Apophis 2029

Aloittaja J.Mäki, 20.12.2008, 20:11:30

« edellinen - seuraava »

J.Mäki

Tervedys! En tehnyt tätä aihetta siksi, että luulisin, että tuo Apophis tulisi ja tuhoaisi tämän planeetan, vaan siksi, että miltähän mahtaa näyttää maasta katsottuna, kun 2029 se pyyhkäisee 20 000km päästä ohi, mahdollisesti avaruusalus perässä joka kumoaa sitä kauemmaksi. On varmasti mahtava näky! :cheesy:

GaryP

Kun aloitat tuollaisen aiheen niin laitas vähän enemmän faktaa mukaan, linkkejä kannattaa kylvää että minäkin tietäisin mistä puhutaan. Tuossa muodossa tulee vain mieleen että Stargate on tehnyt tehtävänsä...
:angel:

Kari
Kari Pulkkinen
Espoo, Finland

Harrastus uudelleen lämpiämässä...

portsu73

En nyt ole varma, mutta tarkoittaakohan Mäki tätä lähi ohitusta 2029.
Vaasa, Finland

Konustart 60/700
Optica 15x70
Canon powershot a530

GaryP

Vielä haen sitä perusajatusta takaa, että tuollaisilla koodeilla puhuttaessa voisi heittää tekstin sisään sujuvasti maininnan, onko kyseessä asteroidi, komeetta vieras planeetta, vai peräti vieraan vallan edustaja. Muuten joutuu asiasta täysin tietämätön tuhlaamaan hetken elämästään ja googlettamaan vastauksen, joka tässä tapauksessa ei ehkä (?) olisikaan ollut "Apophis 2029" vaan jotain ihan muuta. Päättele siinä sitten, mitä kirjoittaja on ajatellut tuoda julki. Esimerkiksi "M"-kirjain sentään viittaa messierin kohteisiin, joten sen tarkentaminen ei tällä foorumilla ole ole välttämätön, mutta Apophis enemmän egyptin mytologiaan.

Ehkä googlettamalla olisin löytänyt vastauksen nopeammin kuin tämän kirjoitin, mene ja tiedä.
:cheesy:

Kari
Kari Pulkkinen
Espoo, Finland

Harrastus uudelleen lämpiämässä...

explo

Lainaus käyttäjältä: TMKK - 21.12.2008, 19:09:51
http://fi.wikipedia.org/wiki/99942_Apophis

Onko tämmöisiä asioita muuten edes mahdollista laskea, jos etäisyyttä on 20 000-30 000km.  Ei 250m kokoisen kimpaleen ainakaan perusjärjellä ajatellen pystyisi näyttämään valopistettä suuremmalta, mutta enpä mene sanomaan mitään..


Englanninkielisessä Wikipedia-artikkelissa sen kulmaläpimitaksi arvioidaan noin kaksi kaarisekuntia, eli valopisteenähän tuo näkyy niin paljain silmin kuin tavallisten harrastajien kaukoputkillakin. Magnitudiksi oli arvioitu samassa artikkelissa parhaimmillaan noin 3.3, eli ei tuosta kovin näyttävää spektaakkelia olisi tulossa; vaikkapa keskiverto Iridium - satelliitti on suuremman luokan silmäkarkkia. Tietty "jos tuo viilettäisi kosmisessa mittakaavassa vain hieman lähempää ottaisi ohraleipä monelle ihmiselle" - fiilikset varmasti saavat monella silminnäkijällä kylmät väreet kulkemaan selkäpiissä siitä huolimatta ja jos tuohon päivään asti hengissä selviää, tarkoitus on kyllä yrittää bongata ko. valopiste näin henkilökohtaisesti.

Astronautiskelija

#5
Etelä-Suomesta katsottuna Apophis ei nouse 30 astetta korkeammalle, joten se on meiltä melko huonosti havaittavissa.  Sen sijaan Kanariansaaret voisi olla hyvä havaintopaikka.

Tein pienen animaation (n. 17 MB) jossa ollaan Apophiksen kyydissä.  Huomattavasti hulppeampi näkymä.

http://clayhole.com/apophis_2029.html

Vaikka silmämääräisesti maapallo ei näytä paljoakaan vaikuttavan asteroidin rataan, niin esim. inklinaatio pienenee yli asteella ja kiertoaika kasvaa n. 100 päivällä (P=423 pv).  Vaikutusta siis on.

Astronautiskelija
The sky appears so steady fixed and stable as we look at it - but only if we do not look too hard. James B Kaler, Stars and Their Spectra
𝕏 | Vimeo

Astronautiskelija

Taas on vuosia vierähtänyt ja ollaan enää alle 14 vuoden päässä Apophiksen lähiohituksesta. Virkkaisin joutohetkenä animaation, jossa on satelliitteja mukana antamassa dramaattista vaikutelmaa.

The sky appears so steady fixed and stable as we look at it - but only if we do not look too hard. James B Kaler, Stars and Their Spectra
𝕏 | Vimeo