jättää mainitsematta ne muutkin esitykset olivat maininnnan arvoisia. Anders onnistui kertomaan minua kiinnostavasti aiheesta, joka ilman konkreettisia esimerkkejä olisi tullut vaikkapa netissä luettuna ohitettua. Myös tornin muutosprojektin kertomus oli innostava, vaikkakin omat pysyvät rakennelmat jäävät jatkossakin miniatyyritasolle, jos vertailemaan edes kannattaa ryhtyä.
Isot kiitokset inspiraatioista vielä kerran!!!!
Kari Pulkkinen
Espoo, Finland

Harrastus uudelleen lämpiämässä...

Timo Kantola

Satelliittikuvien avustamana vois arvailla että Artjärvellä on yön aikana pilvipeite rakoillut - ehkä.
Olisi kiva kuulla miltä esim. M13 näyttää visuaalisesti 90cm putkella ?
Timo Kantola

Meade-mad

Pilvipeite rakoili sen verran että poistuimme paikalta 02:00 taivaan täyttyessä. Tuohon mennessä tuli touhuttua seuraavaa:

Optica kiikari 20*80 (79,90€) osoittautui toimivaksi yksilöksi.

LOMOn seuranta pelitti niin kuin sen suunnittelija ja toteuttaja Kaizu oli halunnut.
Venus iltataivaalta tarttui JormaR:n Canonin kennollekin. Lomo on aika iso teleobjektiiviksi D=50cm F=800cm. Tuolloin Venuksen sirppi oli kooltaan valokuvassa saman kokoinen kuin Kuu 200mm obiskalla.

Laitteen optinen laatu tuli jälleen todetuksi. Tähdet ovat kuin neulan reikiä taivaankannessa. Laitteen tarkasta napasuuntauksesta haaveiltiin, mutta sydänyö meni Foxin jalustaa ruuvattaessa.

JormaR oli luvannut mitata Foxin suuntaus ja opastaa jalustan suunnan hakemisessa. Juttu jäi kesken kun tähtien näkyminen pilvien läpi loppui kahden maissa. Onneksi laite on nyt paremmin suunnattuna kuin ennen suuntausta. Vaikutti sen verran työläältä että olisi voinut käydä toisinkin. Mittaus- ja säätöparametrien tulkinnasta teki mielenkiintoisen optisen systeemin kolmipeilinen rakenne.

Kaikkiaan hyvä reissu!

jk

PS. sienireissu selviää vasta ajan kanssa
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

Iiro Sairanen

Katsoin M13:a Astrofoxilla ensimmäisenä iltana. Käytimme 17 mm ja 8 mm okulaaria kelin ollessa keskinkertainen. 8 millisellä seeing ja/tai putken lämpötila aiheutti voimakasta väreilyä ja kiehuntaa, mutta komeasti M13 näkyi koko kentän kokoisena Mersun merkkeineen. 17 millisellä näkymä oli stabiilimpi. Kohde itsestään ei kuitenkaan näkynyt sen kummemmin kuin omalla 18" putkellakaan. Kunnon kiksien saaminen vaatii erinomaisen kelin, suuren suurennuksen ja paljon havaintoaikaa. Myös M57 kävi okulaarissa, keskustähti näkyi helposti. Sumun keskellä olevan kalvon kirkkaus kertoi, että okulaarin perässä on miehekkään kokoinen objektiivi.

Oli myös hauska ihmetellä lauantai-sunnuntai yönä Astrofoxin napasuuntauksen säätämistä ja säätöohjelman tulkitsemista.

Ensimmäisenä yönä taustataivaan kirkkaus oli 21.35 mag/sqr.arc.sec ja rajamagnitudi paljain silmin 7.1 mag. Viime yönä vastaavat luvut olivat pilvien seasta 21.10 ja 6.6, huono RJM kertoi selkeästi surkeasta läpinäkyvyydestä.
Iiro Sairanen
--> http://deepsky.arkku.net <--

Vesa Kankare

Laitepäivät tuli tosiaan vietettyä varsin vilkkaissa merkeissä, tähtikallio meinasi jäädä ahtaaksi, mutta ei sentään tarvinut talon alle ketään majoittaa! Kiitokset kaikille osallistujille ja erityisesti esitysten pitäjille! Ensi keväänä jälleen!

Laittakaahan tänne linkkejä kuvagallerioihin, jos olette niitä julkaisseet, niin lisään niitä (linkkejä) Laitepäivien wikisivuille.

Vesku
www.vkastronomy.com

Jorma Koski

Ulkokenkien käyttö sisällä on havaintokeskuksen hoitajan hyvä päätös, hän sanoi terveisinä että voi luopua tehtävistään jos ei miellytä.
Ursan hallituksen edustajaa opastaisin, että sisäjalkineet ja tohvelitkin on keksitty. Ulkokengillä ei saa mennä uimahalliinkaan.
Ja harrastusvälineitä oli sopivaan aikaan pilvinpimein ulkona.

Pari kuvaa todella onnistuneista laitepävivistä:
http://www.ursa.fi/~koski/starparty/lp2009/index.html
Jorma Koski "Respondeo veritatem profunda"
Twitter
Facebook

Vesa Kankare

Lainaus käyttäjältä: Iiro Sairanen - 22.03.2009, 12:54:14
Viime yönä vastaavat luvut olivat pilvien seasta 21.10 ja 6.6, huono RJM kertoi selkeästi surkeasta läpinäkyvyydestä.
Paitsi kun olit lähtenyt, noin kolmen aikaan taivas selkeni ja SQM näytti 21.34...  :grin: Unohtui vaan sählätessä RJM määritys...
Vesku
www.vkastronomy.com

Vesa Kankare

Lainaus käyttäjältä: Timo Kantola - 22.03.2009, 03:59:41
Satelliittikuvien avustamana vois arvailla että Artjärvellä on yön aikana pilvipeite rakoillut - ehkä.
Olisi kiva kuulla miltä esim. M13 näyttää visuaalisesti 90cm putkella ?
Torstai-iltana vieläpä varsin hyvissä olosuhteissa M13:stakin tuli vilkaistua. Oli kyllä aika mykistävän näköinen. Tähdet ratkeilivat pitkin keskustaa ja mersun merkki suorastaan hypäsi silmille. Mutta näkymä ei M13 kohdalla ihan järkyttävän paljon poikkea hyvälaatuisesta 12" dobsonista, kunhan paikka on pimeä. Sen sijaan pintakohteet onkin ihan eri juttu. Esim M51 ei näytä varmaan enää miltään alle puolen metrin tuubeilla kun sen on kerran Astrofoxin läpi nähnyt korkealta ja pimeältä taivaalta. Kierrehaarat näkyivät möykkyisinä ympäri galaksin ja galaksin välinen ainesilta erottui _suoraan_ katsomalla. Galaksi täytti koko näkökentän ja oli kaikenkaikkiaan todella vaikuttava näky kaikin puolin.
Vesku
www.vkastronomy.com

Mikko Päivinen

 On kyllä hienot puitteet siellä artjärvellä  :shocked: Hienoa kuulla, että pääsitte jopa nauttimaan ihan tähtitaivaastakin. Pitää kyllä joskus tulla paikanpäälle ihastelemaan kompleksia.

Mikko
Kaukoputki: NexStar 11" GPS.
Kamera: SBIG ST-2000XM
Seuranta: SBIG AO-7
Filtterit: L=Baader IR/UVcut RGB suotimet standardit SBIG.
Filtteripyörä: SBIG CFW-8A