M 45 Seulaset

Aloittaja astro_juhis84, 23.10.2006, 12:41:58

« edellinen - seuraava »

Timo Kuhmonen


Timo Kuhmonen


naavis

Sivu 25 ei vieläkään toimi, mutta sivu 26 näemmä toimii.

ajt

Sama.
Toimiiko kuvien liittäminen? Kokeiluna Lovejoy ja M45.
Toimii. Sopii poistaa. Poistinkin itse.

laasaja

Kevolan "harrastuspisteelle" Paimioon alkaa hiljalleen muodostua monipuolinen kokonaisuus niin harrastajien henkilökohtaisten laitteistojen kuin Turun Ursankin kaluston osalta. Uusin tulokas on itselleni hankkima TS Imaging Star 80 mm f/4,4 pikkuputki, jonka kevytrakenteisena ostin lähinnä matkakäyttöön. Tuossa APOssa siis polttoväli on 352 mm. Putki tuli torstaina Saksasta ja yllättäen ilman pilvisakkoa pääsin kokeilemaan sitä jo lauantaina. Jalustaksi valikoitui täällä Arieksen nimimerkillä kulkevan Mikon EQ-6, joka on pultattu Kevolan kallion laelle. Jalustalla pääsee tämän kokoisen putken kanssa helposti muutamaan minuuttiin ilman seurannan korjausta. Testikuvaukseen päätyi tuttuakin tutumpi Seulaset, jota tuli kuvailtua 40 x 150 sekuntia (1 h 40 min).

Sinällään putki vaikuttaisi hyvältä, mutta onkohan tässä nyt kuitenkin kyse maanantaikappaleesta, kun kulmissa tähdet ovat selvästi venyneet ja epäteräviä. Venyminen tapahtuu joka suunnasta kohti keskustaa ja vähenee kuvan keskipistettä lähestyttäessä. Jonkinlaisesta hajataitteisuudesta lienee kysymys. Ohessa pienenetty raakakuva (kaikissa siis samanlainen vääristymä) ja lopputulos, jossa reunoja on tietysti kropattu melko paljon pois. Laitoin myös sähköpostia Teleskop-Expressille, joten jäädään odottelemaan asian selviämistä.

einari

Mielenkiintoista nähdä tämän putken tuotoksia kun oli itselläkin harkinnassa jossain vaiheessa.
Nopeana linssiputkena kuvakentän korjaus alkaa olla hieman haastavaa.
Tässä kyllä pitäisi olla sisäänrakennettu kuvakentän tasoittaja jolle luvataan jopa 42-millin halkaisijaltaan oleva korjattu kenttä.
Etäisyyshän tässä sitten korjaajasta kennolle on aika kriittinen.
Tuo etäisyys pitäisi olla 68 mm.
Olihan tässä käytetty järkkäriä ja varmaan oikeaa sovitetta ?
___
Tapio

laasaja

Meni näköjään tuo raakakuva ylösalaisin, mutta haitanneeko tuo. Mutta siis asiaan eli järkkärinä toimi Canonin 600D ja kiinnitys suoraan putken päähän M48/Canon-sovitteella. Ainakin Teleskop-Expressin sivuilla näyttäisi oleva juuri tuollainen sovite lisävarusteena. Itse mietin, että olisikohan tuo korjattavissa putkessa olevalla tiltin säädöllä. Aika tasaisesti nuo häiriöt ovat kyllä koko kuvakentän alueella, joten en sitten tiedä onko tuota tarkoitettu tällaisen virheen korjaamiseen.

einari

Ei tuo tässä koossa kovin pahalta näytä.
Ja jos on symmetrinen virhe niin silloin veikkaisin että etäisyys ei ole aivan optimaalinen
___
Tapio

laasaja

Virhe on nimenomaan symmetrinen. Tehtiin tuossa pieni laskutoimitus ja huomattiin, että taitaa 14 mm puuttua optimaalisesta etäisyydestä. Joten kirkkaita iltoja odottamaan, jotta pääsee tarkistamaan. Kiitoksia Einari vinkistä, joka herätteli pohtimaan asiaa tarkemmin.

einari

Pieni unity-gain harjoitus ASI174MC Cool kameralla täydenkuun aikoihin. 20 x 1 minuuttia.

___
Tapio

ellu

Hieno harjoitus  :smiley: ASI-kamerat valtaa pikkuhiljaa myös syväntaivaan kuvauksen  :cheesy:
SW400P Synscan Goto Dobson
ASI120MM-S
Canon EOS 600D

3p0

Mäkin laitan tänne jotain taas vaihteeksi. Tässä on käsittely aika kesken, pahoittelen värejä yms., älkää välittäkö yksityiskohdista!
Käsittelen sitten paremmin kun saan vähän lisää matskua kuvattua.

Ihan vaan siis sellaisena rohkaisuna kaikille kuvaajille, että kyllä tuolta sitä pölyä löytyy  :laugh:

Otto Huhta
Herrain Raketti- & Tiedeseura

wm-x

Hienohan tämä on. Millä linssillä kuvattu, paljon valoitusta?

einari

Otolla kyllä hieno laajempi näkymä ja lopputulos varmaan upea.
___
Tapio

3p0

Tuossa on 45x120s valotusta Samyangin 85mm-lasilla (f/4:llä). Kamerana 5Dmk2(mod).
Harmittaa kun ei osaa kaivella noita himmeitä huttuja nätimmin esiin, pitäisi joskus pyytää noilta Pixinsight-velhoilta ohjeita, mutta taas jäi Hauhon bileet väliin tänä vuonna  :sad:
Tuon kuvan olen käsitellyt ehkä neljä kertaa uusiksi, ja vain yhdellä kerralla osasin vahingossa kaivaa nuo taustahuurut näkyviin. Olis ehkä pitänyt kirjata workflowta vähän muistiin, nyt ei taas ole aavistustakaan, että mikä meni oikein...
Otto Huhta
Herrain Raketti- & Tiedeseura