Kysymys focal reducerista

Aloittaja Bumbula, 04.02.2009, 00:24:10

« edellinen - seuraava »

Bumbula

Voitteko kertoa hölmölle aloittelijalle, että minkälainen focal reducer minun pitäisi hankkia (vai kannattaako hankkia ollenkaan) kameran ja putken kaveriksi.  :rolleyes:
Kamera on modattu Philips spc900nc ja putki Sky Watcher 150/750.

einari

No sulla on tälläkin hetkellä jo kohtuullisen nopea ja lyhytpolttovälinen ratkaisu (focal reducerillahan haetaan juukin laajempaa näkökenttää ja enemmän valovoimaa).
Tässä yksi ketju samasta aiheesta:
http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=1335.0
___
Tapio

MikaHoo

Joissakin reducereissa maininta että tarkoitettu ainoastaan linssiputkille. Onko backfocus asia joka määrää sen että sama redu ei sovi katadioptiriselle peiliputkelle ? Olen katsellut että mahtaisiko seuraava reducer sopia GSO 6" RC putkelle ?
http://www.ioastronomy.com/product/08x-flattener-reducer
GSO 8" F5 Newton. Skywatcher 80ED. Alter 7.

MikaHoo

Lisäyksenä vielä, että tavoitteena on kuvaaminen järkkärillä GSO 6" putkella. Pari halpis reduceria tullut jo hommattua, mutta ei homma meinaa onnistua.
GSO 8" F5 Newton. Skywatcher 80ED. Alter 7.

mickut

Puhtaalla polttovälilyhentäjillä ei sinällään ole merkitystä mihin ne laitetaan, mutta kentäntasoittavilla on. Kentäntasoittajan toiminta riippuu putken tyypistä, SCT:n, RC:n, Newtonin ja linssiputken vääristymät ovat erimuotoisia keskenään.

Linssiputkien kenttä on melko lailla puhdas pallopinta, jonka kaarevuus riippuu polttovälistä, joten kentäntasoittaja pitää valita per polttoväli (ei per aukko niin kuin usein mainostetaan). Tämä koskee perusputkia, eli yhdellä linssiryhmällä varustettuja (akromaatit, ED:t ja APO:t). Petzval ja muut monimutkaiset rakenteet ovat asia erikseen.

SCT-putkille on omat korrektorinsa, fyysisesti lyhyillä putkilla kenttä on voimakkaasti pallomainen. Näissä reducer-corrector -yhdistelmälaitteissa on toimiva kentän korjaus vain tietyllä etäisyydellä kennosta ja se riippuu korjaimen omasta polttovälistä. Erikoistapauksia löytyy näistäkin, esim Celeestronin EdgeHD-putkissa on integroitu kentäntasoittaja. Newtoneilla suurin ongelma on koma, ja sitä varten niille on omat komakorjaimensa. RC-putkille on myös omat korjaimensa, koska kenttä on varsin kaareva ja erilailla kuin muilla optiikoilla (muistaakseni hyvin lähellä katenaaria oleva hyperboloidi, joka on kätevä vedettäessä filmiä alipaineella montulle).

Koska suurin osa lyhentäjistä on suunniteltu toimimaan myös kentänkorjaimena, ei niitä optisen geometrian erojen vuoksi periaatteessa voi yleensä käyttää ristiin. Käytännössä se, kuinka suuri virhevaikutus on, riippuu lähinnä omasta vaatimustasosta ja kuvauskennon koosta.

Peili- ja katadioptrisilla putkillä lyhentämistä rajoittaa lisäksi apupeilin kuvan koko kennolla, liian suurella lyhennyksellä kennolle kuvantuu apupeiliä suurempi kenttä, joka SCT:ssä yleensä vinjetoituu baffleputkeen ja RC:llä taitaa mennä apupeilin ohi suoraan taivaalle. Tuon pystyy arvioimaan helposti lyhentämättömän kuvaympyrän koon perusteella: mitä suurempi kuvaympyrä, sitä enemmän sitä on varaa pienentää lyhentäjällä kunnes se alkaa olla lähellä kennon kokoa.

-Antti

einari

Juu, RC-putkille pitää olla omat lyhentäjänsä, esim tämä:
Mutta tämä AP:n lyhentäjä ilmeisesti toimii myös aika hyvin (on sillä tosin hintaakin):
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p4955_Astro-Physics-CCDT67-0-67x-Reducer-2----z-B--fuer-GSO-RC.html
___
Tapio